Pupelės, avinžirniai, grikiai, ryžiai, avižos, įvairiausi prieskoniai ar padažai – tikriausiai yra tie produktai, kuriuos rasti galėtume bene kiekvienos virtuvės spintelėse. Ir nors šiuos produktus galima vartoti ganėtinai ilgai – reikėtų nepamiršti, kad jie taip pat turi galiojimo laiką. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad įvairiausias kruopas ar laikant sandariuose induose, vėsioje ir sausoje vietoje, juos vartoti galime net ir apie kelis mėnesius.
„Turbūt nieko nenustebinsime pasakydami, kad karantinas – tas laikas, kai žmonės labiau pradėjo eksperimentuoti virtuvėje. Pirkėjų krepšeliuose vis dažniau atsiduria ne tik įprasti kasdieniai produktai, bet ir įdomesni, išskirtinesni gaminiai. Jau per pirmąjį karantiną pastebėjome išaugusius ir ilgo galiojimo bakalėjos prekių pardavimus, pavyzdžiui, įvairiausių kruopų pardavimai augo net dvigubai“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė teigia, kad nors iš pažiūros ilgo galiojimo produktams ypatingų laikymo sąlygų užtikrinti nereikia, visgi pagrindines taisykles, kaip tinkamai šiuos produktus reikėtų sandėliuoti – žinoti pravartu. Anot jos, plastikiniai maišeliai, kuriuos galite užsandarinti arba indai su dangteliu puikiai laikyti įvairiems grūdiniams produktams, pupelėms, avinžirniams, kruopoms arba prieskoniams laikyti. Tiesa, pirkėjų taip pamėgti viso grūdo produktai turi būti laikomi šiek tiek atsargiau nei jau apdirbti gaminiai – mat juose gausu natūralių aliejų, kuriuos neigiamai gali paveikti šiluma, šviesa ir drėgmė.
Anot jos, sandariai laikomi viso grūdo gaminiai padeda išlaikyti šviežumą ir neleidžia šiems produktams sugerti drėgmės bei kvapų. Kaip teigia V. Juodkazienė, ilgiausiai spintelėse laikyti galima grikius, kukurūzų bei sorų kruopas, kvietinius produktus. Maisto ekspertė dalijasi ir keliomis gairėmis, kurios padės jums tinkamai laikyti savo mėgstamus gaminius.
Pupelės. Nors pupelės ilgai nepraranda įprasto savo skonio – jos gali išsausėti, todėl tampa kietesnės ir sudėtingiau paruošiamos. Ir nors kartais tokių, ilgai negendančių produktų mes mėgstame užsipirkti daugiau – prasmingiau pirkti tik tiek, kiek jų sunaudosite per porą mėnesių.
Prieskoniai. Kuo ilgiau stalčiuose ar spintelėse laikysite jau sumaltus prieskonius – tuo greičiau jie praras savo skonį. Maltų prieskonių nereikėtų laikyti ilgiau nei tris mėnesius, o, pavyzdžiui, pipirų ar kalendros žirnelius, kmynus – ne ilgiau nei 8-10 mėnesių.
Viso grūdo produktai. Kai kalba pasisuka apie ryžius, kinva, bulguro kruopas arba makaronus – šiems produktams galioja tos pačios taisyklės kaip ir pupelėms. Grūdinių produktų tekstūra pradeda prastėti maždaug po trijų mėnesių. Be to, kuo ilgiau jas laikysite spintelėse – tuo didesnė tikimybė, kad jose užsiveis kenkėjai.
Actas. Apart įvairiausių grūdinių produktų ar prieskonių – kiekvienuose namuose, tikriausiai, galima rasti ir acto. Ir nors dažniausiai actą laikome kambario temperatūroje – geriausia jį laikyti yra šaldytuve. Mat kambario temperatūroje esančiame acte toliau vyksta fermentavimosi procesai, o tai gali pakeisti šio produkto skonį.
Alyvuogių aliejus. Dar vienas produktas, be kurio, greičiausiai, neįsivaizduojame maisto ruošimo – kokybiškas alyvuogių aliejus. Atidarytas alyvuogių aliejaus butelis savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių savaičių. Tiesa, nepradaryti aliejaus buteliai namuose gali stovėti ir metus. Todėl jeigu įsigijote ir pradarėte prabangaus aliejaus butelį – jo taupyti nereikėtų.