Gausėjanti maisto produktų pasiūla ir įtaigi reklama įtakoja gyventojų mitybos įpročius. Jauni žmonės yra ypač imlūs vykstantiems pokyčiams, taupydami laiką ir nesuvokdami mitybos pasekmių sveikatai, jie vis dažniau renkasi greitai pagaminamą maistą, daug riebalų turinčius užkandžius, geria dirbtiniais saldikliais saldintus gėrimus. Netinkama mityba yra antsvorio ir nutukimo priežastis, turi įtakos lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligų, antrojo tipo diabeto, kai kurių tipų vėžio, skeleto ir raumenų sistemos ir net įvairių psichikos sveikatos sutrikimų, išsivystymui.
Higienos instituto duomenimis mažiau nei pusė moksleivių kasdien vartoja vaisius, daržoves, pieno produktus, o net trečdalis jų kasdien valgo saldumynus bei geria gazuotus saldžius gėrimus.
Mityba yra labai svarbi žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei, todėl būtina ugdyti sveikos mitybos principais pagrįstus mitybos įpročius. Šiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba daug dėmesio skiria vaikų mitybai. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (toliau – NMVRVI) balandžio-gegužės mėnesiais organizavo mokymų ciklą mitybos ir sveikatos klausimais maisto kontrolės inspektoriams, vykdantiems kontrolę vaikų ugdymo įstaigose. Numatoma, kad pastarieji gautas žinias pristatys mokiniams ir mokyklų bendruomenėms.
NMVRVI parengė atmintinę mokyklinio amžiaus vaikams „10 patarimų moksleiviams, kaip sveikai maitintis“. Šioje atmintinėje aptariamas įvairių maisto produktų grupių (vaisių, daržovių, grūdinių, pieno produktų ir kt.) maistingumas, pateikiami praktiniai patarimai ir vartojimo rekomendacijos. Pagal atmintinėje pateiktą informaciją NMVRVI sukūrė testą-žaidimą moksleiviams „Kaip sveikai maitintis“. Jį galite rasti NMVRVI interneto svetainėje, adresu.