Antradienis, 1 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kam skirtas užrašas „Sudėtyje yra sulfitų“?

www.alkas.lt
2012-01-09 06:00:26
1
Kam skirtas užrašas „Sudėtyje yra sulfitų“?

Sieros dioksidas ir sulfitai (dažnai patogumo dėlei vadinami tiesiog sulfitais) – tai maisto priedai, dedami į maisto produktus kaip konservantai ir antioksidantai. Kadangi priskiriami „alergenų“ grupei, apie jų buvimą maiste turi būti aiškiai pažymėta produkto etiketėje. Kai kurių maisto produktų etiketėse (pvz., vyno) randame užrašą ,,Sudėtyje yra sulfitų“. Kam skirtas ir ką reiškia šis užrašas?

Kokiuose maisto produktuose yra sulfitų?

Sieros dioksidas ir sulfitai – grupė maisto priedų, pridedamų į maisto produktus kaip konservantai ar antioksidantai: E 220 sieros dioksidas, E 221 natrio sulfitas, E 222 natrio bisulfitas, E 223 natrio metabisulfitas, E 224 kalio metabisulfitas, E 226 kalcio sulfitas, E 227 kalcio bisulfitas, E 228 kalio bisulfitas.

Šių medžiagų ir natūraliai yra vynuogėse, krevetėse, apelsinų sultyse, žirniuose, abrikosuose, svogūnuose, česnakuose ir daugelyje kitų augalinių produktų. Natūraliai maiste esantis sulfitų kiekis yra nedidelis. Kai maisto produktų gamyboje sulfitai naudojami kaip maisto priedai, bendras šių medžiagų kiekis maisto produktuose būna gerokai didesnis ir sulfitams jautriems žmonėms gali sukelti sveikatos sutrikimus. Sieros dioksidą ir sulfitus kaip maisto priedus leidžiama naudoti vėžiagyvių ir moliuskų, džiovintų pomidorų, džiovintų grybų, džiovintų vaisių, kai kurių kitų vaisių ir daržovių, grūdinių, konditerijos gaminių gamyboje, o taip pat alaus, vyno, sidro, midaus gamyboje.

Kodėl sulfitai naudojami maisto gamyboje?

Sieros dioksidas ir sulfitai, pridėti į maisto produktus, slopina bakterijų augimą, apsaugo produktus nuo parudavimo (tai ypač aktualu vaisiams, daržovėms) ir leidžia produktams ilgiau išlikti tinkamais vartoti. Sulfitų gebėjimas užkirsti kelią tolimesnei polifenolių oksidacijai ypač svarbus vyno gamyboje, kadangi tai leidžia išlaikyti vyno stabilumą, pagerinti jo skonines savybes, spalvą ir kvapą. Vyną gaminant pramoniniu būdu, sulfitų pridedama beveik visada. Gaminant raudoną vyną daugiau išlieka natūralių antioksidantų, todėl į jį mažiau sulfitų dedama papildomai nei gaminant baltą vyną. Daugiau sulfitų pridedama ir gaminant saldų vyną.

Sulfitų poveikis sveikatai

Maiste esantys sulfitai sveikam žmogui nesukelia sveikatos sutrikimų. Tačiau kai kurie žmonės yra jautrūs sulfitams, jiems šios medžiagos gali sukelti ūmų bronchų spazmą (praėjus vos keletui minučių po sulfitų turinčio maisto suvartojimo), nosies užgulimą, slogą, virškinamojo trakto sutrikimus, odos niežėjimą, bėrimą ar net šoką. Nėra tikslių duomenų, kiek paplitęs jautrumas sulfitams tarp visų gyventojų, tačiau tyrimais nustatyta, kad maisto produktuose esantiems sulfitams jautresni sergantys astma (jų tarpe paplitimas yra nuo mažiau nei 4 % iki 66 %). Maisto produktų, kurių sudėtyje yra sieros dioksido ar sulfitų, ženklinimas būtent ir skirtas sulfitams jautriems žmonėms, kad vartojant maisto produktus būtų išvengta žalos sveikatai.

Ženklinimas

Sulfitų ženklinimas
Sulfitų ženklinimas

Visų maisto produktų, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 10 mg/kg arba 10 mg/l sieros dioksido arba sulfitų (išreikštų kaip SO2), etiketėse turi būti aiškiai paženklintas jų buvimas. Mažesnė sulfitų koncentracija maiste nesukelia sveikatos sutrikimų net ir tiems žmonėms, kurie yra jautrūs sulfitams. Į maisto produktus pridedami maisto priedai – sieros dioksidas ir sulfitai – ženklinami sudedamųjų dalių sąraše nurodant maisto priedo funkciją (antioksidantas ar konservantas) bei cheminį pavadinimą (sieros dioksidas, natrio sulfitas ir pan.). Jeigu tam maisto produktui sudedamųjų dalių sąrašas nepateikiamas (pvz., vynui), etiketėje rašomas užrašas ,,Sudėtyje yra sulfitų“ arba „Sudėtyje yra sieros dioksido“. 

Sulfitų kiekio nustatymas maisto produktuose

2011 metais Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose buvo tirtas sulfitų ir sieros dioksido kiekis džiovintuose, šviežiuose, šaldytuose, konservuotuose vaisiuose, uogienėse, džemuose, marmeladuose, daržovėse, grybuose, vyne, aluje, sultyse, saldainiuose, cukruje ir sirupuose. Iš viso tirti 93 mėginiai, daugiausiai buvo tirtas vynas (36 mėginiai). Visuose tirtuose mėginiuose sulfitų koncentracija atitiko teisės aktų reikalavimus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Švenčių pavojai: persivalgymas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Tadas D. says:
    13 metų ago

    Ačiū už paaiškinimus, o tai gėriau vyną ir nežinojau kas čia per sulfitai jame. Ir niekas nežinojo ko klausiau.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Daugiabutis
Lietuvoje

Daugiabučių gyventojams teks plačiau atverti pinigines

2025 07 01
Sukčiavimas internete
Gamta ir žmogus

Sukčiai kuria netikras draudimo svetainės

2025 07 01
Šilumos siurblys
Energetika

Nuo liepos – kvietimas paramai už šiuolaikinius šildymo įrenginius

2025 07 01
„Wizz Air“ lėktuvas
Lietuvoje

Atnaujinami skrydžiai tarp Vilniaus ir Bilundo

2025 07 01
Nacionaliniai architektūros apdovanojimai
Gamta ir žmogus

Panevėžyje apdovanoti geriausi šalies architektai

2025 07 01
Šauktiniai | KAM, I. Budzeikaitės nuotr.
Lietuvoje

Šauktinių sveikatos draudimas bus apmokamas valstybės

2025 07 01
XXII tarptautinė tradicinių šokių stovykla Salų dvare
Etninė kultūra

Į Salų dvarą kviečia XXII tarptautinė tradicinių šokių stovykla

2025 07 01
Autobusas
Lietuvoje

Nuo liepos sostinėje keičiasi kelionių kainos

2025 07 01

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Mikas apie Seime – apskritojo stalo diskusija „Tauta ir Konstitucinis Teismas: kaip atkurti pasitikėjimą?“
  • >Vilna apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Daugiabučių gyventojams teks plačiau atverti pinigines
  • Sukčiai kuria netikras draudimo svetainės
  • Nuo liepos – kvietimas paramai už šiuolaikinius šildymo įrenginius
  • Atnaujinami skrydžiai tarp Vilniaus ir Bilundo

Kiti Straipsniai

Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Sveikata

Klastinga liga dažnai slepiasi po nuovargio kauke

2025 06 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Rotavirusas vasarą neatostogauja

2025 06 28
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Pixabay.com nuotr.

Dėl kokių priežasčių tinsta kojos ar veidas?

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Dantų protezavimas

Kai šypsena keičia gyvenimą: „PAPADENT“ patirtys

2025 06 25
Sveikata

Lietuvos medikų bendruomenės kreipėsi į Seimą

2025 06 25
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Mikas apie Seime – apskritojo stalo diskusija „Tauta ir Konstitucinis Teismas: kaip atkurti pasitikėjimą?“
  • >Vilna apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • P.Skutas apie Seime – tarpinstitucinis susitikimas dėl dirbtinio proto klastojamų žurnalistų veidų ir balsų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis

E.Ilgiuvienė. Alkoholikų vaikai: kaip įveikti prakeiksmą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai