Pirmadienis, 22 gruodžio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Alavijas – natūralus ir prieinamas supermaistas kasdienai

www.alkas.lt
2025-12-07 14:41:00
11
PERŽIŪROS
0
Alavijas

Alavijas | pixabay.com, bstad nuotr.

Nors Lietuvoje alavijas dažniau laikomas kambariniu augalu, jo nauda žmogaus kūnui yra didžiulė, o panaudojimas – itin universalus. Kilęs iš Arabijos pusiasalio, šis augalas nuo seno vertinamas dėl savo gydomųjų savybių, tačiau maisto gaminimui jis vis dar pritaikomas gan retai.

Alavijai vertinami dėl plataus spektro gydomųjų savybių – jos padeda mažinti temperatūrą, spartina žaizdų ir nudegimų gijimą. Dėl stipraus drėkinamojo poveikio alavijas plačiai naudojamas ir grožio pramonėje. Šiame augale gausu vitaminų A, C, E, B grupės vitaminų, antioksidantų, aminorūgščių, fermentų bei mineralų, tokių kaip kalcis, magnis ir cinkas.

„Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė pastebi, kad tokie universalaus panaudojimo produktai kaip alavijas vis labiau patraukia sveiku gyvenimo būdu besidominčių pirkėjų dėmesį.

„Alavijas – vienas iš supermaistų, kuris nusipelno daugiau dėmesio ne tik dėl grožiui palankių savybių. Nors jo nauda sveikatai akivaizdi, daugelis vis dar retai atranda būdų, kaip šį augalą panaudoti maisto gaminimui.

Be to, patiems augintis alavijo tikrai nebūtina – ekologiškų alavijų lapų galite rasti mūsų tinklo parduotuvėse už prieinamą kainą. Svarbiausia – žinoti, kaip alaviją tinkamai paruošti ir kur jį panaudoti, todėl mūsų ekspertai dalijasi vertingomis įžvalgomis“, – sako ji.

„Rimi“ dalijasi patarimais, kaip paruošti alaviją naudojimui įvairiuose patiekaluose: nuo gėrimų iki desertų, salotų bei padažų.

Kaip paruošti? Alaviją maistui galima naudoti labai įvairiai – nuo gėrimų iki užkandžių ar desertų, tačiau pirmiausia svarbu tinkamai jį paruošti. Rinkitės storus, sveikus, be rudų dėmių lapus. Nupjaukite 2–3 centimetrus nuo lapo apačios ir pastatykite jį vertikaliai, kad išbėgtų gelsvas skystis – kartus sluoksnis tarp žievės ir minkštimo, galintis suveikti kaip natūralus laisvinamasis.

Po 10–15 minučių lapą nuplaukite, nupjaukite šoninius spyglius, perpjaukite išilgai ir šaukštu išskobkite skaidrų minkštimą. Jį rekomenduojama dar kartą gerai praplauti arba trumpai palaikyti dubenyje su vandeniu, kad neliktų nemalonaus kartumo. Nupjautą lapą galima laikyti šaldytuve savaitę, o išimtas minkštimas išsilaiko kelias dienas. Jei norite turėti atsargų, supjaustykite minkštimą kubeliais ir užšaldykite ledo formelėse.

Gėrimams ir glotnučiams alavijas suteikia papildomos drėgmės, švelnumo ir gaivumo. Jis lengvai susismulkina blenderiu ir puikiai tinka tiek pusryčių glotnučiams, tiek atsigavimui po treniruotės.

Pavyzdžiui, maistingam žaliajam glotnučiui galite naudoti vieną bananą, saują špinatų, šaukštą šviežio alavijo minkštimo, stiklinę kokosų vandens ir kelis ledo kubelius. Viską suplakite iki vientisos masės ir paskaninus citrinos sultimis galėsite pasimėgauti gaiviu, švelniai saldžiu glotnučiu. Norint lengvesnio varianto, alavijo minkštimą galima sumaišyti su vandeniu, šlakeliu citrinos ir šaukšteliu medaus – toks gėrimas rytais padeda „pažadinti“ kūną.

Salotoms ir užkandžiams alavijas suteikia švelnios tekstūros ir papildomos drėgmės, nekeisdamas kitų ingredientų skonio. Alavijas puikiai dera su tropiniais vaisiais, daržovėmis ar net sūresniais azijietiškais padažais.

Pavyzdžiui, norint paruošti lengvas tropines salotas, sumaišykite supjaustytą mangą, avokadą, vyšninius pomidorus, kelis šaukštus alavijo minkštimo, šiek tiek raudonojo svogūno ir žalumynų. Visą mišinį apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Tokios salotos bus gaivios, lengvos ir maistingos. Taip pat alavijo minkštimą galite įmaišyti į jogurto padažus ar salsas – jis suteiks malonią kremišką tekstūrą.

Desertuose alavijas dažnai naudojamas kaip natūrali neutralaus skonio želė, suteikianti kremiškumo ir gaivumo. Jis puikiai tinka ledams, pudingams ar vaisių želė, ypač derinant su kokosų pienu ar tropiniais vaisiais.

Jei norite lengvai pagaminamų naminių ledų, sumaišykite stiklinę kokosų pieno, pusę mango, du šaukštus alavijo minkštimo ir šiek tiek medaus. Viską sutrinkite iki vientisos masės, supilkite į norimas formeles ir užšaldykite. Ledai bus švelnaus skonio, natūraliai saldūs o svarbiausia – natūralūs bei maistingi.

Parengta pagal „Rimi“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Virtiniai – ir Kūčioms, ir kasdienai
  2. Alavijas: plaukams, veido odai ir… sriubai
  3. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  4. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  5. Visi atsakymai apie persimonus
  6. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  7. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  8. Silkės naudą lemia ir paruošimo būdas
  9. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  10. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  11. 9 taisyklės puriems varškėčiamas
  12. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  13. Mamų virta sriuba nukels į vaikystę
  14. Šilauogės – tikras išsigelbėjimas šaltuoju metu laiku
  15. Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokymai Mečionyse
Kultūra

Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu

2025 12 22
Sorų laukai
Istorija

Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje

2025 12 22
Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
Kultūra

Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

2025 12 22
Šeima, Jungtinės tautos
Užsienyje

JT balsavimas atskleidė vertybinį lūžį: JAV ir dalis pasaulio – viena kryptimi, ES ir Lietuva – kita?

2025 12 22
2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis
Kalba

2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis!

2025 12 21
Arvydas Juozaitis dalina autografus
Istorija

A. Daučiūnienė. A. Juozaičio knygos „Tikra Sąjūdžio istorija“ sutiktuvės Lietuvos mokslų akademijos istorinėje salėje

2025 12 21
Žiemos saulėgrįžos šventė | Rengėjų nuotr.
Etninė kultūra

Romuva kviečia į žiemos saulėgrįžos šventę

2025 12 20
Smegduobės – tai atviras kanalas
Gamta ir ekologija

Smegduobės nėra duobės – tai atviras kanalas į požeminį vandenį

2025 12 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • budweiseriui apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • GINTARAS apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • Andriejus Baumeisteris apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • +++ apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu
  • Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje
  • Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
  • K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?

Kiti Straipsniai

Maistas, keptas kalakutas

Kaip iškepti visą paukštį, kad mėsa tirptų burnoje?

2025 12 21
Maistas, žuvis

5 pigūs receptai su žuvimi, kurie tiks ne tik Kūčioms

2025 12 21
Vaiikų gimtadienis

Vaiko gimtadienis namuose: kaip pasiruošti?

2025 12 20
Dermatologo konsultacija | pixabay nuotr.

Dermatologo konsultacijos – svarbiausia žinia

2025 12 19
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės – kasdienio ir kalėdinio stalo puošmena

2025 12 14
Maistas, kepta kiauliena

3 kiaulienos mentės patiekalai puikiai tiksiantys ir Kalėdų stalui

2025 12 14
Ličiai

Netikėta kalėdinio stalo puošmena – egzotiniai vaisiai

2025 12 13
Dovanos

Kaip šiemet madinga pakuoti kalėdines dovanas

2025 12 13
Mandarinai

Kaip atskirti, kurie mandarinai saldūs, ir netikėti jų panaudojimo būdai

2025 12 13
„Maisto bankas“

Prasideda „Maisto banko“ akcija

2025 12 12

Skaitytojų nuomonės:

  • budweiseriui apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • GINTARAS apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • Andriejus Baumeisteris apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • +++ apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija
  • jo apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pinigai

Kaip teisingai palyginti būsto paskolų pasiūlymus?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | ket testai | fs25 mods | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max | Daigyklos | gta 5 mods

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai