Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Geram kepsniui svarbus ir laikas

www.alkas.lt
2022-05-21 14:50:07
0
Laiko sukimas | sumin.lt nuotr.

Laiko sukimas | sumin.lt nuotr.

Atšilus orams grilio patiekalais lepinamės vis dažniau. Visgi, kad išsikeptumėte burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų ne tik pasirinkti kokybiškus gaminius, bet ir žinoti, ką kiek laiko kepti. Todėl prieš kuriant kepsninę pravartu pasidomėti, kiek laiko reikia kepti šašlykus, kepsnius, o kiek jūros gėrybes.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad ruošiant įvairiausius kepsninių patiekalus – svarbiausia jų neperkepti. Perkepta mėsa taps sausa, jūros gėrybės – guminės, o daržovės praras gerąsias savo savybes, todėl ruošiantis grilio vakarėliui svarbu pasidomėti, kaip teisingai paruošti skirtingas patiekalo sudėtines dalis.

Ką ir kiek laiko kepti?

Šašlykai. Tam, kad šašlykai būtų sultingas, patariama juos kepti apie 10 minučių. Mat ant ugnies kepama mėsa išorėje visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau nuėmus nuo ugnies, dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu mėsos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų. Dar vienas svarbus dalykas – šašlykus supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip jie iškeps tolygiai.

Jautienos kepsniai. Jeigu planuojate kepti tradicinį jautienos kepsnį, rinkitės 2–3 cm storio pasirinktos jautienos dalies gabaliukus, kurie išsiskiria tamsiai raudona spalva, taip pat stenkitės rinktis brandintą jautieną – tokia mėsa bus daug sultingesnė, neperkeps, netaps sprangi ir geriau išsaugos maistines bei skonio savybes. Kepant jautienos kepsnį laiką reikėtų pasirinkti pagal norimą kepsnio iškepimo lygį. Visgi rekomenduojama kepsnį patiekti vidutiniškai keptą. Tokį gausime jį kepdami po dvi su puse minutės iš kiekvienos pusės. Jeigu norite visiškai iškepto, kepimo laikas yra 3 min. iš abiejų pusių.

Vištiena. Kepsninėje kepant visą vištą – priklausomai nuo jos dydžio galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros. Mėsą prieš tai geriausia, pasak „Iki“ atstovės, pamarinuoti arba įtrinti sviesto, česnako, druskos, pipirų ir mėgstamų žolelių mišiniu.

Žuvis. Ant grilio puikiai tinka kepti tiek visa žuvis, tiek jos gabalėliai ar pjausniai. Pavyzdžiui, pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių. Tas pats kepimo laikas galioja ir kitoms panašaus dydžio žuvims. Jeigu kepsninėje kepate žuvies filė  –  gabaliukai kepsninėje iš kiekvienos pusės turėtų iškepti per 2–3 minutes. Kepant nepamirškite žuvies apversti ir patepti alyvuogių aliejumi.

Tunas. Dažniausiai tunas, skirtingai nei kita žuvis, patiekiamas pusiau keptas arba beveik žalias. Jeigu tuną kepate grilyje, šį įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies. Tuomet tuno kepsnius, patepus aliejumi, pakepti 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Keptą tuną ant stalo reikėtų patiekti iš karto, kuo tunas ilgiau stovės – tuo labiau iškeps jo vidus.

Krevetės. Krevetes ant grilio iškepsite itin greitai. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės.

Vaisiai ir daržovės. Vaisius ir daržoves: kaulavaisius, ananasus, arbūzus, cukinijas, svogūnus, baklažanus ar paprikas ant žarijų kepkite kelias minutes, kol šie gražiai apskrus. Daržoves prieš kepant patartina šiek tiek pamarinuoti aliejaus ir mėgstamų prieskonių marinate, o vaisius prieš kepant galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukrumi.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Statymo taisyklės galioja ir kepsninėms
  2. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  3. Kelios gudrybės naudojantis kepsnine
  4. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  5. AAD: laužus kūrenti reikia atsakingai
  6. Kūčiukai: seni ir nauji papročiai
  7. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  8. Atsakingai kūrenkite laužus ir naudokite kepsnines!
  9. Kaip susikurti jaukią išvyką į gamtą be plastiko

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius
Gamta ir ekologija

Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius

2025 07 31
Valdovų rūmai | Valdovų rūmų muziejaus nuotr.
Kultūra

„Kinas po žvaigždėmis“ Valdovų rūmuose prasideda!

2025 07 31
Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Purelienė. Apie kolegas pediatrus: atsigręžus į praeitį
  • 3 būdai išlaikyti sveikatą ir savarankiškumą sergant
  • 1863 m. sukilėliui, knygnešiui ir tautinio atgimimo žadintojui Motiejui Eimaičiui – 185 metai
  • Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius

Kiti Straipsniai

Apolonija Purelienė peržiūri savo tekstą

A. Purelienė. Apie kolegas pediatrus: atsigręžus į praeitį

2025 07 31
1863 m. sukilėliui, knygnešiui ir tautinio atgimimo žadintojui Motiejui Eimaičiui – 185 metai

1863 m. sukilėliui, knygnešiui ir tautinio atgimimo žadintojui Motiejui Eimaičiui – 185 metai

2025 07 31
Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius

Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius

2025 07 31
Valdovų rūmai | Valdovų rūmų muziejaus nuotr.

„Kinas po žvaigždėmis“ Valdovų rūmuose prasideda!

2025 07 31
Klaipėdos miesto įkūrimo šventė

Rugpjūčio 1-ąją kviečia Klaipėdos miesto įkūrimo šventė!

2025 07 30
Miškas

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30
Leliūnuose prasidėjo tarptautinis keramikos simpoziumas

Leliūnuose prasidėjo tarptautinis tradicinės keramikos simpoziumas

2025 07 30
Žemės ūkis

Ūkininkams – daugiau draudimo įmokų kompensacijų

2025 07 30
Keliaujame į Kirgiziją

Keliaujame į Kirgiziją: 10 dalykų, kurie atskleidžia šios šalies grožį

2025 07 29
Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

2025 07 29

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vilniuje nemokamai važinės ir slaugos darbuotojai

Vilniuje nemokamai važinės ir slaugos darbuotojai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai