Šeštadienis, 7 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skaniai kavai įmantri įranga nebūtina

www.alkas.lt
2025-05-17 07:32:00
0
Kava

Kava | Unsplash nuotr.

Norint namuose pasimėgauti šviežiai sumalta kava, visai nebūtina turėti brangaus kavos ruošimo aparato – pasaulį užkariavęs prancūziškas kavos ruošimo paprastumas, turkiškos tradicijos ar itališkas išradingumas leis mėgautis turtingu kavos skoniu ir užburiančiu kvapu.

Atranda kavos pupeles

Vienam gyventojui Lietuvoje per metus tenka 4-5 kg kavos – maždaug dešimtadalis jos išgeriama kavinėse, o didžioji dalis šalyje suvartojamos kavos perkama ruošti namuose ar darbe.

„Maximos“ duomenys rodo, kad tautiečiai daug metų buvo ištikimi fasuotai maltai kavai bei tirpiems kavos mišiniams, tačiau pastaruosius trejus metus įpročiai  kiek keičiasi – nuosekliai, beveik po 10 proc. kasmet, auga kavos pupelių paklausa.

„Tai lemia besivystanti kavos kultūra – žmonės noriai leidžiasi į naujų skonių paieškas, susipažįsta su kavos rūšimis, mėgina įvairius kavos ruošimo būdus, o šviežiai malta kava atskleidžia daugiau skonių niuansų“, – pasakoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.

Ne tik malonu, bet ir apsimoka

Tikri kavos mylėtojai visuomet renkasi kavą pupelėmis ir patys mala ją namuose prieš ruošdami gėrimą – taip išsaugoma daugiau natūralių aromatinių junginių, lemiančių turtingesnį gėrimo skonį bei kvapą.

„Patiems susimalti šviežios kavos yra ne tik malonu – „Maxima“ pirkėjams tai ir finansiškai naudinga, nes reikšmingai sumažinome reguliarias kavos pupelių kainas. Nuo šiol reguliarios jų kainos visada bus kaip per akciją, reiškia, 25-45 proc. mažesnės, priklausomai nuo konkretaus produkto. Akcijų kavos pupelėms nebeliks – geriausia kaina, kurią „Maxima“ gali užtikrinti savo pirkėjams, bus nuolatinė. Beje, kartais vis dar tenka išgirsti, kad kavos pupeles gali pirkti tik tie, kas turi kavos ruošimo aparatą. Tačiau bet kuris kavos ruošimo profesionalas patvirtins, jog yra ne vienas pasaulyje pripažintas kavos ruošimo būdas, kuriam nereikia įmantrios įrangos“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Prancūziškai užplikyta

Prancūziškame kavinuke (angl. french press) paruošta kava pasižymi intensyviu, sodriu skoniu, dažnai apibūdinama kaip kremiškesnė, mat sumaltos kavos granulės ilgiau sąveikauja su vandeniu ir nenaudojami filtrai. Prancūziškas kavinukas dažniausiai yra stiklinis ar keramikinis indas su metaliniu presu, nuspaudžiančiu kavos tirščius ant dugno. Šis ruošimo būdas yra ypatingai paprastas – į kavinuką tereikia įdėti norimą kiekį kavos, užpilti karštu vandeniu, išmaišyti, kad kavos granulės tolygiai sudrėktų, ir palikti keturioms minutėms. Tuomet kavos tirščiai nuspaudžiami ant dugno, o kava išpilstoma į puodelius. Svarbu kavos neužplikyti verdančius vandeniu – jis turėtų kelias minutes pastovėti ir atvėsti iki maždaug 90 laipsnių.

Sušvelninta filtru

Kitas klasikinis kavos užplikymo būdas – naudojant filtrus. Ant puodelio ar specialaus kavos ąsotėlio uždedamas filtravimo kūgis, į jį dedamas popierinis filtras, suberiama vidutiniškai smulkiai šviežiai malta kava, kuri užpilama karštu vandeniu.

Užpylimas vyksta etapais: pirmiausia vanduo pilamas ant kavos tik tiek, kad ji sudrėktų, po pusės minutės vanduo vėl pilamas ant kavos lėtais, sukamaisiais judesiais, kad tolygiai sunktųsi per kavos sluoksnį. Visas procesas turėtų trukti apie 2,5–4 minutes, priklausomai nuo malimo rupumo ir pylimo technikos.

Taip plikoma kava trumpiau sąveikauja su vandeniu, o popierinis filtras pašalina dalį sunkiųjų aliejų todėl kava gaunasi, šviesesnio, švelnesnio skonio, lengvesnė. Šis metodas ypatingai mėgstamas kavos entuziastų ir profesionalių baristų dėl galimybės tiksliai kontroliuoti visą procesą – nuo vandens temperatūros iki pylimo greičio.

„Manau, daugelis yra bandę šiuos kavos užplikymo būdus, mat jie paprasti, greiti, tinka nusipirkus maltos kavos pakuotę, ir šviežiai susimalus pupeles patiems. Tik pastaruoju metu

Rimtu iššūkiu tapo kavos kainos – tai bene labiausiai brangęs ir vis dar brangstantis gaminys, tampantis kone prabangos preke – pastaruoju metu daliai pirkėjų tik nuolaidos ir suteikia galimybę įsigyti kavos. Todėl nusprendėme sukurti išskirtinę vertę savo pirkėjams ir reikšmingai sumažinome kavos pupelių kainą, kad pirkėjai galėtų jų įsigyti nelaukdami akcijų“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kavos pupeles, kurių kilogramas „Maxima“ prekybos tinkle kainavo 34,99 eurų, dabar nuolat kainuoja 19,99 eurų. Vienai populiariausių kavų pupelėmis, kainavusiai 30,89 eurų, nustatyta nauja kaina siekia 16,99 eurų.

Mylimiausias italų būdas

Jei įsigijus mėgstamos kavos norisi ją pasigaminti stiprią, bet nesinori investuoti į espreso aparatą, galima rinktis italų patikrintą ir pamėgtą kavos ruošimo būdą moka kavinuke. Šį viryklei skirtą indą sudaro trys pagrindinės dalys: apatinė talpa vandeniui, vidurinė – metaliniam filtrui su kava, ir viršutinė – išvirtai kavai. Norint paruošti kavą, į apatinę dalį įpilamas vanduo, į metalinį filtrą suberiama šviežiai ir vidutiniškai smulkiai malta kava, šiek tiek paspaudžiant, bet nepergrūdant.

Tuomet kavinukas surenkamas ir statomas ant vidutinio karštumo viryklės. Kaitinant, vanduo pradeda garuoti, susidariusi garų slėgio jėga stumia karštą vandenį per kavos sluoksnį į viršutinę dalį. Procesas trunka vos kelias minutes, ir kai pasigirsta burbuliuojantis garsas – tai ženklas, kad kava jau baigė virti.

Moka kavinuke išvirta kava yra koncentruota, pasižymi sodriu skoniu, kiek kartesne nata ir puikiai tinka tiems, kurie mėgsta intensyvesnį gėrimą ar kavą su pienu. Ruošimo procesas reikalauja šiek tiek dėmesio – svarbu nepervirti kavos, kad ji netaptų karti.

Tiršta turkiška kava

Turkiška kava – tai vienas seniausių kavos ruošimo būdų, išlaikęs autentiškumą iki šių dienų. Ji ruošiama nenaudojant jokio filtro, todėl kava būna ypatingai sodri, tirštos tekstūros, o jos ruošimo procesas savaime tampa nedideliu kasdieniu ritualu.

Norint paruošti turkišką kavą, reikia specialaus indo – cezvės. Tai lyg nedidelis prikaistuvis su ilga medine rankenėle, dažniausiai gaminamas iš vario ar nerūdijančio plieno. Į cezvę įpilamas šaltas vanduo – paprastai apie 60–70 ml vienam puodeliui – ir įdedama labai smulkiai, beveik iki miltelių sumaltos kavos. Paprastai vienai porcijai dedamas vienas arbatinis šaukštelis kavos, tačiau kiekis gali būti koreguojamas pagal pageidaujamą stiprumą. Jei pageidaujama, įdedama ir cukraus – šis žingsnis atliekamas iš karto, prieš kaitinimą.

Viską lengvai pamaišius, cezvė statoma ant silpnos ugnies ir leidžiama kavai lėtai kaisti – daugiau jos maišyti negalima. Kai kava pradeda kilti ir ant paviršiaus susidaro puta, ją reikia nedelsiant nukelti nuo ugnies. Šį procesą galima pakartoti dar vieną ar du kartus, kad puta taptų tirštesnė. Paruošta kava atsargiai supilama į mažus puodelius, leidžiant tirščiams likti cezvės dugne.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Puiki skonio kelionė į kavos pasaulį!
  2. Kaip sukuriamas vienas populiariausių rytinių gėrimų
  3. Ar tirpioji kava yra tikra kava?
  4. Žaliosios arbatos rūšys. Kaip išsirinkti tinkamą?
  5. Kava – ir po eglute, ir į puodelį
  6. Duonos diena primena gilias tradicijas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Prasidedant maudyniu metui – ugniagesių įspėjimai

2025 06 06
Tiltas
Lietuvoje

Pradedami pasienio su Lenkija kelio atnaujinimo darbai

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pirmas/pagrindinis būstas... apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
  • +++ apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimvydas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Naivus lausimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis
  • Žinovai įvardijo pagrindines motociklininkų avarijų priežastis
  • Kodėl vienus uodai puola labiau nei kitus?
  • Augant vaikui svarbu stebėti ne tik ūgį ir svorį

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kava, cukrus, pienas,

Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kavos pupelės „Bazzara Dodicigrancru“

Kavos pupelės brangsta: kaip verslui išvengti išaugusių kaštų?

2025 05 19
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Kakava | pixabay.com, Jacekim nuotr.

Ar tirpioji kava yra tikra kava?

2025 05 11
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Kainų apvalinimas

Ką žinoti pirkėjams, apsiperkant nuo gegužės 1-osios?

2025 04 29
Maistas, užtepėlė

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

2025 04 19

Skaitytojų nuomonės:

  • Pirmas/pagrindinis būstas... apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
  • +++ apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimvydas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Naivus lausimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Sugrįžot jau? apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Europos muziejų naktis Laisvės kovų muziejuje | lnm.lt nuotr.

Paskelbta šių metų muziejų nakties dienotvarkė: atidarytos durys, atvertos istorijos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai