Trečiadienis, 18 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip sukuriamas vienas populiariausių rytinių gėrimų

www.alkas.lt
2024-09-29 07:22:00
0
Kavamedis | pixabay.com, Mciariaco nuotr.

Kavamedis | pixabay.com, Mciariaco nuotr.

Įvairiausiose pasaulio šalyse rytas siejamas su puodeliu kavos, simbolizuojančiu dienos pradžią. Tai tradicija, atpažįstama kiekvienam žmogui, kad ir iš kur jis būtų. Nors daugelis žmonių vis dažniau renkasi tirpią kavą, tik dalis jų žino, kokių rūšių kava dažniausiai atsiduria jų puodeliuose, kaip atrodo tirpios kavos gamybos eiga ir koks kavos paruošimo būdas yra naudojamas dažniausiai.

Apie tai, kaip sukuriamas vienas populiariausių pasaulyje gėrimų, kalbamės su „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadove Milda Žemaitiene.

Kava ir jos rūšys: kas karaliauja pasaulyje?

Pasaulyje skaičiuojama šimtai skirtingų kavos porūšių, dalis jų yra atradę savo vartotojus, o kai kurie dar laukia savo šlovės viršūnės. Dauguma kavos porūšių yra sudaromi iš kavos rinkoje karaliaujančių dviejų pagrindinių kavos rūšių: arabikos ir robustos.

Arabika mėgstama dėl švelnaus, vaisiško ir rūgštaus skonio. Jos pupelės yra didesnės, o skonis – subtilesnis. Robusta, kita vertus, turi stipresnį kūną, žemiškesnį skonį ir beveik neturi rūgštumo. Šios pupelės mažesnės, tačiau jose yra daugiau kofeino, todėl kava pasižymi intensyvesniu ir kartesniu skoniu.

„Įdomu tai, kad dažnai arabika ir robusta yra maišomos tarpusavyje, siekiant išgauti įvairius, subalansuotus skonius. Tos pačios rūšies kavos pupelės, priklausomai nuo kilmės šalies, dėl skirtingo klimato, dirvožemio taip pat turi savitą skonį – pavyzdžiui, Etiopijos arabika skiriasi nuo Kolumbijos ar Brazilijos arabikos. Kavą galime palyginti su vynu – kiekviena kilmės šalis suteikia jai unikalų skonį ir aromatą, tad skonių įvairovė yra milžiniška“, – pasakoja M. Žemaitienė.

Tirpios kavos gamybos procesas: nuo pupelės iki puodelio

Tirpi kava – tai produktas, kuris gimsta iš mums įprastų kavos pupelių, tačiau jo gamybos procesas yra kur kas sudėtingesnis ir ilgesnis nei maltos kavos ar tiesiog skrudintų kavos pupelių. Nors apie tirpios kavos gamybą vyrauja daug įvairių mitų, iš tiesų šio produkto gamyboje naudojami tik du ingredientai: kavos pupelės ir vanduo.

Daugeliui yra lengviausiai atpažįstamas ir dažniausiai girdėtas kavos ruošimo būdas užpilant maltą kavą puodelyje karštu vandeniu. Tokiu gėrimo ruošimo būdu jame ištirpsta tirpiosios kavos pupelės dalelės ir vanduo nusidažo kavos spalva. Tačiau šiuo atveju ištirpsta tik dalis dalelių – likusios pašalinamos kartu su tirščiais, o tai yra itin netvarus kavos gamybos būdas.

M.Žemaitienės teigimu, tirpios kavos gamybos procese siekiama maksimaliai išnaudoti kavos pupelių potencialą. Procesas prasideda nuo kavos pupelių skrudinimo. Skrudinamos kavos pupelės įgauna norimą skonį ir aromatą. Tada pupelės sumalamos ir ne tiesiog užpilamos vandeniu, bet pasitelkiami vandens garai. Šiame etape svarbiausia kuo efektyviau išgauti kavos tirpiąsias daleles.

Pasitelkiant garus surenkamas maksimalus kiekis tirpiųjų kavos pupelių dalelių, kurios garams vėstant vėliau virsta tirštu kavos ekstraktu. Taip užtikrinama, kad kavos pupelės būtų išnaudotos didžiausiu pajėgumu, nešvaistant vertingų kavos dalelių.

„Kavos ekstraktas yra ne kas kita, kaip kava, paruošta mūsų įprasto mokos kavinuko principu, tačiau norint suefektyvinti procesą ir iš kavos pupelės išgauti iki 80 proc. kavos medžiagų kiekį, ekstraktas yra gerokai stipresnis.

Šiame gamybos procese naudojame tik vandenį, skirtingą temperatūrą ir slėgį, tačiau dėl mūsų specialių laboratorijų ir dirbančių mokslininkų sugebame išgauti didesnį kofeino ir kitų kavos elementų kiekį, sunaudodami mažiau vandens ir kavos pupelių. Tai viena priežasčių, dėl kurios tirpi kava yra vienas tvariausių sprendimų kavos pramonėje“, – dalijasi „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė.

Paskutinis etapas – ekstrakto džiovinimas. Tam naudojami du pagrindiniai metodai: šaldymas arba kaitinimas. Džiovinant iš kavos ekstrakto pašalinamas vanduo, o likusi medžiaga virsta granulėmis, kristalais arba milteliais, tai lemia pasirinkta džiovinimo technologija. Visais atvejais tai yra ta pati kava, tik vanduo iš jos pašalintas skirtingais būdais.

Populiarumas ir ateities tendencijos

Per pastaruosius kelerius metus itin išpopuliarėjo kavos aparatai namų ūkiuose. Daugelis žmonių renkasi kavos aparatus, nes jie leidžia mėgautis šviežiai malta kava namų sąlygomis. Vis dėlto tirpi kava išlieka vienu populiariausių pasirinkimų dėl kavos paruošimo paprastumo ir tvarumo. Kadangi tirpios kavos gamyba yra itin efektyvi ir beveik be atliekų, tai daro ją patraukliu pasirinkimu šiuolaikiniam, tvarumą vertinančiam vartotojui.

„Tirpios kavos rinka išlieka stabili, kadangi vartotojai vertina jos pranašumus. Pastaraisiais metais pastebima, kad vis daugiau žmonių renkasi tirpią kavą dėl jos tvarumo, patogumo ir kokybės. Ateityje, tikėtina, ši tendencija išliks, nes tirpios kavos gamintojai ir toliau diegs naujoves, siekdami išlaikyti kavos kokybę ir patrauklumą“, – teigia M. Žemaitienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žaliosios arbatos rūšys. Kaip išsirinkti tinkamą?
  2. Puiki skonio kelionė į kavos pasaulį!
  3. Karšti gėrimai ir sušildys, ir nudžiugins
  4. Kava – ir po eglute, ir į puodelį
  5. Duonos diena primena gilias tradicijas
  6. Šalta kava suteiks budrumo karštą dieną
  7. Kava be reikalo turi kenksmingo gėrimo reputaciją

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Orlaivis
    Lietuvoje

    Pradedamos derybos dėl karinių transporto orlaivių įsigijimo

    2025 06 18
    Prezidentūra
    Lietuvoje

    Prezidentūroje – VGT posėdis

    2025 06 18
    Mokiniai
    Lietuvoje

    Sostinė imasi priemonių lietuvių kalbos mokymo stiprinimui

    2025 06 18
    Sveikatingumo takas
    Gamta ir žmogus

    Nida kviečia sportuoti gamtos apsuptyje 

    2025 06 18
    Policija
    Lietuvoje

    Policija pradėjo blaivumo ir saugaus vairavimo patikras

    2025 06 18
    Užsienio reikalų ministerija
    Lietuvoje

    Rusijos ambasados atstovui pareikštas protestas dėl atakų prieš civilius

    2025 06 18
    Gatvių atnaujinimas
    Lietuvoje

    Vilniuje įsibėgėja gatvių atnaujinimo darbai

    2025 06 18
    Kaunas |
    Lietuvoje

    Kauno seniūnijos ruošiasi pokyčiams

    2025 06 18

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Rimgaudas apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Ar dera naikinti Vėlines dėl Sausio 13-osios?
    • +++ apie Kiek laiko tarnauja krūtų implantai?
    • +++ apie Z. Vaišvila. Mes nesutinkame būti antraeiliais piliečiais

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Ar žinote, koks yra jūsų kalbos lygis prieš pradedant mokytis?
    • Kaip pasiruošti terasą savaitgalio vakarienei po atviru dangumi?
    • Kiek laiko tarnauja krūtų implantai?
    • Pradedamos derybos dėl karinių transporto orlaivių įsigijimo

    Kiti Straipsniai

    Traukinys

    Ryškėja būsimų elektrinių traukinių kontūrai

    2025 06 18
    Gėrimai

    Už saldintus gėrimus nuo kitų metų teks mokėti brangiau

    2025 06 17
    Ledai

    Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

    2025 06 15
    Kava

    Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

    2025 06 15
    Gėrimai

    Seimas linkęs kelti akcizus saldiesiems gėrimams

    2025 06 13
    Kava, cukrus, pienas,

    Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

    2025 05 25
    Kavos pupelės „Bazzara Dodicigrancru“

    Kavos pupelės brangsta: kaip verslui išvengti išaugusių kaštų?

    2025 05 19
    Kava

    Skaniai kavai įmantri įranga nebūtina

    2025 05 17
    Kakava | pixabay.com, Jacekim nuotr.

    Ar tirpioji kava yra tikra kava?

    2025 05 11
    Gėrimai

    Saldintų gėrimų apmokestinimas – žingsnis į sveikesnį pasirinkimą

    2025 03 21

    Skaitytojų nuomonės:

    • Rimgaudas apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Ar dera naikinti Vėlines dėl Sausio 13-osios?
    • +++ apie Kiek laiko tarnauja krūtų implantai?
    • +++ apie Z. Vaišvila. Mes nesutinkame būti antraeiliais piliečiais
    • +++ apie Z. Vaišvila. Mes nesutinkame būti antraeiliais piliečiais
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Pirtis | ausraspa.lt nuotr.

    Pirtis ne tik sveikata, bet ir erdvė bendrystei

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai