Nors šokoladą Lietuvoje smaližiai šluote šluoja iš lentynų, ne visi jų žino, kam naudojamos pagrindinės taip mėgstamo deserto rūšys, kokią naudą pastarasis gali suteikti sveikatai ir kokį kiekį gardėsio patariama suvalgyti kasdien.
Meilės priežastis – paprasta
„Mėgstamiausias lietuvių pasirinkimas – pieniškas šokoladas. Jo pardavimai sudaro daugiau nei pusę visų įsigyjamų skanėsto rūšių. Antroje vietoje įsitvirtinęs juodasis, tačiau pirkėjai taip pat renkasi ir baltąjį, ekologiškąjį, ypač mėgsta plyteles su priedais – riešutais, razinomis. Visgi, gausus šio produkto vartojimas stebimas ne tik Lietuvoje. Skaičiuojama, kad šokolado rinka iki 2025-ųjų tik augs, per ateinančius trejus metus pasiekdama beveik 37 mlrd. eurų vertę visame pasaulyje“, – pažymi E. Dapkienė.
Savo ruožtu paklausta, kodėl šis produktas jau daugybę metų yra vienu populiariausių desertų, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina – už šią priklausomybę atsakingos mūsų smegenys. Mat, priduria ji, šokoladas, o ypač pieniškas bei baltasis, turi daugybę cukraus bei riebalų, kurie sužadina skonio receptorius.
„Pastarieji, suvalgius šio skanėsto, aprūpinami dopaminu, kitaip dar vadinamu laimės hormonu. Todėl patirti tokią būseną smegenys nori vėl ir vėl. Visgi, mitybos specialistai rekomenduoja pienišku šokoladu mėgautis saikingai ir suvalgyti tik 20 g per dieną – penktadalį įprastos plytelės.
Tuo metu juodojo šokolado kasdien galima suvartoti dvigubai daugiau. Tik vertėtų atidžiai pasinagrinėti šio produkto sudėtį: kuo daugiau kakavos turi juodasis šokoladas, tuo didesnė jo nauda. Todėl toks produktas gali padėti pagerinti kraujotaką, sumažinti kraujospūdį bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat – pakelti nuotaiką, suaktyvinti smegenų veiklą“, – apie juodojo šokolado naudą kalba „Maximos“ kulinarijos ekspertė.
Raskite mėgstamiausią arba pasigaminkite patys
Nors šokolado rūšių yra skirtingų, B. Baratinskaitė akcentuoja, kad egzistuoja tik trys pagrindinės šio skanėsto kategorijos – juodasis, pieniškas ir baltasis. Be to, anot jos, pastarosios dvi yra išvestinės, papildytos įvairiais priedais. Taigi kuo kiekviena šokolado rūšis yra ypatinga, pasakoja „Maximos“ kulinarijos žinovė.
Juodasis šokoladas
Tai ryškiausio ir stipriausio skonio šokoladas, gaminamas iš kakavos pupelių ir cukraus. Visgi, pastarojo, lyginant su kitomis rūšimis, čia randama mažiausiai. Ši jo savybė nulemia tiek didžiausią naudą sveikatai, tiek ir gurmanišką skonį.
65–70 proc. kakavos turintis juodasis šokoladas yra maloniai kartus ir šiek tiek kreminis, tad jo ragavimas – vienas malonumas. Tuo metu 70 proc. ir daugiau kakavos turintis juodasis šokoladas pasižymi didesniu kartumu, dažniausiai yra brangesnis, tačiau džiugina ir didesne nauda sveikatai.
Be to, juodasis šokoladas virtuvėje gali būti panaudotas labai įvairiai. Jis tinka pyragų, tortų, sausainių, keksiukų gamybai, o receptų įvairovė šį skanėstą paverčia tikru konditerijos karaliumi.
Pieniškas šokoladas
Tai populiariausia šokolado rūšis. Jis gaminamas labai įvairiai ir su skirtingais priedais. Visgi, pieniško šokolado pagrindas yra kakavos pupelių masė arba kakava ir kakavos sviestas. Šie ingredientai lemia malonų, burnoje tirpstantį skanėsto skonį, kuriam atsispirti išties sudėtinga.
Kadangi pieniškas šokoladas toks gardus, jį valgyti galima vieną. Taip pat – naudoti skirtingiems kepiniams, tačiau skanėstas pastaruosius neretai labai nusaldina. Todėl verta pabandyti jį sumaišyti su juoduoju šokoladu – tokiu būdu pavyks pasiekti tobulą saldumo balansą.
Baltasis šokoladas
Jo gamybai, be įprastų ingredientų, naudojama daugiau pieno miltelių, neretai – vanilės. Tai lemia švelnų ir išskirtinai malonų baltojo šokolado skonį, kuris išties unikalus tarp visų skanėsto rūšių.
Be minėtų ingredientų, šiam desertui gaminti naudojamas kakavos vaisių pupelių sviestas. Savo ruožtu pieno milteliai lemia ir kitokią šio šokolado spalvą, ir savitą kreminę tekstūrą.
Virtuvėje šis skanėstas puikiai dera su rūgštesnių vaisių skoniais. Todėl tobuliausi konditeriniai šedevrai pavyks eksperimentuojat: baltojo šokolado saldumą ir kreminį poskonį papildant avietėmis, kitomis uogomis, žaliosiomis citrinomis.
„Ruby“ šokoladas
Ši rūšis Lietuvoje pasirodė vos prieš keletą metų ir jau spėjo užkariauti smagurių širdis. Priežastis – paprasta: toks šokoladas yra rožinės spalvos, gaminamas iš specialių „Ruby“ kakavos pupelių ir džiugina išskirtiniu skoniu.
Jis pasižymi švelniu uogų rūgštumu, gaiva bei šviežumu. Šio rožinio šokolado tekstūra glotni ir kreminė, o spalva – natūrali, be pridėtinių dažiklių.
Kadangi „Ruby“ šokoladas yra naujovė, verta juo mėgautis vienu. Tačiau norintiems išbandyti deserto potencialą virtuvėje, siūloma gaminti netradicinius naminius sausainius ar saldainius.
„Minėtos šokolado rūšys – tik dalis šio skanėsto įvairovės, tad susirasti savo mėgstamiausią gali kiekvienas. Visgi, jei to padaryti nepavyksta, šokolado pasigaminti lengva namuose patiems. Tam reikės 5 šaukštų kakavos, 50 g sviesto, 2 šaukštų cukraus, pusės puodelio pieno.
Pirmiausia, pašildykite pieną, bet jo neužvirkite. Tada atskirame inde sumaišykite cukrų ir kakavą, šį mišinį pamažu suberkite į šiltą pieną. Tada išlydykite sviestą, jį supilkite į mišinį, pavirkite ant silpnos ugnies maišydami porą minučių. Galiausiai supilkite karštą šokoladą į formeles, atvėsinkite bei palikite šaldytuve porai valandų. Išimkite ir mėgaukitės“, – patarimais dalijasi „Maximos“ kulinarijos ekspertė.