Pirmadienis, 13 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Džiovintos uogos – vasaros gėrybė, kuria galime mėgautis ištisus metus

www.alkas.lt
2017-09-16 07:20:57
0
Goji uogos | KTU nuotr.

Goji uogos | KTU nuotr.

       
Goji uogos | KTU nuotr.
Goji uogos | KTU nuotr.

Šviežių uogų laikas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Mėlynės, avietės, braškės, šilauogės, spanguolės, vyšnios ir trešnės skanios ne tik šviežios, bet ir džiovintos. Beje, ir itin plačiai panaudojamos – galimybes riboja tik mūsų vaizduotė, juk šiuo užkandžiu gardinami ne tik desertai, bet ir sūriai, duona, mėsa, jogurtas. Tad pats metas išmokti keletą gudrybių, kurios padės patiems namuose sudžiovinti uogas ir valgyti jas ištisus metus.

Kokios uogos tinka geriausiai?

Rinkdami ar pirkdami uogas džiovinimui atkreipkite dėmesį, ar jos nepervytusios, neminkštos, mat tokios, pasak žolininkės, biologės Jadvygos Balvočiūtės, džiovinimui tinka geriausiai – jas išdžiovinti bus paprasčiausia. „Dabar galima ir patiems prisirinkti mėlynių, juodųjų serbentų, bruknių, vyšnių, kurios ne tik skanios, bet ir naudingos“, – vardija žinoma žolininkė.

Auksinės razinos | KTU nuotr.
Auksinės razinos | KTU nuotr.

Pasak Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo, KTU prof. Prano Viškelio, geriausia džiovinti juoduosius serbentus, mat juose labai daug vitamino C – 240 mg/100g. Vertėtų džiovinti ir avietes bei mėlynes. Jos džiūsta labai gerai ir gali padėti sureguliuoti virškinimą, gerina regėjimą, tad tinka ir vaikams, ir suaugusiems žmonėms.

Visų mėgstamas desertines uogas – trešnes, šilauoges, vynuoges, spanguoles sudžiovinti namų sąlygomis, P. Viškelio teigimu, labai sudėtinga dėl storos jų žievelės, kuri trukdo drėgmės išgarinimui. Razinas pasigaminti patiems taip pat nebūtų lengva, nes vynuogių džiovinimui naudojama speciali vynuogių veislė.

Kaip džiovinti?

Pašnekovų teigimu, kad džiovintos uogos išsaugotų kuo daugiau naudingų savybių, svarbu jas džiovinti ne per aukštoje temperatūroje ir ne tiesioginiuose saulės spinduliuose.

„Džiovinant uogas orkaitėje pernelyg aukštoje temperatūroje, jos gali perdžiūti, be to, prarasti daug vitaminų. „Svarbu, kad uogos nebūtų kietos, o jose išliktų šiek tiek drėgmės. Džiovinti būtų paprasčiausia vėdinamoje patalpoje, ne ant saulės, nes tiesioginiai saulės spinduliai naikina biologiškai aktyvias medžiagas“, – sako P. Viškelis.

SSodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo, KTU prof. Pranas Viškelis | KTU nuotr.
Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo, KTU prof. Pranas Viškelis | KTU nuotr.

Ant padėklo supiltas uogas patariama padėti lauke, pavėsyje. Jei oras šiltas, sausas – jos puikiai išdžiūsta maždaug per 2 dienas. Džiovinti galima ir orkaitėje, tik tuomet patariama nustatyti temperatūrą iki 60 laipsnių.

Jei serbentai, spanguolės džiūsta lėtai, P. Viškelis pataria šias uogas trisdešimčiai sekundžių įdėti į verdantį vandenį, kad odelė sutrūkinėtų, tuomet džiūvimo eiga pagreitėja.

Žolininkė J. Balvočiūtė patarė uogas laikyti visą dieną saulėtoje vietoje vis pavartant, o nakčiai įnešti į patalpą. Kai uogos susitraukia, sumažėja perpus, jas galima baigti džiovinti orkaitėje nustačius 40 laipsnių temperatūrą.

Naudingųjų savybių džiūdamos uogos nepraranda

Profesorius P. Viškelis atkreipia dėmesį, kad džiovintos uogos nepraranda naudingųjų savybių. Kad gautume tam tikrą kiekį mikroelementų, vitaminų, jų reikia suvalgyti kur kas mažiau nei šviežių uogų.

„Vis dar girdime nuomonių, kad išdžiovinus uogą ar vaisių, produktas tiesiog sugadinamas, nes žūsta vitaminas C ir kiti mikroelementai. Tai nėra tiesa. Lyginant su šviežiomis uogomis, to vitamino lieka 50 proc. Bet nepamirškime, kad džiovinimo metu drėgmė išgarinama, tačiau visos naudingos medžiagos lieka. Džiovintų uogų saujoje vitamino C rasime kelis kartus daugiau nei tokiame pat kiekyje šviežių uogų. Žinoma, svarbus saikas. Kad gautume naudingų jų savybių, džiovintų uogų suvalgyti labai daug nereikia. Viena sauja džiovintų uogų, atstoja dešimt saujų šviežių uogų“, – sako P. Viškelis.

Prisiminkime ir kitas vertingas uogas

Vertėtų nepamiršti ne tik sezoninių, bet ir egzotiškų goji uogų, spanguolių ir vynuogių, kurios virsta desertinėmis razinomis. Nors šias uogas, pašnekovų teigimu, sudžiovinti namuose sunku, jų pasirinkimas kiekviename prekybos centre išties didelis. O jų nauda ne mažesnė nei šviežių ar džiovintų uogų.

Štai džiovintos razinos – tikras kalio lobynas! Maistinių medžiagų razinose kur kas daugiau. Jos turtingos vitaminu B, geležimi ir kaliu, kuris svarbus normaliai nervų sistemos ir raumenų veiklai. Kadangi razinose yra ypač daug natūralių cukrų, jos greitai suteikia jėgų, dėl šios priežastis tai puikus užkandis po treniruotės.

Goji uogose gausu vitamino A, C, geležies, cinko, vario ir antioksidantų. Šiose uogose esantys baltymai ir skaidulos, padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl tai puikus užkandis norintiems gyventi sveikiau ar sulieknėti.

Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis. Jos itin vertinamos dėl jose esančio didelio vitamino C kiekio, kuris svarbus imuninės sistemos stiprinimui. Be to, šiose uogose yra daug antioksidantų, kurie būtini širdies ir kraujagyslių sveikatai. Dėl džiovintose spanguolėse esančio cukraus jos yra geras pasirinkimas ieškantiems pakaitalo riebiems desertams, saldainiams, nes gali padėti numalšinti saldumynų poreikį ir praturtinti mūsų organizmą vitaminais.

Naudojimo galimybės beribės

Išties, džiovintos uogos suteikia egzotiško, vasariško skonio įvairiems patiekalams. Žolininkė pataria jomis gardinti varškės sūrius, saldumynus, kokteilius, o jei norime, kad visi namai kvepėtų vasara, J. Balvočiūtė pataria sumalti džiovintas uogas ir užpilti karštu vandeniu. Ši arbata bus ne tik kvapni ir skani, bet ir vitamininga.

Mėgaukimės šia vasaros gėrybe ištisus metus: šiltuoju sezonu – šviežiomis, šaltuoju – džiovintomis uogomis. Taip ne tik paįvairinsime gaminamus patiekalus, bet ir praturtinsime savo mitybą mūsų organizmui būtinomis medžiagomis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  2. Karaliauja mėlynės ir serbentai
  3. Patvirtintos pirmosios lietuviškos paprastosios spanguolės veislės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Prieš 105 metus pasirašyta Suvalkų sutartis
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Ir dar: apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Kiek sidabrinių Kremlius skyrė? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Alfa Romeo eksploatacija: ką būtina žinoti kiekvienam italų legendos savininkui
  • Apvalūs ar stačiakampiai valgomojo stalai: kas praktiškiau?
  • Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais

Kiti Straipsniai

Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Pietų dėžutė

Greitų ir skanių pietų idėjos studentams

2025 09 29
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Šaldytos uogos

Ką ir kaip geriausia užšaldyti žiemos atsargoms?

2025 09 07
Kepsninė

Šiltas ruduo kviečia vakarieniauti lauke: nauji kepsnių skoniai

2025 09 07
Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Prieš 105 metus pasirašyta Suvalkų sutartis
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Ir dar: apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Kiek sidabrinių Kremlius skyrė? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Poveikis apie Aktyvus dėstytojas socialiniuose tinkluose – būtinybė ar pasirinkimas?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Jonas Vaitkus | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

J. Vaitkus: Tas „pažangumas“ toks laikinas, toks efemeriškas, kad neverta apie jį kalbėti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai