Naujos keptuvės pasirinkimas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip labai didžiulis iššūkis ir sunkiai įgyvendinama užduotis – ypač, kai šiuolaikinėje rinkoje keptuvės pasižymi tokiu didžiuliu asortimentu. Taigi, tokiais atvejais labai naudinga pagalvoti, ką mes sakome aplinkiniams, kai rekomenduojame jiems vieną ar kitą keptuvę? Atsakymas į šį klausimą turėtų palengvinti ir keptuvės pasirinkimą, o tam, kad tai padaryti jums būtų dar paprasčiau, šis vadovas ir keli papildomi patarimai turėtų jums puikiai pasitarnauti.
Taigi, keptuvės pasirinkimas tiesiogiai priklauso nuo to, kaip ją naudosite. Tai, kaip jūs planuojate ją naudoti, turėtų diktuoti ir tai, kokio modelio keptuvės jums reikės. Be to, idealiausia, jei turėsite įsigiję daugiau nei vieną keptuvę, tinkamą skirtingose situacijose.
Keptuvė nepridegančiu paviršiumi
Kiekvienoje virtuvėje turėtų būti bent viena keptuvė nepridegančiu paviršiumi. Tokias keptuves yra labai paprasta plauti, o maisto kepimas jose tampa tikra atgaiva sielai. Todėl labai dažnai šio modelio keptuves mes naudojame reguliariai. Nepridegantis tokių keptuvių paviršius gali būti gaminamas iš daugybės įvairių su aplinka nereaguojančių medžiagų – ir tai jas paverčia labai puikiomis pagalbininkėmis virtuvėje.
Pavyzdžiui, jei jūs planuojate gaminti patiekalą, kuris kepant yra linkęs prikepti (pvz., kiaušiniai) ir kepimui reikia vidutinės arba mažos kaitros, tuomet neprideganti keptuvė yra tobulas pasirinkimas. Ir šiuo atveju dažniausiai galima vadovautis viena labai paprasta taisykle – kuo didesnė keptuvės kaina, tuo geresnė būna jos kokybė ir tuo ji būna ilgaamžiškesnė.
Naudojant keptuvę nepridegančiu paviršiumi, taip pat nevertėtų pasitelkti didžiulio karščio. Jei norite, kad tokia keptuvė jums tarnautų ilgiau, kepdami ja naudokite vidutinę arba žemą kaitrą. Ir atminkite – gamindami tokioje keptuvėje, visuomet naudokite plastikinius arba medinius įrankius, apsaugodami keptuvę nuo jos paviršiaus įbrėžimų.
Nerūdijančio plieno keptuvės
Daugybė profesionalių virtuvės šefų pirmenybę skiria nerūdijančio plieno keptuvėms. Jos yra labai ilgaamžės ir tvirtos. Jos taip pat įprastai yra lengvesnės nei ketaus keptuvės ir visiškai nereaguoja su įvairiomis medžiagomis, o tai yra puikus pasirinkimas – ypač, jei gaminant keptuvėje yra pasitelkiamos rūgštinės kilmės medžiagos, tokios kaip citrinų sultys ar vynas. Jei jūs kepate mėsą, skrudinate riebaluose ar mėgstate metalinius virtuvinius įrankius bei prietaisus – nerūdijančio plieno keptuvė gali tapti geriausiu jūsų draugu.
Žinoma, pačios geriausios nerūdijančio plieno keptuvės yra sunkesnės, kadangi jų viduje (tarp nerūdijančio plieno paviršių) yra aukšto laidumo metalas, toks kaip aliuminis. Tokia nerūdijančio plieno keptuvės struktūra padeda keptuvei tolygiai kaisti, todėl kartu prisideda ir prie sklandesnio maisto ruošimo proceso.
Tuo tarpu, jei iki šiol nerūdijančio plieno keptuvių nesirinkdavote, nes manėte, kad jas yra sunku plauti, galite pakeisti savo skeptišką požiūrį. Naudojant nerūdijančio plieno keptuvę, visų pirma reikėtų ją įkaitinti iki aukštos temperatūros, tuomet sumažinti ugnį ir į ją įlašinti nedidelį kiekį aliejaus, paskirstant jį po visą keptuvę. Taip reikėtų palikti apytiksliai minutei ar kelioms, leidžiant šiek tiek atvėsti, o tuomet į keptuvę įdėti maistą ir dar šiek tiek aliejaus (jei būtina). Toks sprendimas padeda karščiui ir aliejui užverti mikroskopines keptuvės poras, sumažinant tikimybę, kad kepdamas maistas neprikeps prie keptuvės paviršiaus. Tai turėtų būti atliekama kaskart, kai yra naudojamasi nerūdijančio plieno keptuve. Galiausiai, kai keptuvė atvės ir jūs ją plausite, keptuvės poros vėl atsivers.
Ir nors tai nėra vienintelės keptuvių rūšys, šie patarimai turėtų jums padėti lengviau suprasti, į ką vertėtų atsižvelgti renkantis keptuvę ir kokiems tikslams skirtingos keptuvių rūšys turėtų būti pritaikytos.
Puikus ir naudingas straipsnis, padėjo apsispręsti dėl keptuvės. Ačiū!