Europos Sąjungos valstybėse nuo šių metų vasario 7 dienos oficialiai įsigalioja draudimas maisto gamyboje naudoti maisto dažiklį titano dioksidą, žymimą numeriu E171.
Tokį sprendimą priėmė Europos Komisija, atsižvelgusi į ekspertų rekomendacijas ir po naujausių mokslinių tyrimų, nustačius, kad titano dioksidas nebėra laikomas saugiu ir gali turėti neigiamą poveikį vartotojų sveikatai, praneša VMVT.
Smulkiuose kepiniuose, sriubose, sultiniuose, įvairiose sumuštinių užtelėpėse, salotų padažuose ir maisto papilduose maistinis dažiklis (E171) gamintojų naudojamas dėl savo technologinės funkcijos padaryti maistą patrauklesnį, suteikti jam spalvą, kuris kitaip būtų bespalvis arba atkurti pirminę maisto išvaizdą. Titano dioksidas kaip priedas naudojamas ne vien maisto pramonėje, bet ir kosmetikos, dažų, pašarų bei vaistų gamyboje.
Europos Komisijai paskelbus draudimą maisto gamyboje naudoti titano dioksidą E171, numatytas šešių mėnesių pereinamasis laikotarpis. Per šį laiką verslas turės prisitaikyti ir pakoreguoti savo produktų gamybą, pašalinant titano dioksidą iš maisto produktų sudėties.
Atsižvelgdama į Europos Komisijos patvirtintą reglamentą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) paaiškina, kad iki 2022 m. vasario 7 d. pagaminti maisto gaminiai, kurių sudėtyje yra E171, gali būti tiekiami rinkai iki 2022 m. rugpjūčio 7 d. Po šios datos jie gali būti toliau parduodami iki jų minimalaus tinkamumo vartoti termino arba termino „Tinka vartoti iki…“. Sprendimas dėl E171 draudimo naudoti vaistų sudėtyje bus priimtas per trejus metus.
Apie tai, kad titano dioksidas E171 nėra laikomas saugiu maisto priedu, savo nuomonę Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) buvo viešai išsakiusi dar 2021 m. gegužs mėnesį. EFSA mokslininkų vertinimu, suvartojus titano dioksido dalelių, galima genotoksiškumo rizika.
Titano dioksido dalelių absorbcija yra maža, tačiau organizme jos gali kauptis. Maisto priedui E171 negalima nustatyti leistinos paros suvartojimo normos.
Iki šio Europos Komisijos draudimo paskelbimo verslo įmonės, atsižvelgdamos į pateikiamus naujausius saugos duomenis apie titano dioksidą, turėjo pradėti ieškoti būdų, kaip pakeisti gaminamų maisto produktų sudėtį, atsisakant E171 naudojimo.