Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šventiniams kepinias pravers kelios gudrybės

www.alkas.lt
2022-12-31 13:00:23
0
Tortas | pixabay.com, Couleur nuotr.

Tortas | pixabay.com, Couleur nuotr.

       

Šventinis laikotarpis nesibaigia. Norint artimuosius Naujųjų metų vakarą nustebinti išradingais desertais, jau dabar verta pradėti ieškoti receptų. Kepinių pasaulyje slypi daug nesudėtingų gudrybių, kurios gali paskaninti kepinius ir net palengvinti jų paruošimą. Todėl pasitelkę kelias gaminimo taisykles, net ir paprasčiausius kepinius paversite tikru konditerijos šedevru.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad konditeriniams gaminiams skonio suteikti gali ne tik įmantrūs ingredientai, bet ir patys paprasčiausi prieskoniai. Pavyzdžiui, žiupsnelis druskos sustiprina bene kiekvieno kepinio skonį.

„Tokie ingredientai kaip druska, cukrus, pasukos, kakavos milteliai, citrinos sultys įvairiausiems kepiniams suteikia ryškesnio skonio. Druskos į kepinius paprastai dedama labai nedaug, tačiau ji daro neįtikėtiną poveikį desertų skoniui. Sviestas – dar vienas svarbus kepinių ingredientas, kuris atlieka svarbų aromatizatoriaus vaidmenį, todėl jo vertėtų nepagailėti“, – sako T. Lauvray. 

Jeigu mėgstate ruošti gaivesnius desertus ir juos gardinate šviežiais vaisiais ar šaldytomis uogomis – juos apibarstykite miltais. Jie neleis vaisių ir uogų gabalėliams nusileisti į pyrago dugną ir užtikrins tolygų jų pasiskirstymą. „Iki“ konditeris dalijasi ir dar keliomis gudrybėmis, kurios pravers ruošiant desertų stalą.

5 gudrybės, kaip paskaninti konditerijos gaminius

Kambario temperatūros kiaušiniai. Kambario temperatūros kiaušiniai tolygiau susimaišo su tešla ir padeda jai iškilti. Jei pamiršote laiku ištraukti kiaušinius iš šaldytuvo, tiesiog 10 minučių palaikykite juos dubenyje su šiltu vandeniu.

Kambario temperatūros sviestas. Jei pamiršote išimti sviestą iš šaldytuvo, o jums reikia, kad jis būtų kambario temperatūros, išgelbės mikrobangų krosnelės atitirpinimo funkcija, kuri sviesto neišlydo. Taip pat sviestą galite ir sutarkuoti. Ruošdami tešlą su atšaldytu sviestu, valandą prieš gaminant jį sutarkuokite ir įdėkite į šaldiklį. Tokį sviestą bus lengviau įmaišyti į tešlą.

Aliejaus pakaitalai. Jei nenorite tešlai naudoti aliejaus, galite jį pakeisti tokiu pat kiekiu obuolių tyrės. Aliejų pakeisti sviestu yra šiek tiek sudėtingiau. 100 ml aliejaus atitinka 125 g sviesto. Jei vietoj rapsų ar kito augalinio aliejaus planuojate naudoti sviestą, pirmiausia jį ištirpinkite ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

Valgomosios sodos ir kepimo miltelių skirtumai. Tiek soda, tiek kepimo milteliai yra naudojami kildinti tešlai. Soda nugesinama rūgšties turinčiais ingredientais, todėl ji naudojama receptuose su jogurtu, citrinų sultimis arba kakavos milteliais. Kepimo milteliams, kad suaktyvėtų, tereikia skysčio, todėl juos geriau naudoti receptuose be rūgšties turinčių ingredientų.

Tarkuotas šokoladas. Dažniausiai tarkuojamas šokoladas ima tirpti. Norėdami to išvengti, tiek šokoladą, tiek tarką įdėkite į šaldiklį. Pajutę, kad tarkuojant šokoladas sušilo, vėl kuriam laikui įdėkite jį į šaldiklį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokia gi pyragų diena be pyragų?
  2. Kur skypi mielinės tešlos paslaptis?
  3. Prie šventinio stalo svarbus saikas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Apuolės piliakalnio archeologiniai tyrimai
Istorija

Išskirtinėje devyniasdešimties metų senumo juostoje – Apuolės piliakalnio archeologiniai tyrimai

2025 10 29
Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė
Kultūra

Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė

2025 10 29
Kontrabanda
Lietuvoje

Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas

2025 10 29
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais

2025 10 28
Susitikimas su profesinėmis sąjungomis
Lietuvoje

Pareigūnų profesinėms sąjungoms pristati numatomi pokyčiai

2025 10 28
Elektrrinis traukinys
Lietuvoje

Sostinės geležinkelio stotyje pristatytas naujasis elektrinis traukinys

2025 10 28
Klientų aptarnavimo centras
Lietuvoje

Vilniaus savivaldybėje – naujas klientų aptarnavimo centras

2025 10 28
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Pasirašytas Vyriausybės ir LSA susitarimas

2025 10 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Chaltūra apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • Naivus klausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Jimmy Dore apie Žvalgų dieną pristatomas naujas istorinis komiksas apie pasipriešinimo legendą Juozą Lukšą
  • Spalio 30 d. ginti Laučienės! apie Griežtinami lietuvių kalbos mokėjimo imigrantams reikalavimai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Netekome žymaus teatro ir kino aktoriaus, bardo Kosto Smorigino
  • Išskirtinėje devyniasdešimties metų senumo juostoje – Apuolės piliakalnio archeologiniai tyrimai
  • Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė
  • Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Kiaušimių marginimas

„Putojančių“ kiaušinių dažymas – smagus užsiėmimas vaikams

2025 04 12
Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai

Mugę primenatys kepiniai, kurie netuština piniginės

2025 03 09
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys

2025 03 02

Skaitytojų nuomonės:

  • Chaltūra apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • Naivus klausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Jimmy Dore apie Žvalgų dieną pristatomas naujas istorinis komiksas apie pasipriešinimo legendą Juozą Lukšą
  • Spalio 30 d. ginti Laučienės! apie Griežtinami lietuvių kalbos mokėjimo imigrantams reikalavimai
  • +++ apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2023 12 31 11:00

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai