Vis daugiau žmonių renkasi gyvulinio pieno pakaitalus ir augalinį pieną. Jis ne tik turi išskirtinių privalumų sveikatai, bet ir yra palankesnis gamtai. Štai keturi tvariausi ir gamtai palankiausi pieno pakaitalai ir jų nauda sveikatai.
Tvariausi pieno gėrimai
Sojų pienas
Sojų pienui išgauti, sunaudojama mažiausiai vandens ir proceso eigoje yra išmeta mažiausiai anglies dioksido dujų, palyginti su kitomis pieno alternatyvomis. Jei renkatės sojų pieną, svarbu atkreipti dėmesį, iš kur jis atkeliauja, nes transportas ir įpakavimas prisideda prie paliekamo pėdsako aplinkoje.
Sojų pienas taip pat naudingomis savybėmis nenusileidžia karvės pienui. Jame yra gausu baltymų, B grupės vitaminų ir mineralų kaip cinkas ir magnis. Be to, sojų pienas be priedų turi mažiau angliavandenių nei gyvulinis pienas.
Kanapių pienas
Kanapių pienas yra išgaunamas iš kanapių sėklų. Jame gausu vitaminų ir mineralų ir yra nemažai baltymų. Tai itin sveika pieno alternatyva širdžiai, nes jame beveik nėra sočiųjų riebalų ir pridėtinio cholesterolio.
Vietoje išgaunamas kanapių pienas taip pat sunaudoja mažiau vandens ir išmeta mažiau anglies dioksido, palyginti su gyvuliniu pienu.
Avižų pienas
Avižų pienas pagal tvarumą beveik prilygsta sojų pienui. Jam išgauti taip pat sunaudojama palyginti nedaug vandens. Avižose yra daug baltymų ir sveikųjų riebalų, naudingų širdžiai.
Natūraliame avižų piene taip pat daug ląstelienos, būtinos tinkamam žarnyno darbui.
Žirnių pienas
Žirnių pienas irgi yra tvarus pasirinkimas. Jame gausu baltymų, vitaminų ir mineralų ir žirnių pienui išgauti sunaudojama nedaug vandens. Be to, augdami, žirnių krūmai dervą pripildo azotu, kuris yra svarbus elementas trąšose.
Tinkamai atliekant sėjomainą, žirniai gali prisotinti ir paruošti dervą kitiems augalams.
Mažiausiai tvarus pienas
Gyvulinės kilmės pienas ženkliai pralenkia augalinius gėrimus pagal paliekamą anglies dioksido pėdsaką, išnaudojamą žemės plotą ir vandens kiekį. Tyrimai rodo, kad karvės pienas išmeta tris kartus daugiau anglies dioksido nei augalinės alternatyvos ir sunaudoja daug daugiau vandens.
Tačiau karvės pienas išsiskiria naudingomis savybėmis sveikatai. Jame yra daug baltymų, vitaminų ir mineralų, svarbių žmogaus kūnui. Todėl renkantis gyvulinį pieną, pasverkite jo privalumus ir trūkumus.
Kita augalinė alternatyva, kuri nėra palankiausia gamtai, yra migdolų pienas. Migdolams užauginti reikia daug vandens, todėl sunaudojamo vandens kiekis beveik prilygta įprastam pienui.
Renkantis pieną ir jo pakaitalus, svarbu atkreipti dėmesį, iš kur pienas atkeliauja, kaip jis yra išgaunamas ir atsižvelgti į jo poveikį jūsų sveikatai.