Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

www.alkas.lt
2020-10-01 11:25:36
2
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Sulčių spaudimo metu iki pat spalio vidurio į spaudyklas vežamas įvairiausias derlius – nuo savuose soduose išaugintų ir bene populiariausių sultims spausti obuolių, kriaušių, slyvų, vynuogių iki kitokių vaisių, uogų ar daržovių, kurias maišant lengvai pagaminami įvairiausiam skoniui tinkami deriniai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad svarbios sąlygos, norint mėgautis sveikomis ir skaniomis sultimis, – pačių vaisių kokybė ir tinkamai vykdomas jų perdirbimo procesas bei higiena.

Pirmiausia reikėtų žinoti, kad į sulčių spaudyklą turi būti atvežami nepernokę, nepažeisti obuoliai. Geriausia, pasak maisto saugos specialistų, sultis spausti iš skintų obuolių, nes iš krituolių gaunama mažiau sulčių dėl obuolių pernokimo ir sumiltingėjimo. Jei vis tik sultys spaudžiamos iš krituolių ir pažeistų obuolių, svarbu juos surinkus kuo greičiau pristatyti į spaudyklą perdirbimui.

Planuojant spausti maišytas sultis, pavyzdžiui, obuolių ir moliūgų, obuolių ir morkų, ir pan., į spaudyklą reikėtų atvežti jau paruoštas, supjaustytas daržoves (rekomenduojama, kad jos būtų panašaus dydžio kaip obuoliai), kadangi dažnu atveju sezoninių spaudyklų įranga yra pritaikyta obuoliams.

Gamybos procesas sulčių spaudyklose nėra sudėtingas ir ilgas. Kai kurios spaudyklos gali atvežtus vaisius perdirbti ir atiduoti galutinį sufasuotą gaminį mažiau nei per pusvalandį. Sulčių gamybos procesas prasideda vaisių plovimu, tuomet vaisiai sutraiškomi ir tik tada iš jų spaudžiamos sultys. Išspaustos sultys pasterizuojamos, t. y. pakaitinamos iki maždaug 80 ºC temperatūros ir nukreipiamos išpilstyti.

Dažniausiai sultys pilstomos į specialias pakuotes – plastikinius maišelius su integruotais kraneliais, kurie gali būti įdedami į kartonines dėžutes. „Specialios kartoninės dėžutės ne tik labiau apsaugo sulčių maišelius transportavimo ir sandėliavimo metu, bet ir padeda išlaikyti maišelio kranelį tinkamoje padėtyje. Sultims išpilstyti gali būti naudojami ir pastatomi maišeliai, stiklinė ar plastikinė tara. Beje, vartotojai gali rinktis ir pačios sulčių spaudyklos siūlomas pakuotes, ir atsivežti savo asmeninę tarą sultims išpilstyti. Svarbiausia, kad pakuotės, į kurias pilstomos sultys, atitiktų teisės aktų reikalavimus ir būtų tinkamos sąlyčiui su maistu, atsižvelgiant į paties produkto savybes. Sulčių pilstymui naudojamoms plastikinėms pakuotėms spaudyklos privalo turėti pakuočių gamintojo išduotas atitikties deklaracijas, tačiau kitų rūšių pakuotėms atitikties deklaracijos gali būti ir nebūtinos, priklausomai nuo pakuotės rūšies“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Karolina Vitytė.

Specialistės teigimu, už spaudykloje siūlomų ir parduodamų pakuočių tinkamumą sultims atsako spaudykla. Už vartotojams priklausančios pakavimo taros, kurią jie atsiveža į spaudyklas, kokybę ir tinkamumą atsako patys vartotojai.

Norint ilgiau išsaugoti sultis, labai svarbu pripildytus sulčių maišelius apsaugoti nuo bet kokio pažeidimo transportuojant ar sandėliavimo metu. Sultims sandėliuoti tinkamiausia sausa patalpa, apsaugota nuo pelėsio ir graužikų, galinčių pažeisti pakuotes ir taip sugadinti sultis. Tinkamai sandėliuojant pasterizuotos ir į kokybiškas pakuotes išpilstytos sultys gali būti tinkamos vartoti net iki 2 metų.

Tam, kad atidarius pakuotę sultis būtų galima vartoti ilgiau, pilant iš pakuotės jos neturi turėti sąlyčio su oru. Dėl šios priežasties sulčių maišelio kranelis visada turėtų būti apačioje, apsemtas sulčių. Atidarytą sulčių pakuotę reikia laikyti šaldytuve arba tamsioje, sausoje ir uždaroje vietoje.

Renkantis sulčių spaudyklą VMVT specialistė pataria vadovautis ne vien pažįstamų patarimais ar paslaugų kaina, bet ir pasidomėti, ar spaudykla yra patikima, registravusi savo veiklą VMVT ir turi leidimą tokiai veiklą. Patikrinti, ar sulčių spaudykla veiklą vykdo turėdama reikiamus dokumentus, galima VMVT interneto svetainėje, kur yra skelbiamas Maisto tvarkymo subjektų registras https://vmvt.lt/opendata/mtsr/. Daugeliu atvejų įmonių, turinčių VMVT suteiktą teisę spausti sultis, pagrindinė vykdoma veikla nurodyta „10.32. Vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba“.

VMVT duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra registruota 116 maisto tvarkymo subjektų, kurių pagrindinė veikla – vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba. Per 2019 m. ir devynis šių metų mėnesius valstybinės kontrolės metu atlikus 32 planinius patikrinimus 13 atvejų buvo nustatyti pažeidimai, dažniausiai susiję su netinkama bendra ir personalo higiena bei savikontrole (pavyzdžiui, neatlikti geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, nepildyti valymo darbų, pasterizavimo temperatūros registravimo, kenkėjų kontrolės ir kiti žurnalai).

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Dažniausiai klystama sprendžianti apie sulčių sudėtį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Žemyna says:
    5 metai ago

    Svarbiausia – PEPINAI, GRAPŠTEINAI, ANTANINIAI!
    Pepiną ar grapšteiną prakandi ir apsipili sultimis… (žinoma, jei sausą vasarą neužmiršti palaistyti. Per sezoną suaugusiai obeliai reikia 40 kibirų vandens sugerti)
    Antaniniai – apskritai karališki obuoliai, ir, jei vasara gera, ruduo ilgas ir šiltas, sulauksi tos nokimo stadijos, kai jie gintariniais tampa…
    O viskas prasideda pavasarį, nuo dieviško obelų žydėjimo. Kas jam galėtų prilygti? –
    – upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Appletree_bloom_l.jpg
    – upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Malus-domestica-blomstring.JPG
    – upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Malus_florentina2.jpg

    O alyvinis… Ir avietinė, „serenka” (neradau lietuviško pavadinimo) nekomercinė, kuklutė, bet obuolėliai gardūs.

    Lenkijos mokslininkai Lietuvoje ieško seniausių obelų ir daržovių veisli
    – Turistų lankomuose soduose – itin retos obelys
    – Senųjų veislių poreikis turėtų išaugti
    (Dubysos regioniniame parke mokslininkai renka genetinę medžiagą apie senųjų veislių obelis)
    – delfi.lt/grynas/gyvenimas/lenkijos-mokslininkai-lietuvoje-iesko-seniausiu-obelu-ir-darzoviu-veisliu.d?id=63030544

    Atsakyti
  2. letaeige-sulciaspaude.lt says:
    3 metai ago

    Mes nebevežame gaminti sulčių, nes labiau pamėgome ką tik išspaustas, kurias ruošiamės įvairių skonių, priklausomai nuo sezoniškumo.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

JEF viršūnių susitikimas
Užsienyje

Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

2025 05 09
Minų paieškos operacija
Lietuvoje

Baltijos jūroje – tarptautinė minų paieškos operacija

2025 05 09
Lentelės atidengimo iškilmės
Lietuvoje

Europos dieną atidengta Šumano deklaracijos 75-mečiui skirta lentelė

2025 05 09
Kariai | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Įstatymų pakeitimais siūloma gerinti sąlygas kariams

2025 05 09
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

Įvardyti veiksniai, keliantys stresą skrendant lėktuvu

2025 05 09
Vaikai | Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Kauno moksleiviai kviečiami vasaroti turiningai

2025 05 09
Žemės sklypai | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma steigti ekologines investicines vietoves

2025 05 09
Sukčiavimas
Lietuvoje

Sukčiai naudojasi naujuoju „Artea“ banko pavadinimu

2025 05 09

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • . . . apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • „Respublika" praneša, jog: apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • +++ apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (III)
  • Kardiologinės sveikatos priežiūra: kelias į stiprią širdį
  • Apskaitos paslaugos: Noewe.eu profesionalūs sprendimai verslui
  • Vasarinės padangos – saugumo ir patogumo veiksnys šiltuoju metų laiku
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Medus | zum.lt nuotr.

Netrukus tiksliai žinosime, kokios šalies medų perkame

2025 03 06
Apie medų: ar žiemą įsigytas skystas medus gali būti aukščiausios kokybės? | vmvt.lrv.lt nuotr.

Apie medų: ar žiemą įsigytas skystas medus gali būti aukščiausios kokybės?

2025 02 14
Medžiagos, kurių gali būti tiek vaistuose, tiek ir maisto papilduose | vmvt.lrv.lt nuotr.

Medžiagos, kurių gali būti tiek vaistuose, tiek ir maisto papilduose

2025 01 01
Pavytusios vasaros gėrybės: ar vis dar tinkamos ant stalo? | vmvt.lrv.lt nuotr.

Pavytusios vasaros gėrybės: ar vis dar tinkamos ant stalo?

2024 09 24
VMVT pristato: žinias apie nesaugius gaminius esamu laiku | vmvt.lrv.lt nuotr.

Pranešimai apie nesaugius maisto gaminius iškart!

2024 06 18
Gyvūnų prieglaudoms – parama saulės ir vėjo elektrinėms įsigyti | LRT nuotr.

Gyvūnų prieglaudoms – parama saulės ir vėjo elektrinėms įsigyti

2024 05 25
Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti? | vmvt.lt nuotr.

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

2024 03 30
Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

Kiek tiesos įsitikinimuose apie sultis?

2024 03 03
VMVT patvirtino, kiek ilgai gali būti parduodamas maistas, kurio tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs | vmvt.lt nuotr.

VMVT patvirtino, kiek ilgai gali būti parduodamas maistas, kurio tinkamumo laikas pasibaigęs

2024 02 09
Skatinami sveikatai palankūs gaminiai darželinukams | nma.lrv.lt nuotr.

Skatinami sveikatai palankūs gaminiai darželinukams

2023 11 17

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • . . . apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • „Respublika" praneša, jog: apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • +++ apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • Mikabaliui apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Joniškis, miesto ženklas | wikipedija.org nuotr.

Judriausios savivaldybės vardą šiemet pelnė Joniškis

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai