Antradienis, 1 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ikrai – ne tik šventinės vakarienės puošmena

www.alkas.lt
2023-12-16 15:21:46
0
Ikrai | pixabay.com, Photosforyou nuotr.

Ikrai | pixabay.com, Photosforyou nuotr.

Ikrai turi turtingą istoriją, siekiančią senovės laikus, kai juos kaip delikatesą laikė Persijos ir Rusijos karališkosios šeimos. Europoje jie išpopuliarėjo XIX a. ir tapo prabangos sinonimu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad juose, visų pirma, gausu visaverčių baltymų, o taip pat – ir omega-3 riebalų rūgščių, tad tai – sveikatai palankus maistas.

Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad didžiosios žiemos šventės – puiki proga paskanauti ikrų, o kadangi jų retai valgome, svarbu išsirinkti itin gardžius ir kokybiškus.

Prabangaus delikateso nauda sveikatai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad ikrų sudėtyje esančios maistingosios medžiagos yra labai gerai biologiškai prieinamos, t. y. organizmas jas lengvai įsisavina ir panaudoja: tai lemia, jog valgančiojo organizmas praturtėja visaverčiais baltymais, omega-3 riebalų rūgštimis, kai kuriais vitaminais bei mineralais.

„Ikrai – prabangus delikatesas, priklausomai nuo žuvies rūšies, jų maistingumas šiek tiek skiriasi. Bet kurios rūšies ikrai gali būti įvardijami omega-3 riebalų rūgščių šaltiniu, o jie naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Be to, visi ikrai yra aukštos kokybės baltymų šaltinis. Dar jie turi svarbiausių vitaminų ir mineralų, visų pirma – vitamino B12: 100 g ikrų yra net daugiau kaip šešios šio vitamino dienos normos.

Taigi, maždaug arbatinis šaukštelis šio delikateso užtikrins dienos vitamino B12 normą, o tai itin svarbu kraujodarai. Taip pat ikruose yra riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A ir E, mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, kalio. Dar 100 g ikrų yra visa dienos reikalinga geležies norma. Be abejo, šis maistas yra ir jodo, reikalingo skydliaukės veiklai, šaltinis“, – vardija gydytoja dietologė.

Vertėtų valgyti apgalvotais kąsneliais

Egzistuoja tam tikras etiketas, susijęs su ikrų patiekimu ir mėgavimusi jais: tradiciškai ikrai patiekiami atšaldyti ir turėtų būti ragaujami mažais, apgalvotais kąsneliais, kad būtų galima pasimėgauti unikaliu jų skoniu. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė priduria, kad toks skanavimas – palankesnis sveikatai.

„Vertėtų atkreipti dėmesį į ikrų sudėtyje esantį natrio kiekį, nes jie dažniausiai patiekiami sūdyti. Tad siūlyčiau pabandyti ikrus skanauti su įvairių daržovių: agurkų, cukinijų, pomidorų riekelėmis, nes tokiu būdu išbandysite pačius įvairiausius skonių derinius. Taip pat, kadangi ikrai greitai genda, labai svarbu juos tinkamai laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o juos geriausia suvartoti netrukus po atidarymo. Žinoma, asmenys, alergiški žuviai ar jūros gėrybėms, turėtų būti atsargūs ir vengti ikrų, kad nepatirtų alerginių reakcijų“, – perspėja gydytoja dietologė.

Ką reiškia ant šventinio stalo patiekti ikrai?

Didžiosios žiemos šventės – Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai – dažnai minimos bent su indeliu ikrų ant proginio stalo. Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos ikrai – prabangus ir ypatingo skonio maistas – laikomas šventiškumo simboliu.

„Jų buvimas ant Kalėdų stalo suteikia vaišėms išskirtinumo. Daugelyje kultūrų tam tikri maisto gaminiai tampa švenčių tradicijų sinonimu. Ilgainiui ikrai tapo tradiciniu Kalėdų ir kitų ypatingų progų delikatesu. Dėl unikalaus ir rafinuoto skonio jie išsiskiria iš kitų, suteikdami šventiniams patiekalams unikalumo. Be to, ikrai tradiciškai siejami su turtais ir klestėjimu. Todėl nenuostabu, kad jie išlieka pageidaujamu šventinio stalo priedu, atspindinčiu gerovę“, – teigia O. Suchočeva.

Rafinuotų skonių ir tekstūrų paletė

Prekybos tinklo ekspertė sako, kad ikrai paprastai patiekiami nedideliais kiekiais, todėl jie tinka kaip pagardas šalia kitų šventinių patiekalų, nors kartais jie panaudojami ir kasdienių patiekalų gardinimui.

„Prie ikrų dažnai patiekiami blynai, skrebučiai ar krekeriai bei tradiciniai priedai, pavyzdžiui, grietinė, smulkinti svogūnai ar laiškiniai česnakai. Kulinarinė patirtis mėgaujantis ikrais laikoma rafinuota, nes jie pasižymi unikalia tekstūra ir ikrų sprogimu burnoje. Ikrais, kaip delikatesu, geriausia mėgautis ypatingomis progomis arba kaip elegantiškos vakarienės dalimi“, – pataria ekspert.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  2. Cukinijos tiks net ir vafliams
  3. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  4. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  5. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  6. Porai – tarsi skydas nuo uždegimų 
  7. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  8. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  9. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  10. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  11. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  12. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  13. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  14. Kiaulienos išbraukti iš mitybos nėra tikslo
  15. Riešutai tiks į daugybę patiekalų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Vytautas Didysis
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • ... apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Ji ieško JO(-s)? apie Pristatytas veiksmų planas dėl Vilniaus apylinkėse klaidžiojančio lokio
  • Rimgaudas apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Juodonyse – XXIV prigimtinės kultūros seminaras „Prigimtinė kultūra ir šiuolaikinis dvasingumas“
  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • ... apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Ji ieško JO(-s)? apie Pristatytas veiksmų planas dėl Vilniaus apylinkėse klaidžiojančio lokio
  • Rimgaudas apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Gerklės skausmas, angina | pixabay.com, naturalherbsclinic nuotr.

Kaip tinkamai gydyti skaudančią gerklę?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai