Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Viena antis – daugybė galimybių

www.alkas.lt
2024-12-14 15:20:00
0
Kepta antis | pixabay.com nuotr.

Kepta antis | pixabay.com nuotr.

Artėjant žiemos šventėms daugelis mūsų jau pradedame galvoti, kokiais receptais nustebinsime savo artimuosius, ir vienas tokių – kalėdinė antis. Dėl savo išraiškingo skonio, universalumo ir naudingų savybių, antis jau seniai yra užsitarnavusi garbingą vietą tarp šventinių delikatesų.

Be to, jos likučius galima panaudoti itin kūrybiškai, jais praturtinant kitos dienos patiekalus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Dėl natūraliai intensyvaus skonio šiai paukštienai nereikia daug prieskonių: dažnai pakanka vos kelių žiupsnelių druskos, pipirų ar rozmarino. Be to, antis puikiai dera su įvairiais pagardais: citrusiniais vaisiais, česnakais, medumi. Įdarui galima rinktis džiovintus vaisius ar obuolius, o padažui – bruknių ar spanguolių uogienes.

Viena antis – daugybė patiekalų

Kepta antis gali ne tik papuošti šventinį stalą, bet ir pagardinti kitos dienos užkandžius. Be jau paminėtų skonio savybių, ši paukštiena – puikus pasirinkimas norintiems prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo.

Po šventinės vakarienės likusią mėsą galite panaudoti sumuštiniams, salotoms, takams, sriuboms ar net pyragams su mėsos įdaru gaminti. Svarbiausia – tinkamai laikyti likučius šaldytuve, kad jie neprarastų skonio ir tekstūros.

Mažus anties likučių gabalėlius sudėkite į sriubą, košę arba makaronų patiekalus: taip suteiksite jiems daugiau skonio ir sotumo.

Nepamirškite ir anties kaulų. Jie yra nepakeičiami gaminant sodrų ir kvapnų sultinį, kuris gali būti naudojamas sriuboms, troškiniams ar padažams gaminti. Į kaulų sultinį pridėkite daržovių – morkų, svogūnų, salierų ir prieskonių – laurų lapų, pipirų, ir sultinys taps puikiu pagrindu dar keliems patiekalams.

Kepimo metu išsiskyrę anties riebalai – dar vienas vertingas kulinarinis ingredientas, kurio nereikėtų išmesti. Juos surinkite, supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve – šie riebalai puikiai tinka bulvių, daržovių bei kiaušinių kepimui. Dėl savo sodraus skonio ir aromato jie praturtins bet kurį patiekalą, suteikdami jam išskirtinį gurmanišką akcentą.

Po švenčių šaldytuve likusius antienos likučius, „Lidl“ kulinarijos ekspertai siūlo kūrybiškai panaudoti virtuvėje ir pasigaminti net tris gardžius patiekalus, kurie puikiai tiks tiek kitos dienos pietums, tiek ir vakarienei.

Sumuštiniai su antiena ir spanguolių padažu

Patiekalui reikės:

Anties likučių (plonai supjaustytos mėsos)

Spanguolių padažo

Šviežios gražgarstės lapelių

Pilno grūdo sumuštinių duonos

Sumuštinių duoną paskrudinkite. Ant vienos jos pusės užtepkite spanguolių padažo. Ant viršaus dėkite antieną ir gražgarstę.

Patiekite kaip lengvą vakarienę ar užkandį.

Antienos salotos su apelsinais ir riešutais

Pusryčius paskaninus šventiškais sumuštiniais, pietus nuspalvinkite ryškiomis salotomis. Joms reikės:

Antienos likučių

Apelsinų skiltelių

Špinatų

Graikinių riešutų

Alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto

Apelsinų skilteles, antienos likučius ir graikinius riešutus susmulkinkite. Sumaišykite su špinatais. Ant viršaus užpilkite alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto padažo.

Skanaukite su skrudinta duona ar šilta bagete.

Antienos takai su mangų salsa

Jei per šventes visgi norisi daugiau šilumos ir egzotikos, „Lidl“ virtuvės meistrai kviečia paragauti gardžiųjų takų. Juos neabejotinai paskanins po švenčių likusi antiena.

Šventiškiems takams prireiks:

8 mažų takų paplotėlių

300 g plėšytos arba smulkintos antienos mėsos

1 prinokusio mango

1 nedidelio raudonojo svogūno

1 nedidelės aitriosios paprikos

1 šaukšto citrinos arba žalios citrinos sulčių

Šviežios kalendros (smulkintos, pagal skonį)

Žiupsnelio druskos

100 g tarkuoto čederio sūrio

Salotų lapų

Mėsą pašildykite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Dubenyje sumaišykite smulkiai supjaustytą mangą bei svogūną, aitriąją papriką, žaliosios citrinos sultis, kalendras ir druską. Paragaukite salsos: ji turėtų būti gaivi ir šiek tiek saldžiarūgštė.

Ant kiekvieno tako paplotėlio uždėkite salotų lapą, po to antienos mėsą. Ant viršaus uždėkite po šaukštą mangų salsos ir šiek tiek tarkuoto sūrio.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šventinio stalo pažiba – kepta antis
  2. Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni
  3. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  4. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  5. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  6. Kiauliena: plovui – viena, kepsniams – kita
  7. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  8. Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių
  9. Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės
  10. Ne visi mėsos muštuką naudoja teisingai
  11. Už saiką prie Velykų stalo kūnas tikrai padėkos
  12. Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad abejingų tiesiog neliktų
  13. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  14. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  15. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Atnaujinta geležinkelio atšaka
Lietuvoje

Pratybose išbandytas perdislokavimas į Pabradės poligoną

2025 07 21
Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovykla
Lietuvoje

Prezidentas atidarė Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovyklą

2025 07 21
Pasieniečiai padeda Latvijos kolegoms
Lietuvoje

Dar 8 pasieniečiai išvyko saugoti Latvijos sienos su Baltarusija

2025 07 21
Valgyklų atnaujinimas
Lietuvoje

Kariuomenės valgyklų atnaujinimui KAM skiria 8,6 mln.

2025 07 21
Mokinių sveikatos patikra
Gamta ir žmogus

Profilaktinė vaikų patikra vasarą – mažiau steso ir rūpesčių

2025 07 21
Gėlynai
Gamta ir žmogus

Baltijos sostinės varžosi dėl gražiausio gėlyno

2025 07 21
Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo

2025 07 21
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija
Lietuvoje

Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar

2025 07 21

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pratybose išbandytas perdislokavimas į Pabradės poligoną
  • Struvės geodezinis lankas: neįtikėtina Žemės matavimo istorija jau 20 metų UNESCO Pasaulio paveldo sąraše
  • Prezidentas atidarė Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovyklą
  • Dar 8 pasieniečiai išvyko saugoti Latvijos sienos su Baltarusija

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kalėdos | pixabay.com, Anastasia538 nuotr.

Prieššventinis laikotarpis – išbandymas emocinei sveikatai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai