Šeštadienis, 5 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Uogienės, džemai, čatnis: skirtumų yra

www.alkas.lt
2021-08-15 15:10:23
0
Purplefoodie.com nuotr.

Purplefoodie.com nuotr.

Ar žinojote, kuo skiriasi uogienės, džemai bei pastaraisiais metais populiarėjantis čatnis? Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie patiekalai yra beveik vienodi, jų nereikėtų laikyti vienu ir tuo pačiu – skiriasi tiek jų konsistencijos, tiek ir panaudojimo būdai.

„Uogienės ir džemai – geriausiai lietuviams atpažįstami patiekalai, kuriais močiutės ar mamos savaitgaliais gardindavo mūsų blynus ar pyragus. Tačiau daugelis greičiausiai negalėtų pasakyti, kuo jie skiriasi. Tuo metu čatnis – kur kas mažiau lietuviams žinomas“, – sako jauniausias Lietuvos virtuvės šefas Rokas Galvonas.

Čatnis – tirštas, saldžiai aštrus ir uogienę primenantis pagardas, gaminamas iš skirtingų vaisių ir gausiai gardinamas prieskoniais.

Nors šio patiekalo šaknys slypi giliai Indijoje, kasmet vis daugiau žmonių atranda skirtingus jo derinius.

„Čatnio gamybai siūlyčiau rinktis saldžius vaisius: mangus, ananasus, melionus, persikus ir kitus. Puikiai tiks ir kriaušės, obuoliai ir slyvos, kurių šiuo metu gausu mūsų soduose ir parduotuvių lentynose.

Čatnio gamyba nereikalauja didelių pastangų ir kviečia eksperimentuoti maišant skirtingus vaisių derinius. Vis tik svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių: vaisių nesupjaustyti per smulkiai – čatnyje turi likti jų gabaliukų ir leisti jam pabręsti bent savaitę. Taip atsiskleis geriausios jo skonio savybės“, – tikina R. Galvonas.

Šefas priduria, kad čatnis puikiai tiks tiek prie sūrio ir mėsos patiekalų, bus labai gardus užteptas ant duonos arba skrebučio.

„Pagrindinis skirtumas tarp džemo ir uogienės – konsistencija. Uogienė paprastai gaminama iš stambiai supjaustytų vaisių ir verdama su dideliu kiekiu cukraus tol, kol jie suminkštėja ir tampa mase su gabaliukais.

Tuomet gausiai tepama ant skrebučių, naudojama pyragams ar blynams gardinti.

Uogienėms puikiai tinka Lietuvos soduose augantys vaisiai bei persikai, nektarinai ir abrikosai“, – aiškina šefas ir priduria, kad dėl didelio cukraus kiekio į sterilius stiklainius supilstyta uogienė vėsioje ir tamsioje vietoje gali išsilaikyti iki metų ir ilgiau.

Tuo metu džemas yra želė konsistencijos patiekalas, gaunamas suverdant vaisius iki vientisos konsistencijos. Jo sudėtyje taip pat daug cukraus, tad jis nerūgsta ir net žiemą pagardina sočius mėsos ar žuvies patiekalus, desertus.

Džemui puikiai tinka įvairūs vaisai, pradedant nuo bananų ir apelsinų ir baigiant kiviais ir dumplūnėmis.

R. Galvonas kviečia išbandyti greitai paruošiamą ir gardų svogūnų džemą su kriaušėmis, apelsinų ir moliūgų uogienę bei slyvų čatnį.

Svogūnų džemas su kriaušėmis – įtiks net išrankiausiems

Jums reikės: 1 kg svogūnų, 1,5 kg kriaušių, 30 ml alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės balzaminio acto, ½ stiklinės vandens, ¾ stiklinės rudojo cukraus, 32 g sviesto, 1 šaukšto garstyčių, 2 arbatinių šaukštelių džiovintų čiobrelių, 1 arbatinio šaukštelio maltų pipirų ir ½ arbatinio šaukštelio druskos.

Paruošimo būdas: Dideliame ir sunkiame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, suberkite druską ir kepkite ant vidutinės kaitros ugnies apie 5 min.

Sumažinkite ugnį ir kepkite vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir pradės ruduoti. Suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir kepkite vis pamaišydami apie 40 min. Įmaišykite cukrų ir garstyčias.

Supilkite balzaminį actą ir vandenį. Suberkite džiovintus čiobrelius ir pipirus. Palaukite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite, kol kriaušės suminkštės ir džemas taps tirštas, apie 15–20 min.

„Skanaukite džemą, kol jis dar šiltas arba palaukite, kol atvės iki kambario temperatūros. Jis puikiai tinka tiek prie įvairių sūrių, tiek prie kiaulienos kotletų. Tuomet sudėkite jį į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve iki 3 savaičių. Taip pat galite jį užkonservuoti ir laikyti spintelėje per žiemą“, – sako virtuvės šefas R. Galvonas.

Apelsinų ir moliūgų uogienė – tikra dovana skrandžiui

Jums reikės: 1,5 kg moliūgo, 400 g cukraus, 2 apelsinų, citrinos, 1 arbatinio šaukštelio cinamono.

Paruošimo būdas: Puode sumaišykite kubeliais pjaustytą moliūgą, tarkuotas apelsinų ir citrinos žieveles ir suberkite cinamoną. Suberkite smulkiai pjaustytus citrusinius vaisius, cukrų ir palikite stovėti per naktį.

Kitą dieną virkite masę ant nedidelės kaitros vis pamaišydami apie 40 min. Leiskite uogienei šiek tiek pravėsti ir supilstykite ją į stiklainius. Juos sandariai užsukite ir uždengę šiltu apklotu palikite atvėsti.

Slyvų čatnis – puikus rezultatas net virtuvės naujokams

Jums reikės: 1 kg mėlynųjų slyvų, 1 stiklinės rudojo cukraus, 1 stiklinės baltojo cukraus, ¾ stiklinės obuolių sidro acto, 1 stiklinės razinų, 2 arbatinių šaukštelių druskos, svogūno, 1 skiltelės česnako, 2 arbatinių šaukštelių garstyčių sėklų, maltų imbierų ir Kajeno paprikos.

Paruošimo būdas: Puode sumaišykite cukrų ir obuolių sidro actą ir užvirę kaitinkite vis pamaišydami, kol cukrus ištirps. Sudėkite likusius ingredientus ir viską gerai išmaišykite.

Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite apie 45–50 min., kol masė sutirštės. Karštą čatnį sudėkite į sterilius stiklainius ir užsukite. Kai atvės, perkelkite į spintelę ir laikykite per žiemą.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ | Facebook nuotr.
Kultūra

„Tautiška giesmė“ sekmadienį skambės visoje Lietuvoje: skelbia giedojimo vietų sąrašą

2025 07 05
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę | Rengėjų nuotr.
Istorija

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę

2025 07 05
šiauliai„Saulės žiedas“ 2025.
Etninė kultūra

Tarptautinė folkloro šventė „Saulės žiedas“ Šiauliuose tęsiasi – miestas alsuoja pasaulio folkloro ritmais

2025 07 05
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai | Paveldo komisijos nuotr.
Architektūra

Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

2025 07 05
Apytalaukio dvaro rūmai | Wikipedia.org nuotr.
Architektūra

Paveldo komisija nepritarė Apytalaukio dvaro išbraukimui iš Neprivatizuotinų buvusių dvarų sodybų sąrašo

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Saimonas Cipis apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Apie PL-LT sieną apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimgaudui apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • >Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip karštomis naktimis užtikrinti kokybišką miegą?
  • Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose
  • Jei tapote kibernetinių sukčių auka
  • Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

Kiti Straipsniai

Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22

Skaitytojų nuomonės:

  • Saimonas Cipis apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Apie PL-LT sieną apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimgaudui apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • >Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • Nikolajus Azarovas apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kaune bus atnaujintas Šilainių baseinas

Kaune bus atnaujintas Šilainių baseinas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai