Sekmadienis, 29 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

„Užpilama kava“ dažnai nepelnytai nurašoma

www.alkas.lt
2024-05-19 07:26:00
0
Kava, cukrus, pienas,

Kava, cukrus, pienas | pixabay.org nuotr.

Tradiciniame Talino kavos festivalyje triumfavę Lietuvos kavos žinovai sako, kad dažnai „užpilama kava“ yra nepelnytai nurašoma. Tereikia žinoti esmines taisykles ir namuose galima mėgautis kokybiška kava.

Svarbiausi yra trys elementai – kokybiškos kavos pupelės, kavos malūnėlis ir tinkamai parinktas kavos paruošimo stilius/būdas.

Lietuvos atstovai iš „Italala Caffe“ visus dalyvius nurungė latte art ir kavos ragavimo kategorijose, aplenkę dėl titulų besivaržiusius 30 baristų iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Pirmą kartą per aštuonerių metų Talino kavos festivalio istoriją abu čempionų titulus pasidalino kavinės „Italala Caffe“ atstovai iš Lietuvos. Latte art kategorijoje nugalėjo Vilius Astrauskis, kurio pieno putos dizainas išsiskyrė tikslumu ir estetika, o  kavos ragavimo kategorijoje aštriausio skonio baristos titulą gavo jo kolegė Miglė Lukoševičiūtė.

Anot žinovų, kiekvienas namuose gali pasigaminti tai, kas patiktų jam asmeniškai – tai yra labai asmeniška. Tačiau lemiami elementai – tie patys.

Kada skrudinta?

„Pirmiausia – gera žaliava. Net jei ir turėsi geriausią aparatą, bet prastą kavą, nieko nepeši. Norint kokybiško kavos, ant kavos pakelio ieškokite jos skrudinimo datos. Geriausia, jei kava būtų skrudinta ne vėliau nei prieš tris mėnesius, mėnuo būtų tobula. Galiojimo data yra mažiau aktualu, nes įstatymiškai kava galioja dvejus metus. Taip pat norint kokybiškos kavos, ant pakuotės turėtų būti nurodyta kilmės šalis“, – vardina V. Astrauskis.

Pasak V. Astrauskio, kavai svarbus šviežumas, tad norint pasidaryti geros kavos, svarbu turėti malūnėlį. Nes sumalta kava palengva džiūna, išleidžia savo kvapą. Juk ir kvepalų atkimštu buteliuku nelaikome, šmaikščiai priduria barista.

Taip pat svarbu rasti savo kavos gamybos būdą.

„Pradėkite nuo kavinių – padegustuokite, kuo skiriasi vienas būdas nuo kito. Paragaukite, kalbėkite su baristomis, drąsiai klausinėkite. Pirmiausia svarbu išsiaiškinti, ar esate espresso ar lengvesnės kavos žmogus. Jei esate espresso tipas, mėgstate intensyvesnį skonį, tuomet namuose pradėkite nuo mokos kavinuko. O jei mėgstate „lengvesnį“ kavos skonį, rinkitės aeropresą arba nuspaudžiamąjį kavinuką french pressą“, – paprastus ir nebrangius būdus kavai gamintis namuose nurodo ekspertai.

Nuspauskime kavą, o ne arbatą!

Anot M. Lukoševičiūtės, lietuviai per dažnai save  „nurašo“ dėl to, kad geria puodelyje užpilamą kavą. Ir ją galima pasigaminti kokybiškai bei mėgautis.

„Dažno lietuvio namuose yra vadinamasis prancūziškasis presas (french press) – tik neretas nuspaudžiamą kavinuką naudoja arbatai, o ne kavai plikyti. Ar pagalvojote, kad tokiu būdu galite ruošti ne arbatą, o kavą? Kaip ją tokiu būdu pasiruošti teisingai? Kava prancūziškame kavinuke yra labai artima plikymui puodelyje. Tačiau norint turėti maksimaliai kokybišką gėrimą, reikia žinoti pagrindines taisykles. Pagal kavą parinkti vandens temperatūrą, užpiltą kavą laikyti tam tikrą laiką, nuimti ant kavos susidariusias putas“, – komentuoja M. Lukoševičiūtė.

Anot jos, užpilamą kavą nuspaudžiamame kavinuke geriausia gerti po aštuonių minučių. Pabuvusi ilgiau ji apkarsta.

Vieno atsakymo, kokios temperatūros vandeniu užpilti maltą kavą, nėra: „Jei kava skrudinta tamsiau, reiktų rinktis vėsesnį vandenį. Tiesiog užvirus palaukti bent 5 minutes. Jei kava šviesios rudos spalvos, paskrudinta trumpiau, tuomet galima pilti ką tik užvirusį vandenį.“

Karštas vanduo čia veikia kaip cheminių reakcijų aktyvintojas. Kadangi tamsiai paskrudinta kava yra ne tik kartesnė, bet ir tirpesnė, jos aktyvinti stipriai nereikia. Vėsesnis vanduo leis lėtai atsiskleisti skoniui, kava bus mažiau karti. Na, o šviesiai skrudintą kavą aktyvinti reiktų. Pilant ką tik užvirusį vandenį išgausime intensyvesnį skonį, daugiau saldumo, komentuoja  kavos ekspertai.

„Dar siūlyčiau nuimti susidariusią putą. Nors ir atrodo gražiai, tačiau tai, ką matote, yra CO2 dujos – šalutinis dalykas susidaręs skrudinant kavą. Kol kava nėra užpilta, šios dujos laiko kavos poras „užrakintas“ ir padeda ilgiau palaikyti kavos šviežumą. Tik užpylus kavą CO2 išsiveržia ir suputoja. Natūralus putų skonis yra gan kartus, todėl geriausia jas tiesiog nuimti“, – pasakoja M. Lukoševičiūtė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokia kava geriausia Kalėdų dovana?
  2. Kavos specialistai: kava, kaip ir geras vynas – reikalauja žinių ir kokybės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

ICBM vilkikas ir T-72 tankai priešais Šv. Vasilijaus soborą Maskvoje dienos šviesoje
Ukrainos balsas

Ar tikrai Rusija mažina karines išlaidas?

2025 06 29
Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • >Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Parduodantiems būstą – žinovės patarimai
  • Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves
  • K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Kas iš tikrųjų kuria laimingą vaikystę?

Kiti Straipsniai

Gėrimai

Už saldintus gėrimus nuo kitų metų teks mokėti brangiau

2025 06 17
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Gėrimai

Seimas linkęs kelti akcizus saldiesiems gėrimams

2025 06 13
Kava, cukrus, pienas,

Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

2025 05 25
Kavos pupelės „Bazzara Dodicigrancru“

Kavos pupelės brangsta: kaip verslui išvengti išaugusių kaštų?

2025 05 19
Kava

Skaniai kavai įmantri įranga nebūtina

2025 05 17
Kakava | pixabay.com, Jacekim nuotr.

Ar tirpioji kava yra tikra kava?

2025 05 11
Motociklas

Kad kelionės motociklu būtų saugios ir patikimos

2025 04 06
pixabay.com nuotr.

Norint turėti gražią veją, stebėkite gamtos ženklus

2025 04 06
Gėrimai

Saldintų gėrimų apmokestinimas – žingsnis į sveikesnį pasirinkimą

2025 03 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • >Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvaitės | lzs.lt nuotr.

R. Aleknaitė-Bieliauskienė. Stalioraičių giminės šviesuolių kelias į lietuvišką mokslinyčią

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai