
Kokių atsargumo priemonių turėtų imtis kiekvienas grįžęs į namus iš parduotuvės? Ar maistas turi būti termiškai apdorojamas, siekiant sunaikinti galimai jame esančius virusus? Ar galima vaisius ir daržoves valgyti žalius be tolimesnio apdorojimo? Tai dažniausiai vartotojams kylantys klausimai šiomis dienomis. Prancūzijos maisto, aplinkos ir darbuotojų sveikatos ir saugos agentūra (ANSES) išnagrinėjo mokslinius duomenis, susijusius su koronavirusine infekcija (COVID-19), ir pateikė visuomenei atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus. Štai keletas pagrindinių:
Ar gali ūkiuose laikomi gyvūnai susirgti šia liga ir užkrėsti mus?
Nėra įrodymų, kad ūkiniai gyvūnai ar iš jų gaunami maisto gaminiai būtų COVID-19 užkrato šaltiniai. Infekcijos perdavimas galimas per minėtus maisto gaminius tik tuo atveju, jei jie buvo užteršti asmens, užsikrėtusio virusu, maisto gaminių tvarkymo metu, kai maistas tvarkomas užterštomis, purvinomis rankomis ar toks asmuo tiesiog nusikosėjo ar nusičiaudėjo.
Ar galima susirgti vartojant virusu užkrėstą maistą?
Šiuo metu nėra mokslinių įrodymų, kad galima užsikrėsti COVID-19 per virškinamąjį traktą. Tačiau tikimybė užsikrėsti per kvėpavimo takus, kai kramtomas virusu užterštas maistas, negali būti visiškai atmesta. Taigi, jeigu sergate, neabejotinai turite vengti maisto ruošimo ir gaminimo kitiems šeimos nariams ir artimiesiems.
Kaip galima pašalinti virusą nu vaisių ir daržovių paviršių?
Vaisius ir daržoves reikėtų kruopščiai nuplauti nusipirkus ar prieš juos valgant, ruošiant iš jų patiekalus. Tam puikiai pakaks švaraus vandens, todėl niekada nenaudokite dezinfekuojančių priemonių ar ploviklių, tokių kaip balikliai, nes jie gali būti toksiški jūsų organizmui, jei po to nebus tinkamai nuskalaujami vandeniu. Nebūtina naudoti ir acto. Nuplovus vaisius, daržoves švariu vandeniu ir nušluosčius vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu, nuo jų bus pašalintos bet kokios viruso dalelės ir vaisiai bei daržovės bus tinkamos vartoti. Kruopštaus nuplovimo taisyklės labai svarbu laikytis, kai ketinama valgyti vaisius ir daržoves žalius, termiškai neapdorotus. Taip pat, galime vaisių ir daržovių žievelę papildomai nulupti.
Kalbant apie daržoves, jų apdorojimas 63 °C (didesnėje nei vidutinio kaitrumo) temperatūroje 4 minutes yra pakankamas, siekiant sunaikinti galimai ant daržovių esančius virusus. Todėl nebūtina pervirti jų ir kitų maisto gaminių, nebent ilgesnio terminio apdorojimo reikalauja maisto gaminio ruošimo receptas. Tačiau nepamirškime, kad daržovės prieš terminį apdorojimą turi būti kruopščiai nuplaunamos, siekiant išvengti kryžminės taršos, pavyzdžiui, per užterštas rankas.
Ar šios higienos taisyklės taip pat turėtų būti taikomos supakuotoms maisto prekėms?
Turime suvokti, kad maisto pakuotės galėjo būti užterštos juos liečiant purvinomis rankomis. Nors virusas, sukeliantis COVID-19 negali išgyventi atvirame ore daugiau nei tris valandas, papildomos atsargumo priemonės rekomenduojamos. Todėl įpakavimus išties rekomenduojama valyti. Juos galima nušluostyti sudrėkintu audiniu ar vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu. Baliklio naudoti tikrai nebūtina. Maisto gaminius, kuriuos ketiname laikyti šaldytuve, rekomenduojama išimti iš įpakavimų, kai tai įmanoma ir galima padaryti. Svarbu nepamiršti kruopščiai nusiplauti rankų prieš tvarkant šiuos maisto gaminius ir juos sutvarkius.
Ar actas efektyvi priemonė valant įpakavimus?
Jis iš tiesų efektyvus siekiant sunaikinti bakterijas, bet, tikėtina, mažiau efektyvus naikinant virusus. Mokslinės studijos atskleidė, kad actas neefektyvi priemonė, siekiant sunaikinti labiau atsparius virusus.
Kokių atsargumo priemonių turi būti imtasi po sugrįžimo į namus iš parduotuvės?
Pirmiausia, be abejonės, turite nusiplauti rankas vandeniu ir muilu. Jei turite galimybę, pirkinius, kurių nebūtina iš karto sudėti į šaldytuvą, palikite pastovėti dviem ar trims valandoms, pvz., automobilio bagažinėje. Gaminiams, kuriuos būtina sudėti į šaldytuvą (pienas, jogurtai), jei įmanoma, nuimkite išorinius įpakavimus ir prieš sudėdami į šaldytuvą nuvalykite drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Tai padarę pakartotinai nedelsdami nusiplaukite rankas.
Ar reikėtų, pakartotinai pakaitinti duoną, parsineštą iš parduotuvės?
Duona yra kepama aukštoje temperatūroje, todėl kepimo metu sunaikinami visi galimi virusai. Kai kepyklose yra laikomasi higienos taisyklių (rankos plaunamos reguliariai ir/ar pirštinės yra dėvimos pateikiant duoną į prekybą, ją pakuojant) nėra ir rizikos, kad duona užteršta virusais. Tad nebūtina pakartotinai pakaitinti duonos, parsineštos į namus iš kepyklos ar parduotuvės, jei buvo laikomasi visų saugumo priemonių.
Ar COVID-19 infekcija galima užsikrėsti per užterštus paviršius?
Atlikus studijas, paaiškėjo, kad virusas gali gyvuoti iki 72 valandų ant plastikinių ar nerūdijančio plieno paviršių. Jis taip pat aptinkamas 24 valandas ant kartoninio paviršiaus. Rizika užsikrėsti virusu tvarkant daiktus, kurie užteršti minėtu virusu, negali būti atmesta, tačiau yra išties maža. Norint apsisaugoti, svarbiausia apsipirkinėjant neliesti veido, kruopščiai nusiplauti rankas grįžus iš parduotuvės, nušluostyti visus įpakavimus drėgnu vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu.
Koks būdas geriausias valyti galimai užterštus paviršius?
Galimai užterštų paviršių valymui ir apsisaugojimui nuo viruso puikiai galime panaudoti daugelio namuose turimas priemones. Pavyzdžiui, gali būti naudojamas 70°C alkoholis, kuris labai efektyvus, kai naudojamas dezinfekuoti durų rankenas, kompiuterius, kompiuterių klaviatūras. Jei naudojate baliklius, dar kartą norėtume priminti, kad juos naudokite labai atsargiai, nes jie pasižymi stipriai oksiduojančiomis savybėmis ir gali graužti kūno odą, gleivines ir pan.
Mobiliesiems telefonams turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys, kadangi šie įrenginiai labai dažnai yra tiesioginiame kontakte su jūsų rankomis ir veidu, ir gali tapti vienu pagrindinių viruso pernešimo šaltinių. Išmaniųjų telefonų dezinfekavimui galite panaudoti dezinfekuojančias servetėles ar popierinio rankšluosčio gabalėlį, sumirkytu namuose turimu alkoholiu.