Rudens vakarą vilniečius ir miesto svečius subūrė Sakartvelo ambasada Lietuvoje, pakvietusi į gastronominę kelionę po šių dienų šalies virtuvę, kurioje susijungia tradicijos ir šiuolaikiškos jų interpretacijos. Renginiu siekta supažindinti su šiuolaikine Sakartvelo virtuve, ilgametėmis vyno gamybos tradicijomis, suburti kartveliškos kultūros Lietuvoje puoselėtojus ir gerbėjus.
Susirinkusius į Sakartvelo ambasados ir Nacionalinės Sakartvelo vyno agentūros bendrų idėjų ir pastangų dėka gimusį renginį pasveikino Sakartvelo ambasadorius Lietuvoje Levanas Gvachlianis.
Ambasadorius džiaugėsi ilgamete Gruzijos ir Lietuvos draugyste ir iš jos kylančiomis iniciatyvomis, kartveliškos kultūros puoselėjimu ir augančiu susidomėjimu Lietuvoje, taip pat priminė daugiau nei 8000 metų besitęsiančias unikalias vyno gaminimo tradicijas.
Susipažinti su ilgametėmis kartveliško vyno gamybos tradicijomis ir skoniais svečiai galėjo specialiai paruoštame pristatyme bei degustacijoje.
Gastronomija ir vynininkystė – neatsiejamas derinys, tai įrodo ir gastronominė Gruzijos kultūra.
Gruzija garsėja ne tik kaip vyndarystės lopšys, bet ir dėl paplitusio unikalaus vyndarystės būdo „Qvevri“.
Vienintelis vyndarystės būdas pasaulyje, įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Naudojant šį būdą vynas brandinamas žemėn įkastuose moliniuose induose, vadinamuose kvevriais (qvevri). Gruzija yra kvevrių gimtinė
Šalyje jie naudojami kone visur: nuo mažiausių namų ūkių iki didžiulių modernių vyninių. Šiandien vyno gamintojai stengiasi sugrąžinti ir puoselėti senąsias vyno gamybos tradicijas, tad vyno brandinimo būdas panaudojant kvevris indus išgyvena savitą renesansą.
Vyndariai, gamyboje pasitelkiantys šiuos ypatingus indus teigia, kad tokiu būdu brandinamas vynas iš prigimties būna turtingas taninų ir nereikalaujantis jokių cheminių konservantų, užtikrinančių ilgą tinkamumą vartojimui ir puikų skonį.
Vyno kokybę ir skonį didele dalimi lemia vynuogių rūšis, iš kurios vynas gaminamas. Gruzijoje auga apie 530 skirtingų vynuogių rūšių, o kartveliškas vynas savo unikaliomis savybėmis ir charakteringumu garsėja visame pasaulyje.
Įdomu tai, kad visos Gruzijoje randamos vynmedžių rūšys buvo ne importuotos, bet visada natūraliai augo šioje šalyje.
Vakaro svečiai galėjo išbandyti ne vienos rūšies vyną, taip pat pasimėgauti šiuolaikine Gruzijos virtuve. Susirinkusius vaišino Gruzijoje vertinama ir gerai žinoma šefė Daduna Ghlonti, pristačiusi modernų meniu, kurį papuošė naujos tradicinių patiekalų interpretacijos ir šiomis dienomis visoje Europoje populiarūs patiekalai.