Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

www.alkas.lt
2025-05-18 11:00:00
0
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Pavasaris reiškia ne tik ilgesnes dienas, bet ir vis dažniau ant stalo atsiduriančias šviežių agurkų salotas. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai laukti nenusiteikę – kol savų agurkų daržuose dar ilgokai nebus, pirkėjai išsijuosę perka juos parduotuvėse ir intensyviai dairosi akcijų.

„Nors lietuviai vis dažniau renkasi egzotiškas daržoves, agurkų pozicijos išlieka tvirtos. Tai viena tų daržovių, kurios perkamos kiaurus metus. Tačiau traškūs lietuviški trumpavaisiai agurkai visgi sezoną turi – nors jų galėjome pasiūlyti jau nuo sausio, pavasariui įsibėgėjant jie dar dažniau gula į pirkinių krepšelius. Orams šylant jų derlius gausėja, tad galime užtikrinti ir geresnes kainas, o agurkus valgyti juk norisi kasdien – dėti į šaltibarščius, lengvai paraugti prie šašlykų ar tiesiog mėgautis traškių agurkų salotų gaiva prie bet kokio patiekalo“, – sako G. Kitovė.

Nuolat iškylantis klausimas – lupti agurkus ar ne?

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi daugelį nustebinančiu faktu – agurkų gimtinė yra Indija, nors retas kas šią daržovę sieja su ryškių skonių kupina šalimi. Joje agurkai pradėti valgyti prieš beveik 4 tūkstančius metų ir išplito į kone visus pasaulio kampelius.

„Agurkai turi ypač mažai kalorijų, nes juose daugiau kaip 90 proc. sudaro vanduo – tad be jokių sąžinės priekaištų juos galima valgyti kad ir su kiekvienu dienos maistu. Agurkų odelė kartais gali būti šiek tiek karti, todėl kai kurie žmonės prieš valgydami agurką nulupa. To daryti nevertėtų, jeigu norite gauti visą vertingų ingredientų gausybę“, – pažymi J. Sabaitienė.

Valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų. Dėl agurkuose esančio vandens žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį, o dėl juose esančių skaidulų jie bus naudingas sąjungininkas reguliuojant medžiagų apykaitą.

Agurkai nepamainomi: nuo britiškų sumuštinių – iki azijietiškų patiekalų

Agurkai lydi žmoniją jau tūkstančius metų. Tokia ilga istorija leido sukurti daugybę gardžių jų vartojimo receptų, pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.

„Agurkai, naudojami daugelyje pasaulio virtuvių, ne tik atgaivina, bet ir pagardina daugelį patiekalų. Traškūs ir lengvai salstelintys, jie puikiai dera aštriuose azijietiškuose patiekaluose arba groja pirmuoju smuiku tradicinėse mišrainėse, salotose. Britai prie arbatos tepa pačius paprasčiausius sumuštinius iš duonos, sviesto ir agurko – visa magija slypi tame, kaip plonai supjaustytus agurkus išdėliosite ir kokius raštus sukursite“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė.

Be jų neapsieina praktiškai nė viena šalta sriuba, o agurkų griežinėliais praturtintas limonadas gaivina kaip joks kitas gėrimas. Pasak J. Tamoševičienės, agurkai puikus priedas ir prie pačių įvairiausių užtepėlių – supjaustyti šiaudeliai jie gali pakeisti gerokai daugiau kalorijų turinčius traškučius.

Pabodo tradicinės agurkų salotos? Laikas išbandyti naujas variacijas

Tradicinės agurkų salotos, kadaise laikytos neturtingų kaimo gyventojų maistu, šiandien yra tikras delikatesas, kuriam vietos visada yra ant bet kokio stalo. Švieži agurkai, tiesiog paskaninti grietine, krapais ar svogūnų laiškais (arba abiem), druska ir pipirais yra nepralenkiamas garnyras. Kai kurie dar mėgsta įspausti česnako skiltelę, įdėti smulkinto svogūno, šviežių ridikėlių arba, norėdami lengvesnio varianto, grietinę keičia jogurtu.

Norint ko nors įdomiau, kartais pakaks tiesiog agurkus supjaustyti kitaip – kvadratėliais, riekelėmis, pusmėnuliais arba pasidarbuoti daržovių skustuku ir sukurti agurkų juosteles. Tačiau juk dažnai norisi nustebinti ne tik akis, bet ir skonio receptorius. „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė dalijasi idėjomis, kaip įprastoms agurkų salotoms suteikti naują amplua vos su keliais priedais:

Įtrupinkite fetos sūrio

Gaivinančios šviežių agurkų salotos su fetos sūriu bus fantastiškas patiekalas, primenantis atostogas prie Viduržemio jūros. Pliusas ir tai, kad nereikės dėti druskos – feta pati savaime subalansuos patiekalą.

Dar užsibūkite Graikijoje – paruoškite garsųjį „tzatziki“

„Reikėtų gerokai paieškoti, kas nemėgsta šio legendinio skanėsto. Tai visiškai paprastas padažas, kurio pagrindą sudaro agurkai, jogurtas, česnakas. Galima įdėti ir mėtų, citrinos sulčių, šviežių krapų. Šiuo atveju agurką reikėtų ne pjaustyti, o tarkuoti – gausite tirštą, sodraus skonio priedą prie duonos, traškučių, daržovių, mėsos ar paukštienos patiekalų, netgi naminio kebabo“, – išbandyti siūlo J. Tamoševičienė.

Sušildys atvėsus orams – įdėkite imbiero

Agurkas, kuriame pagrindas yra vanduo, yra švelnaus skonio, tačiau agurkų ir imbierų salotose jis įgauna temperamento. Naudokite šviežią, tarkuotą arba jo miltelius. Žiupsnelis prieskonių gali gerokai pakeisti bet kokį patiekalą, o imbieras gelbės ir organizmo apsaugai besitęsiant permainingiems orams.

Išbandykite salotas, dėl kurių Islandijoje net pritrūko agurkų

Prieš kurį laiką „TikTok“ išpopuliarėjęs agurkų patiekalas netgi sukėlė agurkų krizę šioje Skandinavijos šalyje. Receptas – genialiai paprastas. Agurkus ne supjaustykite, o sudėkite į plastikinį maišelį ir sutraiškykite mėsos muštuko plokščiąja puse. Taip jie bus dar traškesni. O padažą paruoškite iš sezamų aliejaus, druskos, cukraus, sojų padažo, acto, išspausto česnako bei čili dribsnių ir sezamo sėklų.

Įdėkite šviežių žirnelių

J. Tamoševičienė atkreipia dėmesį – jau pasirodė ir vienas didžiausių sezono skanumynų – saldūs žalieji žirneliai. Jie jau ir taip naujais poskoniais praturtins įprastas agurkų salotas, o jeigu norite dar labiau nustebinti – šalia krapų įpjaustykite ir šviežių mėtų. Skonių derinys bus tiesiog tobulas.

Suteikite gaivos – tarkuotos citrinos žievelės

Dažnas jau žino, kad vos šlakelis citrinos sulčių gali gerokai pagyvinti įvairius patiekalus – nuo troškinių iki salotų. Įlašinti jų į agurkų salotas regis neįprasta, tačiau „Iki“ kulinarijos šefė patikina – tai joms suteiks ryškesnį charakterį. Ypač, jeigu dar šiek tiek įtarkuosite ir šviežios citrinos žievelės.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  2. Kisielius: tradiciniai ir nauji skoniai
  3. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  4. Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais
  5. Lupti ar nelupti agurkų žievelę?
  6. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  7. Vėl atraskite agurkų salotas
  8. Šylant orams atgaivins agurkų šaltsriubė
  9. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  10. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  11. Agurkai – ir salotoms, ir gėrimams
  12. Agurkų derliui padės paprastos trąšos
  13. Su pirmaisiais lietuviškais pomidorais – 3 nauji patiekalai
  14. Žalieji žirneliai: sriuboms, salotoms ir apkepams
  15. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Bet ne mums tai spręsti? apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
V. Apžvalgininkas. Valdantieji jau sugalvojo kur išvaistyti pinigus už pakeltus mokesčius

V. Apžvalgininkas. Valdantieji jau sugalvojo kur išvaistyti pinigus už pakeltus mokesčius

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai