Ketvirtadienis, 2 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Visi įrašai

Uogienės, džemai, čatnis: skirtumų yra

www.alkas.lt
2021 08 15 15:10
0
Purplefoodie.com nuotr.

Purplefoodie.com nuotr.

Ar žinojote, kuo skiriasi uogienės, džemai bei pastaraisiais metais populiarėjantis čatnis? Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie patiekalai yra beveik vienodi, jų nereikėtų laikyti vienu ir tuo pačiu – skiriasi tiek jų konsistencijos, tiek ir panaudojimo būdai.

„Uogienės ir džemai – geriausiai lietuviams atpažįstami patiekalai, kuriais močiutės ar mamos savaitgaliais gardindavo mūsų blynus ar pyragus. Tačiau daugelis greičiausiai negalėtų pasakyti, kuo jie skiriasi. Tuo metu čatnis – kur kas mažiau lietuviams žinomas“, – sako jauniausias Lietuvos virtuvės šefas Rokas Galvonas.

Čatnis – tirštas, saldžiai aštrus ir uogienę primenantis pagardas, gaminamas iš skirtingų vaisių ir gausiai gardinamas prieskoniais.

Nors šio patiekalo šaknys slypi giliai Indijoje, kasmet vis daugiau žmonių atranda skirtingus jo derinius.

„Čatnio gamybai siūlyčiau rinktis saldžius vaisius: mangus, ananasus, melionus, persikus ir kitus. Puikiai tiks ir kriaušės, obuoliai ir slyvos, kurių šiuo metu gausu mūsų soduose ir parduotuvių lentynose.

Čatnio gamyba nereikalauja didelių pastangų ir kviečia eksperimentuoti maišant skirtingus vaisių derinius. Vis tik svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių: vaisių nesupjaustyti per smulkiai – čatnyje turi likti jų gabaliukų ir leisti jam pabręsti bent savaitę. Taip atsiskleis geriausios jo skonio savybės“, – tikina R. Galvonas.

Šefas priduria, kad čatnis puikiai tiks tiek prie sūrio ir mėsos patiekalų, bus labai gardus užteptas ant duonos arba skrebučio.

„Pagrindinis skirtumas tarp džemo ir uogienės – konsistencija. Uogienė paprastai gaminama iš stambiai supjaustytų vaisių ir verdama su dideliu kiekiu cukraus tol, kol jie suminkštėja ir tampa mase su gabaliukais.

Tuomet gausiai tepama ant skrebučių, naudojama pyragams ar blynams gardinti.

Uogienėms puikiai tinka Lietuvos soduose augantys vaisiai bei persikai, nektarinai ir abrikosai“, – aiškina šefas ir priduria, kad dėl didelio cukraus kiekio į sterilius stiklainius supilstyta uogienė vėsioje ir tamsioje vietoje gali išsilaikyti iki metų ir ilgiau.

Tuo metu džemas yra želė konsistencijos patiekalas, gaunamas suverdant vaisius iki vientisos konsistencijos. Jo sudėtyje taip pat daug cukraus, tad jis nerūgsta ir net žiemą pagardina sočius mėsos ar žuvies patiekalus, desertus.

Džemui puikiai tinka įvairūs vaisai, pradedant nuo bananų ir apelsinų ir baigiant kiviais ir dumplūnėmis.

R. Galvonas kviečia išbandyti greitai paruošiamą ir gardų svogūnų džemą su kriaušėmis, apelsinų ir moliūgų uogienę bei slyvų čatnį.

Svogūnų džemas su kriaušėmis – įtiks net išrankiausiems

Jums reikės: 1 kg svogūnų, 1,5 kg kriaušių, 30 ml alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės balzaminio acto, ½ stiklinės vandens, ¾ stiklinės rudojo cukraus, 32 g sviesto, 1 šaukšto garstyčių, 2 arbatinių šaukštelių džiovintų čiobrelių, 1 arbatinio šaukštelio maltų pipirų ir ½ arbatinio šaukštelio druskos.

Paruošimo būdas: Dideliame ir sunkiame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, suberkite druską ir kepkite ant vidutinės kaitros ugnies apie 5 min.

Sumažinkite ugnį ir kepkite vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir pradės ruduoti. Suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir kepkite vis pamaišydami apie 40 min. Įmaišykite cukrų ir garstyčias.

Supilkite balzaminį actą ir vandenį. Suberkite džiovintus čiobrelius ir pipirus. Palaukite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite, kol kriaušės suminkštės ir džemas taps tirštas, apie 15–20 min.

„Skanaukite džemą, kol jis dar šiltas arba palaukite, kol atvės iki kambario temperatūros. Jis puikiai tinka tiek prie įvairių sūrių, tiek prie kiaulienos kotletų. Tuomet sudėkite jį į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve iki 3 savaičių. Taip pat galite jį užkonservuoti ir laikyti spintelėje per žiemą“, – sako virtuvės šefas R. Galvonas.

Apelsinų ir moliūgų uogienė – tikra dovana skrandžiui

Jums reikės: 1,5 kg moliūgo, 400 g cukraus, 2 apelsinų, citrinos, 1 arbatinio šaukštelio cinamono.

Paruošimo būdas: Puode sumaišykite kubeliais pjaustytą moliūgą, tarkuotas apelsinų ir citrinos žieveles ir suberkite cinamoną. Suberkite smulkiai pjaustytus citrusinius vaisius, cukrų ir palikite stovėti per naktį.

Kitą dieną virkite masę ant nedidelės kaitros vis pamaišydami apie 40 min. Leiskite uogienei šiek tiek pravėsti ir supilstykite ją į stiklainius. Juos sandariai užsukite ir uždengę šiltu apklotu palikite atvėsti.

Slyvų čatnis – puikus rezultatas net virtuvės naujokams

Jums reikės: 1 kg mėlynųjų slyvų, 1 stiklinės rudojo cukraus, 1 stiklinės baltojo cukraus, ¾ stiklinės obuolių sidro acto, 1 stiklinės razinų, 2 arbatinių šaukštelių druskos, svogūno, 1 skiltelės česnako, 2 arbatinių šaukštelių garstyčių sėklų, maltų imbierų ir Kajeno paprikos.

Paruošimo būdas: Puode sumaišykite cukrų ir obuolių sidro actą ir užvirę kaitinkite vis pamaišydami, kol cukrus ištirps. Sudėkite likusius ingredientus ir viską gerai išmaišykite.

Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite apie 45–50 min., kol masė sutirštės. Karštą čatnį sudėkite į sterilius stiklainius ir užsukite. Kai atvės, perkelkite į spintelę ir laikykite per žiemą.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Bazilikai, priekoniai | pixabay.com, Monicore nuotr.

Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga

2023 01 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Patvirtinta Valstybinių miškų urėdijos strategija iki 2027 m. | lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Patvirtinta Valstybinių miškų urėdijos strategija iki 2027 m.

2023 02 02
Baigiamas statyti Laukinių gyvūnų globos centras | Aplinkos ministerijos nuotr.
Gamta ir ekologija

Baigiamas statyti Laukinių gyvūnų globos centras

2023 02 02
Romualdas Ozolas 1987 m. kovo 11 d. | Lietuvos centrinis valstybės archyvas, A. Žižiūno nuotr.
Žmonės

Seime vyko Romualdo Ozolo skaitymai

2023 02 02
Ženkliai auga susidomėjimas profesiniu mokymu
Lietuvoje

Mokytis amato galės virš 20 tūkst. naujų mokinių

2023 02 01
Traukinys | sumin.lrv.lt
Lietuvoje

Tikslinamas „Rail Baltica“ vieno ruožo planas

2023 02 01
Nuotekų valyklos | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Įrengti nuotekų valyklas ne mieste bus paprasčiau

2023 02 01
Dujinė viryklė | Alkas.lt, J.Vaiškūno nuotr.
Lietuvoje

Priimamos paraiškos dujų balionų keitimui

2023 02 01
Pasas | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Greitės sprendimų priėmimas dėl pilietybės

2023 02 01
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Petras apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių partizanų prisiminimų knygoje
  • Gediminas Martišius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Imperinis virusas Rusijoje ir Lietuvoje
  • stuoka apie Seime vyko Romualdo Ozolo skaitymai
  • Bartas apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių partizanų prisiminimų knygoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kokia turėtų būti kalbėjimo ir klausymo kultūra medicinoje?
  • „Aušros“ 140-osioms metinėms. Dr. Jonas Basanavičius ir jo Ožkabaliai (II)
  • Patvirtinta Valstybinių miškų urėdijos strategija iki 2027 m.
  • Baigiamas statyti Laukinių gyvūnų globos centras
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės...

Skaityti toliau

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Mityba, gerinanti regėjimą

Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias...

Skaityti toliau

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Petras apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių partizanų prisiminimų knygoje
  • Gediminas Martišius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Imperinis virusas Rusijoje ir Lietuvoje
  • stuoka apie Seime vyko Romualdo Ozolo skaitymai
  • Bartas apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių partizanų prisiminimų knygoje
  • prisiŠOLCino apie Ukrainiečiai ties Kremina sutriuškino Rusijos marodierius

Kitas straipsnis
Kaune bus atnaujintas Šilainių baseinas

Kaune bus atnaujintas Šilainių baseinas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai