Dažnas mūsų neįsivaizduoja ryto be garuojančio kvapnios kavos puodelio. Tačiau ne kiekvienas žino, kad ji puikiai tinka ne tik norint prabusti, bet ir kaip priemonė buityje ar prieskonis maisto gamyboje, rašoma „Lidl” pranešime žiniasklaidai.
Pagalbinė priemonė buityje
Atrodo, kad kava yra labai įprastas daugelio mūsų kasdienybės atributas, tačiau jos panaudojimo būdai gali būti patys įvairiausi. Vienas iš jų pagelbės buityje, kadangi užteks tik šiek tiek kavos tirščių, kuriuos galėsite panaudoti paviršiams nuvalyti.
Keletą arbatinių šaukštelių kavos tirščių užberkite ant plono valymo skudurėlio ir naudokite jį puodams ar keptuvėms valyti nuo riebalų bei nešvarumų. Baigę nepamirškite kruopščiai nuplauti indų, kurie atrodys lyg nauji.
Kava pasitarnaus ir norint pašalinti nemalonų maisto kvapą šaldytuve, užtenka įdėti ten dubenėlį kavos tirščių. Tas pats galioja ir norint panaikinti įsisenėjusį pelėsio kvapą spintoje. Dubenėlis tirščių šaldytuvo ar spintos gilumoje neužims daug vietos, tačiau rezultatas bus akivaizdus.
Maisto gamyba ir kava
Tiramisu, espresso pyragaičiai ar kavos skonio ledai, ko gero, neįmanomi be kavos. Ji yra mėgstamas ir dažnai konditerijoje naudojamas ingredientas. O ypač rudenį, kai vėstant orams gaivius desertus iškeičiame į sodresnio ir intensyvesnio skonio šokoladinius ar kavos skonio saldumynus.
Su kava galima pagaminti ne tik klasikinį kavos pyragą, bet ir kavos desertą affogato, kavos skonio ledus, amerikiečių taip pamėgtą braunį, ispanišką desertą „Flan“ bei prancūziškąją krembriulė, kavos skonio morengus, putėsius, netgi Japonijoje populiarią kavos skonio želė.
Kavą gali naudoti ir mėsos marinavime. Įdėjus kelis arbatinius šaukštelius kavos į marinatą, raudona mėsa įgaus turtingą, aromatingą ir pikantišką skonį su dūminiu prieskoniu.
„Lidl” siūlo pasigaminti gardųjį kavos padažą, kuris yra itin lengvai paruošiamas, o juo gardinti galėsite įvairius mėsos patiekalus.
Kavos padažas
Reikės:
1 l mėgstamo sultinio
100 g paruoštos kavos
Druskos pagal skonį
Į sultinį supilkite kavą ir tuomet jį virkite ant didelės ugnies, kol sutirštės iki padažo konsistencijos (tūris turėtų sumažėti 4-5 kartus).
Rudeniškas kavos ir graikinių riešutų pyragas
Atėjus rudeniui norisi pasiruošti desertus, kuriais galėtų pasimėgauti visa šeima. Vienas iš geriausių desertų rudeniškiems vakarams kavos ir graikinių riešutų pyragas.
Reikės:
50 g rudojo cukraus
190 g cukraus
Didelės saujos graikinių riešutų
Žiupsnelio cinamono
100 g sviesto
2 kiaušinių
150 g miltų
150 ml natūralaus jogurto
Šlakelio vanilės ekstrakto
3 a. š. šviežiai maltos kavos
1 a. š. Kepimo miltelių
Šlakelio aliejaus
2 a. š. miltų pabarstymui
Žiupsnelio druskos
Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų.
Indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos.
Ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo miltelius ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite.
Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu.
Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas.
Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.