Valenčiūnų (Šakių r.) vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje nustatyta žarninių lazdelių (E.coli) ir žarninių enterekokų, kurie gali sukelti žarnyno infekcijas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šakių padalinio inspektoriai vos gavę ištirto geriamojo vandens mėginio rezultatus, uždraudė jį tiekti.
Šiuo metu vandenvietėje atliekami techniniai darbai – geriamojo vandens bokšto valymas, plovimas, dezinfekcija, vėliau bus vykdomas skirstomųjų vandens tinklų praplovimas.
Kol vandenvietė, kuria naudojasi 74 žmonės ir pieno supirkimo punktas, yra tvarkoma, gyventojai gali vartoti tam pritaikyta cisterna į Valenčiūnus pristatytą saugų ir kokybišką geriamąjį vandenį.
Gyventojai informuoti, kad Valenčiūnų vandentiekio vanduo gali būti naudojamas tik techninėms reikmėms.
Siekiant nustatyti, ar vartotojams tiekiamas geriamasis vanduo yra saugus ir kokybiškas tiek geriamojo vandens tiekėjai, tiek VMVT atlieka geriamojo vandens tyrimus. „Išanalizavę tyrimų rezultatus, matome, kad mikrobinė tarša viešai tiekiamame geriamajame vandenyje nustatoma labai retai ir tik mažuose vandentiekiuose. Jeigu tyrimai rodo mikrobinę taršą, VMVT inspektoriai sustabdo geriamojo vandens tiekimą. Paskutinį kartą dėl mikrobinės taršos geriamojo vandens tiekimas sustabdytas 2009 m. Klaipėdos r. Drukių vandenvietėje“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė.
Ji priduria, kad pernai VMVT atlikta maždaug 500 viešai tiekiamo geriamojo vandens mikrobiologinių ir beveik 300 cheminių tyrimų. 20 atvejų mikrobiniai rodikliai neatitiko reikalavimų. Didžioji dalis (18) – dėl indikatorinių rodiklių (koliforminių bakterijų, kolonijas sudarančių bakterijų). Šie mikrobiniai rodikliai tiesioginio poveikio vartotojų sveikatai neturi.
„Aktualesnė problema – ne viešai tiekiamo, o geriamojo vandens, kuriuo gyventojai apsirūpina individualiai, mikrobinė tarša. Pastaruosius ketverius metus VMVT atlieka planinius šachtinių šulinių geriamojo vandens tikrinimus. 2013 m. mikrobinė tarša nustatyta daugiau kaip 50 proc. tirtų šulinių vandenyje. Tokiu atveju, vartotojai turėtų vandenį virinti arba vartoti viešai tiekiamą ar fasuotą geriamąjį vandenį“, – primena V.Galdikienė.