Finišo tiesiąją pasiekė „Gero ūkininko“ čempionatas. Kviečiama susipažinti su komisijos atrinktais penkiais darnoje su gamta veikiančiais ūkiais bei atiduoti balsą už savo numylėtinį.
Daugiausiai balsų surinkęs ūkis pelnys „Publikos simpatijos“ vardą.
„Pirmiausiai kviečiu susipažinti su visuomenės pasiūlytais ir komisijos atrinktais atstovais. Kokie jie įvairūs ir kokie įkvepiantys. Kiekvienas savaip atradęs būdą rūpintis gamta.
Na, ir žinoma – balsuokit.
Savo atiduotu balsu parodykim, kad mums, valgytojams, rūpi, iš kur atkeliauja ir kaip auginamas maistas“ – peržiūrėti visų atstovų pristatymus ir balsuoti ragina čempionatą globojanti Beata Nicholson.
Šių metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorių ūkiai yra „išsibarstę“ visoje Lietuvoje:
Kėdainių rajone, Saviečių kaime esantis ūkis „50 arų.
Darbo ir džiaugsmo“ – tai iš miesto į kaimą persikėlusių Eglės ir Juliaus Stašauskų „projektas“, kuriame su didele meile ir dėmesiu aplinkai auginamos daržovės, uogos, prieskoninės žolelės.
Čia pagrindinis dėmesys skiriamas ne daržo vagų tvarkai, o ypač didelei skonių įvairovei bei kokybei.
Plungės rajone, Žemaitijos nacionaliniame parke, šalimais aukštapelkės įsikūręs nedidelis ekologinis šeimos ūkis „Miško sodai“.
Čia ūkininkaujantys Vaiva Jundulaitė ir Giedrius Kosa veikia vadovaudamiesi biodinaminiais ūkio metodais.
Ūkyje apstu įvairiausių vaistažolių, daržovių, vaisių, prieskoninių žolelių, čia puoselėjami žemaitiški papročiai, audimas, žolelių rinkimas, vykdomos pamokos.
Ūkio gaminiai turi Žemaitijos nacionalinio parko gaminio ženklą.
Sūrinė „Varinis puodas“ – tai vieta, kur Dzūkijos miškuose, Varėnos raj., iš laisvai besiganančių karvių pieno gaminami brandinti sūriai.
Čia Audrius Jokubauskas su kolega Giedriumi Tėveliu augina karves, kurios yra Lietuvos žalųjų, juodmargių ir džersių mišrūnės.
Ūkyje nenaudojamos cheminės trąšos, žemė dirbama tik tiek, kiek reikia atnaujinti pievas, taikomas rotacinis gyvulių ganymas.
Ūkis turi Dzūkijos nacionalinio parko gaminio ženklą.
Kirnaičiuose, Joniškio raj., plytinčiame Vytauto Miliškevičiaus 150 ha ūkyje auginant grūdus naudojama „no-till“ – neariminės žemdirbystės – technologija.
Čia svarbiausia gyvybingas ir sveikas dirvožemis.
Jis puoselėjamas sėjant tarpinius pasėlius, palaikant augalų šaknis gyvas, užtikrinant augalijos įvairovę, neariant.
Skaisterių k., Vilniaus raj., įsikūrusiame ūkyje „Žuvies paštas“ Vladas Vickunas veisia ir augina šamus plėšikus, pirkėjams siūloma šviežia ir kokybiška gamyba.
Čia naudojama naujoviška akvaponikos technologija – žemės ūkio ir žuvininkystės derinys.
Naudojant šią technologiją taupomi ištekliai ir vieta, galima saugiai užauginti didelius kiekius uždarose recirkuliacinėse sistemose tinkamos auginti žuvies, o tai galėtų prisidėti prie spartaus jos nykimo visame pasaulyje mažinimo.
Visi šių metų atstovai išsamiau pristatomi svetainėje gerasukininkas.lt.
Čia galima ir atiduoti savo balsą už vieną iš jų. Balsavimas vyks iki gruodžio 8 d.