Šeštadienis, 5 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Ar tikrai viską žinote apie avokadus?

www.alkas.lt
2022-06-12 15:39:06
0
Avokadas | pixabay.com nuotr.

Avokadas | pixabay.com nuotr.

Nors avokadai laikomi pusryčių maistu – virtuvėje jie panaudojami kur kas įvairiau. Iš jų gaminami įvairūs padažai, gardinamos salotos, makaronai, sriubos, plakami sveikuoliški kokteiliai ar net ruošiami desertai.

Visgi, norint avokadus išlaikyti kokybiškus ir atskleisti nepaprastą jų skonį – kelias jų laikymo ir gaminimo gudrybes žinoti pravartu.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad avokadai – tai ne tik gausus vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų šaltinis, bet ir gali padėti kovoti su įvairiomis ligomis, palaikyti gerą organizmo veiklą.

„Avokaduose yra vitaminų C, K, E, B6, taip pat folio rūgšties, magnio, kalio, beta karotino ir omega-3 riebalų rūgščių, todėl jų įtraukimas į kasdienį maisto racioną padės užtikrinti didelį vitaminų kiekį organizme, pagerins savijautą, širdies darbą, be to, avokadų vartojimas mažina cholesterolio kiekį kraujyje“, – sako J. Sabaitienė.

Avokadai – neatsiejami nuo įvairiausių pusryčių patiekalų, iš jų gaminami padažai salotoms, makaronams, kruopoms. Avokadai puikiai dera su šokoladu, todėl yra naudojami net gaminant desertus. Visgi, tam, kad iš avokadų pasigamintumėte nepaprasto skonio patiekalų, reikėtų žinoti kelias jų laikymo, nokinimo ir gaminimo taisykles. „Iki“ atstovė dalijasi net 7 gudrybėmis, kurias pravartu išgirsti visiems avokadų mėgėjams.

7 gudrybės

Avokadą sunokinkite per 10 minučių. Jeigu avokadais norite mėgautis dabar pat, tačiau įsigijote iki galo neprinokusį avokadą – ne bėda.Suvyniokite avokadą į foliją ir padėkite ant kepimo skardos. Tuomet dešimčiai minučių įdėkite avokadą į iki 200 laipsnių įkaitusią orkaitę. Turėkite omenyje, kad taip „sunokinto“ avokado skonis gali šiek tiek pakisti, todėl geriausia tokį avokadą naudoti įvairiausiems padažams arba tiems patiekalams, kuriuose avokadas nėra pagrindinis ingredientas.

Laikykite avokadus su kitais vaisiais, kad greičiau sunoktų. Jeigu įsigijote iki galo neprinokusių avokadų, tačiau jų sunokinti neskubate – sudėkite avokadus į popierinį maišelį su obuoliais ir bananais ir kelioms dienoms juos palikite pastovėti kambario temperatūroje. Šie vaisiai turi daug etileno dujų, kurios natūraliai pagreitina kitų vaisių ir daržovių nokimo procesą, todėl avokadai sunoks daug greičiau.

Įvertinkite išvaizdą. Jei abejojate, ar avokadas jau tinkamas valgyti, kruopščiai apžiūrėkite. Tam, kad įsitikintumėte, kad avokadas prinokęs tobulai – nuimkite avokado kotelį ir pažvelkite po juo. Jei avokado apačia ryškiai žalia, tai reiškia, kad vaisius yra visiškai prinokęs ir tinkamas valgyti. Jeigu ruda – tikriausiai avokadas bus pernokęs.

Naudokite citrinos sultis. Jeigu avokado nepavyksta suvalgyti iš karto arba receptui naudojate tik pusę avokado –  likusią puselę įtrinkite citrinos sultimis, tuomet sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą. Taip avokadas neparuduos.

Užšaldykite juos ledo kubelių indeliuose ir naudokite šviežiems kokteiliams gaminti. Kad avokadai dažnai naudojami gaminant įvairiausius kokteilius – ne naujiena. Tačiau J. Sabaitienė siūlo avokadus užsišaldyti. Tokiu būdu avokadų nereikės sunaudoti vos nusipirkus, be to, kokteiliui nebeprireiks ledukų. Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į ledo kubelių formeles.

Avokadą naudokite kaip sviesto pakaitalą. Mėgstate kepinius, kuriuose naudojamas sviestas? Pakeiskite avokadą sviestu savo mėgstamuose saldėsiuose – nuo pyragaičių ir keksiukų iki tortų ir sausainių.

Užsiauginkite savo avokado medį. Avokadų galite užsiauginti ir namuose. Avokado kauliuką tereikia pradurti dantų krapštukais ir pakabinti virš indo su vandeniu. Kai iš kauliuko išaugs daigas – jį pasodinkite.

J. Sabaitienė dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite avokadą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Apie miltus ir jų kokybę
  2. 7 mitai apie maisto papildus
  3. Kruopos: kiek ir ką apie jas žinome?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Maisto gaminių klastitės
    Gamta ir žmogus

    Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

    2025 07 04
    Baltijos šalių Prezidentai
    Lietuvoje

    Baltijos šalių Prezidentai aptarė saugumo klausimus

    2025 07 04
    Pinigai
    Lietuvoje

    Pareigūnai ragina nesusigundyti greitu ir lengvu pelnu

    2025 07 04
    Pasienis
    Lietuvoje

    Važiuojant į Lenkiją patikrinimai vyks 13-oje vietų

    2025 07 04
    Vandens dulksnų stotelė
    Gamta ir žmogus

    Kaune – dar daugiau atsivėsinimo vietų

    2025 07 04
    „Rail Baltica“
    Lietuvoje

    „Rail Baltica“ projektui – papildomos ES lėšos

    2025 07 04
    Pėsčiųjų ir dviračių takas
    Gamta ir žmogus

    „Via Lietuva“ keliautojams siūlo 5 vaizdingus maršrutus

    2025 07 04
    Mobilus internetas telefone
    Lietuvoje

    Interneto kokybę jau galima įsivertinti dar paprasčiau

    2025 07 04

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Ar pamenate, apie Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite
    • Vis dar awaiting’e? apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
    • >P.Skutas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
    • Michailas Velleris apie K. Urba. Komentaras LRT „Aktualijų studijos“ laidai tema „Ar Lietuvai reikia kultūros kanono?“

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai
    • Baltijos šalių Prezidentai aptarė saugumo klausimus
    • Pareigūnai ragina nesusigundyti greitu ir lengvu pelnu
    • Važiuojant į Lenkiją patikrinimai vyks 13-oje vietų

    Kiti Straipsniai

    Maisto gaminių klastitės

    Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

    2025 07 04
    Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

    Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

    2025 06 28
    Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

    Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

    2025 06 28
    Braškės

    Uogos – ne tik desertams

    2025 06 25
    Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

    Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

    2025 06 24
    Arbūzas

    Kepti ant grotelių teks net arbūzas

    2025 06 24
    Mėsa

    Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

    2025 06 22
    Šašlykai

    Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

    2025 06 21
    Kepsninė

    Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

    2025 06 21
    Ledai

    Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

    2025 06 15

    Skaitytojų nuomonės:

    • Ar pamenate, apie Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite
    • Vis dar awaiting’e? apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
    • >P.Skutas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
    • Michailas Velleris apie K. Urba. Komentaras LRT „Aktualijų studijos“ laidai tema „Ar Lietuvai reikia kultūros kanono?“
    • Rimgaudas apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Vasara, moters veidas

    Vasarą veido odai atostogų nebūna

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai