Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

www.alkas.lt
2025-06-08 10:47:00
1
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

pixabay.com nuotr.

Kai už lango – permainingas oras, norisi pasigardžiuoti kuo nors jaukiu ir džiuginančiu ne tik skrandį, bet ir sielą. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė siūlo idėją – ypač gardaus pomidorų padažo receptą, kurį namuose pasigaminti nei sudėtinga, nei brangu. Mintimis persikelsite į saulėtą Italiją ir jaukią, šeimynos klegesio pilną itališką virtuvę.

Ne atsitiktinai net ir filmai apie Italiją dažnai būna kupini ne tik emocijų, bet ir apetitą žadinančių patiekalų. Juk jų virtuvė – tiesiog neprilygstama ir dievinama pasaulyje. Tikriausiai ne vienas ekrane yra matęs, kaip italė močiutė verda sekmadieninį pomidorų padažą – ypač kvapnų ir idealiai tinkantį su makaronų patiekalais.

Receptą išbandyti namuose įkvėps ir ingredientų sąrašas. Jam reikės vos kelių nebrangių bei lietuviams visiškai įprastų produktų: šiltuoju metų laiku ir ant grilio labai pamėgtų kepti šviežių dešrelių, kelių daržovių ir nuo itališkos virtuvės neatsiejamų žolelių.

Paprastai receptas yra visiškai tradicinis, tačiau jam galima suteikti ir daugiau šarmo. Malonų burnoje išliekantį subtilų saldumą suteiks slaptas ingredientas – obuoliai. Ne vieną toks derinys padaže nustebins, nors lietuviai tikrai žino begales būdų, kaip skaniai panaudoti obuolius, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Kad ir koks metų laikas bebūtų, obuoliai nesitraukia iš pirkėjų mėgstamiausių vaisių trejetuko.Skanūs tiesiog kaip užkandis, jie turi ir pakankamai charakterio, kad gerokai praturtintų ir kitus patiekalus ar net taptų jų žvaigždėmis – nuo įvairių variacijų su salotomis ir keptų obuolių prie paukštienos patiekalų iki visų mylimų obuolių pyragų. Jie sodrūs, sultingi ir pigūs, todėl retas iš parduotuvės išeina tik su vienu ar dviem obuoliais – ypač per akcijas, kai naudojamasi proga įsigyti didesnį jų kiekį ir sutaupant paruošti pamėgtus patiekalus ar išbandyti naujus“, – sako G. Kitovė.

Ilgai neužtruksite

Apie patį receptą pasakodama, „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė pažymi, kad didelis jo privalumas ir tai, kad darbo čia nedaug, jokių virtuvės šefo įgūdžių taip pat neprireiks – tik šiek tiek kantrybės ir meilės, kuri būtina gardžiam patiekalui. O namuose gamintas ypač kvapnus, sodraus skonio padažas per skrandį pateks tiesiai į širdį.

„Itališka virtuvė gali būti ir ypač gurmaniška, prabangi, tačiau daugelis juk namuose Italijoje gamina iš pačių paprasčiausių ir nebrangių ingredientų. Svarbu, kad jie būtų kokybiški, o procesas neskubinamas – kiekvienas italas pasakys, kad svarbu laikytis tradicijų ir mėgautis pačia maisto gamyba. Kol aromatu turtingas tradicinis mėsos-pomidorų padažas kunkuliuos, brandindamas savo skonį ir kvapą, turėsite laiko ir išsikepti obuolių pyragą, ir atsipūsti“, – sako J. Tamoševičienė.

Obuolių pyragas

Reikės: 2 raudonų obuolių, 7 puodelių vandens, 6 šviežių kiaulienos dešrelių, 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 didelio svogūno, 2 skiltelės česnako, 1 žaliosios paprikos, 800 g konservuotų nesmulkintų pomidorų, 1 šaukšto džiovintų arba šviežių bazilikų, 1 šaukšto džiovinto arba šviežio raudonėlio, 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų, 1/4 puodelio šviežių petražolių.

Gaminame:

1. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite šerdį ir suberkite į didelį puodą su vandeniu. Virkite ant silpnos ugnies, kol obuoliai suminkštės ir masė taps ypač kvapni, maždaug 1 valandą. Mišinį perkoškite per smulkų sietelį ir skystį atidėkite į šalį, kad atvėstų. Gausite aromatingą ir saldų naminį obuolių sidrą.

2. Į keptuvę ant vidutinės ugnies sudėkite dešreles ir apkepkite, kad gerai paruduotų. Nusausinkite riebalus ir atidėkite į šalį.

3. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintus svogūną ir papriką. Kepkite dažnai maišydami, kol paprika suminkštės, o svogūnas taps permatomas, apie 5 minutes. Sudėkite išspaustą česnaką ir kepkite, kol jis taps kvapnus, apie 1 minutę.

4. Sudėkite konservuotus pomidorus ir pasidarytą obuolių sidrą, virkite iki vientisos masės. Įberkite baziliko, raudonėlio, pipirų ir petražolių.

5. Supjaustykite dešreles dideliais gabalais ir sudėkite į puodą. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir retkarčiais pamaišydami virkite 4-6 valandas. Patiekite su virtais mėgstamais makaronais.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vienas priedas ir plakta kiaušinienė bus lyg aksominė
  2. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  3. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  4. Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais
  5. 5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai
  6. Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai
  7. Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai
  8. Geras padažas prie patiekalo – pusė darbo
  9. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  10. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  11. Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni
  12. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  13. Pistacijos – slapta taupių gurmanų korta
  14. Koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?
  15. Vištiena – sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. taškas says:
    2 val ago

    Tai kiek čia laiko užims tas “ilgai neužtruksiantis ir nesudėtingas” padažo gaminimas? Sekmadienį kokią penktą ryto pradėjus, pirmadienį pusryčiams galima beveik suspėt išvirt! 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos gynėjas
Ukrainos balsas

Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?

2025 06 08
Populiariausi vardai 2024 m.
Kalba

VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas

2025 06 08
Selemonas Paltanavičius | vdu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų

2025 06 08
LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tššš... apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Vilna apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Mikabalis apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • taškas apie Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Atvirų batų metas: kaip kovoti pėdų bėdomis
  • Dažniausia siuntų pažeidimų priežastis – blogas pakavimas
  • Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?
  • Kiek pinigų dovanoti jaunavedžiams?

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Tššš... apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Vilna apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Mikabalis apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • taškas apie Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas
  • Vilna apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Santuoka

Kiek pinigų dovanoti jaunavedžiams?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai