Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

www.alkas.lt
2025-04-20 10:35:00
1
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Tuno salotos ant velykinio stalo yra kone tokios pat privalomos kaip ir kiaušiniai. Toks patiekalas nereikalauja nei daug išlaidų, nei ilgo triūso virtuvėje, o jį šaukštais kabina visi – nuo pačių mažiausių iki vyriausių. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jas vertina ir norintys sutaupyti – konservuotas tunas yra ekonomiškas variantas, o į jį pakanka įdėti keletą paprastų ingredientų, kad pasigamintumėte fantastiškas salotas.

Kada tuną pirkti aliejuje, kada – savo sultyse?

„Skanus maistas lietuviams neatsiejamas nuo švenčių. Matome, kad Velykoms pirkėjai jau ruošiasi – akylai stebi akcijas ir iš anksto perka ilgiau negendančius produktus, kurių reikės šventinėms vaišėms. Jau į krepšelius keliauja konservuoti žirneliai, agurkėliai, burokėliai, šaldyti gaminiai. Įvairūs žuvų konservai taip pat yra viena tokių prekių, nes jie ypač universalūs. Juk tunas, šprotai, įvairios užtepėlės su žuvimi tinka ne tik šventėms, bet ir kasdienai, jie gali išgelbėti netikėtai užklupus svečiams ar nesugalvojant, ką gaminti vakarienei. Jų įsigijus pigiau, galima ilgam apsirūpinti atsargomis namuose gerokai sutaupant“, – sako G. Kitovė.

Pasak tinklo atstovės, pirkėjai perka tuną tiek savo sultyse, tiek aliejuje – saulėgrąžų arba alyvuogių. Iš esmės tą diktuoja receptas ir asmeniniai pasirinkimai. Tuną aliejuje renkasi tie, kurie nori išraiškingesnio patiekalo ir nesibaimina šiek tiek daugiau kalorijų ir riebalų. Kita vertus, tokiam tunui reikės mažiau majonezo ar kito padažo, nes jis jau savaime bus sodresnio skonio. Tačiau jei tuno salotų neįsivaizduojate be majonezo ar kitų riebesnių priedų, puikiai tiks ir tunas savo sultyse.

Kas tinka su konservuotu tunu? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad tai yra produktas, kurio visada verta turėti namuose. Tunas puikiai tinka ant picos, su makaronais, dera apkepe, kiše ar kaip priedas ant sumuštinių. Jis taip pat labai dažnai būna pagrindinis salotų ingredientas.

„Kūrybiškos tuno salotos jau daugelį metų yra hitas ant susibūrimo stalų. Tunas ypač tinka su kiaušiniais, todėl dažnuose namuose net nesvarstoma – tuno salotos tikrai bus velykiniame meniu. Yra daugybė jų konfigūracijų, nes salotoms galima naudoti tiek tuną savo sultyse, tiek aliejuje, derinti su įvairiais priedais – šviežiomis ar konservuotomis daržovėmis, vaisiais ir įvairiais padažais. Jis labai dėkingas produktas eksperimentams ir kūrybai virtuvėje“, – pažymi J. Tamoševičienė.

Iki“ kulinarijos šefė pasakoja, kad tunas gali pagyvinti net ir mums puikiai pažįstamus patiekalus – pavyzdžiui, Ispanijoje mėgstamos tuno salotos, kurios yra lietuvių mylima baltoji mišrainė, tik paskaninta konservuotu tunu. O vos vienas kitas naujas priedas į kitą lygį pakylės ir daugelio pamėgtas sluoksniuotas tuno salotas.

Pagerintos kultinės sluoksniuotos tuno salotos

Reikės: 3 skardinių tuno, 4-5 marinuotų agurkų, 4 morkų, 1 stiklainiuko marinuotų pievagrybių, 5 kietai virtų kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, majonezo, kaparėlių, šviežių petražolių arba krapų, druskos, šviežiai maltų pipirų, agurkų papuošimui.

Gaminame:

1. Išvirkite ir nulupkite morkas. Kietai išvirkite kiaušinius ir nulupkite. Tuną nusausinkite. 2. Ant stiklinio dubens dugno sudėkite kubeliais pjaustytų marinuotų agurkų sluoksnį. Ant viršaus užtepkite tolygų tuno sluoksnį. 3. Kiaušinius supjaustykite kubeliais, pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite 2-3 valgomuosius šaukštus majonezo ir suformuokite kiaušinių mišinio sluoksnį. 4. Pievagrybius supjaustykite plonomis juostelėmis ir sukurkite dar vieną sluoksnį. Plonai aptepkite majonezu. 5. Ant jo uždėkite sluoksnį stambiai tarkuotų morkų (pusę vienos morkos palikite papuošimui). Ant viršaus užtepkite majonezo. 6. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka ir pabarstykite salotų viršų. Morkų griežinėlius supjaustykite gėlių raštais ir jais papuoškite salotų kraštus. Ant kiekvienos gėlės uždėkite po kaparėlį. Agurką supjausykite daržovių skustuku ir iš juostelės susukite gėlę. Prieš patiekdami salotas atvėsinkite šaldytuve.

Ispaniška „baltoji mišrainė“ su tunu

Reikės: 2 skardinių tuno, 4 bulvių, 2 morkų, 2 kiaušinių, geros saujos žaliųjų alyvuogių, geros saujos juodųjų alyvuogių, 3-4 šaukštų majonezo arba 2 šaukštų alyvuogių aliejaus (jeigu tunas aliejuje – papildomai nereikia), druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

1. Išvirkite morkas, bulves ir kiaušinius. Atvėsinkite ir nulupkite. 2. Kartu su alyvuogėmis supjaustykite mažais kubeliais. 3. Tuną nusausinkite ir sudėkite į daržoves. Pagardinkite majonezu, druska ir pipirais. Išmaišykite ir patiekite.

Akimirksniu paruošiamos gaivios tuno ir ananasų salotos

Reikės: 2 skardinių tuno, 2 maišelių basmati ryžių, 300 g konservuotų kukurūzų, 8 griežinėlių konservuotų ananasų, nedidelio raudonojo svogūno, 3 šaukštų majonezo, šviežių petražolių papuošimui, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

1. Išvirkite ryžius pagal gamintojo nurodymus. Kukurūzus ir tuną nusausinkite. Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną ir ananasą.2. Sudėkite visus ingredientus į dubenį. Įdėkite majonezo, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.

Tuno salotos su saulėgrąžomis ir ryžių makaronais

Reikės: 2 skardinių tuno, 150 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 4 marinuotų agurkų, 4 kiaušinių, 1 skardinės konservuotų kukurūzų, 1/2 raudonojo svogūno, 1/3 puodelio nuluptų saulėgrąžų sėklų, kelių salotų lapų salotinei iškloti, druskos, šviežiai grūstų pipirų, majonezo.

Gaminame:

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus. Nusausinkite ir perliekite šaltu vandeniu.2. Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.3. Nulupkite svogūną ir supjaustykite mažais kubeliais. Agurkus ir paprikas supjaustykite mažomis juostelėmis4. Nusausinkite kukurūzus ir tuną. Visus ingredientus kruopščiai sumaišykite, įdėkite majonezo ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Perkelkite salotas į salotinę, išklotą salotų lapais. Pabarstykite saulėgrąžų sėklomis.

Traškios salotos su tunu, kiaušiniais ir migdolais

Reikės: 2 skardinių tuno, 200 g salotų lapų, 4 agurkų, 6 kietai virtų kiaušinių, 1 raudonojo svogūno, 60 g migdolų dribsnių arba smulkintų migdolų, druskos, šviežiai maltų pipirų. Padažui: 2 šaukšto majonezo, šiek tiek tuno sulčių, 1 šaukšto baltojo vyno acto.

Gaminame:

1. Migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Agurkus supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite svogūną. Kiaušinius kietai išvirkite ir supjaustykite ketvirčiais. Dubenėlyje sumaišykite visus padažo ingredientus.2. Salotų lapus ir agurkų griežinėlius išdėliokite didelėje lėkštėje. Tolygiai ant jų paskirstykite tuną, supjaustytus kiaušinius, svogūną ir užpilkite padažu. Pagardinkite salotas šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pabarstykite migdolais.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  2. Morkų salotos: 5 nebrangūs variantai iš šviežio derliaus
  3. Belaukiant pavasario – salotų įvairovė
  4. Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?
  5. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  6. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų
  7. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  8. Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  9. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  10. Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais
  11. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  12. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  13. Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių
  14. Kovo 11-ajai – 5 klasikiniai mūsų regionų patiekalai
  15. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pasiūlymas says:
    3 mėnesiai ago

    Paveikiausia tuno salotų reklama būtų tada, jei atvertusiam puslapį skaitytojui būtų pasiūlyta užsimerkti ir išsižioti. Tada iš ekrano į burną įdėtų šaukštą tuno salotų. Pajutus tuno skonį burnoje, jam liktų tik pasimėgaujant kramtyti ir kone murkti iš pasitenkinimo… Paragavęs, jis tą pat dieną dumtų į artimiausią parduotuvę tuno pirkti. Žinoma, nebūtinai rastų, nes visų aplinkinių daugiabučių kaimynai irgi išjungtų kompiuterius, irgi lėktų tuno pirkti… Todėl gal net grįšime į deficito laikus?..
    Lakstymas po miestą, tuno paieškos sutrumpins mūsų spoksojimą į ekranus. Tai dar vienas tuno bei jo deficito privalumas. Smulkiau apie tai vėliau parašysiu – dabar išjungiu kompą ir lekiu – gal dar rasiu bent gabalėlį tuno…

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  • 2 iš 5 vairuotojų yra patyrę žalą dėl prastos kelio dangos
  • Kaip pasiruošti užsienio kelionei, kad netektų kreiktis į gydytojus?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paprastasis karšis (Abramis brama)

Prasidėjo karšių neršto laikas - sugautus privaloma nedelsiant paleisti atgal į vandenį

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai