Antradienis, 3 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

10 patiekalų, kuriuos būtina paragauti keliaujant

www.alkas.lt
2025-03-01 16:44:00
0
Arančinai

Arančinai | pixabay.com, jvddu nuotr.

Kulinarinis turizmas – ne vienam tampa papildoma motyvacija leistis į kelionių nuotykius. Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma).

Lietuviškos virtuvės mylėtojai savo maršrutus taip pat derina tokiu būdu, kad keliaudami aplankytų siūlomus restoranus ar paskanautų gėrybių, kuriomis didžiuojasi vietos gyventojai. Tad keliaudami atostogų, nepraleiskite progos paragauti patiekalų, kuriuos vėliau galėsite drąsiai išbandyti grįžę namo.

Rinkdamiesi kryptį ir svarstydami apie veiklas bei pramogas joje, keliautojai nori ne tik pažinti pasirinktos šalies gamtą, istoriją bei kultūrą, bet ir atrasti vietinės virtuvės įdomybes, pasisemti įkvėpimo gastronominiams eksperimentams. Lietuvių keliautojus traukia autentiški patiekalai, jų skoniai bei galimybė iš arčiau susipažinti su vietinio maisto gaminimo tradicijomis, gaminių įvairove bei kultūriniais ypatumais.

„Vietinių virtuvių atradimas dažnam tampa reikšminga ir itin malonia kelionės dalimi, kai lankomą šalį ir net konkretų miestą pažįstame būtent per maistą, gastronominę kultūrą, tam tikras tradicijas. Keliautojai atostogų metu linkę ne tik ragauti tradicinius patiekalus, lankyti siūlomus restoranus, bet ir susipažinti su jų gaminimo procesu. Jie taip pat noriai lankosi vietiniuose turgeliuose, kur gali pamatyti ir paragauti išskirtinių produktų“, – sako „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Dažnai kelionėse išbandyti skoniai įkvepia eksperimentams ir grįžus namo – draugų ar šeimos vakarienės,  naujų receptų išbandymas kartu ar istorijos apie ragautus skonius tampa smagiu patirties pasidalijimu.

„Tokie susibūrimai ar vakarienės neretai tampa  ir savotišku prisiminimų vakaru, leidžiančiu dar kartą išgyventi kelionės įspūdžius bei visiems artimiau susipažinti su įvairių šalių kulinarinėmis tradicijomis. Norą pasinerti į gastronomines patirtis skatina ir iš esmės augantis dėmesys maisto kultūrai Lietuvoje – žmonės domisi kokybiška virtuve, seka tendencijas, lankosi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.“

Maistas – neatsiejama kultūros dalis

Restorano „Vila Komoda“, kuris buvo įtrauktas į prestižinį gurmanų bei restoraninio turizmo gidą „Michelin“, įkūrėja Karolina Vičiūtė-Venckienė įsitikinusi, jog žmogus tikrai gyvena ir pažįsta pasaulį tik tuomet, kai turi galimybę patirti kitų kultūrų meną, muziką ir maistą: „Pavyzdžiui, vienose kultūrose valgoma rankomis, kitose po pietų jau negeriama kava su pienu. Koks istorinis ir emocinis kontekstas tai nulemia? Man tai be galo įdomi tema, padedanti geriau suprasti kiekvienos šalies ideologiją.“

Nors ne kartą yra keliavusi į skirtingas šalis, kai pagrindinis dėmuo – norimas paragauti maistas, restoranų konsultantė puikiai prisimena pirmąją savo pasaulietiško maisto pažinimo patirtį: „Londone teko gyventi su skirtingų kultūrų žmonėmis, o viena indė mums suorganizavo vakarą tradiciniame indų restorane. Ji pristatė, kaip teisingai užsisakyti karį, šalia jo derančias agurkų salotas, duoną, ryžius. Parodė, ką valgyti rankomis, kaip plėšyti duoną. Labai rekomenduoju šią praktiką taikyti tiek keliaujant, tiek su užsienio svečiais bendraujant savo šalyje.“

Graikiškasis suvlakis su jogurtiniu dzadzikiu

Graikijos gastronomijoje pagrindinis dėmesys skiriamas alyvuogėms, žuviai, daržovėms ir nedžiovintiems prieskoniams. Senovės graikų maisto gaminimo metodai bei ingredientai išliko iki šių dienų, o vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų, kurį keliautojai paragauja atvykę į šią šalį, yra suvlakis. Šis pavadinimas kilęs iš žodžio „souvla“, reiškiančio iešmą, o jo paragauti galite net gatvėje. Suvlakis yra mažais kubeliais supjaustyta mėsa ar žuvis, suverta ant bambukinių iešmelių ir kepta ant atviros ugnies.

Keliaudami po Graikiją, turistai gali mėgautis suvlakiais, suvyniotais į minkštą pitos duoną su šviežiais pomidorais, svogūnais bei gaiviu dzadzikio (orig. tzatziki) padažu, kuris gaminamas iš jogurto, agurkų bei česnakų. Nors tradiciškai šiam patiekalui naudojama kiauliena, suvlakiai gaminami ir su vištiena, ėriena ar net malta jautiena. Sakoma, kad suvlakis simbolizuoja graikų svetingumą bei bendravimo džiaugsmą, todėl jis neabejotinai praturtins jūsų kelionę bei dovanos naujas pažintis prie stalo.

Sicilietiškų skonių simfonija: arančinai

Italija žavi ne tik įspūdinga architektūra, bet ir turtingomis gastronominėmis tradicijomis, todėl ji laikoma vienu iš pasaulio kulinarinių centrų. Sicilija išsiskiria unikaliomis skonių kombinacijomis ir išskirtiniais ingredientais, kurie harmoningai sujungia Viduržemio jūros regiono kultūrų, arabų, graikų bei ispanų įtakos elementus.

Vienas iš populiariausių Sicilijos delikatesų yra arančinai – traškūs ryžių rutuliukai, kurių viduje slepiasi įvairiausi skoniai. Jie dažniausiai yra apvalūs arba kūgio formos, o traškus išorinis sluoksnis, prisotintas aromatingais prieskoniais, slepia skoniais turtingus įdarus. Arančinai gali būti su mocarela, vytinta mėsa arba žaliaisiais žirneliais – nepraleiskite progos paragauti šio pajūrio lobio, kuris tikrai prisidės prie jūsų kelionės prisiminimų.

Nuo ispaniško bendravimo neatsiejamos tapos

Romėnai, maurai, o vėliau ir kitos tautos paliko savo pėdsakus, suteikdamos ispaniškam maistui unikalų charakterį. Viena ryškiausių šio krašto gastronominių tradicijų – tapos (orig. tapas). Šios nedidelės užkandėlės idealiai tinka dalinimuisi su draugais ar šeima, nes, kaip gerai žinome, socializacija yra neatsiejama ispanų kultūros dalis. Turistams tapos tampa ne tik tradiciniu maistu, bet ir kultūrine patirtimi, leidžiančia pajusti Ispanijos dvasią ir bendruomeniškumą.

Ant šių pietiečių stalo rasime ir kitų patiekalų: keptų bulvių su aštriu padažu (orig. patata bravas), mėsos kukulių (orig. albondigas), marinuotų ančiuvių (orig. boquerones), keptų bei sūdytų žaliųjų paprikų (orig. pimientos de Padrón), kurios ne tik traukia akį, bet ir kelia apetitą. Be to, keliautojai linkę mėgautis ir ilgesnėmis vakarienėmis, kurios tradiciškai prasideda tapomis, o baigiasi desertu – čiuromis (orig. churros).

Širdį saldinantis lukumas Turkijoje

Turkijos virtuvėje galima rasti Osmanų imperijos šaknis, kuriose – ryškūs prieskoniai, įvairūs įdarai ir gausybė saldumynų. Svarbiausi maisto kultūros aspektai apima šviežių ingredientų naudojimą bei neblėstančią meilę desertams. Vienas iš labiausiai atpažįstamų ir Turkijos miestų gatvėse sutinkamų saldumynų yra lukumas – tai tradicinis saldumynas, gaminamas iš krakmolo, cukraus ir įvairių priedų.

Pasak M. Bielinytės, bendrai Turkija garsėja aukšta maisto kokybe ir įspūdinga jo įvairove: „Daugelis poilsiautojų taip pat vertina puikią kokybę garantuojančius viešbučių restoranus, siūlančius itin gausų asortimentą ir atsižvelgiančius į vyraujančias kulinarines tendencijas, tokiu būdu vis pasiūlant ir įdomių naujienų. Šios šalies virtuvė leidžia mėgautis tiek autentiškais vietiniais valgiais, tiek tarptautinės virtuvės patiekalais, todėl kiekvienas keliautojas gali atrasti sau tinkamus skonius.“

Kavos pertraukėlė Portugalijoje: pyragėliai su kremu

Manoma, kad portugališkus skanėstus, dar vadinamus Belemo pyragėliais (pastel de Belém), sukūrė vienuoliai, ieškodami būdų panaudoti kiaušinių trynius. Pyragėlių skonis stebina kreminiu švelnumu, karamelizuota plutele ir traškiais sluoksniai – dažniausiai jie valgomi ryte su stipria portugališka kava.

Norintys pajusti autentišką skonį turėtų apsilankyti garsioje konditerijos parduotuvėje „Belemo konditerijos gaminiai“ (orig. Pastéis de Belém), kuri yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Šv. Jeronimo vienuolyno Lisabonoje. Paragavę kartą šio saldėsio, negalėsite pradėti atostogų ryto su jokiu kitu desertu, o draugams bus įdomu išgirsti šio aromatingo pyragėlio istoriją bei jūsų įspūdžius iš Portugalijos.

Prancūzija ir jos legendinis Burgundiškas troškinys

Prancūzijos gastronomija, garsėjanti savo turtingu paveldu, yra tikra kulinarinio meno šalis. Vienas išskirtiniausių patiekalų yra burgundiškas troškinys – jautienos burginjonas (orig. bœuf bourguignon). Šis patiekalas ne tik džiugina keliautojų gomurį, bet ir leidžia pažinti Prancūzijos kulinarinę kultūrą bei regiono tradicijas.

Tiems, kurie nėra raudonos mėsos gerbėjai, yra puiki alternatyva – prancūziškas vištienos troškinys „Gaidys vyne“ (orig. coq au vin) – jame vietoje jautienos patiekiama vištiena. Šis patiekalas taip pat gaminamas su raudonuoju vynu ir yra puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali nustebinti savo skoniu. Pažintinių kelionių metu keliautojai turi galimybę paragauti ne tik šių, bet ir daugybės kitų patiekalų autentiškose vietose.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  2. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  3. Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams
  4. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų
  5. Trys patarimai padėsiantys išvengti nesklandumų keliaujant po Europą
  6. Siekiant maitintis sveikiau, pamėgtų patiekalų atsisakyti nebūtina
  7. 5 būdai, kaip sutaupyti keliaujant
  8. Rabarbarai. Ar būtina juos lupti?
  9. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  10. Išvykstant į užsienį būtina pasidomėti reikalavimais dėl COVID-19
  11. Į pagalbą keliautojams – nemokamos programėlės
  12. Kelionės dviračiais: 5 draugiškiausios šalys
  13. Kad skrendant netektų nuobodžiauti
  14. Rankinis bagažas talpesnis, nei manote
  15. Atostogos jau ant nosies: kaip „persijungti“ iš darbinio režimo?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos ir Rusijos derybos Turkijoje 2025-06-02
Naujienos

Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties

2025 06 02
Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

Kiti Straipsniai

Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Atostogos

Už kiek šiemet galima pailsėti Palangoje, Turkijoje ir Ispanijoje?

2025 05 31
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Kelionės į Egiptą

Kelionės į Egiptą su vaikais – ką būtina žinoti planuojant šeimos atostogas?

2025 05 30
„flydubai“ lėktuvas

Skrydžius iš Vilniaus ruošiasi pradėti bendrovė „flydubai“

2025 05 29
Unsplash.com

5 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš užsisakant kelionę iš kelionių organizatoriaus

2025 05 28
Traukinys

Traukiniai tarp Vilniaus ir Varšuvos važiuos greičiau ir dažniau

2025 05 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ernestas apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sveikata | pixabay.com, Bru-nO nuotr.

Į kurias šalis lietuviai gydytis vyksta dažniausiai?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai