Sekmadienis, 15 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

www.alkas.lt
2025-05-25 10:24:00
0
Lašiša

Lašiša | maxima.lt nuotr.

Mityba – vienas svarbiausių veiksnių lemiančių gerą savijautą, tad daugumai mūsų svarbu rinktis ne tik skanų, bet ir sveikatai palankų maistą. Pastaruoju metu nemažai dėmesio sulaukia priešuždegiminė mityba, kurios principų laikymasis padeda maitintis subalansuotai, o taip pat gali padėti ir mažinti uždegiminius procesus kūne.

Gydytojas dietologas, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ funkcinės mitybos partneris Edvardas Grišinas pataria, kaip priešuždegiminę mitybą įtraukti į savo kasdienybę bei primena apie svarbų ir vertingą maistą – lašišą. Idėjomis, kaip gardžiai ir sveikatai naudingai paruošti šią žuvį dalijasi „Maximos“ kulinarijos meistrai.

Lašiša – universali ir sveikatai palanki žuvis

Lašiša – puikus pasirinkimas norintiems maitintis sveikiau. „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pasakoja, kad šioje žuvyje gausu aukštos kokybės baltymų, vitamino D, seleno ir B grupės vitaminų.

Tuo tarpu „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad šią žuvį dėl jos teigiamų savybių sveikatai bei universalumo itin vertina ir tautiečiai. Pasak jos, lašiša ant kasdienio pietų ar vakarienės stalo atsiduria vis dažniau.

„Lašiša – net tik sveika, bet ir skani bei lengvai paruošiama žuvis. Jai pagaminti nereikia daug laiko ir ingredientų – lašišą galima kepti ir patiekti su namuose turimomis daržovėmis, pasigaminti sriubą ar net pasisūdyti ir vėliau visą savaitę turėti pusryčiams ar užkandžiams. Taip pat, skanūs ir kūnui naudingi šios žuvies patiekalai gali būti ir draugiški piniginei, pavyzdžiui, visą šią savaitę pasirūpinę kilogramu šviežios atlantinių lašišų filė su oda už ypač mažą kainą galėsite virtuvėje skirtingus lašišos patiekalus paruošti taupiau“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Be to, lašiša yra uoliai besidominčių sveika mityba tautiečių mėgstama žuvis ir dėl savo priešuždegiminio poveikio. Gydytojas dietologas E. Grišinas dalinasi, kad dėl savo naudingųjų savybių ji gali prisidėti prie uždegimų mažinimo bei atitinka šiuo metu vis daugiau dėmesio sulaukiančios priešuždegiminės mitybos principus.

„Lašiša yra vienas turtingiausių EPA ir DHA šaltinių – tai dvi pagrindinės omega-3 riebalų rūgštys, turinčios stiprų priešuždegiminį poveikį. Jos gali padėti slopinti uždegiminių citokinų veiklą, kurie skatina lėtinius uždegimus kūne. Tyrimai rodo, kad omega-3 gali padėti sumažinti uždegimą sergant širdies ligomis, nutukimu, autoimuninėmis ligomis ir astma, kuriai DHA – labai svarbi“, – sako jis.

Tinkamas garnyras – ypatingai svarbus

Visgi, „Maximos“ funkcinės mitybos partneris pabrėžia, kad svarbu atsižvelgti ir į tai, su kuo derinsite lašišą, mat netinkamai parinktas garnyras gali panaikinti visą šios žuvies naudą sveikatai. Pavyzdžiui, jei lašišą derinsite su riebiu grietinėlės padažu – naudos liks mažai.

„Ši žuvis puikiai dera su vitamino C  turtingu maistu – citrusiniais vaisiais, ananasu ar įvairiomis šio vitamino turinčiomis daržovėmis. Lašišą taip pat galima derinti su kitais daug antioksidantų turinčiais gaminiais, pavyzdžiui, pomidorais. Tai gali būti visai nebloga priešuždegiminė kombinacija“, – sako gydytojas dietologas.

Jis taip pat pataria nuolat galvoti, kaip galima praturtinti pačią žuvį ir valgomą patiekalą. „Svarbu galvoti ne apie tai, ko privengti, o apie tai, kaip pagerinti valgomą patiekalą. Vengimas visada yra siejamas su tuo, ko negalima, o to dažnai labiausiai ir norisi“, – pastebi E. Grišinas.

Priešuždegiminė mityba – kas tai?

Priešuždegiminei mitybai šiuo metu vis daugiau dėmesio skiriama ne veltui – ji gali padėti užkirsti kelią lėtiniams susirgimams, stiprinti organizmą, būti taikoma daugelio kitų ligų prevencijai. Taip pat, pasak gydytojo dietologo, priešuždegiminė mityba gali būti modifikuojama pagal asmeninius žmogaus poreikius, tačiau pagrindinės taisyklės ir principai – aktualūs kiekvienam.

„Kaip ir pats pavadinimas atskleidžia, pasitelkdami šią mitybą norime mažinti uždegimą, surasti pasiausvyrą ir ramybę kūne. Priešuždegiminė mityba mus moko praturtinti savo valgiaraštį, sustiprinti kūną ir pagerinti jo veiklą, taip pat primena apie aplinkos tausojimo ir lokalaus maisto svarbą“, – pasakoja E. Grišinas.

Jis taip pat pabrėžia, kad priešuždegiminėje mityboje dominuoja kuo mažiau apdoroti maisto produktai, kuriuose gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų, polifenolių ir sveikųjų riebalų. „Į savo kasdienę mitybą svarbu įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių ir uogų, viso grūdo dalių produktų, sėklų, riešutų, alyvuogių aliejų. Nepamirškite ir šviežių riebiųjų žuvų – lašišos, skumbrės, sardinių – tai yra tikras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Visi šie išvardinti gaminiai turėtų pakeisti pusfabrikačius, vytintus ar rūkytus mėsos gaminius, greitą maistą, gazuotus vaisvandenius ir visus kitus gaminius, prie kurių kuo daugiau prisiliečia žmogaus ranka“, – patarimu dalijasi „Maximos“ funkcinės mitybos partneris.

Pokės dubuo su lašiša

 „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo išbandyti šį maistingą ir gaivų pokės dubens su lašiša receptą, kuris padės lašišą į kasdienį mitybos racioną įtraukti lengviau. Jums reikės:

·         1,5 stiklinės ryžių;

·         3 stiklinių vandens;

·         1 v. š. ryžių acto;

·         2 v. š. apelsinų sulčių;

·         1 vnt. česnako skiltelės;

·         0,5 v. š. sezamų sėklų aliejaus;

·         0,5 v. š. sojų padažo;

·         400 g šviežios atlantinių lašišų filė su oda;

·         1 vnt. avokado;

·         0,5 raudonojo kopūsto;

·         1 vnt. morkos;

·         1 vnt. ilgavaisio agurko;

·         8 vnt. ridikėlių;

·         0,5 v. š. citrinos sulčių;

·         sezamų sėklų;

·         kalendros (papuošimui).

Gaminimas. Išvirkite ryžius. Į išvirtus ryžius maišydami po truputį pilkite ryžių acto. Atidėkite, kad atvėstų. Supilkite į nedidelį indą padažui reikalingus ingredientus: sojų padažą, sezamų sėklų aliejų, apelsinų ir citrinų sultis. Viską gerai išmaišykite. Atskirame inde sudėkite smulkintus kopūstus, plonais griežinėliais supjaustytą agurką ir ridikėlius, sutarkuotą morką, viską apšlakstykite dviem šaukštais padažo ir gerai išmaišykite.

Kitame dubenyje išmaišykite kubeliais pjaustytą lašišą su likusiais pora šaukštų padažo. Dubenėlyje, kurį patieksite ant stalo, pirmiausiai dėkite ryžius, tuomet gražiai išdėliokite smulkintas daržoves, šalia jų – padažu gardintus lašišos kubelius, smulkintą avokadą. Ant viršaus pabarstykite sezamų sėklų, smulkintos kalendros ir patiekite.

Kepta lašiša su pomidorais

Mėgstantiems pomidorus patiks ir „Maximos“ kulinarijos meistrų siūlomas keptos lašišos receptas, kuris atitinka priešuždegiminės mitybos principus. Paruošti šiam patiekalui reikės:

·         1 kg šviežios atlantinių lašišų filė su oda;

·         2 v. š alyvuogių aliejaus;

·         300 g vyšninių pomidorų;

·         1 vnt. svogūno;

·         2 vnt. česnako skiltelių;

·         1–2 vnt. čiobrelio šakelių;

·         1 vnt. citrinos sulčių ir žievelės;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Supjaustykite lašišą maždaug 3 cm storio gabalėliais. Į nelimpančio paviršiaus keptuvę įpilkite vieną šaukštą alyvuogių aliejaus. Lašišos gabalėlius pirmiausia dėkite odele į viršų ir pakepkite, toliau kepdami užberkite druskos ir pipirų iš abiejų pusių. Kepkite ant vidutinės–stiprios kaitros apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol žuvis apskrus. Išimkite lašišą iš keptuvės ir uždengtą atidėkite į šalį.

Į keptuvę įpilkite likusį aliejų, sudėkite pomidorus. Kepkite apie 15–20 minutes. Dalis pomidorų turėtų prasprogti – taip susidarys padažas. Į pomidorų masę sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką. Galiausiai į keptuvę įdėkite šiek tiek čiobrelio, suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Užberkite druskos ir pipirų, viską išmaišykite.

Į keptuvę sudėkite lašišą ir kepkite dar 5–6 minutes, kol ji pilnai iškeps. Keptuvės turinį serviruokite lėkštėje, ant lašišos užpilkite citrinos sulčių, papuoškite likusiu čiobreliu. Šalia galite patiekti ir kitų mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, smidrų, taip pat – virtų rudųjų ryžių ar kitų mėgstamų kruopų.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lašiša itin naudinga mūsų smegenims
  2. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  3. Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę
  4. Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai
  5. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  6. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei
  7. Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga
  8. Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga
  9. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  10. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  11. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  12. Jei panorote rūkytos žuvies
  13. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  14. Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite
  15. Augant sveikesnės vištienos paklausai, svarbu ją sveikai paruošti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14
Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus

2025 06 14
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.
Mokslas

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

URM ragina atsisakyti kelionių į Izraelį, išvykti iš Irano

2025 06 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Vilna apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip 10 kartų sumažinti skendimo pavojų
  • Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams
  • Kertant geležinkelį svarbiausia – budrumas
  • „ChatGPT“ jau gali atspėti, kur daryta jūsų nuotrauka

Kiti Straipsniai

Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Vilna apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje
  • +++ apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Medinis namas

Jei medienoje apsigyveno kenkėjai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai