Spalio 15 d, Kauno „Žalgirio“ arenoje prasidėjo tryliktoji paroda „Rinkis prekę lietuvišką 2021“.
Atidarymo iškilmėse per 200 šalies gamintojų bei tūkstančius parodos lankytojų sveikino Lietuvos Respublikos Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius ir daugelis kitų garbių svečių, kartu apdovanoję ir parodos aukso medalius pelniusius gaminius.
Išbandyti juos bei atrasti kitus Lietuvoje sukurtus gaminius lankytojai galės visą savaitgalį – nuo spalio 15 iki 17 dienos.
„Nepaisant sudėtingo laiko, smulkus ir vidutinis Lietuvos verslas išgyveno ir auga. Tai yra pats svarbiausias dalykas. Lietuvoje mes neturime aukso, naftos turime ne tiek daug, neturime tų išteklių, kuriais gali pasigirti labai turtingos šalys.
Pagrindinis mūsų išteklius yra žmonės – mūsų žmonių kūrybiškumas, mūsų žmonių sumanymai, mūsų žmonių protas. Turint tokį išteklių, matant tiek daug kūrybingų žmonių, kurie ir šiandien čia pristato savo gaminius, savo sumanymus, kyla pasididžiavimo jausmas.
Kartu ir priminimas sau, kaip sprendimų priėmėjams, kad mes turime investuoti ir padėti, netrukdyti, sudaryti sąlygas kurti ir augti verslui, augti sumanymams“, – sakė LR Ekonomikos ir naujovių ministrė Aušrinė Armonaitė, kartu perdavusi ir Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės sveikinimą.
Šalies verslo augimu parodos atidaryme džiaugėsi ir LR Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius, perdavęs ir LR Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen sveikinimą.
„Nors ir siautė pandemija, tampraus darbo rezultatai lėmė eksporto augimą, o eksportas – tai indėlis į mūsų šalies biudžetą. Šis naujas biudžetas suformuotas didele dėka jūsų, dirbančių pramonėje. Jūs esate mūsų darbdaviai“, – sakė K. Starkevičius.
Susirinkusius Kauno „Žalgirio“ arenoje sveikino ir LR Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.
„Labai džiaugiuosi bendruoju parodos šūkiu „Rinkis prekę lietuvišką“. Tai yra tas solidarumas, kurio reikia, ir ypatingai – Lietuvai išgyvenant krizę.
Maisto kainomis ir apimtimis mes tikrai konkuruojame Europos Sąjungos viduje, tad atkreipus dėmesį į tai, mes solidarizuojamės su ūkininkais gyvenančiais ir kuriančiais mūsų šalyje“, – sakė K. Navickas.
Parodos atidarymo iškilmėse susirinkusius dalyvius ir lankytojus taip pat sveikino Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas, Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos prezidentas Marius Horbačauskas.
Taip pat renginio atidarymą bei apdovanojimus stebėjo ir Seimo nariai Viktoras Pranckietis, Andrius Kupčinskas bei Justinas Urbanavičius, Žemės ūkio ministerijos atstovai, Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityje Andrius Cechanavičius, Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis, Lazdijų merė Ausma Miškinienė, Skuodo meras Petras Pušinskas.
Šakių meras Edgaras Pilypaitis, Rokiškio meras Ramūnas Godeliauskas, Telšių rajono meras Kęstutis Gusarovas, Kauno miesto bei rajono tarybos nariai.
Įteikta per 20 aukso medalių
Tradiciškai „Rinkis prekę lietuvišką“ atidaryme apdovanoti ir geriausieji parodoje pristatomi, šalyje sukurti gaminiai.
Šiemet savo kūrinius varžytuvėms pateikė keliasdešimt gamintojų, besivaržiusių maisto ir gėrimų, kosmetikos ir buitinės chemijos, tekstilės ir kitose kategorijose.
Iš autoritetingų verslo bei mokslo žinovų sudaryta komisija varžytuvininkų gaminius vertino visą mėnesį, o apie pelnytą laimėjimą iki penktadienio ryto nežinojo net ir patys laimėtojai.
Komisijos nariai varžytuvėse dalyvauti užregistruotus gaminius vertino pagal kokybės, inovatyvumo, draugiškumo aplinkai, tvarumo ir kitus bruožus.
„Rinkis prekę lietuvišką 2021“ parodos aukso medalius maisto ir gėrimų kategorijoje šiemet pelnė:
- Sūris „OŽRAGĖ“ (MB „Ostvalds fabrica“).
- Naminis keptas vyniotinis (UAB „Linkuvos mėsa“).
- Vytinta jautienos nugarinė su kadagių uogomis (UAB „Armeni“).
- Kanapių sėklų aliejus „JORUS“ (UAB „Naturus“).
- Duonelės su džiovintų svirplių miltais ir jūros druska (UAB „Acheta“).
- Grikiniai makaronai (UAB „Lašų duona“).
- Braškių ir obuolių tyrės „LABU“ juostelės (MB „LABU“).
- „UNIQA“ natūralus negazuotas mineralinis vanduo (UAB „UNIQA LT“).
- Trauktinė „Pražydusi klevų žiedais“ (Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus bravoras).
- Gintaro Sino rožinis džinas (MB „Lietungė“).
Kosmetikos ir buitinės chemijos kategorijoje aukso medaliais pasipuošė:
- „SAPIENS“ jūrinis hidrokolagenas (UAB „Nature Labs“).
- Švytėjimo suteikianti „Razalijos“ linija „GLOW UP“ (UAB vaistinė „Valerijonas“).
- Drėkinamasis hialurono rūgšties ir rožių serumas „Panelė Rožė“ (MB „Filmai ir kvapai“).
- „GREEN FEEL‘S“ trigubas veido priežiūros rinkinys (UAB „Cosmoway“).
- Drėkinamasis kūno šveitiklis „GODDESS“ (UAB „Black Imperial Management“).
- „Golden drop“ atkuriamasis eliksyras plaukų galiukams ir nagų odelėms (MB „Mikimira“).
- Namų kvepalai „Chyprè by Saugirdas Vaitulionis“ (UAB „Natūralios idėjos“).
- „GREEN FEEL‘S Cosmos Natural“ sertifikuota natūrali dantų pasta su auksu (UAB „Cosmoway“).
- Skystas muilas „Ieva“ su pačiuliu ir vitaminu E (Koslita, UAB).
- Sanitarinis rūgštinis koncentruotas valiklis „Mundus“ (UAB „Mundus LT“).
- „ADK GEL“ gelinis rankų dezinfekantas (AB „Higėja“).
Tekstilės kategorijoje „Rinkis prekę lietuvišką 2021“ medalį pelnė AB „Pakaita“ sukurta suknelė, o sprendimų verslui kategorijoje – planšetinis spausdintuvas „JetLT“, kurį sukūrė UAB „Prašvieta“.

Naujausi gaminiai, šalies turizmo ir verslo naujienos
Kaip ir kasmet, paroda „Rinkis prekę lietuvišką“ sutraukia šimtus gamintojų iš skirtingų šalies regionų. Lankytojai kviečiami atrasti žinomų ir į rinką dar tik žengiančių prekės ženklų gaminius, dalyvauti degustacijose, gyvai pabendrauti su Lietuvos kūrėjais bei įsigyti patikusių gaminių gamintojų kainomis.
Greta maisto bei gėrimų, kosmetikos, buitinės chemijos pasirinkimo, parodoje lauks ir atskira mados kūrėjų erdvė – „Mados pasažas“. Joje visas dėmesys bus skiriamas šalyje sukurtiems aprangos, papuošalų bei namų dekoro gaminiams.
Lankytojus šiais metais pasitinka ir dvi ypatingos naujienos. Pirmoji jų – svarbias regionų naujienas, ryškiausius turizmo projektus bei sumanymus vietos gamintojų ir turizmo sinergijai pristatysianti „We love Lithuania“ turizmo alėja.
Kita šių metų staigmena – kartu su „Verslia Lietuva“ kuriamas naujo formato el. prekybos salonas. Tai pandemijos pradžioje gimusios, itin sėkmingo sumanymo „Internete karantino nėra“ tęsinys.
Parodoje įsikūrė ekspozicinis prekių salonas, kuriame po el. parduotuvės lentynas pirkėjai galės naršyti gyvai, o internetu atlikti tik paskutinįjį veiksmą – pirkimą.
Galiausiai, penktadienį „Rinkis prekę lietuvišką“ programoje numatyti ir du papildomi renginiai. Ketvirtuosius metus iš eilės dalyviai ir lankytojai kviečiami dalyvauti konferencijoje „Eksporto kodas: kai taisyklės keičiasi“.
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų kartu su Eksportuotojų klubu ir Enterprise Europe Network tinklu rengiamoje konferencijoje įmonės dalinsis patirtimi, kaip joms sekėsi dirbti pastaraisiais metais pasikeitus įprastai darbo sampratai.
Paraleliai vyks ir kitas – žinių – renginys „Maisto reikšmė žmogaus sveikatai ir imunitetui“. „Nacionalinio maisto ūkio klasterio“ rengiamame renginyje mokslininkai ir mitybos specialistai pristatys naujausius pasiekimus maisto mokslo ir mitybos srityje.
Nuo penktadienio iki sekmadienio Kauno „Žalgirio“ arenoje
Spalio 15 d. ryte prasidėjusi paroda „Rinkis prekę lietuvišką 2021“ vyks iki pat spalio 17 d. vakaro. Tiek penktadienį, tiek šeštadienį lankytojai laukiami iki 10 iki 18 val., o sekmadienį – nuo 10 iki 16 val.
Pensininkams, neįgaliesiems, su POLA kortele bei vaikams iki 14 metų dalyvavimas – nemokamas. Įsigyti dalyvio bilietą likusieji lankytojai gali internetu, spustelėję čia, arba „Žalgirio“ arenos bilietų kasose.
Į parodą bus įleidžiami tik asmenys, atitinkantys galimybių paso bruožus. Visų lankytojų bei dalyvių prašoma dėvėti apsaugines veido kaukes bei laikytis patariamo saugaus atstumo.
Neturintiems galimybių paso bus sudarytos sąlygos atlikti greitąjį antigeno testą parodos vietoje. Testo kaina – 12 Eur, o atsiskaityti už jį bus galima tik banko kortele.
Testai atliekami prie pagrindinio įėjimo į areną, su savimi tereikia turėti asmens dokumentą. Spalio 15 d. lankytojų testavimas vyksta nuo 10 iki 17 val., spalio 16 d. – nuo 10 iki 17 val., o spalio 17 d. – nuo 10 iki 15 val.
„Visų lankytojų bei dalyvių prašoma dėvėti apsaugines veido kaukes bei laikytis patariamo saugaus atstumo.“ O patys nuotraukose: kur kaukės, kur saugus atstumas? Tai kokia išvada būtų?
Kodėl nebegaminamos puikios lietuviškos buities chemijos priemonės???
Jeigu joms praėjo mada, tai tik todėl, kad jaunajai kartai nebuvo aiškinama, kodėl net labai verta jomis naudotis. Jei parduotuvės atsisakė jomis prekiauti, tai gamykla pati INTERNETU prekės vertintojus gali jomis aprūpinti. Kodėl nesusivienijus įv. gamintojams ir neatidarius retenybių parduotuvę internete? Tokioje ir naujas prekes galima būtų išbandyti, išklausyti pirkėjų vertinimų ir patarimų, ištobulinti iki neprilygstamo gaminio ir išreklamuoti.
Dabar turiu galvoje Vilniuje gamintą trijų spalvų skalbimo pastą, kuri ne tik neleisdavo išblukti, bet net ir nudėvėtą rūbelį paversdavo vėl nauju. Maišant spalvas, galima buvo ne tik tas tris, bet ir bet kokią spalvą atgaivinti.
Dar buvo druska, skirta standinti užuolaidas, tačiau ja galima buvo ne tik jas, o bet kokį nenatūralų audinį paversti prašmatniu.
AŪŪŪ, KUR BENT ŠIOS DVI LIETUVIŠKOS PREKĖS?!! O galėtume ir daugiau prisiminti.
Maisto prekės:
Kai parduotuvėse pasirodė naujų gamintojų cukrus, nustebino jo skonis. Vėliau bandžiau save įtikinti, jog gal pasenau, ir man tik vaidenasi. Tačiau sykį indaujoje radau visą cukrinę senojo cukraus. Jo tikrai KITAS skonis! Svarbiausia – jis neskatino dar šaukštelį įberti, dar ir dar saldaus užvalgyti. Dabartinis skatina saldaus norą. Taigi, dėl mūsų sveikatos reikia grąžinti buvusią cukraus gamybos technologiją. Nes ne valgytojai kalti, jei cukrus juos įkalina. Kur Maisto prekių kontrolierių balsas???
Visokių užtepėlių gamintojai – kur paprasta paprastutė, savaime užsikonservuojanti užtepėlė iš to sveiko, kas Lietuvoje auga? – Sudėtis: sutrinami ir lygiomis dalimis sumaišomi agrastai, česnakas ir krapai. Agrastų košė sustingsta ir viską pati krūvoje laiko. Česnako ir krapo savybių nė aiškinti nereikia. Tokio gardumėlio ir ant batono užtepsi, ir į kitus patiekalus panaudosi. Klausiu: Kada galėsiu nusipirkti?
Batonas, cukrus – nuo kada tai sveika, ką? 🙂 Yra mūsų buitinės chemijos, yra kažkiek.
Siūlote ant batono medaus arba saldžių uogienių kalną užkrauti (tiesa, dar ir duonos, ir blynų, varškės, bulvių, kruopų košių turime, o mėsėdžiai ir kepsnių)?
Kaip giros be cukraus pasidarot? O rūgpienį, kad truputėlį natūralaus alkoholio skonio įgautų? Na, o kava be cukraus lyg ir negerai? Ji lyg ir iš kraujo išsiurbianti cukrų, jei patys neduodame jai tos pakišos. O tada jau organizmas lyg sužvėrėjęs ima cukraus reikalauti.
Dėl chemijos – laukiu, kada pranešite, kur Vilniuje BŪTENT TOS matėte?