Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mugę primenatys kepiniai, kurie netuština piniginės

www.alkas.lt
2025-03-09 10:50:00
0
Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai

Arbatiniai sausainiai | Pexels.com nuotr.

Pavasaris Vilniuje neįsivaizduojamas be Kaziuko mugės šurmulio, spalvų ir, žinoma, kepinių kvapo. Jeigu sostinėje apsilankyti nepavyks, o gal tiesiog nenorite grūstis minioje ar išlaidauti, tradicinių mugės gardumynų galite išsikepti ir patys. Išties nebrangiai meduolių ar riestainių namuose paruošite visą skardą – kepiniais galėsite vaišinti ne tik šeimos narius, bet ir kaimynus, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kokias bandeles mėgsta lietuviai?

Lietuviai visada buvo ir yra ištikimi meilės kepiniams tradicijai, pastebi G. Kitovė. Dėl to ingredientai jiems paklausūs ištisus metus, o norintys taupyti laiką dažnai suka į šviežių kepinių skyrių.

„Kad ir kokios būtų maisto tendencijos, daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio be kepinių. Tačiau pasaulinės tradicijos daro įtaką jų pasirinkimams. Nors lietuviai visada mėgsta klasiką, tokią kaip grietiniečiai, bandelės su obuoliais ar varškinės spurgos, visgi kepinių karaliaus laurai tenka prancūziškam rageliui. Kruasanai jau ne pirmus metus išlieka populiariausi, juos lietuviai mėgsta tiek pikantiškus, tiek saldžius, kuriuos kepame bent tris kartu per dieną“, – pasakoja tinklo atstovė.

Įdomu tai, kad bandelės ir kepiniai neturi ryškaus sezoniškumo – vasarą jie tampa piknikų dalimi, o šaltuoju metų laiku – puikiu palydovu prie kavos ar arbatos. Tiesa, pardavimai šokteli kiekvieną pavasarį ir rudenį, kai tinklo konditeriai pristato sezono naujienas.

Taip pat apsipirkimo įpročiai rodo, kad nors besikeičiantys mitybos vėjai skatina dažniau ieškoti variantų su mažiau cukraus ar be glitimo, tradiciniai saldūs kepiniai su karamele, varške, obuoliais ar šokoladu išlieka perkamiausių sąrašo viršuje.

Pasak G. Kitovės, šiuolaikinis pirkėjas ne tik ieško skanaus kepinio, bet ir domisi jo sudėtimi: „Kadangi daugelis užaugę su naminiais kepiniais, kokybės „kaip namuose“ jie ieško ir parduotuvėje. Tai atliepiant, mūsų konditerių komanda, kaip ir bet kuris namų kepėjas, naudoja tikrą grietinėlę, kokybišką sviestą, aukščiausios rūšies miltus, tikrą šokoladą, nededa jokių dirbtinių saldiklių“.

Naminiai kepiniai: pigu, nesudėtinga, o kaip skanu

Dar Kaziuko mugės prieigos išduoda, kad vienas svarbiausių mugės akcentų yra maistas – iš tolo nosį kutena troškintų kopūstų, dešrelių, bulvių patiekalų kvapai. Tačiau mažai kas ginčysis, kad pavasarinės šventės simbolis – nuo seno lietuvių mėgstami kepiniai. Juos atkartoti namuose nėra sudėtinga, nes juk receptai ir kilę būtent iš namų virtuvių, perduodami iš kartos į kartą.

„Visa magija tai, kad tradiciniams kepiniams nereikia jokių įmantrių produktų ar meistriškų įgūdžių. Nuo seno lietuviai naudoja visiškai paprastus ingredientus, kurių tikriausiai daugelyje namų dar gausu po praūžusių Užgavėnių – miltus, kiaušinius, mieles. Tad jei net ir reikės kažką įsigyti, tai tekainuose kelis eurus“, – sako prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

Didelis naminių tradicinių kepinių privalumas ir tai, kad jie labai universalūs. Th. Lauvray pasakoja, kad riestainius galite derinti ir su saldžiais priedais, tokiais kaip medus, uogienė, džemas. Jie bus skanūs ir pikantiški – skanu bus valgyti su tepamu sūreliu ir šviežiais žalumynais ar rūkyta lašiša, kumpiu, daržovėmis.

„Imbierinių meduolių kepimas suteiks progą ir parodyti savo kūrybiškumą. Jie gardūs patys savaime, tačiau juk skanu valgyti ir akimis. Ant jų glazūra galima palikti užrašus, juos išmarginti piešiniais ar ornamentais. Tai labai patiks vaikams – bus puikus laiko leidimas visai šeimai“, – pataria „Iki“ konditeris. O jeigu išsikepsite ir mielinių bandelių su lašinukais, jos taps tiek sočiu užkandžiu, tiek atstos ir duonos riekę prie pietų sriubos, pataria Th. Lauvray ir dalijasi 3 nesunkiais receptais.

Naminiai riestainiai

Reikės: 8 g sausų mielių, 500 g tradicinių kvietinių miltų, 6 šaukštelių cukraus, 1,5 puodelio šilto vandens, žiupsnelio druskos, kelių kiaušinių.

Gaminame:

  1. Į pusę šilto vandens kiekio įberkite mieles, cukrų ir palikite kelias minutes pastovėti. Tuomet gautą mišinį gerai išmaišykite šaukštu cukrus ištirptų. Tada reikėtų pasiruošti didelį indą, kuriame bus minkoma tešla. Į jį suberkite druską, miltus ir viską išmaišykite. Tuomet supilkite vandens ir mielių mišinį, dar šliūkštelėkite šiek tiek vandens ir viską išminkykite. Tešla turėtų būti drėgna, bet nelipni. Jei ji per sausa, įpilkite dar vandens, jei per drėgna – miltų.
  2. Išminkytą tešlą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palaikykite apie 30 min., kol ji pakils.
  3. Tuomet tešlą išminkykite, puodeliu išpjaukite apskritimus ir viduryje padarykite skylę. Gautus riestainius dar šiek tiek palaikykite, kol šie pakils.
  4. Dideliame puode užvirkite vandenį ir apie minutę jame apvirkite riestainius. Tuomet sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Prieš kepimą riestainius galite pabarstyti aguonomis, kitomis mėgstamomis sėklomis ar cukrumi bei cinamonu.

Kvapnūs imbieriniai meduoliai

Reikės: 550 g kvietinių miltų, 125 g sviesto, 80 g cukraus, 300 g medaus, 1 kiaušinio, 2 šaukštelių sodos, 2 šaukštelių kakavos, 30 g meduolių prieskonių.

Gaminame:

  1. Sviestą, medų, cukrų, prieskonius ir kakavą sudėkite į puodą ir kaitinkite, kol ingredientai ištirps ir susijungs. Atvėsinkite.
  2. Į didelį dubenį persijokite miltus ir sodą, įmuškite kiaušinį, kitus skystus ingredientus ir užminkykite tešlą. Suvyniokite tešlą į foliją ir 2 valandas palaikykite šaldytuve.
  3. Praėjus šiam laikui, padalykite ją į kelias dalis ir kiekvieną iškočiokite į 2-3 mm storio sausainius, atsargiai pabarstydami miltais. Išpjaustykite norimas formas su sausainių formelėmis ir dėkite meduolius ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Imbierinius meduolius kepkite trumpai, apie 5-6 minutes 180 laipsnių temperatūroje. Išimkite juos ir atvėsinkite ant grotelių.
  5. Atvėsusius galite juos glazūruoti arba užpilti ištirpintu šokoladu.

Sočios mielinės bandelės su lašinukais

Reikės: 50 g mielių, pusės stiklinės drungno vandens ir pieno, 1/4 stiklinės cukraus, 1 kiaušinio, 125 g margarino, 5 stiklinių miltų, žiupsnelio druskos. Įdarui: 5 rūkytos šoninės riekelių, 2 svogūnų, druskos, pipirų, česnako granulių, maltos saldžiosios paprikos (nebūtina), kiaušinio baltymo.

Gaminame:

  1. Į didelį dubenį suberkite mieles, supilkite pieną ir vandenį, druską ir cukrų. Atidėkite į šalį 30 minučių. Praėjus šiam laikui, įmuškite kiaušinį ir supilkite ištirpintą margariną. Išminkykite, palaipsniui suberkite miltus ir išminkykite. Atidėkite į šalį valandai.
  2. Pakepkite supjaustytą svogūną ir šoninę, pagardinkite prieskoniais.
  3. Atplėškite gabalėlį tešlos, suformuokite rutuliuką, įdarykite jį svogūno bei šoninės mišiniu ir gerai suklijuokite, kad kepant neatsivertų. Aptepkite kiaušinio baltymu, kepkite 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

Perengta pagal IKI pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kad kepiniai išlaikytų šviežumą
  2. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  3. Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
  4. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo
  5. Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys
  6. Ar jau metas ruošti šventinius saldymunus?
  7. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  8. Abrikosai – ne tik užkandžiui
  9. Slyvos – ir desertams, ir prie mėsos
  10. Pistacijos – slapta taupių gurmanų korta
  11. Atsakymai į 5 dažniausius klausimus apie persimonus
  12. Mandarinai: nuo gudrybės juos pasaldinant iki šventiško pyrago
  13. Sveiką mitybą ir saldumynus galima suderinti
  14. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  15. Koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Naivus klausimas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Naivus klausimas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Karas Ukrainoje

Tramputinizacija

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai