Visai neseniai pradėjęs populiarėti gėrimas, dažnai pristatomas kaip kavos alternatyva – turbūt net nereikia sakyti, kas tai. Tai žaliosios arbatos rūšis, kuri pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl savo naudos sveikatai ir unikalaus skonio.
Mačia (Matcha) yra gaminama sumalant žaliosios arbatos lapelius į smulkius miltelius, kurie po to supilami į karštą vandenį – taip gaunamas trokštamas aromatingas gėrimas.
Tačiau, ar atkreipiate dėmesį, kad ne visos šios arbatos yra vienodos. Jų yra įvairių rūšių, kurių kiekviena pasižymi savitomis savybėmis ir naudojimo būdais.
Šiame straipsnyje apžvelgsime skirtingas Japoniškos žaliosios arbatos rūšis ir patarsime, kaip išsirinkti jums tinkamą.
Ceremoninė mačia
Tai aukščiausios kokybės šios žaliosios arbatos milteliai. Ji gaminama iš pačių jauniausių ir švelniausių žaliosios arbatos augalo lapelių, kurie prieš skinant kelias savaites kruopščiai saugomi nuo saulės.
Dėl tokio šešėliavimo proceso lapuose padidėja chlorofilo ir aminorūgščių kiekis, todėl lapai įgauna ryškią žalią spalvą ir saldų, subtilų skonį. Ceremoninės kokybės arbata taip pat yra smulkiai sumalta, todėl, užpylus karštu vandeniu, gaunama švelni, kreminė tekstūra.
Ji pirmiausia naudojama tradicinėse japonų arbatos ceremonijose ir yra skirta lėtai gurkšnoti ir mėgautis. Ja taip pat galima mėgautis viena arba naudoti receptuose, kuriuose reikia aukštos kokybės arbatos miltelių.
Klasikinė mačia
Aukščiausios kokybės ji gaminama iš tų pačių lapelių kaip ir ceremoninė, tačiau paprastai yra renkama vėliau, todėl jos skonis šiek tiek silpnesnis, o žalia spalva tamsesnė.
Ši arbata vis tiek yra aukštos kokybės ir tinka gėrimams arba naudoti receptuose, kuriuose reikalingi tokios arbatos milteliai.
Puikus pasirinkimas norint mėgautis skaniu gėrimu, bet kartu ir pritaikyti įvairiuose kepiniuose.
Kulinarinė mačia
Ši gaminama iš senesnių arbatos lapelių, kurie yra ne tokie švelnūs. Kulinarinė ji paprastai yra pigesnė nei ceremonijų ar aukščiausios kokybės klasikinė, be to, ji yra kartesnio, žolės skonio, geltonesnės spalvos.
Tačiau ji vis tiek turi daug sveikatai naudingų savybių, būdingų aukštesnės kokybės produktui, ir tinka virti bei kepti.
Ją galima naudoti desertų, kokteilių ir kitų patiekalų, kuriems reikia japoniškos žaliosios arbatos miltelių, receptuose.
Kaip pasirinkti tinkamą rūšį?
- Ieškokite arbatos, kuri pagaminta iš aukštos kokybės arbatos lapelių ir kruopščiai apdorota, kad būtų išsaugotas jos skonis ir maistingosios medžiagos. Taip pat patartina rinktis gaminį, kuris yra ekologiškas, be pesticidų ir kitų kenksmingų cheminių medžiagų.
- Kitas svarbus aspektas – regionas, kuriame arbata auginama. Mačia daugiausia gaminama Japonijoje, o garsiausi regionai yra Udži, Kiotas ir Nišio. Kiekvienas iš šių regionų pasižymi unikaliu dirvožemiu, klimatu ir auginimo technologijomis, kurios gali turėti įtakos ten gaminamos arbatos skoniui ir aromatui.
- Dar svarbus arbatos lapelių perdirbimo į miltelius būdas. Įprastai jie būna garinami, džiovinami ir malami į smulkius miltelius. Tačiau kai kurie gamintojai naudoja alternatyvius metodus, pavyzdžiui, lapų kepimą keptuvėje arba skrudinimą, todėl jų skonis gali būti kitoks.
- Spalva gali atspindėti kokybę – kuo milteliai geltonesni, tuo prastesnės kokybės ir skonio galite tikėtis.
Nusprendus įsigyti mačią, svarbu ją tinkamai laikyti, kad kuo ilgiau išliktų šviežia ir aromatinga. Ji turėtų būti laikoma vėsioje, sausoje vietoje, atokiau nuo šviesos ir karščio.
Taip pat geriausia miltelius laikyti sandariame inde, kad ji neprisigertų kvapų ir drėgmės.
Tačiau vien tik bendrais patarimais nesivadovaukite – ant kiekvieno gaminio galite rasti būtent jam tinkamas laikymo sąlygas.