Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite

www.alkas.lt
2024-10-05 10:44:14
0
Vokietijoje bus pristatyti lietuviški ekologiški gaminiai

hellawella.com nuotr.

Tarp rudens gėrybių kasmet populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai. Ir ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų praturtinti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi net keturiomis idėjomis, ką šį rudenį pasigaminti iš obuolių.

Mitybos specialistai teigia, kad daugiausia naudingų medžiagų vaisiuose ir daržovėse yra jų sezono metu, o kaip tik dabar Lietuvoje – skinamas obuolių derlius. Anot specialistų, obuoliuose gausu A, B grupės, C ir E vitaminų, taip pat ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Šiuos vaisius turėtų vertinti ir tie, kurie rudenį linkę dažniau sirgti – obuoliuose esantis vitaminas C ir antioksidantai yra puiki imuniteto stiprinimo priemonė.

Iš obuolių gaminti gardėsiai – puiki dovana mokytojams

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pažymi, kad obuoliai – ne tik maistingas užkandis. Šie vaisiai puikiai tinka beveik viskam – ir saldiems kepiniams, ir įvairioms salotoms ar mėsos patiekalams.

„Obuolius kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais. Šie vaisiai yra saldžiarūgščiai, todėl puikiai dera prie daržovių, mėsos patiekalų ir ypač tinka saldiems gardėsiams ruošti. Šiuo metu atvėsę rudens vakarai – puiki galimybė visai šeimai kartu su atžalomis užsiimti kulinariniais eksperimentais virtuvėje. O galbūt tai net šauni proga artėjant Mokytojų dienai savo rankomis gamintais skanumynais su obuoliais pradžiuginti vaikų mokytojus, ypač, kad visą šią savaitę prekybos tinkle kilogramą obuolių galima rasti už ypač mažą kainą“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi keturiais prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais receptais su obuoliais.

Įdaryti obuoliai su kuskusu ir džiovintomis spanguolėmis

Jiems paruošti reikės:

  • 6 vnt. didelių obuolių;
  • 30 g graikinių riešutų;
  • 70 g kuskuso;
  • 80 ml verdančio vandens;
  • 30 g ištirpinto sviesto;
  • 1 v. š. rudojo cukraus;
  • 1 v. š. džiovintų spanguolių;
  • žiupsnelio cinamono;
  • graikiško jogurto (patiekimui).

Gaminimas. Į nedidelę keptuvę sudėkite graikinius riešutus ir apie 4 minutes pakepkite ant žemos ugnies, nuolat maišydami. Pakepintus graikinius riešutus sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sukapokite. Sudėkite kuskusą į karščiui atsparų indą ir užpilkite vandeniu. Palikite 5 minutėms arba tol, kol susigers visas skystis. Perpilkite kuskusą į dubenį, sumaišykite su sviestu, cukrumi, džiovintomis spanguolėmis, cinamonu ir graikiniais riešutais.

Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite nelimpančiu kepimo popieriumi ir paruoškite obuolius: peiliu nupjaukite kiekvieno obuolio viršų ir sudėkite ant skardos, pašalinkite sėklas ir išskobkite obuolių viduriukus. Išskobtus obuolius taip pat sudėkite ant skardos. Į obuolių vidų sudėkite pasigamintą kuskuso mišinį. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, tuomet ant obuolių atgal uždėkite obuolių viršūnėles. Kepkite dar 20 minučių, patiekite su šaukšteliu jogurto.

Vištiena su obuoliais

Šiam receptui reikės:

  • 1,5 kg vištos;
  • 4 vnt. obuolių;
  • 60 g sviesto;
  • majonezo (pagal skonį);
  • česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių (pagal skonį).

Gaminimas. Į dubenį sudėkite majonezą, įspauskite česnaką, įberkite pipirų, druskos, paprikos miltelių ir išmaišykite. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite vištą tiek viduje, tiek išorėje. Palikite marinuotis visai nakčiai.

Obuolius supjaustykite į keturias dalis, sėklas išimkite. Puse obuolių prikimškite išsimarinavusią vištą, kitą pusę atidėkite. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Įdėkite vištą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Vištai kepant kelis kartus ją dar galima aplaistyti susidariusiu skysčiu.

Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite ant vištos, o vištą apdėkite likusiais obuoliais. Viską kepkite dar apie 20 minučių. Vištieną patiekite kartu su iškeptais obuoliais.

Obuolių pyragas

Vienas universaliausių desertų, kuriais galite pradžiuginti ne tik šeimą, bet ir vaikų mokytojus artėjančios Mokytojų dienos proga. Pyragui reikės:

  • 400 g šaldytos tešlos;
  • 150 g cukraus;
  • 1 a. š. malto cinamono;
  • 6 puodelių plonai pjaustytų obuolių;
  • 1 v. š. sviesto.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Mažame dubenyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Tešlą padalinkite į dvi dalis: vienu tešlos lapu išklokite kepimo formą, kitą kol kas atidėkite į šalį. Į kepimo formą, ant tešlos, sluoksniais dėkite plonomis riekelėmis supjaustytus obuolius. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus obuolius. Viršutinį sluoksnį apibarstykite mažais sviesto gabalėliais ir viską uždenkite likusiu tešlos lapu.

Įdėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar 30–35 minutes, iki kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.

Sausainiai su obuoliais

Greitai pagaminami, labai skanūs ir puikiai tiks kaip dovana. Jiems reikės:

  • 200 g cukraus;
  • 115 g sviesto;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 180 g miltų;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. maistinės sodos;
  • 1 vnt. obuolio.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Skardą ištepkite sviestu. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir sviestu, iki kol masė taps puri. Įmaišykite miltus, druską ir kepimo sodą. Supjaustykite obuolius smulkiais gabaliukais ir sudėkite į tešlą.

Tešlą šaukštu dėkite ant kepimo skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių. Kepkite apie 8–10 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai rudos spalvos. Sausainiams iškepus, išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Laikykite dėžutėje su dangteliu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Obuoliai: rūšių ir skonių įvairovė
  2. Obuoliai apsaugo ir nuo senėjimo
  3. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  4. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  5. Visi atsakymai apie persimonus
  6. Gydytoja atskleidžia mažai girdėtą obuolių savybę
  7. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  8. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  9. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  10. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  11. Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui
  12. Voveraičių auksinė ne tik spalva, bet ir nauda
  13. Imunitetą sustiprinti gali padėti glotnučiai
  14. Vasaros vaisiai: lupti ar nelupti?
  15. Iš melionų – net ir duona

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paspirtukas

Apklausa: KETdažniausiai pažeidžia paspirtukininkai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai