Kiekvienas yra girdėjęs – sultis gerti ne tik skanu, bet ir naudinga. Sulčių sudėtyje yra visų maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurių yra vaisiuose, iš kurių sultys išspaustos. Išgėrę vieną stiklinę apelsinų sulčių gausite visą rekomenduojamą vitamino C paros normą. Tiesa, skaidulinių medžiagų sultyse yra gerokai mažiau nei pačiuose vaisiuose (daugiau jų – tirštose sultyse), todėl sultys negali pakeisti vaisių maistinės vertės. Net ir nesaldintose sultyse yra nemažai cukrų. Palyginimui galima pasakyti, kad vienoje stiklinėje sulčių yra daugiau nei du arbatiniai šaukšteliai cukraus, t. y. tiek, kiek gaiviuosiuose gėrimuose ar saldžioje arbatoje! Puikus energijos šaltinis, tačiau, jei siekiate mažinti suvartojamų kalorijų kiekį, – verta tai atminti.
Parduotuvių lentynose puikuojasi gausybė margaspalviais vaisiais viliojančių pakuočių ir tik atidžiai skaitydami etiketes suprasime kas yra pakelio viduje: vaisių sultys, vaisių sultys iš koncentrato, koncentruotos vaisių sultys, vaisių nektaras, gaivusis gėrimas su sultimis ar gaivusis sulčių gėrimas. Beje, šiuo atveju, žodis „vaisiai“ apima ir uogas.
Tai atskiros produktų kategorijos, kurios skiriasi sudėtimi, pagaminimo technologija, skoniu ir, be abejo – kaina. Kas yra šie gėrimai, kaip juos atpažinti pagal etiketes, pasakoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė.
Kokie gėrimai gali vadintis vaisių sultimis?
Vaisių sultys sunkiamos iš sveikų prinokusių šviežių arba atšaldytų vienos ar daugiau sumaišytų vaisių rūšių. Vaisių sulčių spalva, aromatas ir skonis turi būti būdingi tiems vaisiams, iš kurių jos yra pagamintas. Gaminant sultis į jas gali būti grąžinamas gamybos metu atskirtas minkštimas, plėvelių skiltelių pertvaros (t.y., citrusinių vaisių sulčių maišeliai, gauti iš vaisiaus vidinio sluoksnio) ir aromatas. Tačiau grąžinamos gali būti tik tos medžiagos, kurios buvo atskirtos nuo tų pačių sulčių jų gamybos metu.
Vaisių sultys iš koncentrato – „atstatytos“ sultys
Vaisių sultys iš koncentrato – sultys, kurias gaminant į koncentruotas vaisių sultis grąžinamas jas koncentruojant pašalintas vanduo ir aromatas. Į sultis iš koncentrato gali būti pridedama vaisių minkštimo ir skiltelių plėvelinių pertvarų, tik skirtingai nei gaminant sultis, į vaisių sultis iš koncentrato gali būti grąžinama tiek iš tų pačių sulčių, tiek iš kitų tos pačios rūšies vaisių sulčių pašalintos išvardintos medžiagos. Vaisių sulčių iš koncentrato juslinės savybės (skonis, kvapas, spalva ir kt.) bei fizikinės cheminės savybės turi atitikti bent vidutines iš tų pačių vaisių pagamintų vaisių sulčių savybes. Taigi – produktas, kuris vadinamas vaisių sultimis iš koncentrato (tuo labiau – tiesiog sultimis) negali būti atskiestas daugiau, nei reikalinga atstatyti koncentruojant sultis pašalintą vandenį.
Koncentruotos vaisių sultys gaunamos iš vienos ar daugiau rūšių vaisių sulčių fiziniu būdu pašalinus tam tikrą vandens dalį. Jei koncentruotos vaisių sultys yra skirtos tiesioginiam vartojimui, iš sulčių gamybos metu turi būti pašalinama mažiausiai 50 proc. vandens.
Ar galima sultis saldinti?
Į sultis, koncentruotas sultis, vaisių sultis iš koncentrato (išskyrus kriaušių arba vynuogių sultis) leidžiama pridėti cukraus dviem tikslais:
1. rūgštumui sureguliuoti – ne daugiau kaip 15 g/l sulčių;
2. pasaldinimui – ne daugiau kaip 150 g/l sulčių. Apie tai turi būti pažymėta etiketėje papildant prekinį pavadinimą.
Ką vadiname vaisių nektarais?
Vaisių nektaras gaminamas į vaisių sultis, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, cukrų ir (arba) medaus. Dažniausiai nektarai gaminami iš tokių vaisių ir uogų, kurių natūralios sultys nėra labai tinkamos gerti dėl savo savybių: neskanios (pvz., mėlynių), per tirštos (pvz., persikų, bananų), rūgščios (pvz., spanguolių, citrinų). Mažiausias sulčių ir (arba) tyrės kiekis, kuris turi būti tam tikrų vaisių nektaruose, kiekvienai rūšiai yra griežtai reglamentuotas ir paprastai sudaro nuo 25 proc. (juodųjų serbentų, citrinų, bananų, granatų ir kt.) iki 50 proc. (obuolių, ananasų, apelsinų ir kt.).
Į nektarus pridedamo cukraus ir (ar) medaus kiekis gali sudaryti iki 20 proc. galutinio gaminio masės. Jei vaisių nektarai gaminami be cukrų arba sumažintos energinės vertės, cukrūs gali būti visiškai arba iš dalies pakeičiami leidžiamais naudoti saldikliais.
Gėrimai
Produkto, kurio prekinis pavadinimas „Gaivusis gėrimas su sultimis“ sudėtyje yra ne mažiau kaip 5 proc. vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių, o produkto, kurio prekinis pavadinimas „Gaivusis sulčių gėrimas“ sudėtyje jų yra ne mažiau kaip 12 proc. Žodis „sultys“ pavadinime gali būti pakeistas konkrečių sulčių, iš kurių pagamintas gėrimas, pavadinimu, pvz., gaivusis gėrimas su obuolių sultimis, gaivusis morkų sulčių gėrimas.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė pataria:
• Rinkdamiesi produktą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į produkto pavadinimą: vaisių sultys, vaisių sultys iš koncentrato, koncentruotos vaisių sultys, vaisių nektaras, gaivusis gėrimas su sultimis, ar gaivusis sulčių gėrimas.
• Jei perkate gėrimą, ant kurio pakuotės nurodytas konkretaus vaisiaus pavadinimas, vadinasi šiame gėrime nebus kitų vaisių sulčių. Tuo tarpu jei sudėtyje yra daugiau vaisių, pavadinime turi būti nurodytas jų sąrašas mažėjančia tvarka pagal naudotų vaisių sulčių ar tyrių tūrį arba ant pakuotės tiesiog gali būti užrašas „kelių rūšių vaisiai“.
• Jei domitės, ar Jūsų perkamos sultys buvo pasaldintos, atkreipkite dėmesį į sulčių pavadinimą. Jei sultys buvo pasaldintos, pavadinimas turi būti papildytas žodžiu „pasaldintos“ arba „pridėta cukraus“, o po šių žodžių nurodytas pridedamo cukraus kiekis.
• Užrašas „iš koncentrato“ arba „iš dalies koncentrato“ reiškia, kad sultys arba nektaras pagaminti vien tiktai ar iš dalies iš vieno ar kelių koncentruotų produktų. Šis užrašas turi būti aiškiai įrašytas greta gaminio pavadinimo.
• Pirkdami vaisių nektarą ar gėrimą atkreipkite dėmesį į užrašą, kuriame nurodoma mažiausias vaisių sulčių, vaisių tyrės ar jų mišinio kiekis.
• Gėrimų, nektarų etiketėse ieškokite užrašo „Sudėtis“, po kurio seks gamybos metu naudotos sudedamosios dalys mažėjimo tvarka.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose atliekami įvairūs sulčių tyrimai. 2011 metais buvo tirti 982 mėginiai: nustatomi mikotoksino patulino, konservantų (benzoinės ir sorbo rūgšties), švino, kadmio, arseno kiekiai, pesticidų likučiai ir kitos medžiagos. Visi tirti mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus.