Šventinis laikotarpis nesibaigia. Norint artimuosius Naujųjų metų vakarą nustebinti išradingais desertais, jau dabar verta pradėti ieškoti receptų. Kepinių pasaulyje slypi daug nesudėtingų gudrybių, kurios gali paskaninti kepinius ir net palengvinti jų paruošimą. Todėl pasitelkę kelias gaminimo taisykles, net ir paprasčiausius kepinius paversite tikru konditerijos šedevru.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad konditeriniams gaminiams skonio suteikti gali ne tik įmantrūs ingredientai, bet ir patys paprasčiausi prieskoniai. Pavyzdžiui, žiupsnelis druskos sustiprina bene kiekvieno kepinio skonį.
„Tokie ingredientai kaip druska, cukrus, pasukos, kakavos milteliai, citrinos sultys įvairiausiems kepiniams suteikia ryškesnio skonio. Druskos į kepinius paprastai dedama labai nedaug, tačiau ji daro neįtikėtiną poveikį desertų skoniui. Sviestas – dar vienas svarbus kepinių ingredientas, kuris atlieka svarbų aromatizatoriaus vaidmenį, todėl jo vertėtų nepagailėti“, – sako T. Lauvray.
Jeigu mėgstate ruošti gaivesnius desertus ir juos gardinate šviežiais vaisiais ar šaldytomis uogomis – juos apibarstykite miltais. Jie neleis vaisių ir uogų gabalėliams nusileisti į pyrago dugną ir užtikrins tolygų jų pasiskirstymą. „Iki“ konditeris dalijasi ir dar keliomis gudrybėmis, kurios pravers ruošiant desertų stalą.
5 gudrybės, kaip paskaninti konditerijos gaminius
Kambario temperatūros kiaušiniai. Kambario temperatūros kiaušiniai tolygiau susimaišo su tešla ir padeda jai iškilti. Jei pamiršote laiku ištraukti kiaušinius iš šaldytuvo, tiesiog 10 minučių palaikykite juos dubenyje su šiltu vandeniu.
Kambario temperatūros sviestas. Jei pamiršote išimti sviestą iš šaldytuvo, o jums reikia, kad jis būtų kambario temperatūros, išgelbės mikrobangų krosnelės atitirpinimo funkcija, kuri sviesto neišlydo. Taip pat sviestą galite ir sutarkuoti. Ruošdami tešlą su atšaldytu sviestu, valandą prieš gaminant jį sutarkuokite ir įdėkite į šaldiklį. Tokį sviestą bus lengviau įmaišyti į tešlą.
Aliejaus pakaitalai. Jei nenorite tešlai naudoti aliejaus, galite jį pakeisti tokiu pat kiekiu obuolių tyrės. Aliejų pakeisti sviestu yra šiek tiek sudėtingiau. 100 ml aliejaus atitinka 125 g sviesto. Jei vietoj rapsų ar kito augalinio aliejaus planuojate naudoti sviestą, pirmiausia jį ištirpinkite ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
Valgomosios sodos ir kepimo miltelių skirtumai. Tiek soda, tiek kepimo milteliai yra naudojami kildinti tešlai. Soda nugesinama rūgšties turinčiais ingredientais, todėl ji naudojama receptuose su jogurtu, citrinų sultimis arba kakavos milteliais. Kepimo milteliams, kad suaktyvėtų, tereikia skysčio, todėl juos geriau naudoti receptuose be rūgšties turinčių ingredientų.
Tarkuotas šokoladas. Dažniausiai tarkuojamas šokoladas ima tirpti. Norėdami to išvengti, tiek šokoladą, tiek tarką įdėkite į šaldiklį. Pajutę, kad tarkuojant šokoladas sušilo, vėl kuriam laikui įdėkite jį į šaldiklį.