Trečiadienis, 15 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Jaustis žvaliau padės ne tik kava

www.alkas.lt
2024-01-21 13:43:32
0
Įvairių rūšių riešutai

Įvairių rūšių riešutai | Pixabay.com nuotr.

       

Kai žiemą dangų nuolat aptraukusi pilka dargana, dažnai jaučiamės mieguisti, o tai trukdo kasdienei veiklai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nepataria gelbėtis vien tik kava – pasirūpinus miego kokybe, neignoruojant pasivaikščiojimų gryname ore bei apgalvojus ir subalansavus dienos mitybą, galima jaustis kur kas darbingesniais.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva užkandžiams nepataria rinktis saldumynų – vietoje jų po ranka turėkite riešutų ar džiovintų vaisių. Taip pigiai praturtinsite kūną maistingomis medžiagomis ir jausitės energingesni.

Žvalina ne tik kava

Nors dažnai dieną pradedame puodeliu kavos, o tik atėję į darbą taip pat skubame prie kavos aparato, žaliosios ar juodosios arbatų poveikis – panašus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo nepiktnaudžiauti kava: „Kofeinas stimuliuoja, jei suvartojami nepertekliniai jo kiekiai, o didesnis kiekis sukelia daugiau nerimo ir streso. Norint jaustis žvaliau tikrai nebūtina per dieną išgerti daugybę puodelių kavos: užtektų 2–3, o vieną jų galima keisti juodąja arba žaliąją arbata. Dideliame puodelyje kavos, priklausomai nuo pupelių, yra apie 240 mg kofeino, o espresso – apie 70 mg.“

Ji teigia, kad žalioji arbata pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra populiarus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikatai palankaus gėrimo: „Vidutiniškai 240 ml puodelyje žaliosios arbatos yra apie 25–30 mg kofeino. Ji suteikia švelnų energijos pakilimą be intensyvaus stimuliavimo, susijusio su didesnio kofeino kiekio gėrimais. Tuo tarpu juodoji arbata, nors gaminama iš tų pačių arbatmedžio lapų, dėl kitokios gamybos technologijos pasižymi intensyvesniu skoniu, o kofeino kiekis joje taip pat didesnis. 240 ml puodelyje juodosios arbatos paprastai būna apie 40–70 mg kofeino.“

Pasak žinovės, žvalumui padidinti vertėtų išbandyti ir mačią, kuri nuo kitų arbatžolių arbatų skiriasi tuo, jog suvartojamas ne tik arbatžolių nuoviras, bet ir patys arbatos lapeliai, o tai suteikia papildomų naudų. „Joje yra daug vitamino C, lėtinį uždegimą mažinančių fenolio rūgščių ir antioksidantų. Be to, tai vienas iš daugiausiai antioksidanto rutino, kuris yra labai naudingas širdies bei kraujagyslių ligų užkardymui, turinčių gėrimų“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Sriubos reikšmė pervertinta

Kartais jaučiamės mieguisti ir apsunkę po itin sočių pietų, ypač jei suvalgome deserto. Nors vaikystėje visi girdėjome, kad sriubą valgyti būtina, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia patiekalų maistingumą, jų turį ir kiekį, tad sriuba nėra pats būtiniausias pietų valgis.

„Ji siūloma tik liesumo varginamiems žmonėms, kurie nori priaugti svorio: jiems siūloma suvalgyti ir sriubą, ir pagrindinį pietų patiekalą. Kitiems ji nėra itin būtina: viena vertus, padeda suvalgyto patiekalo virškinimui, kita vertus, užima dalį skrandžio tūrio. Tad kiekvienas turėtų įsivertinti savo suvalgomo maisto kiekį, kuris vidutiniškai neturėtų būti didesnis,kaip pusė litro. Tad geriau valgyti po vieną pietų patiekalą: visą porciją sriubos arba antrojo patiekalo, arba abiejų po pusę porcijos – tokiu atveju po pietų nesijausite tokie aptingę“, – pataria gydytoja dietologė.

Ji pastebi, kad žmonės dažnai mieguistumu skundžiasi praėjus maždaug valandai po pietų. „Tai nutinka, jei suvalgoma daug baltymų ir daug angliavandenių, pavyzdžiui, didelė porcija mėsos su bulvėmis. Norint išlikti žvaliems, per pietus siūlyčiau rinktis didesnį tūrį turintį maistą: pavyzdžiui, lėkštę salotų su sėklomis, sūriu ar kiaušiniu, o gal lęšiais ar kitais ankštiniais. Didesnis mėsos ar žuvies patiekalas tada būtų pasirinkimas vakarienei. Kartais mieguistumas dieną praeina vien sumažinus porcijos dydį, tad verta stebėti, nuo kokio maisto jaučiatės žvalūs, o nuo kokio – apsunkę“, – akcentuoja dr. E. Gavelienė.

Melatonino gamybą skatinantis maistas

Nors daugelis apie melatoniną yra girdėję tik kaip apie miego hormoną, iš tikrųjų jis padeda reguliuoti žmogaus cirkadinį ritmą (24 valandų ciklą): kokybiško miego ir būdravimo etapus. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad norint žvaliau jaustis dieną, būtina gerai išsimiegoti, būti fiziškai aktyviam ir nepamiršti bent šiek tiek laiko bet kokiu oru praliesti lauke.

„Mieguistumą kelia ir ilgesnis tamsos metas, dirbtinis apšvietimas. Melatonino gamybą skatina gaminiai, kuriuose yra amino rūgšties triptofano, tad šiek tiek žvaliau jaustis padėtų vyšnios, goji uogos, kiaušiniai, pieno gaminiai, žuvis, riešutai, sojų produktai, tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės“, – vardija gydytoja dietologė. Ji primena, kad nors dažnai po pietų norisi ko nors saldaus, užbaigę juos desertu, jausimės šiek tiek apsunkę ir mieguisti.

Pavakariams – ne saldumynai, o riešutai

Prekybos centruose riešutus ar jų mišinius su džiovintais vaisiais į krepšelius įsideda tiek moksleiviai ar studentai, tiek jų tėvai: juos patogu nešiotis ir vartoti užkandžiams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad riešutai populiarūs įvairiais metų laikais: „Ypač mėgstamos pistacijos, graikiniai riešutai ir migdolai, nors paklausūs ir retesni, kurie pas mus atkeliauja iš viso pasaulio: anakardžiai iš Vietnamo, karijų riešutai – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kedrinės pinijos – iš Danijos, makadamijos – iš Zambijos. Tad kiekvienas pirkėjas riešutų rūšį gali pasirinkti pagal savo skonį.“

Pasak ekspertės, norint ilgiau mėgautis šviežiais riešutais, vertėtų juos laikyti ne aukštesnėje kaip 20 laipsnių temperatūroje, galima ir šaldytuve, sandariai supakuotus ar padėtus toliau nuo aštresnius kvapus skleidžiančių gaminių.

Sočios šiltos salotos su avinžirniais

Patiekalui reikės: 

1 raudonojo svogūno, supjaustyto skiltelėmis;

2 storais griežinėliais supjaustytų cukinijų;

1 raudonosios paprikos, supjaustytos dideliais gabalėliais;

375 g mažų pomidoriukų, perpjautų pusiau;

5 šaukštų alyvuogių aliejaus;

pusės citrinos sulčių;

3 šaukštų smulkintų šviežių prieskoninių žolelių;

1 skardinės konservuotų avinžirnių;

100 g fetos sūrio, supjaustyto kubeliais;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į negilią kepimo skardą sudėkite svogūną, cukinijas, papriką ir pomidorus, pagardinkite juodaisiais pipirais. Apšlakstykite 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Kepkite 30 minučių, įpusėjus kepimui, pamaišykite.
  2. Tuo tarpu padažui sumaišykite citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų, pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite žoleles.
  3. Kai daržovės iškeps, leiskite joms 5 minutes atvėsti, tada sudėkite į dubenį su avinžirniais, feta ir padažu. Prieš patiekdami lengvai išmaišykite.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kava – ir po eglute, ir į puodelį
  2. Ar visi įsitikinimai apie kavą yra teisingi?
  3. Akims padės ir poilsis, ir maistas
  4. Rudenį sustiprinti imunitetą padės svogūnai
  5. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  6. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  7. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  8. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  9. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  10. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  11. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  12. Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde
  13. Oro gruzdintuvės sutaupo laiko ir elektros
  14. Skirtingos ryžių rūšys – skirtingos savybės
  15. Jei aitrus maistas spaudžia ašaras

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“
Ukrainos balsas

Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos

2025 10 14
VDU įsteigė paramos fondą studentams, nukentėjusiems nuo COVID-19
Lietuvoje

Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas

2025 10 14
Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kur spruksim? apie Minint archeologijos mokslo pradininkų sukaktis – Lietuvos ir užsienio mokslininkų įžvalgos
  • Tonas griežtėja? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Jonas Vaiškūnas apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams
  • jo apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas
  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Pietų dėžutė

Greitų ir skanių pietų idėjos studentams

2025 09 29
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Kur spruksim? apie Minint archeologijos mokslo pradininkų sukaktis – Lietuvos ir užsienio mokslininkų įžvalgos
  • Tonas griežtėja? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Jonas Vaiškūnas apie J. Čiurlionis. Čiurlionis nepriklauso nei partijoms, nei kultūristams
  • jo apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobilių tarša | Alkas.lt koliažas

A. Navys, M. Sėjūnas. Lydekų ir stirnų brakonierių inspektoriai medžios taršių automobilių savininkus

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai