Atšilus orams grilio patiekalais lepinamės vis dažniau. Visgi, kad išsikeptumėte burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų ne tik pasirinkti kokybiškus gaminius, bet ir žinoti, ką kiek laiko kepti. Todėl prieš kuriant kepsninę pravartu pasidomėti, kiek laiko reikia kepti šašlykus, kepsnius, o kiek jūros gėrybes.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad ruošiant įvairiausius kepsninių patiekalus – svarbiausia jų neperkepti. Perkepta mėsa taps sausa, jūros gėrybės – guminės, o daržovės praras gerąsias savo savybes, todėl ruošiantis grilio vakarėliui svarbu pasidomėti, kaip teisingai paruošti skirtingas patiekalo sudėtines dalis.
Ką ir kiek laiko kepti?
Šašlykai. Tam, kad šašlykai būtų sultingas, patariama juos kepti apie 10 minučių. Mat ant ugnies kepama mėsa išorėje visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau nuėmus nuo ugnies, dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu mėsos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų. Dar vienas svarbus dalykas – šašlykus supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip jie iškeps tolygiai.
Jautienos kepsniai. Jeigu planuojate kepti tradicinį jautienos kepsnį, rinkitės 2–3 cm storio pasirinktos jautienos dalies gabaliukus, kurie išsiskiria tamsiai raudona spalva, taip pat stenkitės rinktis brandintą jautieną – tokia mėsa bus daug sultingesnė, neperkeps, netaps sprangi ir geriau išsaugos maistines bei skonio savybes. Kepant jautienos kepsnį laiką reikėtų pasirinkti pagal norimą kepsnio iškepimo lygį. Visgi rekomenduojama kepsnį patiekti vidutiniškai keptą. Tokį gausime jį kepdami po dvi su puse minutės iš kiekvienos pusės. Jeigu norite visiškai iškepto, kepimo laikas yra 3 min. iš abiejų pusių.
Vištiena. Kepsninėje kepant visą vištą – priklausomai nuo jos dydžio galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros. Mėsą prieš tai geriausia, pasak „Iki“ atstovės, pamarinuoti arba įtrinti sviesto, česnako, druskos, pipirų ir mėgstamų žolelių mišiniu.
Žuvis. Ant grilio puikiai tinka kepti tiek visa žuvis, tiek jos gabalėliai ar pjausniai. Pavyzdžiui, pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių. Tas pats kepimo laikas galioja ir kitoms panašaus dydžio žuvims. Jeigu kepsninėje kepate žuvies filė – gabaliukai kepsninėje iš kiekvienos pusės turėtų iškepti per 2–3 minutes. Kepant nepamirškite žuvies apversti ir patepti alyvuogių aliejumi.
Tunas. Dažniausiai tunas, skirtingai nei kita žuvis, patiekiamas pusiau keptas arba beveik žalias. Jeigu tuną kepate grilyje, šį įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies. Tuomet tuno kepsnius, patepus aliejumi, pakepti 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Keptą tuną ant stalo reikėtų patiekti iš karto, kuo tunas ilgiau stovės – tuo labiau iškeps jo vidus.
Krevetės. Krevetes ant grilio iškepsite itin greitai. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės.
Vaisiai ir daržovės. Vaisius ir daržoves: kaulavaisius, ananasus, arbūzus, cukinijas, svogūnus, baklažanus ar paprikas ant žarijų kepkite kelias minutes, kol šie gražiai apskrus. Daržoves prieš kepant patartina šiek tiek pamarinuoti aliejaus ir mėgstamų prieskonių marinate, o vaisius prieš kepant galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukrumi.