Antradienis, 14 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Prancūziškas batonas – UNESCO paveldo sąraše

www.alkas.lt
2022-12-26 13:06:17
0
Prancūziškas batonas | pexels nuotr.

Prancūziškas batonas | pexels nuotr.

Prancūziškas batonas metams baigiantis buvo įtrauktas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Prancūzijos simboliu tapęs kepinys yra nepamainoma kasdienio prancūzų stalo dalis. Skaičiuojama, kad per metus Prancūzijoje jo iškepama daugiau nei 6 milijardai vienetų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad „Iki“ – pirmasis tinklas, Lietuvoje pradėjęs kepti prancūziškus batonus, o šie – netruko pavergti ir lietuvių širdis.

Istorinis įvykis, svarbus kiekvienam prancūzui

Prancūziško batono kilmė vis dar yra neaiški, o tarp istorikų teorijų yra įvairių – kai kurie mano, kad prancūzų kepėjai XIX amžiuje pailgos duonos idėją parsivežė iš Vienos. Kiti teigia, kad prancūziškas batonas atsirado per Prancūzijos revoliuciją. Iš pradžių prancūziško batono forma nebuvo konkrečiai apibrėžta, tačiau, pasak legendos, pats Napoleonas Bonapartas nusprendė pasirinkti pailgą jo formą tam, kad kareiviai galėtų juos patogiai nešiotis galinėje savo palto kišenėje.

Prekybos tinklo „Iki“ konditeris, prancūzas Thierry Lauvray, sako, kad prancūziško batono į traukimas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą – ne tik jo, bet ir visų prancūzų ilgai lauktas įvykis.

„Prancūziško batono į traukimas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą – sudėtingas procesas į kurį turėjo įsitraukti net ir pats šalies prezidentas, o tai tik patvirtina jo svarbą. Džiaugiuosi, kad tai įvyko, nes šis kepinys – tikrų tikriausias Prancūzijos simbolis”, –  teigia T. Lauvray.

Prancūzijoje šiuo skanėstu mėgaujmasi bene kadien. Dažniausiai jį valgo su uogienėmis, riešutų ir šokolado kremu, sūriais, įvairiausiai kumpiais, netgi mirko jį kavoje.

„Prancūzijoje kiekvienas vyras, moteris ar vaikas kasdieną suvalgo po prancūzišką batoną. Daugumai prancūzų valgis be jo – nėra valgis. Gabalėlį batono su sūriu, kitais priedais ar tiesiog vieną prancūzai dažnai suvalgo ir po valgio, prieš desertą“, – pasakoja jis.

Pasak jo, lietuvių pamėgtą prancūzišką batoną virtuvėje galima panaudoti įvariausiais būdais ir nereikia baimintis, jeigu pasigaminus norimą patiekalą – jo lieka. Nors šis batonas ypač vertinamas šviežias, jį tikrai galima valgyti ir vėliau. „Iki“ konditeris dalijasi keliais naudingais patarimais, kaip panaudoti prancūzišką batoną, kad nereiktų jo švaistyti.

Kaip jo nešvaistyti?

Šaldymas. Batoną tiesiog supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, sudėkite į šaldymui skirtus maišelius ir užšaldykite. O užsimanius – tiesiog pašildykite jį orkaitėje.

Padrėkinkite. Kietą ir padžiūvusį batoną galima lengvai prikelti naujam gyvenimui. Tereikia jo kepalą šiek tiek padrėkinti po tekančiu vandeniu ir pašildyti orkaitėje. Kai kurie prieš dėdami į orkaitę batoną dar susuka į foliją, o baigiant kepti – iš jos išvynioja ir dar kelias minutes pakepa, kad jo plutelė vėl taptų traški.

Gaminkite skrebučius. Dar vienas puikus sukietėjusio prancūziško batono panaudojimo būdas – skrebučiai. Batoną reikia supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Juos sudėti į kepimo indą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais: šviežiomis žolelėmis, trintais česnakais arba česnakų milteliais, ir šiek tiek pakepti. Tokie skrebučiai puikiai tinka sriuboms, salotoms pagardinti. Be to, juos patogu ir užšaldyti.

Malti džiūvėsėliai. Iš sukietėjusio prancūziško batono galima pasigaminti ir džiūvėsėlių. Tai padaryti – itin paprasta. Tiesa, tam, kad džiūvesėliai gautųsi traškūs, reikia įsitikinti, kad batonas tikrai iki galo sudžiūvęs. Galiausiai, jį supjausyti, sudėti į trintuvą ir trinti tol, kol iš batono teliks biri džiūvėsėlių masė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prezidentė dalyvaus UNESCO lyderių forume
  2. Vilnius įtrauktas į UNESCO maršrutą „Romantiškoji Europa“

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

Pavasarinį imunitetą stiprina ridikėliai

2023 03 05
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
raskakcija.lt nuotr.

„Lidl“ leidinys padės ir gamtai, ir jūsų piniginei

2023 03 01
Rodyti daugiau

Naujienos

Pasienis | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Nepaprastoji padėtis galios iki gegužės

2023 03 14
Vitaminas D | zenpr.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Priešlaikinės mirties pavojus – kuo dėtas vitaminas D?

2023 03 14
Seimo posėdis | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas: „Wagner“ yra teroristinė organizacija

2023 03 14
G. Nausėda vieši Strasbūre | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su EP Pirmininke

2023 03 14
J. Šaulys | LNM archyvo nuotr.
Istorija

Lietuvos nepriklausomybės akto signataro J. Šaulio „Mano dienyno“ pristatymas

2023 03 14
Balsavimas, rinkimai | vrk.lt nuotr
Lietuvoje

34 savivaldybėse prasidėjo išankstinis balsavimas

2023 03 14
LGGRTC kviečia į konferenciją-minėjimą | LGGRTC nuotr.
Istorija

LGGRTC kviečia į konferenciją-minėjimą

2023 03 14
Lietuvos bankas | lb.lt nuotr.
Lietuvoje

Pasiūlytas naujas mokestis bankams

2023 03 14
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • dėl ko apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Nuoroda apie M. Kundrotas. Rinkimų pamokos ir vizija tautininkams
  • Getas apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nepaprastoji padėtis galios iki gegužės
  • Priešlaikinės mirties pavojus – kuo dėtas vitaminas D?
  • Seimas: „Wagner“ yra teroristinė organizacija
  • Prezidentas susitiko su EP Pirmininke
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

by Ditė Česėkaitė
2023 03 13
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią...

Skaityti toliau

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

by Ditė Česėkaitė
2023 03 12
0
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Visų pirma, įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto...

Skaityti toliau

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

by Ditė Česėkaitė
2023 03 11
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Pavasaris – tai metas, kai viskas gamtoje pradeda žydėti, o į parduotuvių lentynas atkeliauja daugybė šviežių vaisių, žalumynų bei daržovių. Vieni...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • dėl ko apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Nuoroda apie M. Kundrotas. Rinkimų pamokos ir vizija tautininkams
  • Getas apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
  • Nepasisekė apie I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša
Kitas straipsnis
Tuno kepsniai: ne tiks sveika, bet ir gardu

Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai