Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Klaidų pasitaiko ir kepant blynus. Ką daryti, kad to nenutiktų?

www.alkas.lt
2021-02-15 15:38:22
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

Tirpstantys burnoje, purūs, minkštučiai, tvirta plutele ir gardžiai apskrudę – tokie yra tobuli blynai, nepaliekantys abejingų nė vienuose namuose. Tačiau, regis, vos kelis ingredientus turintis kepinys, kurio tešlą nesunkiai gali išmaišyti bet kuris, kartais ima ir prisvyla… Neiškyla, pridega, tampa plokšti, o gal tiesiog guminiai? Artėjant didžiausiai metų blynų šventei – Užgavėnėms – metas treniruoti savo blynų kepimo įgūdžius: „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė dalinasi tobulų blynų patarimais ir dažniausiomis klaidomis.

1. Netinkamai parinkti miltai

Kepdami blynus retas kuris atsižvelgia į miltų tipą ar rūšį – paprasti kvietiniai atlieka savo darbą. Tačiau ir čia galime ieškoti skirtumų – norėdami išgauti tobulą blynų tekstūrą, žvalgykitės raidžių ir skaičių ant miltų pakuotės.

„Vienokių miltų reikės amerikietiškiems blyneliams, o visai kitokių – lietiniams. Štai kepiniams ir biskvitams skirti miltai (tipas 405D) puikiai tinka minkštiems blynams, nes suteikia jiems lengvumo bei purumo. Tvirtesni ir duonos kepime naudojami miltai (tipas 550D) labiau tiks lietiniams. Juose esantis glitimas padeda surišti tešlą, kuri tampa tvirta, tačiau elastinga“, – sako S. Šalkauskaitė.

Norintiems išsikepti sveikuoliškų blynų puikiai tiks viso grūdo kvietiniai miltai. Lengvesnei tekstūrai išgauti, juos galite maišyti su aukščiausios rūšies kvietiniais miltais. Taip pat S. Šalkauskaitė kviečia eksperimentuoti su speltų miltais – tiek šviesūs, tiek visų grūdo dalių speltų miltai puikiai tiks visiems blynų receptams, nes juos lengviausia pakeisti ir integruoti į jūsų jau pamiltus kvietinių miltų receptus.

2. Netinkama tešlos konsistencija

Tinkama konsistencija – gardžių blynų paslaptis. Pernelyg skysta tešla lengvai liesis keptuvėje, todėl jūsų blynai bus ploni ir neiškils. Per daug tiršta tešla lems kietus ir sprangius blynus.

„Norėdami išsikepti purių blynų, turėtumėte juos ruošti pakankamai „storus“. Tirštesnę tešlą galite gaminti naudodami mažiau skysčių, tačiau nepersistenkite su miltais, kad blynai nebūtų sausi. Taip pat dalį recepte nurodytų skysčių (pavyzdžiui, pieno), galite keisti graikišku jogurtu. Taip išgausite tirštesnę tešlą, o jogurto rūgštumas padidins kepimo miltelių cheminę reakciją, suteikiant dar daugiau purumo. Turėkite omenyje, kad tirštesnė tešla keps ilgiau, todėl atitinkamai reguliuokite ir kaitrą“, – sako ekspertė.

Lietinių tešloje skysčių santykis yra didesnis, negu kitose blynų rūšyse. Naudojant vien vandenį, lietiniai gali kiek suglebti, o naudojant vien pieną – jie gali būti sunkoki ir ne tokie lengvučiai. Norėdami išgauti geriausią tekstūrą, naudokite abiejų šių skysčių mišinį. Galima naudoti ir kefyrą, augalinį pieną.

3. Viena dažniausių klaidų – intensyvus maišymas

Anot S. Šalkauskaitės, jokiu būdu nepermaišykite blynų tešlos, geriau tegu tešloje lieka mažų gumuliukų.

„Per didelis ir intensyvus tešlos maišymas suformuos stiprų miltų glitimo tinklą, kuris reiškia tik viena – sprangius ir kietus blynus, kuriuose nėra vietos oro burbuliukams. Jei per daug maišysite tešlą, blynai bus plokšti ir guminiai“, – teigia ekspertė.

4. Netinkamai parinkti ingredientai

Nors atrodo, kad cukrus ir druska svarbūs tik blynų skoniui, iš tikrųjų jie vaidina svarbų vaidmenį ir tešlos kilimo bei formavimosi procesuose.

„Kaip ir daugelyje saldžių kepinių, cukrus – ne tik saldžiam skoniui! Jis jungiasi su tešloje esančiu vandeniu ir taip sulėtina miltuose esančio glitimo vystymąsi. Tai reiškia, kad blynai su šaukštu cukraus bus minkštesni, elastingesni. Dėl cukraus jūsų blynų krašteliai gražiai paruduos ir apskrus – būtent jis sukuria šį efektą. Druska taip pat vaidina svarbų vaidmenį – ne tik subalansuoja skonį, bet ir gerina tešlos struktūrą. Įbėrę žiupsnelį druskos būsime tikri, kad tešla bus tvirtesnė. Riebalai taip pat slopina glitimo vystymąsi, todėl blynai yra puresni ir minkštesni. Kuo glitimo tinklas tvirtesnis, tuo tvirtesni kepiniai (pavyzdžiui, pica arba duona). Blynams tokio efekto sukurti nenorime, todėl dedame į tešlą riebalų, kurie nesugeria visų skysčių ir glitimas negali taip gerai vystytis“, – sako S. Šalkauskaitė.

5. Netinkamos temperatūros produktai

Kaip ir daugelyje kitų kepinių receptų, prieš ruošiant blynų tešlą, vertėtų jos ingredientus ištraukti iš šaldytuvo iš anksto. Kambario temperatūros sviestas, kiaušiniai ir pienas leidžia geriau surišti tešlą, ji tampa vientisesnė. Įprastai šiems ingredientams sušilti iki kambario temperatūros reikia apie 30 minučių.

6. Neišlauktas momentas

Nuo to, kaip planuojate kildinti savo blynus – mielėmis, kepimo milteliais ar natūraliu raugu – priklausys ir kildinimo laikas.

„Kai kildinate tešlą mieliniams blynams, labai svarbu atpažinti tinkamą momentą, kuomet tešla yra pasiruošusi. Jei tešla neiškils pakankamai, blynai taip pat neiškils, nebus purūs ir tirpstantys burnoje, tačiau jei tešlą kildinsite per ilgai – blynuose jausite mielių poskonį, kartumą, jie nebeteks savo švelnaus ir saldaus skonio, kadangi mielės „suvalgys“ visą cukrų, esantį tešloje. Panašaus stebėjimo reikėtų ir su natūralaus raugo blynais, tačiau čia geriausio rezultato pasieksime blynus kildindami pernakt“, – sako ekspertė.

7. Kantrybės trūkumas

Jeigu kepate plokščiuosius blynus – lietinius arba vadinamuosius „olandiškuosius“, kurių tešloje nereikia papildomų puriklių, sumaišytai tešlai leiskite pailsėti. Jūsų kantrybės testas turėtų trukti bent 30–60 minučių.

„Šis laikas yra labai svarbus jūsų lietinių skoniui, tekstūrai ir sėkmei. Leidus tešlai pastovėti, miltai gali visiškai sugerti skystį. Galite tešlą laikyti ir šaldytuve pernakt, kad ji būtų paruošta kitai dienai“, – teigia „Malsenos“ ekspertė.

8. Apvertimas

Švelniai apverskite blynus! Ruošiant minkštus ir putlius blynus, svarbiausias tikslas – išlaikyti juose esančius oro burbuliukus. Apversdami juos su stipria jėga ar išmetant aukštai į orą, mes „išleidžiame“ iš blynų orą, kuris yra purių ir minkštų blynų paslaptis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  2. Apie miltus ir jų kokybę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais
  • D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Už kiek šiemet galima pailsėti Palangoje, Turkijoje ir Ispanijoje?
  • Augalai daugiabučiuose: svarbu ne tik grožis, bet ir saugumas

Kiti Straipsniai

Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai

Mugę primenatys kepiniai, kurie netuština piniginės

2025 03 09
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys

2025 03 02
Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo

2024 12 25
Orkaitė | pixabay.com, px steven be nuotr.

5 patarimai padės ruošiant kepinius elektrą naudoti taupiau

2024 12 24
Pyragas

Sluoksniuota tešla – ir pyragams, ir pikantiškiems kepiniams

2024 12 22
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Paprastos traškių bulvių blynų paslaptys

2024 09 07
Miltai | pixabay.com, Hans nuotr.

Ruošiantis Velykų kepiniams – miltų atmintinė

2024 03 30
Obuolių pyragas | pixabay.com nuotr.

Kelios taisyklės trapios tešlos paruošimui

2024 02 17
Užgavėnės Vilniuje | Vilniaus etninės kultūros centro nuotr.

D. Urbanavičienė. Pagrindinės lietuviškų Užgavėnių ypatybės

2024 02 11
Mažoms maisto prekių parduotuvėms įsikurti bus lengviau

Kad mielinė tešla pavyktų iš pirmo karto

2024 01 21

Skaitytojų nuomonės:

  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda
  • Rimgaudas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Koronavirusas, tyrimai | vilnius.lt nuotr.

VESK: būtina užtikrinti didesnį testavimo mastą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai