Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Voveraičių auksinė ne tik spalva, bet ir nauda

www.alkas.lt
2024-07-13 10:43:00
0
Grybai | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Grybai | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Įsibėgėjus auksaspalvių voveraičių sezonui pasigirsta gurmanų kalbos, kad jos – tikras virtuvėje gimstančių šedevrų objektas. Ši tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, kur neretai šie grybai vadinami nacionaliniu sezono delikatesu, bet ir visame pasaulyje. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šiemet voveraičių pirkėjai išsiilgę dvigubai – jų parduoda beveik du kartus daugiau nei pernai per pirmąsias prekybos savaites. Su kaupu mėgautis šiuo grybu kviečia ir sveikos mitybos šalininkai – dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, voveraitės yra puikus vitaminų, mineralų bei ląstelienos šaltinis.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad šiemet dėl palankių oro sąlygų, šilumos ir drėgmės, pirmojo lietuviškų voveraičių derliaus pirkėjai sulaukė anksčiau nei įprasta – birželio viduryje.

„Voveraitės – išties pirkėjų itin laukiamas, mėgstamas ir vienas populiariausių lietuviškų grybų. „Maximos“ duomenys rodo, kad vien praėjusiais metais pirkėjai jų įsigijo daugiau nei 4 tonas. Šio grybo sezoną sunku įsivaizduoti be vieno populiariausių patiekalų – voveraičių ir šviežių bulvių dueto, todėl tai neturėtų stebinti, kodėl tautiečiai šiemet voveraičių sezoną pasitiko su dideliu džiaugsmu“, – dalinasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Grybai – ląstelienos šaltinis

Nesvarbu apie kokius grybus bekalbėsime, ar tai būtų didingieji baravykai, ar kuklesni kazlėkai, grybų entuziastai neretai pirmiausiai išskirs jų unikalų skonį. Vis tik mitybos specialistai ragina nepamiršti ir grybų maistinės vertės.

Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė dalinasi, kad bendrąją prasme grybai naudingi vario, magnio, seleno, D ir B grupės vitaminų gausa. Juose taip pat yra žmogaus organizmą stiprinančių ir uždegimus mažinti padedančių medžiagų bei gausu folio rūgšties, kuri taip reikalinga besivystančiam organizmui.

„Grybai – puikus ląstelienos šaltinis. Pastaroji virškinimo procesuose užima labai svarbią vietą, tad būtent ląstelienos dėka ilgiau jaučiame sotumo jausmą ir mažiau skundžiamės žvėrišku apetitu. Be to, tyrimai rodo, kad tam tikros ląstelienos rūšys, pavyzdžiui, beta gliukanai ir cholinas, kurių randama ir grybuose, gali padėti mažinti cholesterolio lygį ląstelėse, stiprinti imunitetą ir kovoti su uždegiminiais procesais“,  – pasakoja V. Kurpienė.

Auksinė ne tik spalva, bet ir nauda

Pasakodama apie bendrą grybų naudą dietistė priduria, kad grybautojai ir ragautojai ne veltui taip vertina voveraites – iš kitų grybų jos išsiskiria kone ankstyviausiai prasidedančiu sezonu, unikalia spalva ir nepakartojamu skoniu.

„Yra žmonių, kurie nors ir grybų nemėgsta, tačiau voveraites skanauja su malonumu. Iš dalies tą nulemia unikalios jų savybės – tai ypač aromatingi grybai, kurių skleidžiamas kvapas skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Tad galima sakyti, kad valgant voveraites, kūnas tarsi užsikuria pradėti virškinimo sistemos procesus“, – pasakoja „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

Beje, dietistė pabrėžia, kad kaip ir daugelis kitų grybų, voveraitės – sveikatai palankus maistas, tačiau norint gauti daugiausiai naudos, ypač svarbus taisyklingas jų paruošimo būdas.

„Voveraitėse gausu vitaminų A, B, D ir E, jose nemažai geležies, kalcio, magnio ir kitų mineralų. Tai puikus baltymų šaltinis, kuriuo drąsiai gali mėgautis ir visavalgiai, ir propaguojantys kitas mitybos rūšis. Beje, suvartojami kiekiai turi būti adekvatūs, nes voveraitėse, kaip ir kituose grybuose, yra nemažai skaidulų, todėl suvalgius jų per daug, kai kurie gali susidurti su nemaloniais jausmais pilvo srityje“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Su kokiu garnyru geriausiai skanauti voveraites?

Voveraičių mėgėjai sutiks, kad šie grybai puikiausiai dera įvairiausiuose receptuose – nuo tradicinių padažų ir pagardų bulvėms, iki šiuolaikiškų priedų picoms ar salotoms. Vis tik V. Kurpienė įspėja, kad kaloringi padažai su spirgučiais, grietinėle, sviestu, taukais ar dideliu kiekiu aliejaus užgožia voveraičių naudas kūnui ir gerokai jį apsunkina.

„Voveraičių paruošimas nereikalauja didelių įgūdžių, o pats optimaliausias ir palankiai subalansuotas gamybos būdas – nuvalytos, karštu vandeniu nuplikytos ir lengvai keptuvėje ant nedidelio kiekio sviesto pakeptos voveraitės. Kartu pakepinti tinkamas ir česnakas, svogūnas, o gardinimui –  minimalūs kiekiai druskos, pipirų. Voveraitės puikiai atsiskleidžia su prieskoninėmis šviežiomis žolelėmis – jų skonį pabrėžia krapai, petražolės, čiobreliai“, – patarimais dalijasi V. Kurpienė.

Išskirtinis perlinių kruopų su keptomis voveraitėmis receptas

Norintiems pasimėgauti pirmuoju šviežiu derliumi dietistė siūlo išskirtinį receptą, kuris savo skoniu nenusileis tradiciniam bulvių košės ir voveraičių patiekalui. Jam paruošti reikės:

  • 60 g perlinių kruopų;

  • 60 g agurko;

  • 40 g voveraičių;

  • 1 šaukštelio mielių dribsnių;

  • pusės šaukštelio lydyto sviesto;

  • krapų;

  • svogūnų laiškų;

  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Vakare perplaukite perlines kruopas šaltu vandeniu ir užmerkite, kad jos brinktų per naktį – dėl prasidedančio dygimo proceso jos taps tik vertingesnės.

Ryte vandenį, kuriame mirko kruopos, išpilkite ir pakeiskite jį nauju (santykiu 1:2), o tuomet kartu su kruopomis bei druska užvirkite 2–3 minutėms ir palikite brinkti. Kiek laiko truks brinkimas – priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo, tačiau įprastai prireikia 20–30 minučių. Nepamirškite, kad išbrinkusios kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.

Kol kruopos brinks, voveraites apkepinkite keptuvėje su lydytu sviestu, krapais ir svogūnų laiškais, pagardinkite prieskoniais. Paruoštas kruopas patiekite su keptomis voveraitėmis ir pjaustytu agurku, pagardintu mielių dribsniais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes?
  2. Salierai: visokeriopa nauda sveikatai
  3. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  4. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  5. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  6. Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo
  7. Ar dietos visada kūnui į naudą?
  8. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  9. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  10. Silkės naudą lemia ir paruošimo būdas
  11. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  12. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  13. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  14. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  15. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Negalima! apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais
  • Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?
  • Kad sodas būtų saugus ir sutemus
  • Ką verta pirkti šiandien, kad sutaupytum rytoj? Akcijų analizė be reklaminio triukšmo

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Negalima! apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vilniuje poilsiautojų laukia dar du paplūdimiai

Atostogautojus labiausiai traukia sava gamta

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai