Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Voveraičių auksinė ne tik spalva, bet ir nauda

www.alkas.lt
2024-07-13 10:43:00
0
Grybai | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Grybai | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

       

Įsibėgėjus auksaspalvių voveraičių sezonui pasigirsta gurmanų kalbos, kad jos – tikras virtuvėje gimstančių šedevrų objektas. Ši tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, kur neretai šie grybai vadinami nacionaliniu sezono delikatesu, bet ir visame pasaulyje. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šiemet voveraičių pirkėjai išsiilgę dvigubai – jų parduoda beveik du kartus daugiau nei pernai per pirmąsias prekybos savaites. Su kaupu mėgautis šiuo grybu kviečia ir sveikos mitybos šalininkai – dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, voveraitės yra puikus vitaminų, mineralų bei ląstelienos šaltinis.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad šiemet dėl palankių oro sąlygų, šilumos ir drėgmės, pirmojo lietuviškų voveraičių derliaus pirkėjai sulaukė anksčiau nei įprasta – birželio viduryje.

„Voveraitės – išties pirkėjų itin laukiamas, mėgstamas ir vienas populiariausių lietuviškų grybų. „Maximos“ duomenys rodo, kad vien praėjusiais metais pirkėjai jų įsigijo daugiau nei 4 tonas. Šio grybo sezoną sunku įsivaizduoti be vieno populiariausių patiekalų – voveraičių ir šviežių bulvių dueto, todėl tai neturėtų stebinti, kodėl tautiečiai šiemet voveraičių sezoną pasitiko su dideliu džiaugsmu“, – dalinasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Grybai – ląstelienos šaltinis

Nesvarbu apie kokius grybus bekalbėsime, ar tai būtų didingieji baravykai, ar kuklesni kazlėkai, grybų entuziastai neretai pirmiausiai išskirs jų unikalų skonį. Vis tik mitybos specialistai ragina nepamiršti ir grybų maistinės vertės.

Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė dalinasi, kad bendrąją prasme grybai naudingi vario, magnio, seleno, D ir B grupės vitaminų gausa. Juose taip pat yra žmogaus organizmą stiprinančių ir uždegimus mažinti padedančių medžiagų bei gausu folio rūgšties, kuri taip reikalinga besivystančiam organizmui.

„Grybai – puikus ląstelienos šaltinis. Pastaroji virškinimo procesuose užima labai svarbią vietą, tad būtent ląstelienos dėka ilgiau jaučiame sotumo jausmą ir mažiau skundžiamės žvėrišku apetitu. Be to, tyrimai rodo, kad tam tikros ląstelienos rūšys, pavyzdžiui, beta gliukanai ir cholinas, kurių randama ir grybuose, gali padėti mažinti cholesterolio lygį ląstelėse, stiprinti imunitetą ir kovoti su uždegiminiais procesais“,  – pasakoja V. Kurpienė.

Auksinė ne tik spalva, bet ir nauda

Pasakodama apie bendrą grybų naudą dietistė priduria, kad grybautojai ir ragautojai ne veltui taip vertina voveraites – iš kitų grybų jos išsiskiria kone ankstyviausiai prasidedančiu sezonu, unikalia spalva ir nepakartojamu skoniu.

„Yra žmonių, kurie nors ir grybų nemėgsta, tačiau voveraites skanauja su malonumu. Iš dalies tą nulemia unikalios jų savybės – tai ypač aromatingi grybai, kurių skleidžiamas kvapas skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Tad galima sakyti, kad valgant voveraites, kūnas tarsi užsikuria pradėti virškinimo sistemos procesus“, – pasakoja „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

Beje, dietistė pabrėžia, kad kaip ir daugelis kitų grybų, voveraitės – sveikatai palankus maistas, tačiau norint gauti daugiausiai naudos, ypač svarbus taisyklingas jų paruošimo būdas.

„Voveraitėse gausu vitaminų A, B, D ir E, jose nemažai geležies, kalcio, magnio ir kitų mineralų. Tai puikus baltymų šaltinis, kuriuo drąsiai gali mėgautis ir visavalgiai, ir propaguojantys kitas mitybos rūšis. Beje, suvartojami kiekiai turi būti adekvatūs, nes voveraitėse, kaip ir kituose grybuose, yra nemažai skaidulų, todėl suvalgius jų per daug, kai kurie gali susidurti su nemaloniais jausmais pilvo srityje“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Su kokiu garnyru geriausiai skanauti voveraites?

Voveraičių mėgėjai sutiks, kad šie grybai puikiausiai dera įvairiausiuose receptuose – nuo tradicinių padažų ir pagardų bulvėms, iki šiuolaikiškų priedų picoms ar salotoms. Vis tik V. Kurpienė įspėja, kad kaloringi padažai su spirgučiais, grietinėle, sviestu, taukais ar dideliu kiekiu aliejaus užgožia voveraičių naudas kūnui ir gerokai jį apsunkina.

„Voveraičių paruošimas nereikalauja didelių įgūdžių, o pats optimaliausias ir palankiai subalansuotas gamybos būdas – nuvalytos, karštu vandeniu nuplikytos ir lengvai keptuvėje ant nedidelio kiekio sviesto pakeptos voveraitės. Kartu pakepinti tinkamas ir česnakas, svogūnas, o gardinimui –  minimalūs kiekiai druskos, pipirų. Voveraitės puikiai atsiskleidžia su prieskoninėmis šviežiomis žolelėmis – jų skonį pabrėžia krapai, petražolės, čiobreliai“, – patarimais dalijasi V. Kurpienė.

Išskirtinis perlinių kruopų su keptomis voveraitėmis receptas

Norintiems pasimėgauti pirmuoju šviežiu derliumi dietistė siūlo išskirtinį receptą, kuris savo skoniu nenusileis tradiciniam bulvių košės ir voveraičių patiekalui. Jam paruošti reikės:

  • 60 g perlinių kruopų;

  • 60 g agurko;

  • 40 g voveraičių;

  • 1 šaukštelio mielių dribsnių;

  • pusės šaukštelio lydyto sviesto;

  • krapų;

  • svogūnų laiškų;

  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Vakare perplaukite perlines kruopas šaltu vandeniu ir užmerkite, kad jos brinktų per naktį – dėl prasidedančio dygimo proceso jos taps tik vertingesnės.

Ryte vandenį, kuriame mirko kruopos, išpilkite ir pakeiskite jį nauju (santykiu 1:2), o tuomet kartu su kruopomis bei druska užvirkite 2–3 minutėms ir palikite brinkti. Kiek laiko truks brinkimas – priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo, tačiau įprastai prireikia 20–30 minučių. Nepamirškite, kad išbrinkusios kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.

Kol kruopos brinks, voveraites apkepinkite keptuvėje su lydytu sviestu, krapais ir svogūnų laiškais, pagardinkite prieskoniais. Paruoštas kruopas patiekite su keptomis voveraitėmis ir pjaustytu agurku, pagardintu mielių dribsniais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes?
  2. Salierai: visokeriopa nauda sveikatai
  3. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  4. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  5. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  6. Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo
  7. Ar dietos visada kūnui į naudą?
  8. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  9. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  10. Silkės naudą lemia ir paruošimo būdas
  11. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  12. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  13. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  14. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  15. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Seimo nariai ir žinovai teikia pasiūlymus dėl dviračių eismo saugumo

2025 11 24
Čiuožykla
Gamta ir žmogus

Sostinės Rotušės aikštė atvers kalėdinę čiuožyklą

2025 11 24
Kelias, žiema
Gamta ir žmogus

Pasirodžius snaigėms – prasideda avarijos keliuose

2025 11 24
Volodymyras Zelenskis
Lietuvoje

G. Nausėda su Ukrainos Prezidentu aptarė karo sprendimo paieškas

2025 11 24
Vandens telkinys
Lietuvoje

Klaipėda stiprina medžių apsaugą nuo bebrų daromos žalos

2025 11 24
Pašto ženklai Šv. Kalėdos ir Naujieji metai
Kultūra

Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

2025 11 24
Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Naivus klausimas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Naivus klausimas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimo nariai ir žinovai teikia pasiūlymus dėl dviračių eismo saugumo
  • Sostinės Rotušės aikštė atvers kalėdinę čiuožyklą
  • Pasirodžius snaigėms – prasideda avarijos keliuose
  • G. Nausėda su Ukrainos Prezidentu aptarė karo sprendimo paieškas

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Naivus klausimas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Naivus klausimas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vilniuje poilsiautojų laukia dar du paplūdimiai

Atostogautojus labiausiai traukia sava gamta

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai