Antradienis, 12 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Minint Spurgų dieną, kelios gudrybės, kaip jas gaminti namuose

www.alkas.lt
2022-06-03 15:56:36
0
Spurgos | pixabay.com nuotr.

Spurgos | pixabay.com nuotr.

Varškė mėgstama tiek suaugusių, tiek vaikų, o dėl baltymų itin vertinama ir sportuojančių. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria varškę įtraukti į savo valgiaraštį dėl joje esančių visaverčių baltymų, kalcio bei fosforo.

Birželio 3 d. minint Tarptautinę spurgų dieną technologė Lina Barčaitė atskleidžia kelias gudrybes, kaip namuose pasigaminti minkštas ir lengvas kaip plunksna namines varškės spurgas. Tereikia sumaišyti kelis ingredientus, kuriuos rasite savo virtuvėje, ir galėsite skanauti vaikystės sentimentus grąžinantį desertą.

Fosforo ir kalcio šaltinis

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, varškė priklauso pieno produktų grupei ir yra vertinama už visavertį, lengvai įsisavinamą baltymą, turtingą visomis būtinomis aminorūgštimis. Varškė taip pat yra puikus fosforo ir kalcio šaltinis. Joje yra nedidelis kiekis kalio, magnio, vitaminų A, D ir B12. Tačiau prieš perkant visada vertėtų atkreipti dėmesį ir į varškės riebumą.

„Nuo varškės riebumo priklauso produkto skoninės savybės, maistinė vertė ir įtaka sveikatai. Žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata ir vartoja įvairius produktus saikingais kiekiais gali valgyti įvairaus riebumo varškę. Tačiau tie, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį arba polinkį sirgti širdies kraujagyslių ligomis ar nutukimu, turėtų rinktis liesesnę varškę. Todėl kiekvienas varškės riebumą turėtų pasirinkti pagal savo sveikatos būklę“, – primena gydytoja dietologė.

Pasak E. Gavelienės, kuo mažiau priedų dedama į varškę, tuo ji sveikatai palankesnė: „Jeigu ruošiamas varškės gaminys, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks gaminys bus mažiau sveikatai naudingas. Tad varškė gali būti įvairiame pavidale: tiek termiškai apruošta, tiek neapruošta, bet svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami.“

Gydytoja dietologė primena, kad pieno produktus galima vartoti kartą per dieną nors ir kasdien, arba bent jau 2-3 kartus per savaitę: „Nors varškėje laktozės (pieno cukraus) yra nedaug, tačiau žmonės, kurie visiškai neturi laktazės fermento, reikalingo laktozės virškinimui, turėtų atsargiai vartoti varškę, mat tai gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju reikėtų valgyti varškę be laktozės.“

Svarbiausias ingredientas – varškė

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, varškės spurgas pagaminti labai paprasta. Tačiau tam, kad jos būtų purios ir minkštos, reikia, jog tešla būtų šiek tiek lipni – kuo minkštesnė tešla, tuo skanesnės spurgos.

„Vienas svarbiausių varškės spurgų ingredientų – varškė. Čia tiks riebesnė varškė, kuri nėra šlapia. Jei varškė biri, ją reikėtų sutrinti per sietelį tam, jog neliktų varškės grūdelių, kurie vėliau pradėtų degti. Formuojant spurgų rutuliukus patariama rankas patepti trupučiu aliejaus“, – pataria kulinarijos technologė.

Šiek tiek sudėtingesnė šio recepto dalis yra gaminimo procesas. Svarbu įsitikinti, kad spurgos visiškai iškepė ne tik išorėje, bet ir viduje. Todėl neskubėkite jų išimti iš aliejaus ir reguliuokite kaitrą, jei spurgos kepa per greitai arba per lėtai: „Jei aliejus bus per karštas, spurgų išorė iškeps per greitai, o vidus liks žalias. Tačiau taip pat nėra gerai tuomet, kai aliejus per šaltas. Tad atidžiai stebėkite aliejaus temperatūrą per visą kepimo procesą, kuris trunka apie 4-5 minutes.Galiausiai įsitikinkite, kad varškės spurgos įgavo sodrią rudą spalvą.“

Spurgoms iškepus dėkite jas į dubenį, išklotą popieriniu rankšluosčiu – taip susigers aliejaus perteklius. „Varškės spurgos gali būti patiekiamos lėkštėje, apibarstytos cukraus pudra ar su aviečių arba persikų džemu. Tai gali būti tiek puikus pusryčių patiekalas, tiek desertas“, – rekomenduoja L. Barčaitė. 

Burnoje tirpstančios varškės spurgos

Spurgoms reikės:

300 g  varškės;

100 g  miltų;

100 g cukraus;

0.5 šaukštelio druskos;

0.5 šaukštelio sodos;

2 vnt. kiaušinių;

0.5 šaukštelio acto;

Kepimo aliejaus;

Gaminimo eiga:

  1. Sodą nugesinkite – apliekite actu.
  2. Varškę išplakite su kiaušiniu, tada suberkite miltus, druską ir cukrų.
  3. Pridėkite nugesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Iš gautos tešlos formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Labai karštai įkaitinkite aliejų puode ir kepkite spurgytes tol, kol gražiai apskrus.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių

2023 08 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių

2023 08 20
Salotos | pexels. nuotr.

Salotos – apsauga nuo lėtinių ir kitų ligų

2023 08 19
Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis

Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę

2023 08 19
Alternatyva sintetiniams mėsos priedams – liofilizuoti daržovių milteliai

Porai – tarsi skydas nuo uždegimų 

2023 08 15
Grūdai, sėklos, skaidulos | superfoodsrx.com nuotr.

Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga

2023 08 15
Bananai | pixabay.com nuotr.

Kada geriausia skanauti bananus?

2023 08 12
Uogienė | pixabay.com, TesaPhotography nuotr.

Dietologė dega žalią šviesią uogienėms

2023 08 06
Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

Duodant sultis vaikams svarbi viena taisyklė

2023 08 06
Rodyti daugiau

Naujienos

I. Vėgėlė | Alkas.lt koliažas
Politika ir ekonomika

Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę

2023 09 11
Ėjimas, vaikščiojimas | pixabay.com, PublicDomainArchive nuotr.
Lietuvoje

Sugrįžta Nacionalinis judumo iššūkis

2023 09 11
LRKM nuotr.
Lietuvoje

Ukrainai perduota puspenkto milijono šaudmenų

2023 09 11
Saulės elektrinės įrengimas | enmin.lt nuotr.
Lietuvoje

Audros niokojo ir saulės elektrines

2023 09 11
Žalias Kaunas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaunas imasi mažinti triukšmą ir taršą

2023 09 11
Aerodromas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Seime – svarstymai dėl dviejų aerodromų

2023 09 11
Ukrainos gynėjos | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai

2023 09 11
Namas su terasa | pixabay.com, Monikos nuotr.
Gamta ir žmogus

Patarimai norintiems įsirengti lauko terasą

2023 09 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • joana vis dar kundroto apie Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai
  • joana vis dar kundroto apie Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai
  • ne tik pavežėjai apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Esame pasirengę? apie Pasienyje su Rusija grėsmėms pasirengta

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Sugrįžta Nacionalinis judumo iššūkis
  • Ukrainai perduota puspenkto milijono šaudmenų
  • Audros niokojo ir saulės elektrines
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių

by Ditė Česėkaitė
2023 08 26
0
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidoras – daugelio lietuvių daržuose auganti daržovė, savo skoniu bei kvapu grąžinanti į vaikystės vasaras. Šimtmečius menančias tradicijas ji turi...

Skaityti toliau

Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių

by Ditė Česėkaitė
2023 08 20
0
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Vasarai persiritus į antrą pusę, vis dažniau socialiniuose tinkluose dalijamasi idėjų prašymais, ką gi dar pagaminti iš gausaus cukinijų derliaus....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • joana vis dar kundroto apie Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai
  • joana vis dar kundroto apie Ką reiškia ir ko verti Rusijos pasirašyti susitarimai
  • ne tik pavežėjai apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Esame pasirengę? apie Pasienyje su Rusija grėsmėms pasirengta
  • Kažin apie A. Valotka. Aš – už „Bolt“!
Kitas straipsnis
etno

Kviečia Etno dienos Utenoje! 

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai