Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

6 ketaus indų privalumai

www.alkas.lt
2019-12-16 18:45:52
1
Keptuvė | zana.lt nuotr.
zana.lt nuotr.
zana.lt nuotr.

Nesvarbu, ar maistas gaminamas profesionalioje restorano virtuvėje, ar tiesiog namuose – norint paruošti itin skanius patiekalus, paprastai prireikia specializuotos įrangos. Patys virtuvės reikmenys skiriasi dydžiu, pavidalu, o jų ilgaamžiškumas ir gaminamų patiekalų kokybė priklauso nuo medžiagos, iš kurios yra pagaminti. Prieš perkant naują keptuvę ar puodą naudinga įvertinti, ar jie pagaminti iš nerūdijančio plieno, aliuminio, vario ar ketaus. Dauguma renkasi nerūdijantį plieną arba aliuminį, tačiau derėtų žinoti, kad ketaus puodas ir keptuvė grįžta į madą, ir tai vyksta ne veltui. Iš ketaus gaminami indai turi keletą pranašumų, į kuriuos verta atsižvelgti prieš perkant naują virtuvės įrangą.

1. Ilgaamžiškumas

Iš nerūdijančio plieno arba aliuminio gaminami virtuvės indai nėra tokie ilgaamžiai, kaip ketaus. Nuolatinis naudojimas, braižymas ir panašūs veiksniai galiausiai „nualina“ šias priemones. Ketaus indai turi pranašumą, nes šio metalo, jei jis tinkamai prižiūrimas, praktiškai neįmanoma sugadinti.

Iš ketaus gaminami indai – ypač patvarūs, o jei jie įbrėžiami arba pažeidžiami, situacija lengvai pataisoma. Dėl to netenka nuolat investuoti į visiškai naują virtuvės įrangą. Ilgalaikis keptuvių ir puodų naudojimas paprastai trumpina šių reikmenų gyvavimo laiką. Tačiau ketaus puodas ir keptuvė nuo nuolatinio naudojimo pasidaro dar geresni , nes jų paviršius tampa lygesnis.

2. Atsparumas aukštai temperatūrai

Iš ketaus išlieti virtuvės reikmenys pasižymi savybe lengvai atlaikyti ypač aukštą temperatūrą. Esant reikalui galima ketaus puodus ir keptuves naudoti ant viryklės, krosnyje ir net virš laužo – tokie indai išlaikys originalią formą net užpylus ant jų šalto vandens.

Ketus taip pat pasižymi savybe ilgai išlaikyti šilumą. Tai garantuoja, kad šiuose induose pagamintas maistas išliks šiltas net kelias valandas. Toks privalumas pravers ir tuomet, jei ketinama pradėti maistą gaminti vienoje vietoje, o baigti visiškai kitur.

3. Lengva priežiūra

Klaidingai manoma, jog ketaus indus sunku prižiūrėti – tikima, kad jie lengvai rūdija, trūkinėja ir trupa. Kaip buvo minėta anksčiau, ketus yra ypač patvari medžiaga. Ketaus puodas ar keptuvė po kiekvieno naudojimo tiesiog turi būti gerai išplaunami, nusausinami ir ištepami aliejumi.

Jei ketaus indai nepakankamai nusausinami, jie gali pradėti rūdyti. Tačiau tai nereiškia, kad jų nebegalima daugiau naudoti. Tiesiog pakanka šiurkščia kempinėle, naudojant vandenį ir druską, nušveisti rūdis.

4. Prieinama kaina

Ketaus virtuvės reikmenų gamyba yra gana paprasta, ir nors šie gaminiai nėra patys pigiausi, jie pasižymi itin racionaliu kainos ir kokybės santykiu. Kaina dažnai priklauso ir nuo gamintojo žinomumo. Lyginant šiuos gaminius su nerūdijančio plieno ar nelimpančia danga dengtais indais, kuriuos reikia keisti kas keletą metų, sumokama už išties ilgaamžį gaminį.

5. Saugumas

Daugumai žmonių neramu dėl to, kad gaminant maistą ketaus induose, metalo dalelės patenka į maistą. Tiesa ta, kad net pats paprasčiausias ketaus puodas yra saugus. Gaminant rūgščius produktus, gali būti juntamas metalo skonis – rūgštis gali nudėvėti indo riebalų dangą, tačiau ši reakcija yra visiškai nepavojinga sveikatai. Norint to išvengti, pakanka prieš ruošiant rūgštų maistą gerai ištepti puodą ar keptuvę aliejumi.

6. Universalumas

Atsparumas aukštai temperatūrai leidžia ketaus indus naudoti visur – tiek namuose, tiek iškylaujant ar keliaujant. Jie naudojami ruošiant maistą ne tik namuose, bet ir restoranuose. Šio tipo indai šiandien – išvaizdūs, stilingi, tad galima juose gaminamus patiekalus pateikti neišėmus.

Ketaus indai naudojami šimtmečius, ir su kiekvienais metais jie tik dar labiau tobulėja, tampa praktiškesni. Tokie reikmenys universalūs ir ilgaamžiai, tad į jų pranašumus verta atsižvelgti prieš perkant bet kokią naują maisto ruošimo priemonę. Norint turėti gerą, patikimą virtuvės arsenalą, derėtų nebijoti investuoti į šiuos laiko patikrintus indus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Virtuvės indai ir sveikata
  2. Skirtingo tipo keptuvės: kaip jas naudoti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Edis says:
    4 mėnesiai ago

    Turėjom keptuvę špižinę.Pirkau parduotuvėje.Bet nuo pat pradžių viskas prikepdavo.Kodėl,kas netaip,paliko neaišku.Ką begamintu žmona,viskas pridegdavo.Gavom atsikratyti.Tai visdėlto reikalinga kažkokia spec.priežiūra.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kauno Rotušės aikštė
Lietuvoje

Kaunas kviečia įvertinti pokyčius Rotušės aikštėje

2025 07 07
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?

2025 07 07
XVIII PLB Seias Vilniuje
Lietuvoje

Vilniuje – XVIII Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas

2025 07 07
Kompiuteris,užrašai
Lietuvoje

Tyrimas: renkantis darbą – svarbi ir darbo vieta

2025 07 07
Pinigai | pixabay.com, Justmarius_de nuotr.
Lietuvoje

Investavimo kultūra Lietuvoje tvirtėja

2025 07 07
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

Prasideda Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų susitikimas

2025 07 07
Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs

2025 07 07
Tarptautinė žinovų komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą | voruta.lt nuotr.
Architektūra

Tarptautinė komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą

2025 07 07

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas apie Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras
  • P.Skutas apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Skola Tautai ir Sąjūdžiui apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaunas kviečia įvertinti pokyčius Rotušės aikštėje
  • Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
  • Vilniuje – XVIII Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas
  • Tyrimas: renkantis darbą – svarbi ir darbo vieta

Kiti Straipsniai

Kalėdos | IKEA nuotr.

Kaip jaukiai ir nebrangiai papuošti vaišių stalą

2024 12 22
Keptuvė | pexels nuotr.

Subraižyta keptuvė – pavojus sveikatai

2024 09 08

Netikėti faktai apie indaplovę: kiek vandens galima sutaupyti?

2024 08 10
Arbata su pienu | fabula.lt nuotr.

Kodėl anglai į arbatą pila pieno? Indai sugalvojo dar skaniau

2023 12 16
Keramikės Laimos Kiškienės darbai | rengėjų nuotr.

Paroda Seime: keramikės padėka protėviams

2023 10 11
Maistas, maisto ruošimas

Kaip sutaupyti ruošiant maistą ant kaitlentės?

2023 10 07
Ką reikia žinoti apie maisto gamybą lauke? | freepik.com nuotr.

Ką reikia žinoti apie maisto gamybą lauke?

2022 11 25

Kaip sutaupyti plaunant indus?

2022 09 18
unsplash.com nuotr.

Septyni patarimai, kaip papuošti vaišių stalą?

2022 06 30

5 patarimai, kaip prižiūrėti indaplovę

2022 05 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas apie Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras
  • P.Skutas apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Skola Tautai ir Sąjūdžiui apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Žinoma: apie Saulės audros: nematoma grėsmė iš dangaus (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Punios šile | Alkas.lt koliažas.

Teismas svarstys skundą dėl Punios šilo rezervato

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai