Trečiadienis, 29 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

6 ketaus indų privalumai

www.alkas.lt
2019-12-16 18:45:52
0
Keptuvė | zana.lt nuotr.
zana.lt nuotr.
zana.lt nuotr.

Nesvarbu, ar maistas gaminamas profesionalioje restorano virtuvėje, ar tiesiog namuose – norint paruošti itin skanius patiekalus, paprastai prireikia specializuotos įrangos. Patys virtuvės reikmenys skiriasi dydžiu, pavidalu, o jų ilgaamžiškumas ir gaminamų patiekalų kokybė priklauso nuo medžiagos, iš kurios yra pagaminti. Prieš perkant naują keptuvę ar puodą naudinga įvertinti, ar jie pagaminti iš nerūdijančio plieno, aliuminio, vario ar ketaus. Dauguma renkasi nerūdijantį plieną arba aliuminį, tačiau derėtų žinoti, kad ketaus puodas ir keptuvė grįžta į madą, ir tai vyksta ne veltui. Iš ketaus gaminami indai turi keletą pranašumų, į kuriuos verta atsižvelgti prieš perkant naują virtuvės įrangą.

1. Ilgaamžiškumas

Iš nerūdijančio plieno arba aliuminio gaminami virtuvės indai nėra tokie ilgaamžiai, kaip ketaus. Nuolatinis naudojimas, braižymas ir panašūs veiksniai galiausiai „nualina“ šias priemones. Ketaus indai turi pranašumą, nes šio metalo, jei jis tinkamai prižiūrimas, praktiškai neįmanoma sugadinti.

Iš ketaus gaminami indai – ypač patvarūs, o jei jie įbrėžiami arba pažeidžiami, situacija lengvai pataisoma. Dėl to netenka nuolat investuoti į visiškai naują virtuvės įrangą. Ilgalaikis keptuvių ir puodų naudojimas paprastai trumpina šių reikmenų gyvavimo laiką. Tačiau ketaus puodas ir keptuvė nuo nuolatinio naudojimo pasidaro dar geresni , nes jų paviršius tampa lygesnis.

2. Atsparumas aukštai temperatūrai

Iš ketaus išlieti virtuvės reikmenys pasižymi savybe lengvai atlaikyti ypač aukštą temperatūrą. Esant reikalui galima ketaus puodus ir keptuves naudoti ant viryklės, krosnyje ir net virš laužo – tokie indai išlaikys originalią formą net užpylus ant jų šalto vandens.

Ketus taip pat pasižymi savybe ilgai išlaikyti šilumą. Tai garantuoja, kad šiuose induose pagamintas maistas išliks šiltas net kelias valandas. Toks privalumas pravers ir tuomet, jei ketinama pradėti maistą gaminti vienoje vietoje, o baigti visiškai kitur.

3. Lengva priežiūra

Klaidingai manoma, jog ketaus indus sunku prižiūrėti – tikima, kad jie lengvai rūdija, trūkinėja ir trupa. Kaip buvo minėta anksčiau, ketus yra ypač patvari medžiaga. Ketaus puodas ar keptuvė po kiekvieno naudojimo tiesiog turi būti gerai išplaunami, nusausinami ir ištepami aliejumi.

Jei ketaus indai nepakankamai nusausinami, jie gali pradėti rūdyti. Tačiau tai nereiškia, kad jų nebegalima daugiau naudoti. Tiesiog pakanka šiurkščia kempinėle, naudojant vandenį ir druską, nušveisti rūdis.

4. Prieinama kaina

Ketaus virtuvės reikmenų gamyba yra gana paprasta, ir nors šie gaminiai nėra patys pigiausi, jie pasižymi itin racionaliu kainos ir kokybės santykiu. Kaina dažnai priklauso ir nuo gamintojo žinomumo. Lyginant šiuos gaminius su nerūdijančio plieno ar nelimpančia danga dengtais indais, kuriuos reikia keisti kas keletą metų, sumokama už išties ilgaamžį gaminį.

5. Saugumas

Daugumai žmonių neramu dėl to, kad gaminant maistą ketaus induose, metalo dalelės patenka į maistą. Tiesa ta, kad net pats paprasčiausias ketaus puodas yra saugus. Gaminant rūgščius produktus, gali būti juntamas metalo skonis – rūgštis gali nudėvėti indo riebalų dangą, tačiau ši reakcija yra visiškai nepavojinga sveikatai. Norint to išvengti, pakanka prieš ruošiant rūgštų maistą gerai ištepti puodą ar keptuvę aliejumi.

6. Universalumas

Atsparumas aukštai temperatūrai leidžia ketaus indus naudoti visur – tiek namuose, tiek iškylaujant ar keliaujant. Jie naudojami ruošiant maistą ne tik namuose, bet ir restoranuose. Šio tipo indai šiandien – išvaizdūs, stilingi, tad galima juose gaminamus patiekalus pateikti neišėmus.

Ketaus indai naudojami šimtmečius, ir su kiekvienais metais jie tik dar labiau tobulėja, tampa praktiškesni. Tokie reikmenys universalūs ir ilgaamžiai, tad į jų pranašumus verta atsižvelgti prieš perkant bet kokią naują maisto ruošimo priemonę. Norint turėti gerą, patikimą virtuvės arsenalą, derėtų nebijoti investuoti į šiuos laiko patikrintus indus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Virtuvės indai ir sveikata
  2. Skirtingo tipo keptuvės: kaip jas naudoti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ką reikia žinoti apie maisto gamybą lauke? | freepik.com nuotr.

Ką reikia žinoti apie maisto gamybą lauke?

2022 11 25

Kaip sutaupyti plaunant indus?

2022 09 18
unsplash.com nuotr.

Septyni patarimai, kaip papuošti vaišių stalą?

2022 06 30

5 patarimai, kaip prižiūrėti indaplovę

2022 05 07
Kodėl verta pirkti ketaus puodą?

Kodėl verta pirkti ketaus puodą?

2021 12 28
Indai, maitinimas | sam.lt nuotr.

Kaip teisingai serviruoti stalą?

2021 11 01
Kaip išrinkti sveikata alsuojančią dovaną?

Kaip išrinkti sveikata alsuojančią dovaną?

2021 10 02
Dž. Kempbelas. Nei mokslas, nei religija

Dž. Kempbelas. Nei mokslas, nei religija

2021 04 22
Beržų sulos renesansas – ūkininkai skaičiuoja augančią paklausą ir pardavimus

Ką svarbu žinoti mėgstantiems sulą?

2021 03 14
Puodų valymas | zana.lt nuotr.

Kaip valyti puodus, kad jie taptų tarsi nauji?

2020 06 02
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukrainos prezidents V. Zelenskis apkasuose su kariais | .president.gov.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Iki trijų dolerių žmogui dienai – toks turi būti Rusijos biudžetas

2023 03 29
Kristoferis Kavolis ir Gitanas Nausėda | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas: didžiuojamės, kad esame NATO nariai

2023 03 29
Aukštojo mokslo studijos šiemet numatomos pagal specialistų poreikį | Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.
Lietuvoje

Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų

2023 03 29
Oro tarša | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Į orą išmetama vis dar daug teršalų

2023 03 29
Mokslas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau

2023 03 29
Pinigai | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Verslo paskoloms – papildomas milijardas

2023 03 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Apsilankant pas gydytoją – daugiau paslaugų

2023 03 29
Ingrida Šimonytė | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Dedamos pastangos dezinformacijos užkardymui

2023 03 29
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Želvietis , Ukmergės r. apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Antanas (1) apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • ar pakankamai apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • lygybė apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Iki trijų dolerių žmogui dienai – toks turi būti Rusijos biudžetas
  • Prezidentas: didžiuojamės, kad esame NATO nariai
  • Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų
  • Į orą išmetama vis dar daug teršalų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Ką reikia žinoti apie maisto gamybą lauke?

by daiva
2022 11 25
0
Ką reikia žinoti apie maisto gamybą lauke? | freepik.com nuotr.

Maisto gaminimas lauke dabar gali vykti bet kur: stovyklavietėje, parke arba kieme. Šiandieninės lauko virtuvės kieme gali turėti iš esmės...

Skaityti toliau

Kaip sutaupyti plaunant indus?

by Ditė Česėkaitė
2022 09 18
1

Elektros energijos kainoms augant, ieškome būdų, kaip mažinti namuose esančių elektros prietaisų naudojimą. Tačiau vienas prietaisas būtent naudojamas padeda taupyti...

Skaityti toliau

Septyni patarimai, kaip papuošti vaišių stalą?

by daiva
2022 06 30
0
unsplash.com nuotr.

Norint jaukiai praleisti laiką prie stalo, visada verta pagalvoti apie tinkamą jo  papuošimą. Svarbi to dalis – serviravimas. Ir nesvarbu,...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Želvietis , Ukmergės r. apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Antanas (1) apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • ar pakankamai apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • lygybė apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
Kitas straipsnis
Punios šile | Alkas.lt koliažas.

Teismas svarstys skundą dėl Punios šilo rezervato

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai