Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žaliosios arbatos rūšys. Kaip išsirinkti tinkamą?

www.alkas.lt
2023-03-01 10:44:14
0
Mačia arbata | pexels.com nuotr.

Mačia arbata | pexels.com nuotr.

Visai neseniai pradėjęs populiarėti gėrimas, dažnai pristatomas kaip kavos alternatyva – turbūt net nereikia sakyti, kas tai. Tai žaliosios arbatos rūšis, kuri pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl savo naudos sveikatai ir unikalaus skonio.

Mačia (Matcha) yra gaminama sumalant žaliosios arbatos lapelius į smulkius miltelius, kurie po to supilami į karštą vandenį – taip gaunamas trokštamas aromatingas gėrimas.

Tačiau, ar atkreipiate dėmesį, kad ne visos šios arbatos yra vienodos. Jų yra įvairių rūšių, kurių kiekviena pasižymi savitomis savybėmis ir naudojimo būdais.

Šiame straipsnyje apžvelgsime skirtingas Japoniškos žaliosios arbatos rūšis ir patarsime, kaip išsirinkti jums tinkamą.

Ceremoninė mačia

Tai aukščiausios kokybės šios žaliosios arbatos milteliai. Ji gaminama iš pačių jauniausių ir švelniausių žaliosios arbatos augalo lapelių, kurie prieš skinant kelias savaites kruopščiai saugomi nuo saulės.

Dėl tokio šešėliavimo proceso lapuose padidėja chlorofilo ir aminorūgščių kiekis, todėl lapai įgauna ryškią žalią spalvą ir saldų, subtilų skonį. Ceremoninės kokybės arbata taip pat yra smulkiai sumalta, todėl, užpylus karštu vandeniu, gaunama švelni, kreminė tekstūra.

Ji pirmiausia naudojama tradicinėse japonų arbatos ceremonijose ir yra skirta lėtai gurkšnoti ir mėgautis. Ja taip pat galima mėgautis viena arba naudoti receptuose, kuriuose reikia aukštos kokybės arbatos miltelių.

Mačia arbata | pexels.com nuotr.
Mačia arbata | pexels.com nuotr.

Klasikinė mačia

Aukščiausios kokybės ji gaminama iš tų pačių lapelių kaip ir ceremoninė, tačiau paprastai yra renkama vėliau, todėl jos skonis šiek tiek silpnesnis, o žalia spalva tamsesnė.

Ši arbata vis tiek yra aukštos kokybės ir tinka gėrimams arba naudoti receptuose, kuriuose reikalingi tokios arbatos milteliai.

Puikus pasirinkimas norint mėgautis skaniu gėrimu, bet kartu ir pritaikyti įvairiuose kepiniuose.

Kulinarinė mačia

Ši gaminama iš senesnių arbatos lapelių, kurie yra ne tokie švelnūs. Kulinarinė ji paprastai yra pigesnė nei ceremonijų ar aukščiausios kokybės klasikinė, be to, ji yra kartesnio, žolės skonio, geltonesnės spalvos.

Tačiau ji vis tiek turi daug sveikatai naudingų savybių, būdingų aukštesnės kokybės produktui, ir tinka virti bei kepti.

Ją galima naudoti desertų, kokteilių ir kitų patiekalų, kuriems reikia japoniškos žaliosios arbatos miltelių, receptuose.

Kaip pasirinkti tinkamą rūšį?

  • Ieškokite arbatos, kuri pagaminta iš aukštos kokybės arbatos lapelių ir kruopščiai apdorota, kad būtų išsaugotas jos skonis ir maistingosios medžiagos. Taip pat patartina rinktis gaminį, kuris yra ekologiškas, be pesticidų ir kitų kenksmingų cheminių medžiagų.
  • Kitas svarbus aspektas – regionas, kuriame arbata auginama. Mačia daugiausia gaminama Japonijoje, o garsiausi regionai yra Udži, Kiotas ir Nišio. Kiekvienas iš šių regionų pasižymi unikaliu dirvožemiu, klimatu ir auginimo technologijomis, kurios gali turėti įtakos ten gaminamos arbatos skoniui ir aromatui.
  • Dar svarbus arbatos lapelių perdirbimo į miltelius būdas. Įprastai jie būna garinami, džiovinami ir malami į smulkius miltelius. Tačiau kai kurie gamintojai naudoja alternatyvius metodus, pavyzdžiui, lapų kepimą keptuvėje arba skrudinimą, todėl jų skonis gali būti kitoks.
  • Spalva gali atspindėti kokybę – kuo milteliai geltonesni, tuo prastesnės kokybės ir skonio galite tikėtis.

Nusprendus įsigyti mačią, svarbu ją tinkamai laikyti, kad kuo ilgiau išliktų šviežia ir aromatinga. Ji turėtų būti laikoma vėsioje, sausoje vietoje, atokiau nuo šviesos ir karščio.

Taip pat geriausia miltelius laikyti sandariame inde, kad ji neprisigertų kvapų ir drėgmės.

Tačiau vien tik bendrais patarimais nesivadovaukite – ant kiekvieno gaminio galite rasti būtent jam tinkamas laikymo sąlygas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviai išgeria itin daug kavos ir mažai arbatos
  2. Darnos vientisumas virtuvėje: susipažinkite su paklausiausių virdulių gamintojais
  3. Karšti gėrimai ir sušildys, ir nudžiugins

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Vytautas Didysis
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Jonas apie I. Vėgėlė. Apie Šakalienę, milijardus, propagandos agentus ir kitus laurinavičius
  • Kaprizo netenkino... :( apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius
  • Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

Kiti Straipsniai

Karnavaliniai kostiumai vaikams

Vaikystė – tai metas, kai fantazija neturi ribų, o svajonės virsta nuotykiais!

2025 06 27
Akmens masės plytelės

Akmens masės plytelės – išmintingas pasirinkimas lauko terasai

2025 06 18
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Gitanas Nausėda

Prezidentas lankosi Japonijoje

2025 06 09
Kodėl modernūs sprendimai namuose tampa būtinybe

Kodėl šiuolaikiški sprendimai namuose tampa būtinybe?

2025 06 04
Sportbačiai vasarai

Kaip išsirinkti sportbačius vasarai?

2025 05 28
Kava, cukrus, pienas,

Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

2025 05 25
Vandens siurbliai

TOP 4 vandens siurbliai namų ir sodo sistemoms

2025 05 22

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Jonas apie I. Vėgėlė. Apie Šakalienę, milijardus, propagandos agentus ir kitus laurinavičius
  • Kaprizo netenkino... :( apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Knygų mugėje pristatytas LGGRTC išleistas rezistencinis atlasas | LGGRTC nuotr.

Knygų mugėje pristatytas LGGRTC išleistas rezistencinis atlasas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai