Pirmadienis, 19 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kam skirtas užrašas „Sudėtyje yra sulfitų“?

www.alkas.lt
2012 01 09 06:00
1
Kam skirtas užrašas „Sudėtyje yra sulfitų“?

Sieros dioksidas ir sulfitai (dažnai patogumo dėlei vadinami tiesiog sulfitais) – tai maisto priedai, dedami į maisto produktus kaip konservantai ir antioksidantai. Kadangi priskiriami „alergenų“ grupei, apie jų buvimą maiste turi būti aiškiai pažymėta produkto etiketėje. Kai kurių maisto produktų etiketėse (pvz., vyno) randame užrašą ,,Sudėtyje yra sulfitų“. Kam skirtas ir ką reiškia šis užrašas?

Kokiuose maisto produktuose yra sulfitų?

Sieros dioksidas ir sulfitai – grupė maisto priedų, pridedamų į maisto produktus kaip konservantai ar antioksidantai: E 220 sieros dioksidas, E 221 natrio sulfitas, E 222 natrio bisulfitas, E 223 natrio metabisulfitas, E 224 kalio metabisulfitas, E 226 kalcio sulfitas, E 227 kalcio bisulfitas, E 228 kalio bisulfitas.

Šių medžiagų ir natūraliai yra vynuogėse, krevetėse, apelsinų sultyse, žirniuose, abrikosuose, svogūnuose, česnakuose ir daugelyje kitų augalinių produktų. Natūraliai maiste esantis sulfitų kiekis yra nedidelis. Kai maisto produktų gamyboje sulfitai naudojami kaip maisto priedai, bendras šių medžiagų kiekis maisto produktuose būna gerokai didesnis ir sulfitams jautriems žmonėms gali sukelti sveikatos sutrikimus. Sieros dioksidą ir sulfitus kaip maisto priedus leidžiama naudoti vėžiagyvių ir moliuskų, džiovintų pomidorų, džiovintų grybų, džiovintų vaisių, kai kurių kitų vaisių ir daržovių, grūdinių, konditerijos gaminių gamyboje, o taip pat alaus, vyno, sidro, midaus gamyboje.

Kodėl sulfitai naudojami maisto gamyboje?

Sieros dioksidas ir sulfitai, pridėti į maisto produktus, slopina bakterijų augimą, apsaugo produktus nuo parudavimo (tai ypač aktualu vaisiams, daržovėms) ir leidžia produktams ilgiau išlikti tinkamais vartoti. Sulfitų gebėjimas užkirsti kelią tolimesnei polifenolių oksidacijai ypač svarbus vyno gamyboje, kadangi tai leidžia išlaikyti vyno stabilumą, pagerinti jo skonines savybes, spalvą ir kvapą. Vyną gaminant pramoniniu būdu, sulfitų pridedama beveik visada. Gaminant raudoną vyną daugiau išlieka natūralių antioksidantų, todėl į jį mažiau sulfitų dedama papildomai nei gaminant baltą vyną. Daugiau sulfitų pridedama ir gaminant saldų vyną.

Sulfitų poveikis sveikatai

Maiste esantys sulfitai sveikam žmogui nesukelia sveikatos sutrikimų. Tačiau kai kurie žmonės yra jautrūs sulfitams, jiems šios medžiagos gali sukelti ūmų bronchų spazmą (praėjus vos keletui minučių po sulfitų turinčio maisto suvartojimo), nosies užgulimą, slogą, virškinamojo trakto sutrikimus, odos niežėjimą, bėrimą ar net šoką. Nėra tikslių duomenų, kiek paplitęs jautrumas sulfitams tarp visų gyventojų, tačiau tyrimais nustatyta, kad maisto produktuose esantiems sulfitams jautresni sergantys astma (jų tarpe paplitimas yra nuo mažiau nei 4 % iki 66 %). Maisto produktų, kurių sudėtyje yra sieros dioksido ar sulfitų, ženklinimas būtent ir skirtas sulfitams jautriems žmonėms, kad vartojant maisto produktus būtų išvengta žalos sveikatai.

Ženklinimas

Sulfitų ženklinimas
Sulfitų ženklinimas

Visų maisto produktų, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 10 mg/kg arba 10 mg/l sieros dioksido arba sulfitų (išreikštų kaip SO2), etiketėse turi būti aiškiai paženklintas jų buvimas. Mažesnė sulfitų koncentracija maiste nesukelia sveikatos sutrikimų net ir tiems žmonėms, kurie yra jautrūs sulfitams. Į maisto produktus pridedami maisto priedai – sieros dioksidas ir sulfitai – ženklinami sudedamųjų dalių sąraše nurodant maisto priedo funkciją (antioksidantas ar konservantas) bei cheminį pavadinimą (sieros dioksidas, natrio sulfitas ir pan.). Jeigu tam maisto produktui sudedamųjų dalių sąrašas nepateikiamas (pvz., vynui), etiketėje rašomas užrašas ,,Sudėtyje yra sulfitų“ arba „Sudėtyje yra sieros dioksido“. 

Sulfitų kiekio nustatymas maisto produktuose

2011 metais Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose buvo tirtas sulfitų ir sieros dioksido kiekis džiovintuose, šviežiuose, šaldytuose, konservuotuose vaisiuose, uogienėse, džemuose, marmeladuose, daržovėse, grybuose, vyne, aluje, sultyse, saldainiuose, cukruje ir sirupuose. Iš viso tirti 93 mėginiai, daugiausiai buvo tirtas vynas (36 mėginiai). Visuose tirtuose mėginiuose sulfitų koncentracija atitiko teisės aktų reikalavimus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Švenčių pavojai: persivalgymas

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Tadas D. says:
    9 m. ago

    Ačiū už paaiškinimus, o tai gėriau vyną ir nežinojau kas čia per sulfitai jame. Ir niekas nežinojo ko klausiau.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Statybos | am.lt nuotr.

Vis dar trūksta dėmesio darbuotojų saugai

2021 04 19
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

2021 04 17
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Kaimo reikalų komitetas skatina pirkti lietuvišką maistą

2021 04 16
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto

2021 04 12
Koronavirusas, tyrimai | sam.lt nuotr.

Ką reiškia teigiamas COVID-19 IgG antikūnų tyrimo atsakymas?

2021 04 07
Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

2021 04 07
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

2021 03 27
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvos krepšininkai Europos čempionato ketvirtfinalyje „nuskynė“ italus 95:85
Gamta ir žmogus

Į sporto arenas grįžta žiūrovai

2021 04 19
Vilniuje daugėja vandens gertuvių
Gamta ir ekologija

Vilniuje daugėja vandens gertuvių

2021 04 19
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Seimo kancleriu siūlomas prof. M. Gelbūda

2021 04 19
G. Nausėda: Pandemija mus išvargino
Lietuvoje

Ekonomikos gaivinimo planui liko 11 dienų

2021 04 19
Lietuvos paštas pradėjo išmanųjį siuntų skirstymą
Lietuvoje

Lietuvos paštas tikisi atgauti pasitikėjimą

2021 04 19
Konstitucinis teismas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

KT: tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai

2021 04 19
Kęstutis Vitkus (1952–2021) | vitkusclinic.com nuotr.
Lietuvoje

Mirė garsus mikrochirurgas Kęstutis Vitkus

2021 04 19
Vėl galandami pjūklai Punios šilui
Gamta ir ekologija

Vėl galandami pjūklai Punios šilui

2021 04 19


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Aistis apie KT: tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai
  • Astronomas, proistorikas 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją?
  • Kaip TAI suprasti?!! apie Vėl galandami pjūklai Punios šilui
  • Kaip manote? apie KT: tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į sporto arenas grįžta žiūrovai
  • Vilniuje daugėja vandens gertuvių
  • Seimo kancleriu siūlomas prof. M. Gelbūda
  • Ekonomikos gaivinimo planui liko 11 dienų

Skaitomiausi straipsniai

  • R. Karbauskis. Ar patikite savo sveikatą „farmacininkei“ Šimonytei, „gydytojui“ Dulkiui, beviltiškai Vyriausybei? peržiūrėta: 942; komentarų: 16
  • J. Gafurova. Laisvė ir demokratija klesti: Su P. Gražuliu šokę treneriai atleisti, sulaukia ir grasinimų  peržiūrėta: 514; komentarų: 10
  • Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus? peržiūrėta: 440; komentarų: 35
  • Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija) Balandžio 13 d. 11 val. peržiūrėta: 426; komentarų: 4
  • S. Birgelis. Apie senų laikų lietuvių emigraciją. Nelegali emigracija (II) peržiūrėta: 298; komentarų: 1
  • Č. Iškauskas. Dar viena lietuvių kalbos naikinimo banga peržiūrėta: 291; komentarų: 14

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Vis dar trūksta dėmesio darbuotojų saugai

by Ditė Česėkaitė
2021 04 19
0
Statybos | am.lt nuotr.

Nepriklausomai nuo Valstybinės darbo inspekcijos švietimo, parengtų rekomendacijų, inspekcinės veiklos, vis dar pasitaiko, kad žmonės žūsta statybose. Viso to būtų...

Skaityti toliau

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

by Ditė Česėkaitė
2021 04 17
0
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Savaitgalį daugelis planuoja maistą kepti ant žarijų. Vaistininkai pastebi, kad nors...

Skaityti toliau

Kaimo reikalų komitetas skatina pirkti lietuvišką maistą

by Ditė Česėkaitė
2021 04 16
0
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Lietuva, kaip ir visas pasaulis, yra apimta COVID-19, o su pasekmėmis susiduria kiekvienas žmogus. Mūsų prekybos tinklų darbuotojai ir vadovai...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Aistis apie KT: tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai
  • Astronomas, proistorikas 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją?
  • Kaip TAI suprasti?!! apie Vėl galandami pjūklai Punios šilui
  • Kaip manote? apie KT: tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai
  • Būtent - bepročių! apie Vėl galandami pjūklai Punios šilui
Kitas straipsnis

E.Ilgiuvienė. Alkoholikų vaikai: kaip įveikti prakeiksmą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai