Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Didžiąsias šventes pasitikime sąmoningiau

www.alkas.lt
2022-12-20 14:46:55
0
Maistas | pixabay.com nuotr.

Maistas | pixabay.com nuotr.

6 iš 10 Lietuvos gyventojų per šventes nesuvartotą maistą išmeta, rodo organizacijos „Maisto bankas“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.  Lietuvoje vienam gyventojui namų ūkiuose išmetamo maisto kiekis siekia 86 kilogramus ir viršija Europos sąjungos vidurkį. Kaip pasitikti didžiąsias metų šventes sąmoningiau – neišmesti maisto ir tuo pačiu daugiau sutaupyti?

Apklausos duomenys rodo, kad trečdalis apklaustųjų nesuvartoja ir išmeta iki 5 proc. vartoti tinkamo maisto, 15 proc. gyventojų nesuvartoja iki dešimtadalio maisto, 5 proc. gyventojų nesuvartoja 11-15 proc., o dar tiek pat žmonių nesuvartoja net iki penktadalio vartoti tinkamo maisto.

Didėjančius išmetamo maisto kiekius pastebi ir su maisto švaistymu Lietuvoje kovojanti organizacija „Maisto bankas“, kuri pernai šventiniu laikotarpiu išgelbėjo beveik 1 000 000 kilogramų vartoti tinkamo maisto. Šis skaičius nuosekliai auga jau ne vienus metus iš eilės.

„Dažniausiai prieš šventes iš prekybos tinklų ar gamintojų surenkamo perteklinio maisto kiekiai nebūna dideli, o kartais net priešingai – jie sumažėja. Iš to galima daryti išvadą, kad žmonės perka ir vartoja daugiau. Tačiau po švenčių mūsų savanoriams prasideda tikras darbymetis. Tiek prekybos centruose, tiek gamybos įmonėse ar namų ūkiuose lieka didžiuliai kiekiai nesuvartoto maisto gaminių.

Žinoma, vyrauja gaminiai šventinėmis pakuotėmis, pagausėja mandarinų, kūčiukų. Taip pat pastebime, kad šventiniu laikotarpiu į mus dažniau kreipiasi gyventojai, kurie nori atiduoti per šventes gautas maistines dovanas. Tai rodo, kad vis dar susiduriame su maisto pertekliaus problema – nuperkame kur kas daugiau, negu galime suvartoti“, – pasakoja „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Pernai Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas** atskleidė, kad Lietuvoje visoje maisto tiekimo grandinėje netenkama beveik 400 tūkst. tonų maisto per metus.

„Daugiausiai maisto Lietuvoje iššvaistoma namų ūkiuose. ŽŪM užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad Lietuvoje vienam žmogui atitenka 86 kilogramai išmetamo maisto per metus. Europos Sąjungoje šis skaičius siekia 70 kg, tad mes Europos vidurkį viršijame net 22 procentais. Prie šios liūdnos statistikos ypač prisideda šventinis periodas – Lietuvoje per šventes išmetama 30 proc. daugiau maisto nei įprastomis dienomis”, – statistiką komentuoja S. Gurevičius.

Kviečia mažinti vartotojiškas Kalėdas

Anot „Maisto banko“ vadovo, pagrindinė maisto švaistymo priežastis – neplanavimas. Todėl organizacija dalijasi išsamiu 10 patarimų sąrašu, kuris padės suplanuoti šventinį stalą ir taip ne tik sumažinti išmetamo maisto kiekius, bet ir ženkliai sutaupyti.

  1. Prieš šventes pasidarykite svečių sąrašą ir suplanuokite meniu. Tiksliai suskaičiuokite, kiek valgytojų mėgausis jūsų šventiniu stalu ir įvertinkite, kiek maisto porcijų jums reikės pagaminti.
  2. Atlikite spintelių inventorizaciją. Prieš planuodami didįjį šventinį apsipirkimą, peržiūrėkite savo spintelių ir šaldiklio turinį. Galbūt ten yra iš pernai metų likusių aguonų jūsų pyragui arba šaldytų daržovių, kurios būtų puikus garnyras prie keptos mėsos. Atkreipkite dėmesį į ženklinimą „geriausia iki“. Jeigu spintelėje esančios uogienės galioja iki praėjusios vasaros, tai nereiškia, kad jos netinkamos vartoti. Šis ženklinimas identifikuoja, iki kada produktas išlaikys geriausias savybes, pavyzdžiui, kvapą. Tačiau šis žymėjimas yra tik rekomendacinio pobūdžio, todėl net ir po nurodytos datos produktą dažniausiai galima vartoti.
  3. Eikite į parduotuvę tik su pirkinių sąrašu. Susiplanavę savo šventinį meniu ir atlikę spintelių inventorizaciją, pasiruoškite pirkinių sąrašą, ko jums iš tikrųjų reikia. Parduotuvėje sąžiningai apsipirkinėkite vadovaudamiesi tik šiuo sąrašu, stengdamiesi nuo jo nenukrypti.
  4. Pirkdami stebėkite etiketes ir produktų galiojimą.Pirkdami šviežius maisto produktus, stebėkite jų galiojimo laiką. Šiuo atveju ženklinimas „tinka vartoti iki“ yra tikslus, todėl pirkite tik tiek, kiek planuojate spėti suvartoti iki pakuotėje nurodytos datos.
  5. Nepirkite dideliais kiekiais. Pirkite tik tiek maisto produktų, kiek jums iš tikrųjų reikia. Nors dažnai atrodo, kad pasiūlymai „pirk vieną, antrą gauk nemokamai“, gali padėti sutaupyti, iš tiesų tai gali lemti perteklinį maisto švaistymą.
  6. Nepasiduokite akcijoms. Kad ir kaip viliotų patraukli sausainių kaina arba ypatingai gera akcija užtepėlėms, jeigu jų nėra jūsų šventiniame meniu – vadinasi jų neturėtų būti ir jūsų pirkinių krepšelyje.
  7. Tinkamai laikykite maisto produktus. Grįžę iš parduotuvės su pirkinių krepšiais, pirmiausiai visą maistą tinkamai sudėkite į šaldytuvą. Visi šaldytuvai turi skirtingas temperatūras, jų lentynos (aukštesnės arba žemesnės) dažnai būna skirtos laikyti skirtingus maisto produktus. Pavyzdžiui, viršutinėse šaldytuvo lentynose laikykite paruoštą valgyti maistą, o apatinėse lentynose, kur temperatūra dažniausiai žemesnė – šviežią žuvį ir mėsą.
  8. Kūrybiškai panaudokite maisto likučius. Jeigu viso maisto nepavyko suvalgyti, pasistenkite jį kūrybiškai „transformuoti“. Štai apdžiūvusi duona gali virsti traškiomis česnakinėmis lazdelėmis, iš kūčiukų galima pasigaminti nuostabaus skonio tinginį, o silkė su grybais gali tapti gardaus apkepo dalimi. Pasitelkite fantaziją!
  9. Nebijokite šaldyti. Jeigu antrąją Kalėdų dieną nusimato kelionė pas gimines, todėl likusio maisto suvalgyti nepavyks – šaldykite. Beveik visus maisto produktus ar net paruoštus patiekalus galima supakuoti į specialius šaldymo maišelius, pažymėti ant jų datą ir užšaldyti.
  10. Dalinkitės. Jeigu liko per daug maisto, jo likučiais taip pat galite dalintis. Supakuokite juos vakarienės dalyviams, o galbūt turite vienišą kaimyną, kuriam galite nunešti gabalėlį torto?
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kisielius – ne tik per šventes
  2. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  3. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  4. Artėjančios šventės – sukčių darbymetis
  5. Prieš šventes svarbu neprarasti budrumo
  6. Kad didžiosios metų šventės nevirstų tik valgymu ir gėrimu prie stalo
  7. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  8. Kūčios ir Kalėdos – mėgiamiausios jaunimo šventės
  9. Rudenėjanti Ryga kviečia apsilankyti Derliaus šventės renginyje „Morkų festivalyje“
  10. Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto
  11. „Maisto bankui“ gyventojai išlaidų negailėjo
  12. Sudaryti valgiaraštį padės programėlės
  13. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  14. „Maisto banko“ eglutė ragins nešvaistyti
  15. Vilniaus Kalėdų miestelis laukia lankytojų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kolegija | vtdko.lt nuotr.
Lietuvoje

Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą

2025 08 20
Tarptautinės pajėgos Ukrainoje
Užsienyje

Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą

2025 08 20
Jonas, Grasilda ir Vytautas Šliūpai
Architektūra

Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

2025 08 20
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Klausimas: apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą
  • Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Kaip senąsias kultūros šaknis pristatyti taip, kad jos kalbėtų šiandienos žmogui?
  • Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Apklausa: kokią nematerialią naudą žmonėms teikia Kuršių marios?

Apklausa: kokią nematerialią naudą žmonėms teikia Kuršių marios?

2025 08 11
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Klausimas: apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ungurys | am.lrv.lt nuotr.

Siūloma stipriai mažinti ungurių žvejybą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai