Antradienis, 3 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes?

www.alkas.lt
2022-07-30 16:26:54
1
Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes?

Grybai, voveraitės | pixabay.com, RitaE nuotr.

Socialiniai tinklai jau mirga nuo grybautojų laimikių miškuose – pilnų pintinių voveraičių. Biomedicinos mokslų daktarė pasakoja, kodėl šiuos grybus verta įtraukti į mitybos racioną ir kaip teisingai juos apdoroti, kad neprarastų naudingųjų savybių.

Šviežias derlius – ne tik miške

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad ne visi gyventojai turi laiko ir galimybių grybauti patys, tad šviežias grybų derlius visuomet labai laukiamas parduotuvėse

Šiemet savo populiarumą susigrąžino ir šaldyti grybai, tarp kurių – ir šaldytos lietuviškos voveraitės. Tuo metu fasuotų ir džiovintų grybų pardavimai nuo sausio pabaigos iki birželio pabaigos nestipriai mažėjo.

Voveraitėms negaili pagyrų

Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos vadovė, botanikė ir biomedicinos mokslų daktarė Jurgita Motiejūnaitė kalbėdama apie grybus primena, jog šie yra pakankamai maistingi, nors ir mažai kaloringi.

„Grybuose beveik nėra riebalų, visai nėra cholesterolio, gausu įvairių mineralinių medžiagų ir vitaminų bei aktyviųjų medžiagų, tame tarpe ir antioksidantų, taip pat ir tokių stipriai veikiančių kaip, pavyzdžiui, ergotioneinas. Aktyviųjų medžiagų ir vitaminų kiekis labai priklauso nuo to, kaip grybai augo ar buvo auginami“, – atkreipia dėmesį mikologė.

Kalbėdama apie daugelio taip pamėgtas voveraites, J. Motiejūnaitė sako, kad jos labiausiai vertinamos dėl skonio savybių ir praktinių sumetimų.

„Voveraitės beveik nekirmija ir jas sunku supainioti su nuodingais grybais. Maistinės savybės bendrai yra panašios kaip ir kitų grybų. Jose yra karotenoidų, vitamino B2 (riboflavino) ir vitamino D, nemažai vario ir geležies bei antioksidacinių savybių turinčių junginių“, – naudingąsias savybes vardija žinovė.

Ji taip pat priduria, jog voveraites galima paruošti gana įvairiai, tačiau skirtingai nuo kitų grybų, jų nebūtina prieš kepant apvirti. Jei receptas reikalauja virimo, procesas, anot J. Motiejūnaitės, neturėtų užtrukti, mat ilgai verdamos voveraitės praranda skonio savybes.

„Plauti grybus irgi pravartu, nes taip pašalinami paklotės ir dirvožemio likučiai. Svarbiausia – nelaikyti neapdorotų per ilgai, ypač šilumoje ir drėgmėje, nes gali prasidėti irimo procesai. Ši taisyklė taikoma ir voveraitėms. Pirmiausia dėl to, kad ilgai laikant prastėja jų maistinės savybės, mažėja vitaminų ir aktyviųjų medžiagų kiekis. Geriausia nesuvalgytus grybus būtų užšaldyti, prieš tai kiek apvirus“, – pataria mikologė.

Jeigu jau nutiko taip, kad grybų valgyti „čia ir dabar“ nesinori, specialistė siūlo juos marinuoti, džiovinti, šaldyti ir net išbandyti rauginimą. Tiesa, tam reikės turėti vėsią patalpą ar erdvų šaldytuvą raugintoms voveraitėms laikyti. Skirtingais būdais konservuojamos voveraitės atskleidžia plačią skonių paletę, o kulinarijoje panaudojamos įvairiuose patiekaluose.

„Maximos“ ekspertai kviečia išbandyti tris skirtingus receptus, kuriuose voveraitės atsiskleidžia skirtingais skoniais.

Kreminė voveraičių ir vištienos sriuba

Reikės: 400 g voveraičių, 1 didelio svogūno, 1 morkos, 0,5 kg vištos šlaunelių mėsos, 500 g bulvių, 2 šaukštų sviesto, 1 litro vištienos sultinio, 1 arb. š. džiovintų čiobrelių, žiupsnelio druskos, grūstų juodųjų pipirų,

500 g bulvių, 2 lauro lapelių, 2-3 šaukštų pomidorų pastos, 125 g kreminio/lydyto sūrelio, 250 ml riebios grietinėlės.

Gaminame: puode ištirpinkite sviestą, berkite smulkiai pjaustytus svogūną ir morką, kepkite, kol šie suminkštės. Gerai nuvalytas ir perplautas voveraites pasmulkinkite ir dėkite kepti šalia svogūno ir morkos. Uždenkite daržoves ir grybus keletui minučių dangčiu, kad ingredientai pasitroškintų. Kai išsiskirs sultys, berkite į puodą šlaunelių mėsą, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliu. Toliau susmulkinkite kubeliais bulves ir berkite į puodą.

Viską užpilkite vištienos sultiniu, įdėkite lauro lapelių ir gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir virkite apie 8-15 minučių, kol bulvės suminkštės. Bulvėms išvirus, sudėkite į puodą pomidorų pastą, kreminį sūrį, supilkite grietinėlę. Maišydami pakaitinkite, kol sūris ištirps ir sriuba dar kartą užkais. Išimkite lauro lapelius ir nuimkite puodą nuo ugnies. Dabar leiskite sriubai uždengtame puode pastovėti dar maždaug pusvalandį, kol „susistovės“ skonis ir atsiskleis visos jo natos. Patiekdami pabarstykite sriubą čiobreliais ar kitomis žolelėmis. Skanaus!

Marinuotos voveraitės „Ruošiamės žiemai“

Reikės: 0.5 kg voveraičių, 1 litro vandens, 2 šaukštų druskos, 1 šaukšto cukraus, 2 šaukštų acto, 4 vid. dydžio česnako skiltelių, keleto lauro lapelių.

Gaminame: voveraites kruopščiai išvalykite, perplaukite vandeniu. Stambesnius grybus perpjaukite per pusę. Viską dėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite. Jei atsirado putų, nugriebkite. Dabar išvirkite marinatą iš visų nurodytų ingredientų, išskyrus actą. Suberkite grybus į marinatą, pakaitinkite, kol užvirs ir pavirkite maždaug 5 minutes. Supilkite actą, leiskite dar kartą užvirti ir po kelių minučių išjunkite ugnį. Grybus išpilstykite į iškaitintus stiklainius, sandariai užsukite, apverskite dangteliais žemyn ir palaikykite apkloję rankšluosčiu, kol stiklainiai atvės. Žiemą taip ruoštus grybus naudokite mišrainėms, sriuboms ir kitiems patiekalams gardinti. Skanaus!

Raugintos voveraitės

Reikės: 1 kg voveraičių, 1-2 svogūnų, 5 lauro lapelių, 50 g druskos, pusės šaukštelio cukraus, juodųjų pipirų,

kvapiųjų pipirų.

Gaminame: voveraites kruopščiai išvalykite, patrumpinkite kotelius ir perplaukite vandeniu. Kelias minutes apvirkite pasūdytame vandenyje ir gerai nukoškite per kiaurasamtį. Dabar nulupkite svogūnus ir supjaustykite griežinėliais. Druską išmaišykite su cukrumi. Dėkite grybus į pasiruoštą iškaitintą puodynę, padenkite jais pirmą sluoksnį, tada apibarstykite druska su cukrumi, o kas antrą sluoksnį – svogūnais arba prieskoniais. Kai ingredientai baigsis, prislėkite puodynę lėkšte ir uždėkite akmenį ar kitą sunkų daiktą ant viršaus. Po kelių dienų indą su grybais išneškite į šaltą patalpą. Grybai nuolat turi būti apsemti skysčio. Jei jo trūksta, dar užpilkite sūrymo. Skanauti tinka su virtomis ar keptomis bulvėmis, praėjus bent mėnesiui nuo rauginimo. Gero apetito!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Metas grybauti: patarimai, kaip elgtis su miško gėrybėmis
  2. Miško gerybių Lietuvoje šiemet daug, bet rinkėjų vis mažėja
  3. Žuvinto biosferos rezervate rastų grybų sąrašas padvigubėjo
  4. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  5. Dzūkijoje vyko stovykla grybams pažinti
  6. Daug nepasitenkinimo kėlusios grybavimo taisyklės panaikintos
  7. Trys auksinės grybavimo taisyklės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. prie says:
    3 metai ago

    sovietų mieste buvo daug voveraičių, šokinėdavo, laipiodavo pušimis. Džiugino! Kur jos dingo?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos ir Rusijos derybos Turkijoje 2025-06-02
Naujienos

Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties

2025 06 02
Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

Kiti Straipsniai

Paprastoji musmirė | Vikipedijos nuotr.

Liberalas siūlo išspręsti „narkotinių“ musmirių nesusipratimą

2025 04 04
Kalio jodido tabletės | vilnius.lt nuotr.

Nuo kitos savaitės vaistinės išduos kalio jodido tabletes

2025 03 28
Sengirės fondas | sengiresfondas.lt nuotr.

„Sengirės fondo“ miške aptiktos 9 naujos grybų rūšys!

2024 11 13
Vaistai | sam.lt nuotr.

Lietuvoje išrašytus e. receptus pripažins daugiau ES valstybių

2024 09 06
3 sveikų pusryčių receptai | unsplash.com nuotr.

3 sveikų pusryčių receptai

2024 08 28
Paprastoji musmirė | Vikipedijos nuotr.

Padaugėjo apsinuodijimų grybais ir augalais: kaip padėti nukentėjusiam asmeniui?

2024 08 15
Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)

5 būdai pomidorais mėgautis visą žiemą

2024 08 04
Vaistai | pixabay.com, Public Domain Pictures nuotr.

Ligonių kasos kompensuoja 78 procentus receptinių vaistų

2024 07 30
Grybai | pixabay.com, Barbroforsberg nuotr.

Voveraičių auksinė ne tik spalva, bet ir nauda

2024 07 13
Bobausiai | Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos nuotr.

Pasirodė ypač reti grybai

2024 05 22

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Stambulo derybos 2025 06 02: tarp karo įtampos ir trapios taikos vilties
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ernestas apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Karas Ukrainoje | Alkas.lt ekrano nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022-07-30 12:10

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai