Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Geriausias gėrimas nuotaikai ir sveikatai

www.alkas.lt
2022-12-25 12:05:33
0
Kakava | pixabay.com, Jacekim nuotr.

Kakava | pixabay.com, Jacekim nuotr.

Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.

Kvapnūs tamsūs milteliai, be kurių neegzistuotų šokoladas, daugybė skaniausių šokoladinių kepinių bei šildantis ir raminantis gėrimas, gaunami iš kakavmedžių sėklų – pupelių, subręstančių didelėse ankštyse. Prinokus kakavmedžių vaisiams, pupelės fermentuojamos, džiovinamos, kepinamos, malamos, iš šios masės pašalinama didelė dalis natūralių riebalų, vadinamų kakavos sviestu.

Taip gaunama kartoka pudra, šimtmečius plačiai naudojama kulinarijoje, o pastaruoju metu mitybos specialistų rekomenduojama kaip sveikatai naudingas pagardas kasdienėje mityboje. Kakava gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti kraujotaką, suaktyvinti smegenų veiklą, pakelti nuotaiką. Joje gausu geros savijautos junginių.

Sveikatai naudinga gryna kakava

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė, pažymi, kad naudos sveikatai iš kakavos gėrimo galima tikėtis, kai naudojame grynus kakavos miltelius be pridėto cukraus ir emulsiklių.

„Grynų kakavos miltelių sudėtyje galime rasti kakavos sviesto ir daugiau nieko. Būtent apie tokią kakavą kalba mitybos specialistai, rekomenduodami gamintis nuotaiką gerinantį gėrimą, gardinti glotnučius, košes ar sveikus saldumynus. Asortimente visada yra ir jau pasaldintos kakavos, dažnai joje būna ir kvapiklių bei sojų lecitino tarnaujančio kaip emulsiklis, kad gėrimas tolygiai susimaišytų su vandeniu ar pienu. Tokia patogesnė gerti kakava puikiai tinka greitam malonumui, o sveiką gėrimą geriausiai gamintis patiems“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Kaip gauti gėrimą be gumuliukų

Pasak Maisto gamybos ekspertės, gaminant kakavos gėrimą žmones dažnai trikdo, jog miltelius sunku išmaišyti, kad jie nesušoktų į gumuliukus.

„Nesvarbu, ar kakavą gaminate su vandeniu, pienu ar augaliniu pienu – neberkite miltelių tiesiai į skystį. Pirmiausiai į indą dėkite kakavos miltelius, įpilkite šiek tiek skysčio ir gerai išmaišykite iki vientisos pastos. Tuomet pilkite dar vandens, vėl gerai išmaišykite. Natūralūs kakavos milteliai yra netirpūs, tad su skysčiu juos reikia sujungti palaipsniui“, – teigia B. Baratinskaitė.

Ji taip pat pataria kakavos miltelius persijoti per smulkų sietelį – šitaip tarp smulkių granulių patenka oro ir milteliai tolygiau susimaišo su skysčiu, nesiformuoja gumuliukai.

Kaip elgtis su pienu

Kakavos gėrimą galima gaminti su vandeniu, įprastu pienu arba augaliniu pienu. Pienas visuomet sušvelnina skonį, padeda išgauti malonesnę konsistenciją. Tačiau vėsdamas įprastas pienas paviršiuje suformuoja riebalų plėvelę dėl kurios daugeliui žmonių kakavos gėrimas kelia nemalonius jausmus.

„Šito galima išvengti pasirinkus liesą pieną. Jeigu vis dėlto kakavą gaminsite su riebesniu pienu, jį reikėtų užkaitinti iki maždaug 70 laipsnių ir sekti, kad jo temperatūra jokiu būdu neviršytų 80 laipsnių – nuimkit nuo kaitlentės, kai tik indo pakraščiuose ima formuotis smulkūs burbuliukai arba naudokite termometrą. Pieno riebalų plėvelei paviršiuje neleidžia formuotis ir puta, kurią galima išgauti naudojant kavos plakimo šluotelę. Dar viena gudrybė – pasaldinti pieną prieš jį kaitinant“, – pataria B. Baratinskaitė.

Augalinį pieną kakavai ji rekomenduoja kaitinti vandens vonelėje iki malonios gerti temperatūros.

„Tiesiog paimkite didesnį indą, įpilkite šiek tiek vandens ir jį užvirkite, tuomet į jį merkite mažesnį indą su pienu, kad šio dugnas nesileistų su didesnio indo dugnu. Šitaip augalinio pieno neperkaitinsite, išsaugosite jo naudingąsias savybes“, – sako maisto gamybos ekspertė ir dalinasi keliais kakavos gėrimo receptais.

Prieskoninė kakava šventinei nuotaikai

Reikės: puodelio migdolų pieno, kupino arbatinio šaukštelio grynos kakavos miltelių, ketvirčio šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos, žiupsnelio muskato riešuto miltelių, žiupsnelio kardamono miltelių, keli griežinėliai šviežio imbiero arba ketvirtis šaukštelio imbiero miltelių, šaukštelis nerafinuoto cukraus (cukranendrių, kokoso) arba pagal skonį natūralaus saldiklio.

Gaminame: sumaišykite kakavos miltelius su sausais prieskoniais, įpilkite šaukštą pieno ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisos konsistencijos pastą. Ant mažos kaitros arba vandens vonelėje įkaitinkite pieną su cukrumi (arba saldikliu) ir imbiero griežinėliais – jokiu būdu neužvirkite. Į pieną sudėkite kakavos ir prieskonių pastą, gerai išmaišykite ir vis pamaišydami kaitinkite apie 5 minutes, kad susijungtų skoniai ir kvapai. Pilkite į mėgstamą puodelį ir mėgaukitės!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Gaminių ir paslaugų prieinamumo įstatymas – ką svarbu žinoti verslui?
  • Kaip dienos metu sumažinti akinimą namuose?
  • A. Navys, M. Sėjūnas. ruzzija laimi
  • Ar vienas masažas per savaitę gali pagerinti savijautą?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Kava, cukrus, pienas,

Vasarą atraskite šaltai „užplikytą“ kavą

2025 07 06
arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Gėrimai

Už saldintus gėrimus nuo kitų metų teks mokėti brangiau

2025 06 17
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Gėrimai

Seimas linkęs kelti akcizus saldiesiems gėrimams

2025 06 13
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25

Skaitytojų nuomonės:

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Bondarenko, Šelestas apie KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Širdis

Širdį saugo ir... išmanieji laikrodžiai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai