
Nesvarbu, ar maistas gaminamas profesionalioje restorano virtuvėje, ar tiesiog namuose – norint paruošti itin skanius patiekalus, paprastai prireikia specializuotos įrangos. Patys virtuvės reikmenys skiriasi dydžiu, pavidalu, o jų ilgaamžiškumas ir gaminamų patiekalų kokybė priklauso nuo medžiagos, iš kurios yra pagaminti. Prieš perkant naują keptuvę ar puodą naudinga įvertinti, ar jie pagaminti iš nerūdijančio plieno, aliuminio, vario ar ketaus. Dauguma renkasi nerūdijantį plieną arba aliuminį, tačiau derėtų žinoti, kad ketaus puodas ir keptuvė grįžta į madą, ir tai vyksta ne veltui. Iš ketaus gaminami indai turi keletą pranašumų, į kuriuos verta atsižvelgti prieš perkant naują virtuvės įrangą.
1. Ilgaamžiškumas
Iš nerūdijančio plieno arba aliuminio gaminami virtuvės indai nėra tokie ilgaamžiai, kaip ketaus. Nuolatinis naudojimas, braižymas ir panašūs veiksniai galiausiai „nualina“ šias priemones. Ketaus indai turi pranašumą, nes šio metalo, jei jis tinkamai prižiūrimas, praktiškai neįmanoma sugadinti.
Iš ketaus gaminami indai – ypač patvarūs, o jei jie įbrėžiami arba pažeidžiami, situacija lengvai pataisoma. Dėl to netenka nuolat investuoti į visiškai naują virtuvės įrangą. Ilgalaikis keptuvių ir puodų naudojimas paprastai trumpina šių reikmenų gyvavimo laiką. Tačiau ketaus puodas ir keptuvė nuo nuolatinio naudojimo pasidaro dar geresni , nes jų paviršius tampa lygesnis.
2. Atsparumas aukštai temperatūrai
Iš ketaus išlieti virtuvės reikmenys pasižymi savybe lengvai atlaikyti ypač aukštą temperatūrą. Esant reikalui galima ketaus puodus ir keptuves naudoti ant viryklės, krosnyje ir net virš laužo – tokie indai išlaikys originalią formą net užpylus ant jų šalto vandens.
Ketus taip pat pasižymi savybe ilgai išlaikyti šilumą. Tai garantuoja, kad šiuose induose pagamintas maistas išliks šiltas net kelias valandas. Toks privalumas pravers ir tuomet, jei ketinama pradėti maistą gaminti vienoje vietoje, o baigti visiškai kitur.
3. Lengva priežiūra
Klaidingai manoma, jog ketaus indus sunku prižiūrėti – tikima, kad jie lengvai rūdija, trūkinėja ir trupa. Kaip buvo minėta anksčiau, ketus yra ypač patvari medžiaga. Ketaus puodas ar keptuvė po kiekvieno naudojimo tiesiog turi būti gerai išplaunami, nusausinami ir ištepami aliejumi.
Jei ketaus indai nepakankamai nusausinami, jie gali pradėti rūdyti. Tačiau tai nereiškia, kad jų nebegalima daugiau naudoti. Tiesiog pakanka šiurkščia kempinėle, naudojant vandenį ir druską, nušveisti rūdis.
4. Prieinama kaina
Ketaus virtuvės reikmenų gamyba yra gana paprasta, ir nors šie gaminiai nėra patys pigiausi, jie pasižymi itin racionaliu kainos ir kokybės santykiu. Kaina dažnai priklauso ir nuo gamintojo žinomumo. Lyginant šiuos gaminius su nerūdijančio plieno ar nelimpančia danga dengtais indais, kuriuos reikia keisti kas keletą metų, sumokama už išties ilgaamžį gaminį.
5. Saugumas
Daugumai žmonių neramu dėl to, kad gaminant maistą ketaus induose, metalo dalelės patenka į maistą. Tiesa ta, kad net pats paprasčiausias ketaus puodas yra saugus. Gaminant rūgščius produktus, gali būti juntamas metalo skonis – rūgštis gali nudėvėti indo riebalų dangą, tačiau ši reakcija yra visiškai nepavojinga sveikatai. Norint to išvengti, pakanka prieš ruošiant rūgštų maistą gerai ištepti puodą ar keptuvę aliejumi.
6. Universalumas
Atsparumas aukštai temperatūrai leidžia ketaus indus naudoti visur – tiek namuose, tiek iškylaujant ar keliaujant. Jie naudojami ruošiant maistą ne tik namuose, bet ir restoranuose. Šio tipo indai šiandien – išvaizdūs, stilingi, tad galima juose gaminamus patiekalus pateikti neišėmus.
Ketaus indai naudojami šimtmečius, ir su kiekvienais metais jie tik dar labiau tobulėja, tampa praktiškesni. Tokie reikmenys universalūs ir ilgaamžiai, tad į jų pranašumus verta atsižvelgti prieš perkant bet kokią naują maisto ruošimo priemonę. Norint turėti gerą, patikimą virtuvės arsenalą, derėtų nebijoti investuoti į šiuos laiko patikrintus indus.