Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vasario 5-oji – Gabijos arba Duonos diena

www.alkas.lt
2012-02-05 05:05:30
1
Duona | efoto.lt, M.Butkaus nuotr.

Duona | efoto.lt, M.Butkaus nuotr.

Duona | efoto.lt, M.Butkaus nuotr.
Duona | efoto.lt, M.Butkaus nuotr.

Nuo seno lietuviai tikėjo, kad vasario 5 d., Gabijos dieną pašventinta duona saugo nuo gaisrų, žaibų ar ligų. Eidami grybauti ar uogauti, žmonės įsidėdavo gabalėlį šventos duonos, kad saugotų nuo gyvačių įkandimų. Krikščionybės laikais lietuviškos ugnies deivės Gabijos gerbimą pakeitus Šv. Agotos kultu Gabijos duona imta vadinti Šv.Agotos duona. Ši duona mūsų krašte populiari ir šiandien.

Lietuvos kaime ruginė duona iki pat XX a. vidurio buvo pagrindinis valgis. Tuomet per dieną suaugęs žmogus suvalgydavo apie 1–1,5 kg. duonos. Šiandien mūsų mityboje duona taip pat užima svarbią vietą, tik jos suvartojama mažiau – po 150–300 gramų.

Duonos gamyba Lietuvoje užsiima 235 duonos ir pyrago kepinių gamybos įmonės. Didesnė jų dalis – nedidelės įmonės. Vidutiniškai per metus mūsų šalies duonos kepėjai iškepa apie 300 tūkst. tonų įvairių rūšių duonos gaminių.

„Lietuvoje pastaruoju metu duonos kepimo tradicijos atgimsta, prisimenamos senolių sukurtos receptūros, kepimo tradicijos, kai duona maišoma ir rauginama duonkubilyje, o suformuotas tešlos kepalas ant ližės pašaunamas į specialias krosnis. Net ir miestuose šeimininkėms naminės duonos kepimas tampa mielu užsiėmimu, kuriam negailima jėgų ir laiko“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Pasak V.Jarošienės, lietuviai ypač reiklūs duonos, pyrago gaminių skoniui, šviežumui. Prekybos tinkluose galima įsigyti šių gaminių, iškeptų pagal įvairių pasaulio šalių receptūras, taip pat ekologiškos duonos, kuri kepama iš grūdų, užaugintų ekologiniuose ūkiuose. „Gaminių receptūras tvirtina ir už duonos kokybę atsako patys gamintojai. Duona ilgiau išlieka šviežia, kai gamintojai laikosi gamybos technologijų, gerai ataušina duoną ir iš karto aptraukia įpakavimo plėvele ar supakuoja į kitas pakavimo medžiagas“, – sakė specialistė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kad būtų laikomasi visų maisto saugos reikalavimų duonos įmonėse. Per 2011 metus tarnybos inspektoriai patikrino 96 % šių įmonių. Praėjusių metų patikrinimų rezultatų analizė parodė, kad duonos gamybos įmonėse pažeidimų buvo nustatyta žymiai mažiau, nei 2010 metais. Anot specialistės, duonos gamybos įmonės ėmė atsakingiau rinktis žaliavų tiekėjus, griežčiau laikosi gamybos technologijų, vykdo savikontrolės programas.

2011 metais dėl įtartinų, nekokybiškų duonos produktų į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipėsi 69 vartotojai, 33 skundai pasitvirtino (16 skundų pasitvirtino dėl duonos kokybės, 9 – dėl gaminių su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, 1 atvejis – dėl aptiktų kenkėjų, kiti atvejai – dėl ženklinimo pažeidimų). Už patikrinimų metu nustatytus pažeidimus įmonių atsakingiems darbuotojams buvo taikytos administracinės nuobaudos.

„Vartotojams primename, kad nereikėtų valgyti duonos pasibaigus jos vartojimo terminui, pirkti supakuotą, nepažeistose pakuotėse. Namuose rekomenduojama laikyti ją medinėje duoninėje ar hermetiškai uždaromame inde šaldytuve. Duoninė turi būti švari, ją galima dezinfekuoti acto tirpalu. Gerai iškepta ir tinkamai atšaldyta duona, įpakuota į polimerinės medžiagos pakuotę, gali išsilaikyti apie 10 parų, tuo tarpu pjaustyta duona – iki 6 parų. Laikant duonos gaminius karštoje ir drėgnoje patalpoje, jie gali greitai pradėti gesti. Netinkamai laikant pelėsis išplinta per keliolika valandų“, – aiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. lamatas says:
    13 metų ago

    Kai atstatinėjom Armėniją ,juoda lietuviška DUONA,buvo labiausiai laukiamos lauktuvės.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras | E. Tamkevičiaus nuotr.
Lietuvoje

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras

2025 06 30
Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius | vilnieciams.lt nuotr.
Kultūra

Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius

2025 06 30
ICBM vilkikas ir T-72 tankai priešais Šv. Vasilijaus soborą Maskvoje dienos šviesoje
Ukrainos balsas

Ar tikrai Rusija mažina karines išlaidas?

2025 06 29
Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainiečiai mokėsi senovinių lietuvių žaidimų – „Pasijautėme kaip savi“
  • Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras
  • Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius
  • Parduodantiems būstą – žinovės patarimai

Kiti Straipsniai

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Valgymas šeimoje | Adobe Stock nuotr.

Nutolimas šeimoje: atskleidė, koks įprotis padeda atkurti prarastą ryšį

2025 05 26
Aptikta virš 3,5 tonų gamintojo UAB „Medaus pirkliai“ galimai suklastoto medaus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Aptikta virš 3,5 tonų gamintojo UAB „Medaus pirkliai“ galimai suklastoto medaus

2025 05 20
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys

2025 03 02
Sumuštinis

Kaip pagreitinti pusryčių ruošą ir sutaupyti laiko?

2025 02 23
Apie medų: ar žiemą įsigytas skystas medus gali būti aukščiausios kokybės? | vmvt.lrv.lt nuotr.

Apie medų: ar žiemą įsigytas skystas medus gali būti aukščiausios kokybės?

2025 02 14
Pusryčiai, sumuštiniai

Pirmas žingsnis į sveiką gyvenseną – pusryčiai

2025 02 08
Duona | pixabay.org nuotr.

Įsitikinimai apie duoną ir pagrindinė sveikos mitybos taisyklė

2025 02 01
Medžiagos, kurių gali būti tiek vaistuose, tiek ir maisto papilduose | vmvt.lrv.lt nuotr.

Medžiagos, kurių gali būti tiek vaistuose, tiek ir maisto papilduose

2025 01 01
Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo

2024 12 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kuo sultys skiriasi nuo kitų gėrimų?

Kuo sultys skiriasi nuo kitų gėrimų?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai