Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kepsninių patiekalai – sveikiau

www.alkas.lt
2025-08-16 07:32:00
0
Kepsninė

Kepsninė | pixabay.com nuotr.

       

Vasarai įpusėjus, dūmų kvapas iš grilio tampa neatsiejama sezono dalimi. Ant grotelių tradiciškai dominuoja mėsa – kiekvienas lietuvis turi savo mėgstamiausią marinavimo receptą ir kepimo taisykles. Garnyrams ir užkandžiams dažnai skiriame mažiau dėmesio, o būtent čia esama galimybės subalansuoti patiekalą išvengiant sunkumo jausmo. Specialistės patarė, kokias sveikesnes pasirinkimus galime rinktis, kaip subalansuoti grilio lėkštę ir kokių klaidų geriau nedaryti.

Išlaikome skonį, bet jaučiamės lengviau

Gyvensenos medicinos specialistė Ana Patapienė atkreipia dėmesį, kad grilio vakarienė gali būti subalansuota, jei laikysimės kelių paprastų mitybos principų. Tai padės ilgiau jaustis sotiems, bet tuo pačiu – ir išvengti nemalonaus sunkumo jausmo ar noro užkandžiauti po valgio.

„Kepsninės lėkštė turėtų būti sudaryta pagal subalansuotos lėkštės principą: joje turi vyrauti baltymai, angliavandeniai, riebalai ir daržovės. Baltymų gausu vištienoje, kalakutienoje, kiaulienoje, žuvyje, tofu, ankštinėse daržovėse, jautienoje be riebalų. Angliavandenių turi saldžiosios bulvės, pilno grūdo duona, lavašas ar lengvos grūdinės salotos, o riebalų gauname kartu su mėsa, žuvimi bei padažais“, – sako A. Patapienė.

Anot pašnekovės, subalansuotai lėkštei tinka visos šviežios ar keptos daržovės: cukinijos, paprikos, baklažanai, grybai, šparagai. Taip pat tinka ir raugintos daržovės – jos praturtintos fermentais ir skaidulomis, o tai padeda virškinimo sistemai apdoroti sunkesnį, baltyminį, keptą maistą.

Riebūs padažai ir perkeptas maistas

Perkepta mėsa bei riebūs padažai dažnai tampa tikru išbandymu virškinimo sistemai. A. Patapienė rekomenduoja vengti riebios grietinės ar majonezo pagrindu ruošiamų padažų ir keisti juos sveikesniais – pavyzdžiui, jogurtu su žolelėmis ar alyvuogių aliejaus ir citrinos padažu.

„Taip pat svarbu neperkepti produktų – tiek mėsa, tiek daržovės, keptos iki apanglėjimo, ne tik netenka maistinės vertės, bet ir gali būti žalingos sveikatai. Neperkepti baltymai visuomet bus sultingesni ir lengviau virškinami, o mėsą, žuvį ar daržoves galima kepti folijoje – taip maistas išliks sultingas ir nesudegs“, – pataria A. Patapienė.

Gazuoti gėrimai ir riebi mėsa

Net ir gėrimai šalia grilio stalo gali turėti įtakos savijautai – gazuoti, saldūs gėrimai ne tik nesuteikia papildomos naudos, bet ir trikdo virškinimą, todėl vertėtų rinktis natūralų vandenį su vaisiais ar žolelėmis.

„Taip pat nerekomenduojama rinktis riebios mėsos, kadangi kepimo metu lašantys riebalai, patekę ant įkaitusių anglių ar medienos, sukelia intensyvius dūmus. Juose gali susidaryti cheminiai junginiai, kurie nusėda ant kepamos mėsos paviršiaus ir didina kancerogeninių junginių kiekį maiste. Be to, kepti gyvulinės kilmės riebalai yra sunkiau virškinami“, – teigia A. Patapienė.

Subalansuotos idėjos: žuvis, mėsa ir vegetariškas pasirinkimas

Subalansuotai grilio lėkštei gyvensenos medicinos specialistė pataria rinktis vieną pagrindinį baltymą, daug daržovių ir nedidelę porciją grūdų, pavyzdžiui, pilno grūdo duoną.

„Viena iš sveikesnių idėjų galėtų būti vištienos iešmeliai su jogurtiniu ar česnakiniu padažu, pilno grūdo duona, raugintomis daržovėmis bei salotų lapais. Kita idėja – kepta lašiša, pagardinta avokado ir žaliosios citrinos padažu, lavašu ir šviežių daržovių salotomis. Vegetariškai lėkštei puikiai tiks raugintų kopūstų salotomis bei bolivinės bolandos garnyru pagardinti tofu iešmeliai“, – pataria A. Patapienė.

Svarbus akcentas lėkštėje – sėklomis praturtinta duona

Anot pašnekovės, subalansuotai lėkštei vertėtų rinktis pilno grūdo duoną, pasižyminčią aukštesne maistine verte ir turinčią daugiau skaidulų, kurios ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą ir padeda virškinimo sistemai atlikti savo darbą. Jai pritaria ir „Fazer“ produkto vystymo vadovė Arlita Ābrantė, teigianti, kad turtingo skonio „Gardėsio“ SĖKLŲ duonos yra puikus pasirinkimas, papildantis grilio lėkštę.

„Ši duona išsiskiria savo struktūra, turtingu skoniu ir maistine verte: joje mažiau miltų, daugiau sėklų, baltymų ir skaidulų. Tokia duona puikiai tinka iškylai gamtoje ar prie grilio – dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, suteikia sotumo jausmą ir nesukelia virškinimo diskomforto“, – sako A. Ābrantė.

Pasak pašnekovių, grilio sezonas neturi būti kompromisas tarp skonio ir savijautos, o kiekvienus pietus ar vakarienę galima paversti ne tik kulinariniu, bet ir sveikatai palankiu potyriu.

„Rinkdamiesi kokybišką baltymą, gausų kiekį šviežių ar raugintų daržovių, gerus riebalus ir skaidulomis praturtintą duoną, mėgausimės ne tik maistu, bet ir puikia savijauta po jo“, – sako A. Patapienė.

Parengta pagal „Fazer“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  2. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  3. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  4. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  5. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  6. Kaip neprarasti motyvacijos maitintis sveikiau
  7. Siekiant maitintis sveikiau, pamėgtų patiekalų atsisakyti nebūtina
  8. Patiekalai be mėsos – sveika, bet ar skanu?
  9. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  10. Moksleiviai maitinami sveikiau
  11. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  12. Su pirmaisiais lietuviškais pomidorais – 3 nauji patiekalai
  13. Kovo 11-ajai – 5 klasikiniai mūsų regionų patiekalai
  14. Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai
  15. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Varlinas apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Denisas Jelisievičius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kruvinas Rusijos blefas
  • +++ apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • +++ apie A. Medalinskas. Žinia apie naują pasaulio tvarką iš Kinijos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką kiekvienas turėtų žinoti apie skydliaukės vėžį
  • „Vilniaus dienos“ sostinės centą pavertė atvira scena (nuotraukos)
  • Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą
  • Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

Kiti Straipsniai

Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Varlinas apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Denisas Jelisievičius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kruvinas Rusijos blefas
  • +++ apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • +++ apie A. Medalinskas. Žinia apie naują pasaulio tvarką iš Kinijos
  • +++ apie Prezidentas dalyvavo „Norinčiųjų koalicijos“ viršūnių susitikime
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Jurginai

Jurginai vazoje: kaip prailginti jų grožį?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai