Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kai kava ne tik kava: praverčia buityje ir maisto gamyboje

www.alkas.lt
2024-10-20 13:48:00
0
Kavamedis | pixabay.com, Mciariaco nuotr.

Kavamedis | pixabay.com, Mciariaco nuotr.

Dažnas mūsų neįsivaizduoja ryto be garuojančio kvapnios kavos puodelio. Tačiau ne kiekvienas žino, kad ji puikiai tinka ne tik norint prabusti, bet ir kaip priemonė buityje ar prieskonis maisto gamyboje, rašoma „Lidl” pranešime žiniasklaidai.

Pagalbinė priemonė buityje

Atrodo, kad kava yra labai įprastas daugelio mūsų kasdienybės atributas, tačiau jos panaudojimo būdai gali būti patys įvairiausi. Vienas iš jų pagelbės buityje, kadangi užteks tik šiek tiek kavos tirščių, kuriuos galėsite panaudoti paviršiams nuvalyti.

Keletą arbatinių šaukštelių kavos tirščių užberkite ant plono valymo skudurėlio ir naudokite jį puodams ar keptuvėms valyti nuo riebalų bei nešvarumų. Baigę nepamirškite kruopščiai nuplauti indų, kurie atrodys lyg nauji.

Kava pasitarnaus ir norint pašalinti nemalonų maisto kvapą šaldytuve, užtenka įdėti ten dubenėlį kavos tirščių. Tas pats galioja ir norint panaikinti įsisenėjusį pelėsio kvapą spintoje. Dubenėlis tirščių šaldytuvo ar spintos gilumoje neužims daug vietos, tačiau rezultatas bus akivaizdus.

Maisto gamyba ir kava

Tiramisu, espresso pyragaičiai ar kavos skonio ledai, ko gero, neįmanomi be kavos. Ji yra mėgstamas ir dažnai konditerijoje naudojamas ingredientas. O ypač rudenį, kai vėstant orams gaivius desertus iškeičiame į sodresnio ir intensyvesnio skonio šokoladinius ar kavos skonio saldumynus.

Su kava galima pagaminti ne tik klasikinį kavos pyragą, bet ir kavos desertą affogato, kavos skonio ledus, amerikiečių taip pamėgtą braunį, ispanišką desertą „Flan“ bei prancūziškąją krembriulė, kavos skonio morengus, putėsius, netgi Japonijoje populiarią kavos skonio želė.

Kavą gali naudoti ir mėsos marinavime. Įdėjus kelis arbatinius šaukštelius kavos į marinatą, raudona mėsa įgaus turtingą, aromatingą ir pikantišką skonį su dūminiu prieskoniu.

„Lidl” siūlo pasigaminti gardųjį kavos padažą, kuris yra itin lengvai paruošiamas, o juo gardinti galėsite įvairius mėsos patiekalus.

Kavos padažas

Reikės:

1 l  mėgstamo sultinio

100 g  paruoštos kavos

Druskos pagal skonį

Į sultinį supilkite kavą ir tuomet jį virkite ant didelės ugnies, kol sutirštės iki padažo konsistencijos (tūris turėtų sumažėti 4-5 kartus).

Rudeniškas kavos ir graikinių riešutų pyragas

Atėjus rudeniui norisi pasiruošti desertus, kuriais galėtų pasimėgauti visa šeima. Vienas iš geriausių desertų rudeniškiems vakarams kavos ir graikinių riešutų pyragas.

Reikės:

50 g rudojo cukraus

190 g cukraus

Didelės saujos graikinių riešutų

Žiupsnelio cinamono

100 g sviesto

2 kiaušinių

150 g miltų

150 ml natūralaus jogurto

Šlakelio vanilės ekstrakto

3 a. š. šviežiai maltos kavos

1 a. š. Kepimo miltelių

Šlakelio aliejaus

2 a. š. miltų pabarstymui

Žiupsnelio druskos

Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų.

Indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos.

Ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo miltelius ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite.

Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu.

Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas.

Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gėlės maisto gamyboje: galimi pavojai
  2. Šalta kava suteiks budrumo karštą dieną
  3. Jaustis žvaliau padės ne tik kava
  4. Per šventes maisto išmetame trečdaliu daugiau
  5. Maisto likučiai gali virsti naujais patiekalais
  6. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  7. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  8. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  9. Pažaislyje nusidriekė 100 m. sveiko maisto stalas (nuotraukos)
  10. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  11. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  12. Ar visas cinamomas yra tikras?
  13. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  14. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  15. Slyvos – ir desertams, ir prie mėsos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo

2025 07 21
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija
Lietuvoje

Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar

2025 07 21
Agnė Bilotaitė
Lietuvoje

Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą

2025 07 21
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo
  • Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar
  • Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Daugėja sportuojančių lauke – galima peršalti ne tik dėl netinkamos aprangos

Kokie didžiausi sėslaus gyvenimo būdo pavojai ir kaip išsijudinti?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai