Sekmadienis, 11 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Raciono įvairovei svarbi žuvis: Pasaulinės tuno dienos proga paskanaukite bistro stiliaus salotų (receptas)

www.alkas.lt
2023-05-03 06:00:02
0
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Tunas – viena paklausiausių žuvų, vartojama įvairių patiekalų gamyboje.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tuno patiekalai kūnui naudingi dėl mineralų, vitamino D bei omega-3 riebalų rūgščių, todėl šią žuvies rūšį reikėtų įtraukti į kasdienį meniu.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kokybišką šios rūšies žuvį išsirinksite atsižvelgdami į jos konsistenciją bei kvapą.

Pasaulinės tuno dienos proga paskanaukite bistro stiliaus tuno salotų ir praturtinkite mitybą vitaminais.

Kuo tunas palankus sveikatai?

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, tunas – ypatingai maistinga žuvis.

Jis yra svarbus baltymų, mineralų, vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.

„Tunas, kaip ir lašiša, yra priskiriamas riebesnių žuvų kategorijai.

Šioje žuvyje gausu baltymų, B grupės vitaminų ir seleno, kuris veikia kaip antioksidantas, šalinantis laisvuosius radikalus.

Tunas įvardijamas ir kaip omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.

Pastarosios būtinos puikiam širdies ir kraujagyslių sistemos darbui, taip pat imuninės sistemos funkcionavimui“, – tuno maistinę atskleidžia gydytoja dietologė.

Tačiau žinovė primena, kad reikėtų valgyti ne tik tuną, bet ir bent 2–3 kartus per savaitę skanauti kitos rūšies žuvį:

„Valgydami žuvį paįvairinsite sveikatai palankios mitybos racioną ir gausite maksimalią naudą, todėl patiekalais su žuvimi vertėtų praturtinti kasdienius pietus ar vakarienę.“

Skirtumas tarp konservuoto ir šviežio tuno

Renkantis tuną, gali kilti klausimas, kuris – konservuotas ar šviežias – yra palankesnis sveikatai?

Gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės teigimu, skirtumas nėra didelis:

„Šviežio bei konservuoto tuno baltymų, kalorijų ir riebalų skirtumas – minimalus. Vis dėlto, šviežias tunas turi dvigubai daugiau vitamino D nei konservuotas“.

Nepaisant to, gydytoja pažymi, kad rinktis galime ne tik tuno kepsnį, bet ir konservuotą aliejuje ar savo sultyse.

Tiesa, svorį reguliuojantiems žmonėms vertėtų rinktis savo sultyse konservuotą tuną.

Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog daugelis pirkėjų, dėl praktinių ir ekonominių sumetimų, yra linkę rinktis konservuotą tuną, kurio galiojimo laikas – gerokai ilgesnis.

„Neatidarytas tunas skardinėse gali būti laikomas iki 4 metų, o šviežias – vos kelias dienas“, – pastebi žinovė.

Tunas | ThermoWorks nuotr.
Tunas | ThermoWorks nuotr.

Kaip išsirinkti kokybišką tuną?

Anot Olgos Suchočevos, norint įsigyti išties šviežią tuną, vertėtų atkreipti dėmesį į jo kvapą bei konsistenciją:

„Vienas iš šviežumo požymių – tai vientisa filė.

Jei žuvies raumenys pradeda atsiskirti, tai požymis, jog tunas – pasenęs. Taip pat, tuno kvapas neturėtų būti per stiprus.“

Be to, žinovė pabrėžia, jog šviežio tuno mėsa turėtų būti tvirta. Įdomu ir tai, jog dėl didelio riebalų kiekio ši žuvies rūšis pasižymi ne tik išraiškingu bei sodriu skoniu, bet ir kitokiomis gaminimo subtilybėmis.

„Tunas turi savybę greičiau perkepti nei kitos žuvys.

Dėl to geriausia jį kepti trumpai, ant didelės ugnies, arba troškinti padaže bei kepti ant grotelių“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Atsakinga ir tvari prekyba tunu

Olga Suchočeva primena, kad pirkėjai turi galimybę įsigyti net 18 sertifikuotų „Rimi“ privačia etikete ženklintų žuvies ir jūros gėrybių gaminių, o dėl išaugusio vartotojų susirūpinimo tvarumo temomis, šiais ženklais žymimų gaminių pasirinkimas parduotuvėse plėsis.

„Siekiame prisidėti prie tvarumo mokymo, padėdami susigaudyti ženklų ir sertifikatų gausoje, o tuo pačiu praplėsti pasirinkimą sertifikuotais gaminiais“, – teigia žinovė.

Lietuvoje veikia 80 mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvių, kuriose įgyvendinami tvarumo sprendimai.

Naudojami tik klimatui draugiškos anglies dioksido šaldymo sistemos, įrengtas elektros energiją tausojantis LED apšvietimas, devyniose parduotuvėse veikia „Nulio atliekų“ gaminių salelės, visur prekiaujama tik nenykstančiomis žuvimis.

Be to, daug dėmesio skiriama kartu su dietologais atrinktai produkcijai, ženklintai „Rinkis sveikiau“ etikete.

Anot „Rimi“ komercijos operacijų, yra keli būdai, kaip apsipirkdami galime išleisti mažiau.

„Norint veiksmingai sutaupyti apsipirkimo metu, verta dairytis „Rimi Basic“ linijos gaminių, kurie užtikrina kokybę už prieinamą kainą.

Taip pat tam padės „Mano Rimi“ lojalumo programa, kuri suteikia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos“, – primena O. Suchočeva.

Tuno dienos proga kulinarijos specialistai kviečia namuose pasigaminti bistro stiliaus tuno salotų.

Šis patiekalas – lengvai paruošiamas, todėl puikiai tiks lengviems ir maistingiems pietums ar vakarienei.

RECEPTAS

Bistro stiliaus tuno salotos


Salotoms reikės:

140 g gelsvauodegio tuno filė savo sultyse;

150 g salotų „BISTRO RIMI“;

3 vnt. kiaušinių;

2 saujų alyvuogių „I LOVE ECO“;

75 g cukrinių žirnelių „RIMI“.


Padažui reikės:

50 g graikiško jogurto be priedų „RIMI“;

1 šaukštelio garstyčių;

4 g „Sriracha“ padažo;

1 g česnako miltelių;

5 g žaliųjų citrinų sulčių.


Gaminimo eiga:

1. Kiaušinius 5 minutes pavirkite verdančiame vandenyje, atvėsinkite ir nulupkite lukštą.

2. Blanširuokite avinžirnius.

3. Į indą sudėkite salotas tiesiai iš pakuotės – jos jau išplautos.

4. Išdėliokite per pusę perpjautus kiaušinius, mažesniais gabalėliais supjaustytus avinžirnius, ant viršaus – tuną ir alyvuoges.

5. Sumaišykite padažą ir švelniai išmaišykite, sudėkite į salotas.

Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?
  2. Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…
  3. Tuno kepsniai: ne tiks sveika, bet ir gardu
  4. Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai
  5. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  6. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  7. Saulėtasis vitaminas D: kaip juo papildyti kūną?
  8. Kaip pasirūpinti vaisių ir uogų atsargomis
  9. Pavasarinis stalas neįsivaizduojamas be žuvies

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Gyvūnų perėja
    Gamta ir žmogus

    „Rail Baltica“ linijoje – viena šiuolaikiškiausių gyvūnų perėjų

    2025 05 11
    Kernavė
    Kultūra

    Tiriama kaip Kernavės kraštovaizdis atrodė praeityje

    2025 05 11
    Vladimiras Putina
    Užsienyje

    Putinas atmetė Vakarų pasiūlytas 30 dienų paliaubas: siūlo tiesiogines derybas Stambule

    2025 05 11
    Gitanas Nausėda
    Lietuvoje

    Prezidentas ragino spartinti karinę paramą Ukrainai

    2025 05 10
    Paspirtukas
    Lietuvoje

    Vilniuje trečdaliu padaugės paspirtukų stovėjimo vietų

    2025 05 10
    Karalių pasaka | lrv.lt nuotr.
    Kultūra

    Čiurlionio vaikystė lėlių teatre: proga vaikams bei tėvams išgirsti vieniems kitus

    2025 05 10
    „Bendrystės tiltas“
    Gamta ir žmogus

    Pėsčiųjų tiltas Klaipėdoje lankytojų lauks iki rudens

    2025 05 10
    Paskirti naujos kadencijos Lietuvos kultūros tarybos nariai ir jos pirmininkė dr. Kristina Mažeikaitė | V. Budrio nuotr.
    Kultūra

    Paskirti naujos kadencijos Lietuvos kultūros tarybos nariai ir jos pirmininkė dr. Kristina Mažeikaitė

    2025 05 10

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • skt. apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
    • skt. apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
    • P.Skutas apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
    • O šiuo atveju apie Putinas atmetė Vakarų pasiūlytas 30 dienų paliaubas: siūlo tiesiogines derybas Stambule

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • „Rail Baltica“ linijoje – viena šiuolaikiškiausių gyvūnų perėjų
    • Neigiamos mintys: kaip sugriauti blogus įsitikinimus?
    • Vytauto Didžiojo karo muziejuje – pokalbis su istoriku Gintautu Terlecku „Jaunojo pasipriešinimo galia (1972-1990)“
    • Tiriama kaip Kernavės kraštovaizdis atrodė praeityje
    Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

    Kiti Straipsniai

    „Žiobrinės“ | neringa.lt nuotr.

    „Žiobrinės“ savaitgalį kviečia į Neringą

    2025 04 24
    Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

    5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

    2025 04 20
    Lašiša | Rimi Lietuva nuotr.

    Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę

    2024 12 22
    Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

    Kad karpio skonis būtų kuo geresnis

    2024 12 21
    Silkė

    Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?

    2024 12 14
    Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

    7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo

    2024 11 02
    Vynuogės | pixabay.com nuotr.

    Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

    2024 09 15
    Keptuvė | pexels nuotr.

    Subraižyta keptuvė – pavojus sveikatai

    2024 09 08
    Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

    Kaip po atostogų sugrįžti į mitybos ritmą?

    2024 08 31
    Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

    Mokslo metus pasitikite žvalūs: laikas pasirūpinti savo mityba

    2024 08 26

    Skaitytojų nuomonės:

    • skt. apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
    • skt. apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
    • P.Skutas apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
    • O šiuo atveju apie Putinas atmetė Vakarų pasiūlytas 30 dienų paliaubas: siūlo tiesiogines derybas Stambule
    • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (III)
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Vilniuje vyks XXIV Universitetų teatrų forumas

    Vilniuje vyks XXIV Universitetų teatrų forumas

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai