Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais

www.alkas.lt
2025-04-06 08:52:00
0
Apelsinai | pixabay.com, Logga Wiggler nuotr.

Apelsinai | pixabay.com, Logga Wiggler nuotr.

Pavasariui įsibėgėjant, salotos jau kone kasdien atsiduria ant stalo. Jos toli gražu neturi būti nuobodžios – net ir paprasčiausią salotų, daržovių derinį pagyvins išraiškingas, bet nebrangus padažas su apelsinais.

„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad šio citrusinio, aromatingo ir rafinuoto skonio užpilo verta iškart pasigaminti daugiau, kad sutaupytumėte ne tik pinigų, bet ir laiko. Jis šaldytuve gali stovėti bent savaitę, o tiks ne tik salotoms, bet bus labai skanu prie keptų daržovių, paukštienos, jūrų gėrybių patiekalų.

Kaip paprastai ir be netvarkos išspausti apelsiną

Pavasaris skatina norą atsinaujinti, todėl dažnas ieško, kaip į meniu įtraukti daugiau naujų skonių, kvapų, o svarbiausia – solidžią vitaminų porciją, pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Štai čia pasitarnaus gardus padažas vos iš kelių ingredientų: aliejaus, acto, medaus, garstyčių, prieskonių ir pagrindinės žvaigždės – apelsinų.

„Apelsinai daugeliui yra neabejotini citrusinių vaisių favoritai. Jeigu mandarinai paprastai siejami su žiemos šventėmis, tai ryškūs, gaivūs apelsinai perkami ištisus metus. Jie mėgstami vieni, salotose, dažnuose namuose šviežiai spaustos jų sultys yra neatsiejama pusryčių dalis, iš jų kepami pyragai, keksiukai, jie naudojami įvairiuose marinatuose ar tiesiog naminiam limonadui. Dažnas jį mėgsta nuo vaikystės, todėl pastebėję akcijas, įsigyja toli gražu ne vieną apelsiną – į pirkinių krepšelius keliauja bent keli ar net keliolika jų“, – sako G. Kitovė.

Apelsinas kaip užkandis skanus ir vienas, vos kelios jo riekelės pagyvins paprasčiausią stalo vandenį, tačiau daugelyje receptų naudojamos jo sultys. Jeigu neturite sulčiaspaudės – ne bėda, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria, kaip lengviau išspausti apelsiną ar kitą citrusinį vaisių.

„Naudoti elektrinę sulčiaspaudę yra bene lengviausia, tačiau tai nėra būtina. Sultis išspausti nesunkiai galėsite ir rankomis, jei pasinaudosite keliais triukais. Visų pirma, apelsinas turėtų būti mažų mažiausiai kambario temperatūros – šaltas vaisius sunkiau atiduos sultis. Jį galite ir šiek tiek pašildyti – pavyzdžiui, 10 sekundžių įmesti į verdantį vandenį ar vos kelioms sekundėms į mikrobangų krosnelę“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Tuomet ranka prispaudę, pavoliokite apelsiną ant kieto paviršiaus – jis šiek tiek suminkštės ir bus sultingesnis. O galiausiai, pasitelkite ir žnyples maistui – sultis išspausti bus žymiai lengviau. Geriausia, jeigu žnyplės ne plastikinės, o metalinės.

„Vaisių perpjaukite ir padėkite tarp žnyplių – suimkite apelsiną ne jų galais, o įstatykite jį maždaug žnyplių viduryje. Laikykite žnyples abiem rankomis, nupjautą apelsino dalį nukreipkite į dubenėlį ir tiesiog spauskite – nustebsite, kiek mažiau jėgos reikės rezultatui pasiekti“, – sako J. Sabaitienė.

Apelsinais kvepiantis padažas derės net su velykine antimi

Pasak „Iki“ kulinarijos šefės J. Tamoševičienės, išspaudus sultingą apelsiną ir nutarkavus jo žievelę, padažui pagaminti užtruksite vos kelias akimirkas. Jo verta nuolat turėti paruošto šaldytuve, nes bus labai universalus pagalbininkas virtuvėje.

„Apelsinų kvapo kupinas padažas pagardins ne tik įprastas salotas, bet puikiai derės ir prie keptų, virtų, troškintų daržovių, kurioms paprastai reikia šiek tiek stipresnio skonio. Tikra pavasario gaiva bus šis padažas su smidrais. Nereikia apsiriboti vien daržovėmis. Jis gardžiai tiks kaip lengvas padažas prie žuvies ir jūros gėrybių. Pavyzdžiui, greitas ir gurmaniškas patiekalas bus keptos krevetės su šiuo citrusinių padažu. Jis pagyvins garuose troškintą žuvį, orkaitėje keptą lašišą. Galimybių yra daugybė – apelsinų skonis skaniai akomponuos ir vištienos patiekaluose, be galo derės ir prie velykinės anties“, – pataria J. Tamoševičienė.

Paprasčiausias būdas paruošti padažą – supilti visus ingredientus ne į dubenį, o į stiklainį. Sandariai uždarius, tiesiog suplakite. Tokiu būdu nereikės plauti papildomų indų, visi produktai gerai susimaišys, o padažo likučius bus patogu laikyti tame pačiame stiklainyje.

Išbandykite ir kitaip

Šaldytuve toks padažas išstovės bent savaitę, sako „Iki“ kulinarijos šefė.  Prieš naudodami tiesiog gerai pakratykite, kad ingredientai vėl susimaišytų. Verta ir kaskart paeksperimentuoti ir šiek tiek pakeisti šio apelsininio padažo sudėtį.

„Kalbant apie pagrindinius šio padažo ingredientus, galite naudoti bet kokios rūšies aliejų. Ypač tyras alyvuogių aliejus idealiai tinka, tačiau galite naudoti ir moliūgų sėklų, sezamų, avokadų ar kitą aliejų. Rūgštelei taip pat iš esmės tinka visi acto variantai – pavyzdžiui, vyno, obuolių sidro ar balzaminis“, – pasakoja J. Tamoševičienė.

Galima ir papildyti bazinį receptą mėgstamais priedais: galite įdėti šiek tiek išspausto česnako, sezamo sėklų, aguonų, paprikų dribsnių ar smulkintų petražolių. Jeigu norite labiau kreminės konsistencijos – „Iki“ maisto gamybos žinovė pataria įdėti kelis šaukštus natūralaus jogurto.

Gaivus apelsinais kvepiantis padažas salotoms ir kitiems patiekalams

Reikės: 2 apelsino sulčių ir šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1-2 šaukštų medaus, 2 šaukštų vyno acto, 1 šaukšto garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Pasiruoškite stiklainį sandariu dangteliu. Sudėkite visus ingredientus, uždarykite stiklainį ir stipriai pakratykite, kol gausite vientisą padažą.

2. Paragaukite, ir jeigu reikia – pakoreguokite sudedamųjų dalių proporcijas pagal savo skonį. Padažas turi būti ryškaus apelsinų skonio ir aromato su medaus užuomina fone.

3. Prieš pat patiekdami salotas užpilkite paruoštu padažu. Jei pasigaminote didesnį kiekį, galite laikyti jį stiklainyje šaldytuve bent savaitę.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  2. Geras padažas prie patiekalo – pusė darbo
  3. Žalieji žirneliai: sriuboms, salotoms ir apkepams
  4. Belaukiant pavasario – salotų įvairovė
  5. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  6. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  7. Į virtuvę ryškių spalvų įneš apelsinų pyragas
  8. Morkų salotos: 5 nebrangūs variantai iš šviežio derliaus
  9. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  10. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  11. Abrikosai – ne tik užkandžiui
  12. Įprastoms morkoms – naujas skonis
  13. Iš melionų – net ir duona
  14. Sveikesniam valgiaraščiui – ryškiaspalvis žiemos vaisius
  15. Su pirmaisiais lietuviškais pomidorais – 3 nauji patiekalai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30
Šaltibarščių festivalis
Gamta ir žmogus

Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

2025 05 30
Eismo ribojimai
Lietuvoje

Per Vilniaus viršūnių susitikimą – eismo ribojimai

2025 05 30
Išrinkti vardai sostinės laivams
Gamta ir žmogus

Išrinkti vardai naujiems elektriniams sostinės laivams

2025 05 30
Žemės ūkis | zum.lrv.lt
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė pataisas dėl valstybinės žemės naudojimo

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vyrukas humorą prilaiko? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • Rimvydas apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • +++ apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį
  • Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą
  • Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

Kiti Straipsniai

Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vyrukas humorą prilaiko? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • Rimvydas apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • +++ apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
  • Rimvydas apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Meškiniai česnakai

Su gamtos dovanomis elkimės atsakingai: neraukime meškinių česnakų be saiko!

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai