11-26

1492 m. Trakuose Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino Vilniaus miestui jo pirmtakų suteiktas Magdeburgo teisių bei kitas privilegijas ir atleido miestiečius nuo pastočių prievolės.
1806 m. moldavas Jordakis Kuparenka atliko pirmąjį aerostato bandymą Lietuvoje: su savo sukonstruotu ir iš guminio popieriaus padarytu balionu 12 val. dienos pakilo iš Generalgubernatoriaus rūmų (dab. Prezidentūra) aikštės ir nusileido tarp Verkių ir Kairėnų, už Pylimėlio kaimo (už dabartinio Studentų miestelio Saulėtekio alėjoje).
1856 m. Griežionėliuose, Anykščių r., gimė Stanislovas Didžiulis, kultūros ir visuomenės veikėjas. Mirė 1927 05 19 Griežionėliuose.
1909 m. Gyvakaruose, Kupiškio valsč., gimė Bronius Dundulis, Lietuvos istorikas, habilituotas istorijos mokslų daktaras. Mirė 2000 09 01 Vilniuje.
1942 m. generalinio komisaro Adriano Rentelno potvarkiu uždrausta raštuose vokiečių kalba ir vokiškuose užrašuose vartoti lietuviškas Lietuvos miestų formas. Turėjo būti tik Kauen (Kaunas), Kedahnen (Kėdainiai), Georgenburg (Jurbarkas), Osersee (Zarasai), Wolfsburg (Vilkaviškis) ir t. t. 
1954 m. Maskvos Butyrkų kalėjime sušaudytas atsisakęs bendradarbiauti su sovietų valdžia Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos pirmininkas, vyriausiasis partizanų vadas gen. Jonas Žemaitis-Vytautas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *