Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Paiūlymai smaližiams: kokius kepinius būtina išbandyti rudenį?

www.alkas.lt
2022-11-14 16:43:19
1
Idėjos smaližiams: kokius kepinius būtina išbandyti rudenį | užsakovo nuotr.

Idėjos smaližiams: kokius kepinius būtina išbandyti rudenį | užsakovo nuotr.

       

Nors vasara palepino tikrais karščiais, nenumaldomai artėja žiema. Trumpėjant dienoms, dažnas žmogus jaukumo ir šilumos ieško pačiose mažiausiose smulkmenose. Ruduo – pats tinkamiausias laikas kepti saldžius kepinius, kadangi vaisių ir daržovių derlius leidžia išbandyti naujus skonių derinius.

Kokius kepinius išbandyti tiesiog būtina?

Nebijokite pakeisti įprastinį obuolių pyrago receptą

Dažnas virtuvėje šeimininkauti mėgstantis žmogus rudenį raitojasi rankoves ir gamina obuolių pyragą. Visgi, po kurio laiko, besivadovaujant vienu tuo pačiu receptu, pyragas gali pabosti, net jei kepinys aplinkoje ir sulaukia galybės pagyrų. Reikia atminti, jog šiek tiek pakeisti receptą visada naudinga ir įdomu.

Gaminate paprastą biskvitinį obuolių pyragą? Pabandykite įterpti sutrintos varškės arba kreminio sūrio sluoksnį. Varškė – visai ne naujiena?

Pakeiskite trupininio obuolių pyrago miltų sudėtį. Tarkime, vietoj įprastinių kvietinių miltų naudojimo, išbandykite pastarųjų ir avižinių miltų darinį. Du trečdaliai kvietinių ir vienas trečdalis avižinių miltų suteiks kepiniui sodrumo, pabrėš naudojamus prieskonius.

Visada įkvėpimo savo kepiniams galima ieškoti internete, pas draugus ar mėgaujantis desertais kavinėse. Pavyzdžiui, prekybos centro „CUP“ kavinių sąrašą galite rasti čia: https://cup.lt/lt/restoranai/kavines.

Nepamirškite gardumynų, kurių pagrindą sudaro rudeninės daržovės

Turbūt niekam ne paslaptis, jog taip dažnai šaltuoju metu sezonu naudojami prieskoniai (cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, muskato riešutas bei kvapieji pipirai) yra neatskiriami nuo kepinių su moliūgu. Iš šios daržovės įmanoma ne tik pasidaryti skanią trintą sriubą, bet ir begalę saldumynų.

Svarbiausia žinoti, kokie skanumynai labiausiai domina. Variacijų yra tokių: sirupas kavai, keksiukai, pyragai, sausainiai, duonos ir net šokoladainiai.

Moliūgo masei paruošti tereikia kruopščiai išskobti daržovę, supjaustyti ją ir kepti orkaitėje (rekomenduojama temperatūra – 180°C) iki suminkštėjimo, vėliau sutrinant maisto smulkintuve. Morkos taip pat gali būti puikus ingridientas, suteikiantis maistingumo mylimiems saldumynams. Ši daržovė, kuri naudojama sutarkuota, idealiai tinka keksiukams ir pyragams.

Slyvos ir kriaušės – neretai pamirštami, bet puikų skonį suteikiantys vaisiai

Rudenį namų virtuvėse dominuojantys vaisiai – obuoliai. Taip neretai pamirštamas kitas sezono vaisių derlius. Tiek slyvos, tiek kriaušės yra unikalų skonį suteikiantys pasirinkimai.

Abu variantai idealiai tinka vis populiarėjančiam apversto pyrago fenomenui, kai vaisiai inde yra dedame apačioje, užpilami tešla, bet iš orkaitės ištrauktas kepinys yra apverčiamas. Taip lengviau galima pasidžiaugti estetišku ir originaliai atrodančiu pyragu. Be to, slyvos ir kriaušės yra rudeniškiausias pyrago koblerio (anglų kalba – “cobbler”) pasirinkimas.

Šį kepinį gaminti yra ypač paprasta, kadangi vaisiai yra  susmulkinami ir sukratomi į indą, o viršus padengiamas trapia tešla. Nors kepyklėlės Vilniuje ir kituose miestuose stebina plačia kokybiškų desertų įvairove, gaminimas namuose suteikia svarbiausius aspektus – jaukumą ir bendrystės jausmą su artimaisiais savo erdvėje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokia gi pyragų diena be pyragų?
  2. Kaip susikurti jaukumą artėjant žiemai?
  3. Atėjo metas šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis
  4. Klaidų pasitaiko ir kepant blynus. Ką daryti, kad to nenutiktų?
  5. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  6. Pats laikas veją paruošti žiemai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Mėnulio oro laivynas says:
    3 metai ago

    „Be to, slyvos ir kriaušės yra rudeniškiausias pyrago koblerio (anglų kalba – “cobbler”) pasirinkimas.“ Puiku, kad lankydamasis Alke gali pramokti anglų kalbą. Ačiū.
    „Rudenį namų virtuvėse dominuojantys vaisiai – obuoliai“ – neteko kaime girdėti apie „dominuojančius“ vaisius ar daržoves. Tai, matyt, tariamo elito kalba.
    „Desertas – (pranc. dessert) – saldūs patiekalai (kompotas, kremas, drebučiai, tortas, vaisiai, uogos, saldumynai), kuriais baigiami pietūs.“ Bet sakyti „saldūs patiekalai“ galimai prasčiokiška? Išsilavinę žmonės puikiai apseina be lietuvių kalbos?
    Pabaigai. Linkiu mažiau alkoholio, paršo taukų, miltų, cukraus ir interneto!

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22
LNM Jono Basanavičiaus gimtinės paroda
Kultūra

Muziejus pristato renginių ciklą J. Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

2025 11 22
Barstytuvas
Gamta ir žmogus

Penkiems barstytuvams išrinkti vardai

2025 11 22
Tikslus Prūsijos žemėlapis. Pagal 1595 m. K. Henenbergerio žemėlapį parengė J. Jansonius. Amsterdamas, 1633
Istorija

Bus minima Prūsijos kunigaikštystės 500 metų įkūrimo sukaktis

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • Peršalus griebtis antibiotikų – didelė ligonių klaida
  • Persimonai – rudens karaliai lėkštėje
  • Beveik pusė gyventojų per Kalėdas ruošiasi priimti svečius namuose

Kiti Straipsniai

Vilnius, žiema

Vilnius ruošiasi žiemos metui

2025 11 17
Virtuvė

Patogi virtuvė: nuo šeimos vakarienės iki dubenėlio keturkojui

2025 11 16
Automobilių patikra

Automobilių patikra parodė – žiemai pasiruošę ne visi

2025 11 14
Paspirtukas

Paspirtukai rudenį: apribojimų nėra, tačiau ar saugu?

2025 11 08
Padangų keitimas

Vien pakeisti padangas neužtenka: žinovai primena, ką būtina patikrinti prieš žiemą

2025 11 07
Automobilis BMW

Vakarai tamsyn – automobilių vagys drąsyn

2025 11 02
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Madeira

3 rudeniški žygių maršrutai Madeiroje, kuriuos verta išbandyti

2025 11 02
pixabay.com nuotr.

Kaip paruošti veją „žiemos miegui“?

2025 11 01
Elektra

Planiniai elektros atjungimai truks trumpiau

2025 10 31

Skaitytojų nuomonės:

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prezidentūra

Prezidentūroje aptarti regiono saugumo klausimai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai