Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

www.alkas.lt
2025-06-08 10:47:00
1
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

pixabay.com nuotr.

Kai už lango – permainingas oras, norisi pasigardžiuoti kuo nors jaukiu ir džiuginančiu ne tik skrandį, bet ir sielą. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė siūlo idėją – ypač gardaus pomidorų padažo receptą, kurį namuose pasigaminti nei sudėtinga, nei brangu. Mintimis persikelsite į saulėtą Italiją ir jaukią, šeimynos klegesio pilną itališką virtuvę.

Ne atsitiktinai net ir filmai apie Italiją dažnai būna kupini ne tik emocijų, bet ir apetitą žadinančių patiekalų. Juk jų virtuvė – tiesiog neprilygstama ir dievinama pasaulyje. Tikriausiai ne vienas ekrane yra matęs, kaip italė močiutė verda sekmadieninį pomidorų padažą – ypač kvapnų ir idealiai tinkantį su makaronų patiekalais.

Receptą išbandyti namuose įkvėps ir ingredientų sąrašas. Jam reikės vos kelių nebrangių bei lietuviams visiškai įprastų produktų: šiltuoju metų laiku ir ant grilio labai pamėgtų kepti šviežių dešrelių, kelių daržovių ir nuo itališkos virtuvės neatsiejamų žolelių.

Paprastai receptas yra visiškai tradicinis, tačiau jam galima suteikti ir daugiau šarmo. Malonų burnoje išliekantį subtilų saldumą suteiks slaptas ingredientas – obuoliai. Ne vieną toks derinys padaže nustebins, nors lietuviai tikrai žino begales būdų, kaip skaniai panaudoti obuolius, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Kad ir koks metų laikas bebūtų, obuoliai nesitraukia iš pirkėjų mėgstamiausių vaisių trejetuko.Skanūs tiesiog kaip užkandis, jie turi ir pakankamai charakterio, kad gerokai praturtintų ir kitus patiekalus ar net taptų jų žvaigždėmis – nuo įvairių variacijų su salotomis ir keptų obuolių prie paukštienos patiekalų iki visų mylimų obuolių pyragų. Jie sodrūs, sultingi ir pigūs, todėl retas iš parduotuvės išeina tik su vienu ar dviem obuoliais – ypač per akcijas, kai naudojamasi proga įsigyti didesnį jų kiekį ir sutaupant paruošti pamėgtus patiekalus ar išbandyti naujus“, – sako G. Kitovė.

Ilgai neužtruksite

Apie patį receptą pasakodama, „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė pažymi, kad didelis jo privalumas ir tai, kad darbo čia nedaug, jokių virtuvės šefo įgūdžių taip pat neprireiks – tik šiek tiek kantrybės ir meilės, kuri būtina gardžiam patiekalui. O namuose gamintas ypač kvapnus, sodraus skonio padažas per skrandį pateks tiesiai į širdį.

„Itališka virtuvė gali būti ir ypač gurmaniška, prabangi, tačiau daugelis juk namuose Italijoje gamina iš pačių paprasčiausių ir nebrangių ingredientų. Svarbu, kad jie būtų kokybiški, o procesas neskubinamas – kiekvienas italas pasakys, kad svarbu laikytis tradicijų ir mėgautis pačia maisto gamyba. Kol aromatu turtingas tradicinis mėsos-pomidorų padažas kunkuliuos, brandindamas savo skonį ir kvapą, turėsite laiko ir išsikepti obuolių pyragą, ir atsipūsti“, – sako J. Tamoševičienė.

Obuolių pyragas

Reikės: 2 raudonų obuolių, 7 puodelių vandens, 6 šviežių kiaulienos dešrelių, 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 didelio svogūno, 2 skiltelės česnako, 1 žaliosios paprikos, 800 g konservuotų nesmulkintų pomidorų, 1 šaukšto džiovintų arba šviežių bazilikų, 1 šaukšto džiovinto arba šviežio raudonėlio, 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų, 1/4 puodelio šviežių petražolių.

Gaminame:

1. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite šerdį ir suberkite į didelį puodą su vandeniu. Virkite ant silpnos ugnies, kol obuoliai suminkštės ir masė taps ypač kvapni, maždaug 1 valandą. Mišinį perkoškite per smulkų sietelį ir skystį atidėkite į šalį, kad atvėstų. Gausite aromatingą ir saldų naminį obuolių sidrą.

2. Į keptuvę ant vidutinės ugnies sudėkite dešreles ir apkepkite, kad gerai paruduotų. Nusausinkite riebalus ir atidėkite į šalį.

3. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintus svogūną ir papriką. Kepkite dažnai maišydami, kol paprika suminkštės, o svogūnas taps permatomas, apie 5 minutes. Sudėkite išspaustą česnaką ir kepkite, kol jis taps kvapnus, apie 1 minutę.

4. Sudėkite konservuotus pomidorus ir pasidarytą obuolių sidrą, virkite iki vientisos masės. Įberkite baziliko, raudonėlio, pipirų ir petražolių.

5. Supjaustykite dešreles dideliais gabalais ir sudėkite į puodą. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir retkarčiais pamaišydami virkite 4-6 valandas. Patiekite su virtais mėgstamais makaronais.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vienas priedas ir plakta kiaušinienė bus lyg aksominė
  2. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  3. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  4. Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais
  5. 5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai
  6. Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai
  7. Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai
  8. Geras padažas prie patiekalo – pusė darbo
  9. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  10. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  11. Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni
  12. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  13. Pistacijos – slapta taupių gurmanų korta
  14. Koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?
  15. Vištiena – sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. taškas says:
    1 mėnuo ago

    Tai kiek čia laiko užims tas “ilgai neužtruksiantis ir nesudėtingas” padažo gaminimas? Sekmadienį kokią penktą ryto pradėjus, pirmadienį pusryčiams galima beveik suspėt išvirt! 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Kažin apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  • 2 iš 5 vairuotojų yra patyrę žalą dėl prastos kelio dangos
  • Kaip pasiruošti užsienio kelionei, kad netektų kreiktis į gydytojus?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Kažin apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • Kažin apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Santuoka

Kiek pinigų dovanoti jaunavedžiams?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai